|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:35 am
Оптичен сензор за линейно / ротационно движение
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Оптичен сензор за линейно / ротационно движение
аз пък ще ти кажа три решения, с които ще убиеш рибата / но ако забогатееш ще ми купиш Тесла  1.Какво ще стане ако сложиш гореща жичка, т.е. датчик (или няколко датчика) - термистори за поток на въздуха Ролката върти ли се - винаги ще създава поток и датчика може да е някъде близко до нея - и фронтално и странично. 2. Спрей - невидимо мастило или изчезва след определено време на въздух, което се пръска по радиуса на ролката. Краищата винаги се изрязват вероятно и после следиш със съоветния оптичен датчик, врътка ли се или не. Изпуснеш ли импулсите - значи ролката е свършила. С повечко датчици, можеш и количество да гледаш. 3. Тегло - спре ли да намалява теглото, според времето - ясно е какво се случва. Питах ги тия шведи - ако не се обадят, аз ще им се обадя. Работата е там че те мерят и доплер, и фаза - и мисля че може да детектират движение или дори скорост на плоска повърност. Но не мога да твърдя, че съм прав. Имам и един познат, който се занимава само с радари - питах го, и той също е песимистично настроен че може да се измери нещо...
|
| Пет Яну 26, 2024 6:54 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Ако е за тесла, и аз мога да ти подаря. Само трябва да уточниш с дървена или с полимерна дръжка я искаш? 
|
| Пет Яну 26, 2024 7:12 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Фокусирали сме се върху хартията, а забравяме макарата, на която е навита хартията. Не можем ли да следим странично дали се върти макарата, а сме се фокусирали върху това дали се движи/развива хартията? Ако се движи хартията - ще се върти и макарата. Остта на която е поставена макарата може и да не се върти (ако приплъзва както спомена по-рано), но макарата няма начин да не се върти, ако се развива хартия от нея. Там страничните отклонения при въртенето на макарата предполагам ще са много по-малки спрямо тези 50мм толеранс при сензването на хартията, за което говорихме по-рано.
|
| Пет Яну 26, 2024 7:28 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
ToHu я тесла си имам ... искам индианска томахавка ще черпиш ли ? детектирам движение на лист офис хартия на около 10 см без фокус
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пет Яну 26, 2024 7:30 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Точно там идва проблема - и съм го борил тук с производители на такива "макари", които са оси със въздушни възглавници, които фиксират хартиената ролка върху макарата. Понякога тези възглавници се пукат и макарата се върти свободно или приплъзва, и става едно голямо мазало - като с ролка тоалетна хартия, но струва доста по-скъпо...Така,че или мериш налягането във всяка една такава възглавница (във оста те са няколко) или мериш дали хартиената ролка се върти. Ето това са ролките https://www.hofpartner.com/en/core-shaf ... ng-shafts/най-долу има видео с найлонова и хартиена ролки
|
| Пет Яну 26, 2024 7:35 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
опитна постановка взимаш мишка и я обръщаш обратно моята е лазерна, не знам къв е датчика, нямам светодиодна за проба имам лазерна показалка ... от зрънчо - играчка ... дразня котката значи светлината е от значение, демек червена или кохерентна точка не трябва, трябва да се разфокусира ... "фенерче" лист хартия ... ба ли го, на около до 10 см работи осветяваш листа от долу и го местиш, отразената светлина от хартията попада мишката 
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пет Яну 26, 2024 9:02 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Ще взема да пробвам, тя постановката е по-различна, но може би е приложимо. Томахавката ще я уредим.
|
| Съб Яну 27, 2024 5:59 am |
|
 |
|
Grubi
|
Дано някой от методите да проработи, само пиши как е станало. Мисля, че ри оформихме брейн-сторминга...
|
| Съб Яну 27, 2024 11:23 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Grubi, тези шведски другари пуснаха ли най-после прост сензор за разстояние?
|
| Съб Яну 27, 2024 2:13 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Имат, в Диджи -то има доста позиции, но все пак не съм работил лично с тях.
|
| Съб Яну 27, 2024 3:39 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
А не може ли пак със светлина, но не да се отразява, а да минава през листа? Един вид оптодвойка с междина?
_________________ Хайде де!
|
| Съб Яну 27, 2024 6:34 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Друга идея, не толкова проста и евтина- телецентрична леща и над нея сензор. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Telecentric_lens
_________________ Хайде де!
|
| Съб Яну 27, 2024 7:19 pm |
|
 |
|
michev
|
Тони, погледни PAT9125EL. С датчика има платчета за 3д принтери, така че няма да се наложи да го търсиш много. Ако все пак няма никакъв начин да се доближиш достатъчно за него - винаги може да разчиташ на оптично разпознаване с камерка и малко софтуер.
|
| Пон Яну 29, 2024 6:02 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Значи, Мичев е за черпане, ама с тия герои комуникацията няма да е проста. Обаче в момента май големият печеливш е магьосника. Повторих експеримента, и с леща и без работи в доста добър диапазон когато се осветява с лазер. Понеже няма как да осветявам през хартията, лазера е на страната на сензора, но и така работи, но ще трябва да се поиграе с правилният ъгъл, както и евентуално с леща за сензора която да работи в достатъчно широка граница но без да губи резолюция. Не че ми трябва мнго резолюция, но все пак е добре.
|
| Пон Яну 29, 2024 7:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе ... то и тая работа с мишоците се оказва голямо дърво, Броадком са спрели на Аваго сензорите, и единствените които намирам са Pixart, ама ни дейташийт ни от де да ги купиш .... егати историята. Някой да знае такива които да доставяеми както за тестове така и за средни количества 500-1000.
|
| Чет Фев 01, 2024 12:08 am |
|
|