Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
IEC 61000-4-4 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение IEC 61000-4-4
Здравейте! Имам нужда от малко разяснения. Искам да си проведа такъв тест на схема с SSR (триак + оптотриак). Първо мисля да направя някакъв импровизиран при мен и после ако намеря някаква лаборатория да го пратя да го тестват наистина. Освен IEC 61000-4-4 чета и AN5114 на ST. Там на страница 8 фигура 8 са дали тестова схема.
Първи въпрос: Избраният от тях превключващ елемент(триак) е ACST210-8FP, който по документация се води със static dv/dt>500V/us и Vdrm/Vrrm=800V. Вътре в документа обаче се говори за immunity 3kV. Мен ако питате ако му пусна 3kV макар и импулсно ще го пробия. Сигурно ли е, че това чудо може да издържи тест с 3kV и как стигаме до подобен извод?
Втори въпрос: В IEC61000-4-4 се казва, че когато се тества вход/изход за 4то ниво се прилага 2kV. 4kV се прилага при захранващ вход. Т. е. при мен 2кВ са достатъчни за 4то ниво. Или това се води захранващ вход?!
Трети въпрос: В AN5114, стр. 8. фиг. 8 като товар е закачена лампа. Става ли с лампа или трябва да сложа някакъв по-чувствителен елемент, за да следя по-добре дали тече ток? Оптрон примерно? Или просто се гледа дали за 1 мин ще светне лампата? Или да сложа контактор и да видя дали ще се задейства?

Реално не намирам подходящи триаци и оптотриаци на по-високо от 800V напрежение. Обаче ако гледаме таблицата в стандарта ниво 3 е на 1000V и все тая дали са на 600 или 800. Пак не мога да го стигна. Или аз се бъркам и на тези триаци (и оптотриаци) може да им се пуска по-високо импулсно?
Благодаря!

Нед Яну 07, 2024 8:18 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: IEC 61000-4-4
Тези на WeEn Semiconductors (не ги знам какви са..., но шефа им звучи като швед, иначе са китайци) - има триаци на киловолт и повече, дори и ST имат ама на повечко ампери и по-скъпи разбира се.

Нед Яну 07, 2024 8:31 pm
Профил

Аз нищо не разбрах какви тестове се правят тука, по отношение на триаците - отваряш Фарнел, Диджикий, Маусер, пишеш Триак (на английски Triac) от филтрите избираш Rated Repetitive Off-State Voltage VDRM > 1кVolt и ще ти излезнат поне стотина резултата. Триак може да си направиш от два насрещно включени тиристора.
Ето ти един мощен тиристорен модул, състоящ се от два тиристора, които можеш да свържеш насрещно чрез укъсяване на изводи 1 и 3 - https://www.mouser.co.uk/ProductDetail/ ... ClVg%3D%3D
Така получаваш триак 1.4 kV 50A. Аз не бих го управлявал с оптотриак а с импулсен трансформатор.

Нед Яну 07, 2024 8:51 pm
Профил

Ами може би още не съм толкова навътре с нещата и много работи не са ми ясни. Видях няколко такива в Маузър - на по 1,2kV. Но там си пише, че static immunity е 2kV! Което мен ако питаш, спрямо примера по-горе, е друга работа! Обаче не е snuberless. Има и втора част на въпроса. Оптотриаците масово са до 1000V. Не намирам на по-високо напрежение. Сиреч ако взема от скъпите триаци(няма голям смисъл понеже схемата ми е на 42V, но за спора) ако не изгори триака, ще гръмне оптотриака. Реално при положение, че работя на 42В и на level 2 ще се радвам. Въпросът е дали са правилни разсъжденията ми или си прява някакъв преразказ на непознат текст...
Bai Ui, не си ме разбрал. Интересува ме да си направя някакъв тест за burst immunity на схемичката. Няма проблем да не е максимален lvl. Въпросът е да съм коректен относно самия тест! Ако правилно съм разбрал за лвл 2 трябва да пусна импулси по 500V на 5кХз за по 15мс през 300мс за 1 мин. Това ОК ли е или ми трябва по-високо напрежение? И как се определя резултата от теста - светване на лампа ли е ок или трябва някакъв измервателен уред там?

Нед Яну 07, 2024 8:53 pm
Профил

Ако съм те разбрал правилно, питаш за Surge/Burst/EFT тестер. Те са скъпи и обикновено се наемат от по-малки фирми или частни лица. Големите фирми си имат такива като задължителен equipment за EMC лаборатория. Ние имаме един подобен на 20 години и го ползваме за вътрешна верификация по време на прототипи и дизайн. После тестовете се повтарят в сертифицирана лаборатория, която има доста по-актуализирани и нови устройства, но по същество - същите тестове спрямо същите стандарти.

https://www.atecorp.com/atecorp/media/p ... asheet.pdf

А дали теста е успешен - сам ще разбереш, когато нещо изпука по време на теста (или не работи след него).
Изолацията на силовите прибори си е дадена в документацията им, както и тяхната съвместимост със стандартите, които са посочени в тази документация. Оттам можеш да заключиш, дали тестовете, които искаш да правиш, ще минат или не. Работното напрежение на един тиристор е много по-ниско от неговото изолационно импулсно напрежение (давам го като пример само, темата е наистина необятна).

Нед Яну 07, 2024 9:19 pm
Профил

stoyanoff написа:
Има и втора част на въпроса. ... Интересува ме да си направя някакъв тест за burst immunity на схемичката.

От колко общо части ти е въпроса? Каква схемичка?

Нед Яну 07, 2024 9:29 pm
Профил

Bai Ui написа:
От колко общо части ти е въпроса?

Ами явно доста. При положение, че не съм вещ...
Bai Ui написа:
Каква схемичка?

В AN5114, стр. 8. фиг. 8

Желев, коя лаборатория използвате?!

Пон Яну 08, 2024 8:56 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Според мен, при такива SSR трябва да се тестват три различни изолации:

1. Изолация между управляваща и силова верига. Тя зависи от изолацията на оптрона и от свойствата и изработката на платката.
2. Изолация между силова верига и корпус. Тя зависи от от параметрите на триака. Ако е недостатъчна изолацията на триака, трябва да добавим изолационна подложка.
3. Изолация между управляваща верига и корпус. Тя зависи най-вече от оптрона и от монтаж и заливни материали. Според мен при добра работа тя от самосебе си ще се получи...

За опто-триаците дават изолационна якост между вход и изход 5000Vrms.

Пон Яну 08, 2024 11:32 am
Профил WWW
Аватар

stoyanoff написа:
Bai Ui написа:
Каква схемичка?

В AN5114, стр. 8. фиг. 8

Домързя те да качиш схема, но очакваш всички четящи темата да изгуглят за горецитирания "АНхххх" и да отделят от времето си за да ти помогнат? А теб да те мързи?
Хм... :-k

Пон Яну 08, 2024 12:27 pm
Профил

Прикачени файлове:
IEC61000-4-4 evaluation.jpg
IEC61000-4-4 evaluation.jpg [ 70.16 KiB | Прегледано 3034 пъти ]

Прикачени файлове:

Сега чакам някой мрънкалник да пита защо пълня сървъра на форума с ненужни работи, понеже като напишеш AN5114 си излиза ведната!
Ицо, текста вътре проблем ли е да си го четеш от файла или да го постна и него? И е на английски! Разбирам, че никой не е длъжен да знае английски, но толкова ми е акъла...
Също така съм започнал темата в неделя и отнемам на всеки от личното време. Тука не знам как ще се оправям...

По темата:
Някой освен Желев провеждал ли е теста? Защото това ме интересува - методологията!
Тези, който предлагат burst генератори под наем ги видях, но са в чужбина и не мисля, че ще стане работа. Реално 500В не са много и мога да си скалъпя някакъв източник, да пробвам и ако е ОК да го пратя в лаборатория да проведът теста, както трябва. Ама без да съм пробвал, някакси не искам...
Поздрави!

Пон Яну 08, 2024 5:05 pm
Профил

stoyanoff написа:
Каква схемичка?

В AN5114, стр. 8. фиг. 8

Желев, коя лаборатория използвате?![/quote]

Схемата, която ще следваш, е правилна според този AN. Това обаче ти е power line и ще е на 4kV. Но ще предаваш импулсите през capacitive coupling. Нашата вътрешна EMC лаборатория си има доста сериозен тест сетъп, на който проверяваме платките при вътрешните тестове. Там всичко е направено, координирано, поръчано и съгласувано с компанията, която ни продава бърст генератора, за който дадох линк по-горе. Не знам, ако си решил това сам да го правиш тепърва, дали ще е толкова лесна задача. Трябва ти професионален бърст генератор, който да задава необходимите импулсни поредици спрямо стандарта, който следваш. Това си е заложено в него, ти му даваш необходимите настройки (времена, закъснения, брой на поредиците, амплитуда от която да почва и до коя да спре....) за burst, surge, fast transients и каквото там поддържа, за коието стандарти поддържа. Защото задаваш и стандарта в менютата му. Ако ти тепърва ще правиш такъв генератор, това вече си е още по-сериозна работа. Тези хубави картинки, които ги дават в този документ по-долу за burst тест (глава 9) на 5Khz, 100Khz (давам го като пример, защото той те интересува) са съгласувани с IEC 61000-4-4, тоест генератора ти гарантира, че точно такава поредица ще пусне, каквато стандартът изисква, а ти ще я пратиш като смущение през калибрирани Cc, каквито трябва да има професионалната постановка, а не любителска. Нашите уреди и постановка ги калибрираме всяка година, вкл и проверки на пасивните компоненти, кабели, изолации, феритните пръстени за кабелите, ESD пистолети и т.н. В този manual има достатъчно ясни снимки на тестовата лаборатория, и точно такива компоненти, маса, материали като на снимката ползваме ние. Те са купени, не са правени, само постановката си сменяме, но спрямо изискванията на стандартите. Можеш да видиш как изглежда capacitive coupling clamp network, сетъпите за Power lines и IOs портове за surge, burst...
Burst test задължително се почва от 0.5kV, като се преминава цикъл с тази амплитуда и за двете полярности, както и за всички връзки, които имаш (плюс, минус, земя отделно, после като commom mode, пише си го в менюъла). После автоматично качва до 1kV, 1.5kV и т.н. до крайното ниво, което си задал. Не е много разумно да почнеш директно да го челастиш с 4kV, ама предполагам, че това е ясно от само себе си.
Прикачени файлове:
ucs_500nx_series.pdf [3.33 MiB]
96 пъти

Вътрешните тестове (ESD, surge, burst, EFT, EMC с различни набори от сонди-антени, дето ги навираме около чиповете, имаше такава тема тук от Тони преди години) ги правим, за да си гарантираме едно, максимум две ходенета на сертификация, защото е много скъпо. Там един ден е от порядъка на няколко хиляди франка. Ето тази е лабораторията, която аз познавам, но ползваме още две. Тази има меню на английски:
https://www.eurofins.ch/en/electrical-a ... /neuenhof/

Пон Яну 08, 2024 5:14 pm
Профил

stoyanoff написа:
Сега чакам някой мрънкалник да пита ...

Аз пък си мислех че ти си питащия тука, stoyanoff, миналият път ме вбеси с безкрайните си въпроси и половинчати обяснения, имай поне малко уважение към хората, които отделят време да ти отговарят.

Пон Яну 08, 2024 5:26 pm
Профил

За изработка на такъв генератор и дума не може да става. И сертификат не ми трябва. Confirmity complience мисля се води - само да проведът теста и да кажат дали минава. Та понеже предполагам самият тест също няма да е евтин, мислех да се подготвя малко. Реално схемичката ми може да работи на 230, но обикновено е на 42. Интересува ме принципно дали е възможно задействане на триака, ако влезе някакво смущение. Така че дори lvl 1 ме устройва.
Благодаря!

ПП: Имах тук един интересен полтъргайст, но се оказа, че е от друго работата. Все пак искам да съм сигурен, че схемичката, която използвам, е добре имунизирана. Никога не съм имал проблем, нито изгорял триак. Т. е. дори да има някакви високи напрежения идващи от двигателите, те не надхвърлят максимума на триака и оптотриака. А е много лесно да влязат, защото се използва траф от 380 към 42. От 1 тест няма ме заболи...

Пон Яну 08, 2024 5:57 pm
Профил
Аватар

stoyanoff написа:
...Сега чакам някой мрънкалник да пита защо пълня сървъра на форума с ненужни работи, понеже като напишеш AN5114 си излиза ведната!

Според теб е по-лесно няколко десетки човека да гуглят за едно и също, понеже теб те мързи да отделиш една минута от времето си за да публикуваш материали свързани с въпроса ти, и цитирани в него?
Хм...

Колко ли време сумарно трябва да отделят тия хора сравнено с времето което ТИ е трябвало да отделиш!?!
Въпросът ми не е риторичен!
stoyanoff написа:
...Ицо, текста вътре проблем ли е да си го четеш от файла или да го постна и него?

Кой файл?
stoyanoff написа:
И е на английски! Разбирам, че никой не е длъжен да знае английски, но толкова ми е акъла...

Не се тревожи за езика на който е документацията. Няма да я чета. Мина ми желанието...

Пон Яну 08, 2024 11:21 pm
Профил

Ицо, не мога да те разбера! Сериозно ти говоря! Както виждаш, темата е за точно определен стандарт! С който аз не съм много запознат(чел съм го ама не мога да определя, кое е line, кое IO, то си ми личи). И съответно не бях сигурен дали трябва да прилагам към въпроса си някакви хвърчащи AN, които съм чел. И дали това изобщо има значение. Защото едното е стандарт, другото AN, пък бил той и на ST. Ти си на моето дередже! Ако ти задам въпрос по методиката на измерването, не можеш да ми отговориш! Как достигна до извода, че въпросния AN има отношение към темата(която е за стандарта!), при положение, че нищо не вдяваш, и че аз съм извършил смъртен грях като не съм добавил снимки на схемичката дето я гледам в хвърчащия AN?!
Аз разбирам да беше забележка от човек, който е компетентен по темата... Просто не бях сигурен дали такива неща имат място, когато става дума за стандарт и очаквах да ми се върне някаква друга рефенеция към друг стандарт или анекс с някакви уточнения...
Както и да е...
Благодаря на всички.
ПП: Писах на някаколко лаборатории из EU ама нещо не ми отговарят. Ще пробвам пак. Може просто да не ги интересува само да пускат теста, а да искат и документация да се прави, защотот е по-скъпо....

Пет Яну 12, 2024 7:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща