| Автор |
Съобщение |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
 Система за омекотяване на вода - мнения и препоръчки
Здравейте! Строим нова къща, и жената ми извади душата да слагаме подобна система. Нали тя мие банята... Водата ни е доста варовита, та наистина може би ще е добре да се инсталира.
Въпросите са общо взето 3:
1. Търся някой който ползва подобно нещо, та да сподели опит - кое е добре и кое не.
2. Относно принципа. Според прочетеното, трябва да е със смола, ама гледам из нета има и някакви магнитни (активни и пасивни), че и нещо като турбинни (основно пасивни) с някаква кавитация и т.н. Та въпроса е, някой чувал ли е нещо за тия модерните, че малко като зарибявка изглеждат. Иначе смолата е класика.
3. Ако ще е смола, (за сега на там клоня) гледам производители бол, ама май електрониката (главата както и казват), което е нещо като комбинация от водомер с таймер и няколко клапана, са само от няколко производителя. Другото в системата реално са само съдове от пластмаса, маркучи и дизайн. Отделно дето цените им варират в много голям диапазон. От 1к до 5к лв при сравним капацитет. Главите като производители уж все американски, ама по етикетите им гледам Белгия, Италия и къде ли още не. Що така? Някой разправял ли се е с това чудо да знам поне от какво да се вардя?
Всякакви отзиви са добре дошли, че скоро трябва да го купувам - мир да има...
|
| Нед Яну 21, 2024 5:16 pm |
|
 |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: Система за омекотяване на вода - мнения и препоръчки
В нашата кооперация има централен омекотител за водата. Идея си нямам как работи но мога да ти нащракам малко снимки на системата. Гледам, че през няколко дни/седмици се изсипват едни чували с някаква химия под формата на пашкули. Има и някаква електроника и сензори. Има и някакво циклично отводняване.
Относно банята и котления камък - от опит най добре действа подсушаване след ползване с гумите за чистене на стъкла. Отнема 2-3 минути. Дори си има такива гуми направени специално за баня - хромирани с удобна дръжка а не за набиване на сап както са домакинските (но то е само за естетика, няма разлика в крайния резултат).
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Яну 21, 2024 8:34 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
juzisound, добре си се фокусирал в електрониката и автоматиката, но не е ли по-важна "химията" ?
Уж безвредни смоли, пластмасови съдове ... Тази омекотена вода смяташ ли да я пиеш ? Колко е безвредна солта, която ще пиеш щеш не щеш с омекотената вода?
|
| Пон Яну 22, 2024 9:47 am |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Не е за пиене. Реално е за миене и баня и тоалетна. Пиенето от диспенсър с купена. Иначе при нас е много варовита наистина. Половината село са оперирани от камъни в злъчката. Майка ми също. Вероятно от варовитата вода. Даже и върнаха злъчката, след операцията. Вътре, варовик като от съно на чайник или като се чисти бойлер. От бойлера на 5, 6 години махам по 1 кофа варовик. Чудо е наистина. Отделно дето всяка останала капка, остава бяло петно. А сол си дослагвам сам...
|
| Пон Яну 22, 2024 9:55 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
За първи път чувам камъните в жлъчката да са от варовита вода и да не са мастни образувания, но явно за всяко нещо си има първи път. Но варовитата вода си е болка - живял съм на такова място със собствен кладенец 6 години и баните бяха трагедия.
|
| Пон Яну 22, 2024 10:23 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Ми щом няма да я пиеш пробвай с нещо по-евтинко като това https://www.onlinemashini.bg/filtar-nas ... 0-l-/13290ако ти върши работа що са ти системи с електроники. При мен също е много варовита водата но се отказах от такава система щото си я пия, пък както каза emilvtc не се знае какво остава от химикалите.
|
| Пон Яну 22, 2024 10:31 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Най-напред е редно да имаш анализ на съдържанието във водата, а после да търсиш начини за неговото намаляване.
|
| Пон Яну 22, 2024 10:40 am |
|
 |
|
juzisound
|
днес идва мерилката за варовик. предполагам ще счупя скалата... На база на измереното и консумация се избира капацитета на системата.
|
| Пон Яну 22, 2024 11:38 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Каква е тази "мерилка"?
|
| Пон Яну 22, 2024 11:43 am |
|
 |
|
juzisound
|
някакви шишета с химикал, капят се капки и се гледа кога се сменя цвета. на база на броя капки се определя и твърдостта на водата, по скала някаква.
|
| Пон Яну 22, 2024 11:51 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Може ли линк да видя тая мерилка.
|
| Пон Яну 22, 2024 11:59 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Пълниш 1 литър и носиш на ХЕИ, те предлагат такава услуга... не беше скъпо. Мерят много неща, включително бактерии и т.н.
За варовик конкретно решение не знам, но силно препоръчвам на входа поне два механични филтъра. Един за по-едрите боклуци и втори за по-дребните. Щото в България няма начин да не правят ремонти, а след ремонт обикновено пускат такава боза, че не е истина. Аз се надявах, че тук след водния цикъл и след като сложиха нови тръби нещата ще се оправят, ама не... Даже по-зле станаха специално след авария. Може би щото новите тръби не задържат нищо и като вкарат кал всичката идва накуп. Сигурен съм, че каквато и да е системата за омекотяване хич няма да й се отразят добре авариите.
|
| Пон Яну 22, 2024 1:04 pm |
|
 |
|
HCL
|
Химичните системи работят на същия принцип като миялната машина. За периодичното регенериране е необходимо добавянето на натриев хлорид (сол), това са белите топчета които купуваш в чували по 10-20кг.
Механичните филтри са задължителни и се чистят често. Ще кача по-късно каква е нашата инсталация.
За измерването на твърдостта на водата може да си вземеш лентички от всеки магазин за акваристика. Гледай тези за скариди, че са най-чувствителни. Има и електронни уреди за 50ина лева.
|
| Пон Яну 22, 2024 3:39 pm |
|
 |
|
HCL
|
Тези механичните работят посредством магнити. Винаги съм ги мислил за безмислени, но като видях, че ги слагат навсякъде в германия и се поразчетох каква е далаверата и се оказа, че предпазвали от наслагвания по тръбите. Това за чистенето на банята предполагам няма да върши особено работа.
Иначе тук в Мюнхен водата е доста твърда и вкъщи задължително имаме филтри по душовете. Пестиш шампоан, и нямаш проблеми с дерматита по кожата на децата. Преди години бяхме тръгнали с бившата ми съпруга да правим бизнес с такива, когато още ги нямаше в Европа. Поръчвахме кутиите от Китай, активния въглен от Германия и металната сплав от Щатите и сглобявахме тук. Сега гледам Филипс са пуснали такива на добра цена, но само с активен въглен.
|
| Пон Яну 22, 2024 3:52 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Мога да попитам ,но едва ли ще ти е от полза щото са на 110В. За насока все пак - тука в нашия щат и по специално Финикс ареята навсякъде има воден обекотител = water softener. Сигурно и другаде има но не съм обръщал внимание... потърси по тукашните саитове за мнения коя марка ,модел т.н са ставащи.... може да ги има и у Европата - знам ли. например https://www.lowes.com/pl/Water-softener ... 4294822072Слага се някаква сол - поне так му викат , на един приятел беше нещо предозирано и водата в банята беше станала много мека и не може да си измиеш сапуна .... бахти и екшъна...
|
| Пон Яну 22, 2024 8:23 pm |
|
|