|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:14 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: EV
Както се казва, както дявола чете библията, със същите тия точки, мога да направя 100% обратното ...липсва обективизъм, обективизъм изразен в числа, проекции във времето, анализ на всички ефекти и т.н. прост пример, как с еотразява това, че вместо да заредиш за 3 мин зареждаш 30 ... мм какво правиш тия 30 мин, медитираш, едва ли ... някой ще изпие 1-2 кафета, ще изяде нещо, ще изсере нещо ... в смисъл това са ефекти които никой не отчита, но ако събереш всички такива ефекти може да с еокаже че нещата са мого по-различни. Но лично за мен, проблема на ЕВ е все така неудобството, всичко останало за мен няма значение, няма да си купя ЕВ защото е по зелено, бих го купил ако ми е по-удобно в някакъв аспект. Изобщо .... тая тенденция да се прави едно или друго заради някакви каузи ... това само по себе си е обречена кауза, тук не визирам само зелените неща, визирам всичко което напоследък се явява кауза. Тия дни разгласиха програма за включване ... FAA ще има квота за ненормалници, психично болни, изоставащи .. като цяло инвалиди в най-лошата им форма, и от тези инвалиди малко или много ще зависи безопасността на милиони пътуващи. Според мен такива хора не трябва да с едопускат на 2 км от обект на FAA, защото и един чистач може да свали самолет. Оня ден пък CEO-то на United казал, че поне 50% от пилотите трябва да бъдат цветнокожи .. разбирай негри, щото другите много не ги броят. В държава в която имаш 16% негри, и като цяло в бранш в който статистически желаещите за тая позиция сред белите са двойно ако не и тройно повече от тези сред черните, ти искаш да имаш 50% черни пилоти .... нали се сещате как ще се запълнят тия квоти, чрез снижаване на критерите, чрез назначаване на куцо и сакато ... от тук нататъкс United няма да летя никога, и съм сигурен че още милиони американци ще решат същото, авиакомпании много, стршаното ще е ако утре и друга жаба вдигне крачето да я подковат.
|
| Съб Яну 20, 2024 6:17 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Няма нужда ти да правиш пропаганда... Особено в обратната посока, пълно е с такива. Всъщност поводът беше, че тия дни наистина бях залят от приятели и познати с актуалните статии за студа в Чикаго и т.н... Естествено никой от тях не кара електричка и затова приемат всичко за чиста монета.
|
| Съб Яну 20, 2024 7:13 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не можах да го изгледам...
|
| Съб Яну 20, 2024 7:46 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Съвсем прясно... Това и по повод чикагските драми... Следя го тоя канал, човекът е програмист и му е хоби да тества 1000км. на различни коли. В случая повтаря теста заради температурите в момента. Скалната тесла зарежда с 200-250kw при -26С. Консумация на климатика 1.2kw. За съжаление има лек инцидент и вероятно не завършва теста, но целта му беше под 10 часа. Това включва времето за зареждане. Изобщо голямо наказание е да караш тесла в студено време в нормална държава...
|
| Съб Яну 20, 2024 8:18 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Bjørn NylandPS интересно ще 1000 km challenge България ... в работно време 
_________________ main[-1u]={1};
|
| Съб Яну 20, 2024 8:33 pm |
|
 |
|
Pif
|
Дребни тарикатлъци. Зареждаш и затопляш колата в гаража на топло и тогава тръгваш. И караш само по магистралата с постоянна скорост. Много ясно, че ще има и топло и ток и батерията ще се задържи топла. Хайде батерията да е на 20% и колата да е на -20 да го видим тогава. Колко часа ще чака преди да се загрее батерията до ниво да започне да зарежда. Или да се опита да зареди на променлив ток. 16 или 32 ампера 220В. Да го видим дали изобщо ще успее да си загрее батерията.
|
| Съб Яну 20, 2024 11:43 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Загряване е необходимо само ако искаш да зареждаш с над 0.5С. При АС заряд не е необходимо загряване. Поне 90% от норвежците зареждат само вкъщи и нямат гаражи. Поне в региона който бях не видях нито един гараж, а обикаляхме и гледах колите. Btw аз нямам никакво отопление на батерията и нямам нужда щото нямам и бърз заряд. Смисълът на подгряването е да тръгне директно на 200-250 квт. Иначе тръгва с 20-30 докато загрее. Тя си загрява и сама при заряда, щото е термозолирана и загубите трябва да отидат някъде. Ако батерията е подгрята реално по време на бърз заряд трябва да се охлажда. И ако си гледал внимателно клипа пича вдигаше отоплението на купето точно за да не се губи топлината от охлаждането на батерията. Не съм фен на теслите, но точно термоменджмънта им е сред най-добрите. За сравнение при мен отоплението харчи 2-3 квт и то при 0С. Така че само мога да мечтая за 1.2 при -25С. И не само аз, много малко електрички са толкова ефективни като теслите. Няма идеални коли. Всяка си има и добри и кофти страни. Характерното обаче за пропагандата е че винаги се опитва да изкара бялото черно или обратно - черното бяло. Да твърдиш че теслите имат недомисли по отношение на батерии и температури е все едно да кажеш, че Ролс Ройс имат проблем с возията..
|
| Нед Яну 21, 2024 1:31 am |
|
 |
|
Pif
|
Започвам да имам усещането, че с дограмаджията сте братя близнаци. Само дето той е влюбен в путлер пък ти в мъск. Ако им видиш схемите и платките на тесла ще ти се доповръща. Референс дизайни копирани 1:1 от дейташитовете с грешките. И по гейт драйверите имат грешки и по БМС-а имат няколко грешки, и в инверторите дето захранват гейт драйверите. И така си карат от време оно. Не са мръднали на сантиметър от референс дизайните. Не знам какво толкоз им се кефиш на ефективноста като ползват IPMSM мотори а едвам го докарват до ефективност на асинхронни. Чак на 10-тата си година се сетиха да минат на такива мотори и пак не успяха да ги подкарат като хората. Нещо което Тойота прави от 96-та година - като излезе първата прототипна серия на Приус. Голям бъг в дизайна им е заваряне на многожилен меден кабел с точкова заварка за алуминиева пластина - така са вързани кабелите към БМС-а от клетките. И като капак на всичко в момента в който от вибрациите тази заварка се откъсне и БМС-а изгаря. И търсиш нов по моргите. Също го има и бъга със семерингите на електромоторите. Протичат като стар бойлер. Започва да дава грешка в изолацията докато не се запали инвертора който от своя страна запалва мотора. Та толкоз за великите тесли. Великото им е шаренията и рекламата. През 2009 си купих скоростна кутия от приус - 1во поколение. 35кВ мотор с 350нм въртящ момент. Направихме конверсия на голф 3. Беше доста забавно. Докато не ти свърши тока 1 км преди да се прибереш и викаш някой да те дърпа щото никой не дава ток а и зарядни станции нямаше тогава. После конвретирахме и една баничарка с мотор от приус 2 - 50кв - 400нм на мотора, х4 на колелата. Пак много приятно докато не ти свърши тока. После чакаш. И БМС-и направих 2. Много хубава технология ако имаш къде да зареждаш, ходиш наблизо, всеки ден едно и също и имаш втора кола на бензин като ти се наложи да свършиш някаква реална работа или да отидеш на далече - море, почивка, командировка... От доста години карам приус а от скоро и плъг-ин приус който обаче още не съм зареждал в контакта. Първо нямам къде второ не ми трябва. Това с електричките ме връща в бедните години дето имах само някакви стотинки в джоба и трябваше да избирам дали да си купя половин хляб с малко сирене и 1 яйце и да си направя сандвичи или 1 пакет вафли или малко кашкавал. Та и с електричката е същото. Много зависи стила ти на живот. Баба ми повече от яйцето и сиренето не и трябват. https://www.youtube.com/watch?v=ayZDlEMLBEM - 16 оловни стартерни акумулатора по 65Ач. Като сравня свършването на банзина на трабанта или на мотора и това със свършването на тока на електричката - определено предпочитам бензина. Взимам шишето, вървя до бензиностанцията и се спасявам. Или махам на някой, той спира, наточва ми 2 литра и пак съм се прибрал. А с електричката - ангажираш много хора и ресурси за да се спасиш. Нямаш свободата и независимоста да си на бензин.
|
| Нед Яну 21, 2024 1:56 am |
|
 |
|
nik
|
пифче, дете грешка на природата... айде като си просиш пак внимание да те питам... значи целия ти опит с чисти електромобили е сбирщайн от каквото си намерил на скрапа? като имат толкова недостатъци - каза ли им на хората на които си ги продавал тия таратайки? или тогава нямаха недостатъци и само ги хвалеше? а дали батерията ще свърши 1км преди да се прибереш ако имаше правилно отчитане на енергията? а дали щеше да свърши на 1км преди да се прибереш ако имаше резерва от 20км както правят скапаните тесли? само не казвай че на тия гаражни сглобки целия пробег е бил 20км и не си оставил никаква резерва... теслите може да са скапани ама поне имат прилично отчитане на енергията и оставащия пробег и въобще не разбирам защо мен намесваш между брътвежите си в тема за електромобили? или путин пак ти пречи да се аргументираш? като се имаш за големата раута, айде дръж се като голема раута, стига се излага като малко дете което се тръшка по земята да изпроси внимание от майка си... не съм майка ти, стига рева  незнам колко си приличаме с миро (ако въобще има някаква прилика) ама вие зомбираните сте като по калъп правени... и на акъл и на лафове, и на маниери, и за всичко путин ви виновен 
|
| Нед Яну 21, 2024 2:42 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Да не загубел, да спечелел, да планирал, да хванел слънцегреенето, да хванел попътния вятър, да хванел щепсела... И по-напред в темата съм писал и сега ще го повторя: Нещо клошарско има в EV. Всичко ще си дойде на мястото когато в тия джаджи започнат да вграждат генератор на Капанадзе! 
|
| Нед Яну 21, 2024 10:03 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Специално в моя случай си прав, но това няма нищо общо с EV. Всичките ми коли са били като за клошари. Не съм фен нито на мощност нито на екстри или гъзарии. Включително и рендето е възможно най-евтината електричка на пазара дето поне малко прилича на кола. Това че ми миришат чорапите не е свързано с електричеството. От друга страна повечето електрички са на такива цени, че нямат нищо общо с клошари като мен. Електрическите ролсове почват от половин милион. Даже тъпите EQS базовата им цена е 110 евра.
|
| Нед Яну 21, 2024 11:26 am |
|
 |
|
itso.t
|
Нямах предвид електромобилите и цените им, а начинът им на употреба. Явно EV предразполага към клошарство - за да не изпуснем някой килоджаул, ще напукаме парното над комфортната температура...
|
| Нед Яну 21, 2024 12:26 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Пак казвам, че си прав по отношение на такива като мен. В случая с колегата от Норвегия целта му е да постави нещо като рекорд. Очевидно разходката му е напълно безсмислен разход във всяко друго отношение. Тия дето харчат по стотици хиляди също не им пука за прахосана енергия и т.н. С теб се разминаваме в оценката обаче. Това че може да направиш икономия за сметка на мизерия не е нещо лошо. До скоро беше абсолютно невъзможно да спестиш каквото и да е. Електричките бяха чиста гъзария. И все още много от тях са. Но важното е, че вече тая технология покрива целия спектър. Става и за бедни, става и за богати. За съжаление икономията обикновено е свързана с мизерията. Но то това си важи за всичко. Въпросът е че трябва да се гледа и перспективата. Откъде почнаха електричките като колегата по-горе с 16-те оловни акумулатора в багажника на голф и да стигне до там че да намира кусури на теслите. Нерде Ямбол, нерде Стамбул. А тепърва има още да падат цени и да се подобряват неща.
|
| Нед Яну 21, 2024 1:47 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Не Миро, трябва да се гледа настоящето. Продуктите от "перспективата" липсват на рафта, затова предлагам да ги оставим на блогърите и останалите празнодумци и словесни онанисти.
|
| Нед Яну 21, 2024 1:57 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Миро, изразяваш се некоректно... вчера се качи на Рено и "прогледна" в бъдещето Нерде Ямбол, нерде Стамбул ... преди повече от 10 години е "видял" нещо полезно от бъдещето ( Ти какво видя тогава? ) може би проблема му е че е роден в България... а и колегата ти от Норвегия е същия като колежката от Ishtagram, най-обикновени "златотърсачи"... 
_________________ main[-1u]={1};
|
| Нед Яну 21, 2024 2:42 pm |
|
|