Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Soft Switching SMPS с микроконтролерно управление 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Soft Switching SMPS с микроконтролерно управление
Отново мисля по един стар мой проект за импулсно захранване с микропроцесорно управление и стигам до същото "дърво" с таймерните имплементации в микроконтролерите.

Идеята ми е микроконтролера директно да управлява драйверите на мосфетите със задеден алгоритъм на превключване.

Мисля в посока управление на Full Bridge със Soft switching за резонансни конвертори.
Честотата на превключване ще е под 100kHz, като резолюцията на PWM-ите не е необходимо да е много голяма. (Мощността ще е под 600W)

Отново преглеждам разните процесори на пазара и имплементираните в тях таймерни модули, но не намирам подходящ или не разбирам какво чета.

На някой да му е попадал AppNote, RefferenceDesign или др. подобно специално за използване на таймерните модули на процесор за управление на SMPS?

Намирам доста апп.нотове за SMPS на различни производители на процесори, но те не са за SoftSwitching или няма нищо в тях описващо режимите на таймерите които се използват.

Заради Soft Switching-a щракането на моста минава през много състояния, които са РАЗЛИЧНИ спрямо стандартните "PWM Complementary outputs and dead-time" таймерни режими.
Отделно искам изходите "правилно" да се деактивират по външен сигнал от аналогов компаратор следящ моментния ток през моста (Както в специализираните чипове за импулсни захранвания).

Използват се разни решения с FPGA имплементация, но за момента се опитвам да избегна подобен подход.

Някой да е "копал" в тази посока?

Чет Яну 11, 2024 10:21 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Soft Switching SMPS с микроконтролерно управление
според мен трудно ( или не съм в час ) ще намериш читав MCU с PWM ( около 100к ) за фул бридж

Чет Яну 11, 2024 10:31 am
Профил ICQ

Тексас и СТ имат такива решения. Но се ползват доста мощни ДСП-та. Сложноста идва от константното времезакъснение на обработката на сигнала. Във формулата на обратната връзка се вкарва "нелийено" спрямо честотата закъснение. А за софт суичинг ти трябва променлива честота. Зор ще е с таймерите в решим на ШИМ.
Вземи си някой от читавите контролери и не се занимавай със софтуерни решения. Нищо няма да спечелиш ако го правиш на софтуер това цялото нещо.

Чет Яну 11, 2024 10:36 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Подобно управление има в ДВГ, но там честотите са на порядък по-ниски. В повечето случаи на микропроцесорите възлагат супервайзорни функции или вторичен управляващ кръг, който коригира заданията в основния - хардуерен.

Чет Яну 11, 2024 1:00 pm
Профил YIM

За меко изключване е много подходящо "phase shifted pwm". Обмислял ли си го?

Чет Яну 11, 2024 1:09 pm
Профил
Аватар

Има и някакви пикове за такива цели ама никога не съм гледал тая фунцкционалност:
https://ww1.microchip.com/downloads/en/ ... 10027C.pdf
https://www.microchip.com/en-us/solutio ... r-supplies

Чет Яну 11, 2024 2:26 pm
Профил

Благодаря колеги.
Ще се поогледам още за варианти.

Първоначално и аз се бях ориентирал към "phase shifted pwm". Линеар имат добри чипове за целта, но се оказва, че топологията не работи добре при малки товари. При малък товар превключването вече не е "soft", а "хард". Имам познати които доста се бориха с тази топология и с лиеарските чипове и се отказаха накрая.
Резонансните LLC ми изглеждат по-добър вариант.
Колегата al_at беше дал линк към
al_at написа:
Интересна топология:
https://eepower.com/technical-articles/ ... ficiency/#

, която до някъде решава проблема с малките и големите товари в изхода.

Чет Яну 11, 2024 3:21 pm
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Има и някакви пикове за такива цели ама никога не съм гледал тая фунцкционалност:
https://ww1.microchip.com/downloads/en/ ... 10027C.pdf
https://www.microchip.com/en-us/solutio ... r-supplies

+1 за пиковете. Имат много добра периферия за PWM, където таймерите могат директно да управляват фазите без намеса на основната програма нито пък използване на прекъсвания. Фърмуерът се намесва само когато трябва да промени Duty цикъла.

Чет Яну 11, 2024 3:54 pm
Профил

emilvtc написа:
Благодаря колеги.
Ще се поогледам още за варианти.

Първоначално и аз се бях ориентирал към "phase shifted pwm". Линеар имат добри чипове за целта, но се оказва, че топологията не работи добре при малки товари. При малък товар превключването вече не е "soft", а "хард". Имам познати които доста се бориха с тази топология и с лиеарските чипове и се отказаха накрая.
Резонансните LLC ми изглеждат по-добър вариант.
Колегата al_at беше дал линк към
al_at написа:
Интересна топология:
https://eepower.com/technical-articles/ ... ficiency/#

, която до някъде решава проблема с малките и големите товари в изхода.

За малките товари е така.
Това, което съм правил преди, е последователно включване на допълнителен дросел, който осигурява индуктивност за меко изключване при малки товари, а при големи се насища и на практика не участва в процеса.

Сега не мога да си спомня как точно го направих. Дали в крайна сметка не го направих с една намотка върху два тороида един в друг/един до друг/... Много време потроших тогава, а сега не мога да си спомня. В крайна сметка и изделието не влезе в производство, та загубата е пълна.

Чет Яну 11, 2024 4:34 pm
Профил

Загледах pic16f1789 от линковете на бабане.
Доста интересен екземпляр в който няма специфичното управление за Soft Switching, но има вградени опорен източник, операционни усилватели, дакове, компаратори и 4 x PSMC (Programmable Switch Mode Controller) с които изцяло само с хардуерна инициализация и конфигурация може да се спретне импулсно захранване - включително за пълен мост с dead times при превключването на силовите транзистори.

След инициализацията процесора не е необходимо да взима участие в работата на импулсния регулатор и може да е в IDLE състояние. Импулсното си щтрака и регулира изхода си с хардуерни обратни връзки през вградения усилвател и вградените компаратори БЕЗ участието на проца. Могат да се спретнат конвертори с различни топологии ...
Ще го загледам повече като имам време да видя дали с него няма да може да се спретне лесно резонансен LLC конвертор с пълен мост и с нещо като Soft Switching.

Чет Яну 11, 2024 5:28 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Има даже готови развойни платки за DC-DC конвертори: https://www.st.com/en/evaluation-tools/ ... overy.html
3 kW full bridge LLC resonant DC-DC converter: https://www.st.com/en/evaluation-tools/ ... llck1.html

Вто Яну 30, 2024 12:41 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]