|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 10:45 am
Оптичен сензор за линейно / ротационно движение
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
 Re: Оптичен сензор за линейно / ротационно движение
Еее такива както се казва всеки знае, търсе се нещо под $10, т.е. чип който да се интегрира.тоя от линка на Груби е около 7$ за 1000, на инфинити е по-евтин ама пусто не ще да мери под 200 мм
|
| Чет Яну 25, 2024 2:40 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Ще ти кажа - пиши на шведите какво искап да правиш, те ако не знаят и нямат възможност, ще впрегнат някой студент или институт дори и ще ти направят това което искаш. Няма да е бързо, но може да е точно каквото ти трябва.
|
| Чет Яну 25, 2024 2:28 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Тез хубавци имат страхотни продукти, но дявоша е в детайлите..... въртенето на хартията трудно ще го разбереш с радар.... защото е с еднаква олутност, щогоде гладко... Ама нищо де пробвай и кажи че греша 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Яну 25, 2024 4:19 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Взимаш една компютърна мишка, залепваш я за единия край на линийка оразмерена в сантиметри, обръщаш а наобратно така че скрола на мишката да прави контакт с ролката и да се върти заедно с нея. Другия край на линийкат закрепваш за някаква повърхност с панта, така че другият край с мишката да може да се движи нагоре-надолу и да следва повърхностт на ролката. пс ако държиш на безконтктно мерене мога да ти скицирам една схема която използва ултразвуков (от ардуино китовете) сензор и отдалечава или приближав сензора в зависимост от диаметъра на ролката
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Чет Яну 25, 2024 5:27 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Най-хубавото е, че всичките им неща ги има в Диги (Аcconeer), ако искаш съдействие в Шведско - ще им се обадя, говорил съм с тях преди. Но най-добре си дефинирай/начертай задачката и ще ги питам. Мисля, че може да имаш решение много скоро, но трябва да знаеш какво искаш и те да кажат - става/не става. Може и вече да са го направили - проблема е много популярен тук.
|
| Чет Яну 25, 2024 7:03 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
_________________ main[-1u]={1};
|
| Чет Яну 25, 2024 7:25 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Така, за сензорите от мишка, принципа на който работят,не позволява да работят в голям рейндж, а при мен е голям. Промяната в дистанцията е от окло 50 мм , а в същото време растоянието до сензора трудно може да е повече от 60 мм, т.е. почти 100% се променя дистанцията, това с оптика не може да се компенсира. Принципно това е и проблем за микровълновите радари, теиз които са баш радари работят от 100 мм нагоре, повечето са от 200, но ако е радар, може би има някакъв начин да му осигуря около 100 мм, може и да не може. Струва ми се обаче че ето това, може и да свърши работа, https://www.infineon.com/cms/en/product ... ignsupport, поръчал съм едно да опитам. Според мен движение и посока е на база доплеров ефект, а не толкова модулацията на сигнала от неравностите. И доколкото това мери само това, нещата се свеждат до измерване на фаза / честота, което което може да се извършва изцяло хардуерно, т.е. няма TOF, съответно дистанцията може би не е такъв проблем. Предполагам огрзаничението 100-200 мм идва от точността с която могат да измерят TOF, и при такива дистанции най-веорянто е много малко. За този сензор обаче може би няма значение. Сега тя и блоковата му схема е малко постна, трудно да се разбере как точно мери. Ако това върши работа за прототипите направо ще интегрираме такива платки, а след това ще му правя къстим, чиповете са горе долу в бюджета като за серийно производство. Не е изключено да може да се изпозлва и някой от сензорите за Gesture recognition, не е много ясно, трябва да се пробва. А иначе да това че имаме еднаква повърхност е проблем, но има не малко промишлени както лазерни така и микровълнови които вършат работа. Относно ултразвук, това е вариант В, там има разни специфики които ако мога да си ги спестя ще е добре. Имам опит с ултразвуково мерене, както надистанция така и на движение, вариант е, възможно е и това да направя, реално мислех да купя едно платле с приемник и предавател и забравих..
|
| Пет Яну 26, 2024 2:33 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Микровълновите как ще детектнат развиването на ролката, като казваш, че дори с око по някога не можеш да сензнеш развиването и? Същото и с ултразвуковите. Можеш да измериш дистанция и разстояние до обект, ама движение на лента, при което няма промяна на разстоянието (на око казваш, че понякога не се забелязва) ... Варианта според мен ти е само оптичен - нещо като при мишките. Какъв материал е навит на ролката и какъв му е цвета. Едноцветно ли е или е шарено. Ако е шарено - можеш да мислиш и за нещо като детектване на движение с видео камера, която да снима развиващата се шарена лента (ако е шарена де) от ролката. Вероятно за грубо движение моушън детекцията на алармените IP камери ще ти свърши работа.
|
| Пет Яну 26, 2024 10:01 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Предложението ми за ултразвуков сензор е не да засича движението а да държи оптичния датчик на фиксирано разстояние от повърхността - ралката се развива - диаметъра намалява - разстоянието между повърхността на ролката се увеличава - утразвуковият сензор засича промяна в разстоянието и активира електромотор, който прибличава оптичния сензор до повърхността.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пет Яну 26, 2024 10:06 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12825 Местоположение: София
|
|
| Пет Яну 26, 2024 10:07 am |
|
 |
|
Grubi
|
Abe ToHи да каже малко параметри - колко бързо ще/трябва да се върти, колко е голяма (дължиина/диаматър), какви хартии са (някакви параметри), колко далеч може да се от ролката - фронтално или странично, или може да се мери скоростта на вече размотаната хартия (там има и сензор колко е изпъната) и т.н.
|
| Пет Яну 26, 2024 12:48 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Имам опит с микровълнови датчици - като втори сензор в дуал PIR за аларми. Само не знам какъв доплер ефект ще се предизвика от развиващ се листов материал от ролка, при което развиването и движението е такова, че не се забелязва с просто око. Т.е. ролката може да се развива с висока скорост - 1метър в секунда примерно и ако развиващият се материал не мърда нагоре-надолу - към/от сензора, а само преминава ("изтича") пред него на константно разстояние от него (дори и с висока скорост) - какъв доплеров ефект ще има? Според мен никакъв. Ултразвука - същата работа ...
Оптиката на мишката обаче може да засече такова движение, ако е на необходимото фокусно разстояние от развиващият се материал.
|
| Пет Яну 26, 2024 1:27 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами задачата е гадна, няма нещо повече, има роли хартия което се развива с около 0.05-0.1 м/s. Скоростта не е голяма, хартията е тънка, да речем около 0.3. Не е нужно да знам скоростта и, трябва да се детектива кога се движи. Към момента се развива директно от ролката, т.е.нямамеждинни ролки, което усложнява ситуацията. Задачата е куца. Ще има доплеров ефект, но дали ще е достатъчен не е ясно. Монитора се самата ролка. Датчик като за мишка е най-удачно, проблема е фокусното. В тоя аспект и камера ни вършила работа.Хартията е без неравности и дефекти но има структура която се хваща. Проблема с такъв датчик е отстоянието. Има един вариант, но не зависи от мен. Да има "лост" който да опира в ролката и да премества датчика така че да държи константно разстояние. Не е нещо сложно, лесно може да се реализира но не зависи от мен, за момента се търси решение което е изцяло безконтактно и без механика. За мен с оглед конструкцията най-лесно е добавянето на едно колелце с оптичен датчик на него, механично води до минимално усложнение, прост лост с пружина и търкало, но както казах не зависи от мен. Много просто приложение и много сериозно предизвикателство.
|
| Пет Яну 26, 2024 5:35 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Аз не че съм инат, но все си мисля че за това приложение се ползват ел.статични датчици (нещо като от линка дето споделих по-горе) или нарочно колелце на пръчка/пшъзгач и т.н. ако искаш да е механично. Имам познат в АВВ дето са баш за автоматиката ьа процесване на хартия може ьа го питам за някоя сламка по тоз повод...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Яну 26, 2024 5:39 pm |
|
 |
|
ToHu
|
На много линии използват лазерни, измеря и дебелина и скорост, имам такъв някъде около мен, само дето е а 4 цифрена цена, иначе мери дебелина с точност микрометри.... Има просто решение но са се заинатили да е изцяло безконтактно без допълнителна механика.Днес ще дойде тоя на инфиниън и ще видим, имам подозрения но трябва да се пробва.
|
| Пет Яну 26, 2024 5:45 pm |
|
|