|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:56 am
| Автор |
Съобщение |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
@Gogo, както се казва харесва ми начина ти на разсъждение.  и аз се готвех да предложа нещо тип реверс, щото като дедо знам че нема читава информация за видеотата(не че нема - струва скъпо). Бих предложил друго - хардуерна видеокарта - масив памет, която се сканира и се изработва от нея директно видео. А от друга страна и вкарваш от пика данни с каквато си искаш скорост, т.е. ДМА видеопамет и една проста схемичка дето да преобразува от нея в сериен вид за видеото. 24-ката има ДМА и може да се получи нещо...
Абе човек, `земи си едно TFT и мИрни!
П.П. под ТФТ разбирам графично ЛСД.
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
Последна промяна evc на Чет Сеп 28, 2006 7:36 am, променена общо 1 път
|
| Сря Сеп 27, 2006 8:45 pm |
|
 |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Изобщо не е толкова сложно. Обикновено в биоса на картата има таблици, по една за всеки видеорежим, където "с думи прости" си пише в каква последователност, на кой и/о адрес какво да се запише. При мен МАЙ беше така. Намираш къде е таблицата ( с дизасемблиране  ), и просто си я ползваш като пищов. Оттук нататък зависи от режима. Някои модове изискват да сменяш страници като щур, докато пишеш ( всички 4 битови са така ), за други е достатъчно само от време на време ( екранът е разделен на "ленти" ). Така за 256-цветните. Единствено се иска да сметнеш кой пиксел в коя страница на кой адрес е. Четенето е по аналогичен начин ( е, за 16-цветните не е така ). Просто, нали???
Подведен камък: следи сигнала за готовност на периферията по ISA шината!
Текстовите режими също са елементарни, само че там в онази таблица има и указатели към втора таблица, където е знакогенераторът. Парти с консумация!
Ако с това се захване мераклия, ще го направи за по-малко от седмица. Лошото е, че повторяемостта не е сред достойнствата на метода, но, както казах, до 640 * 480 * 16 ВСИЧКИ видеоконтролери се инициализират еднакво! Освен това нялъде по нета срещах сорс на С за емулатор на 8088. Вероятно ще тръгнe на някой PIC18
И нали си представяте как би изглеждала вашата система върху 15" LCD ( при мен е така  ).
|
| Сря Сеп 27, 2006 10:54 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Eeee - ти направо емблема на ферари си сложил на москвича  .
|
| Чет Сеп 28, 2006 12:07 am |
|
 |
|
evc
|
Изобщо съм противник на празните спорове, нооо ... да сложим ли един бас?
Аз казвам, че човека въобще няма да се справи не за седмица, а и за година! И всъщност ще се откаже още веднага, защото 1. тези трудности са непреодолими за него и 2. няма НИКАКЪВ смисъл в начинанието. Залагам каса бира или бутилка от това, което пиеш ти.
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Чет Сеп 28, 2006 7:32 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
На теория и част от практиката(, тъй като реално не съм се "вкл." с никакви графични чипове, но имам идея за какво иде реч):
БатеАз - за просто изкарване на изображение след изображение (пример за да ме разбереш: разглеждане на снимки  ) - да, НО
за 'движение' - хихи - има впредвид поне 15кадъра/сек, за да е прилично ... едва ли
Така че според мен evc колкото по-голям залог те навие да хванете бас, толкова повече ще му е 'кяра'  /батеаз нищо лично
Но пак казвам ... на база теория и някои неща от практиката ми
|
| Чет Сеп 28, 2006 11:55 am |
|
 |
|
syscop
|
С графиката сигурно ще стане по-лесно, повечето карти, освен ако не са много архивни имат функции за рисуване на примитиви - окръжности, линии и т.н.
В текстов режим се ползва памет от общата, т.е. трябва да си имаш екранно буферче, с pic-а как ще ръчкаш там (тя и картата ще се намесва) - добре че няма аз да го правя 
|
| Чет Сеп 28, 2006 12:33 pm |
|
 |
|
evc
|
@the_real_maniac, аз мизата съм я анонсирал вече, ако се вгледаш внимателно в поста ми(трябва да обърнеш монитора си да легне на едната си /за предпочитане лявата/ страна и да погледнеш екрана под много малък ъгъл <20градуса), ще разбереш!
|
| Чет Сеп 28, 2006 1:24 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
|
| Чет Сеп 28, 2006 2:38 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Значи зададох едно съвсем просто въпросче и ме хвърлихте в 3-та глуха  .Значи става въпрос за следното:ПИК-а получава (през RS,I2C ) 15-20 снимки които трябва да набута в паметта на видеокартата.В последствия връзката се прекъсва и ПИК-а върси снимките през 15 секунди.Това ми се струва проста задачка,но трябва да знам как се управлява видеокартата(което ме спира).Явно грешката е в мен че не обясних в началото за какво стана дума и това породи излишни спорове  Е сега като казах конкретно за кво става въпрос някой може ли да даде инфо?Надявам се инфото да бъде дадено на "мирна глава" щот днеска всичките май сте на другарски запой на панаира, съжелявам че и аз не успях да се включа.
|
| Чет Сеп 28, 2006 3:55 pm |
|
 |
|
Dimiter
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 3:18 pm Мнения: 309 Местоположение: Sofia
|
След толкова the_реални_глупости просто не издържах
@Ки4о
Ако те интересува наистина ,книгата в която е добре описано как се манипулира стандартна видео карта на ниско ниво
се казва 'Комютърна Енциклопедия част III' за съжаление е твърде стара и трудна за намиране.
Нямам я в електронен вариант ,ако ти е зор мога да ти я дам в хартиен 
|
| Чет Сеп 28, 2006 4:25 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
|
| Чет Сеп 28, 2006 4:38 pm |
|