Отговори на тема  [ 2474 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
Те това беше...

Вто Яну 02, 2024 11:42 am
Профил
Аватар

Не стига че изглежда като евтина тоалетна, че и електрическа?
Ама нищо де, в Надин не са претенциозни...

Вто Яну 02, 2024 11:54 am
Профил
Аватар

https://jalopnik.com/youll-be-waiting-y ... 1851135873
Може и в раздела за хумор да мине

Чет Яну 04, 2024 6:40 pm
Профил
Аватар

като го мушнеш в компа и излиза:
I found a new fashion car ... give a driver

Чет Яну 04, 2024 6:52 pm
Профил ICQ

Роуън Аткинсън
Цитат:
Първата ми университетска степен беше по електротехника и електронно инженерство, с последваща магистърска степен по системи за управление. През целия си живот съм изпитвал страст към автомобилите. Купих първия си електрически хибрид преди 18 години и първата си чисто електрическа кола преди девет години и (независимо от лошата ни инфраструктура за електрическо зареждане) много се забавлявах с двете. Електрическите превозни средства може да са малко бездушни, но те са прекрасни механизми: бързи, тихи и доскоро много евтини за ползване. Но все повече се чувствам малко измамен. Когато започнете да се вглеждате отблизо във фактите, електрическите автомобили не изглеждат съвсем екологичната панацея, за която се твърди, че представляват", каза той като коментатор на "Гардиън" през 2023 година.

Нед Яну 07, 2024 7:41 pm
Профил

Електрическата кола на Sony/Honda може да се управлява с Плейстейшън джойстик.
https://www.ign.com/articles/watch-as-s ... -dualsense

Вто Яну 09, 2024 9:35 am
Профил
Аватар

Bai Ui написа:
...може да се управлява с Плейстейшън джойстик...

Работещ прототип на автомобил който се управлява с джойстик е направен от Мерцедес, преди двадесетина години. По онова време решили да се фръцнат и да покажат на конкуренцията кой кой е в тоя бранш. И го направили разбира се.
А автомобилът може да бъде видян в музея на марката.

Браво на Хонда, Сони и Плейстейшън все пак... :D

Вто Яну 09, 2024 10:06 am
Профил

Японците напоследък яко изостават и се чудят какви реклами и простотии да измислят. То не бяха ръчни скорости, то не бяха батерии. Говоря за Тойота дето аха до 2-3 години да направи супер батерии и така от 2012.
Иначе вече почти няма производител дето да няма някаква форма на self driving. Или поне като опция, така че джойстикът е всъщност прикритие на факта, че не могат да направят читаво управление.
Мен повече ме притеснява друга мода - drive by wire... Напоследък доста модели са така и съм леко притеснен като се сетя за Ицо и любовта му към секачките ;-)

Вто Яну 09, 2024 11:02 am
Профил
Аватар

itso.t написа:
Работещ прототип на автомобил който се управлява с джойстик е направен от Мерцедес, преди двадесетина години...

Поизветрели са ми спомените и без да искам съм заблудил четящите...
Годината е била 1996, а моделът е бил F200. И към ония момент наистина са показали това което са искали да покажат...
https://en.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_F200

А ма браво на Плейстейшън де... :D

miro_atc написа:
...Иначе вече почти няма производител дето да няма някаква форма на self driving. Или поне като опция, така че джойстикът е всъщност прикритие на факта, че не могат да направят читаво управление.

Да подскажа ли към настоящия момент кой производител е най-напред в материята?
Хайде ще подскажа - не е производителя на сиромашки автомобили Брадва. Независимо какви ги плещи Мъско Тесларов... :D
miro_atc написа:
Мен повече ме притеснява друга мода - drive by wire... Напоследък доста модели са така и съм леко притеснен като се сетя за Ицо и любовта му към секачките ;-)

И аз започвам да се притеснавам. Хубавите секачки да не са без пари?!

Вто Яну 09, 2024 11:24 am
Профил

itso.t написа:
miro_atc написа:
...Иначе вече почти няма производител дето да няма някаква форма на self driving. Или поне като опция, така че джойстикът е всъщност прикритие на факта, че не могат да направят читаво управление.

Да подскажа ли към настоящия момент кой производител е най-напред в материята?

За коя материя говориш?
На тема self driving Тесларов е почти единствения западняк със собствена разработка. Неотдавна VW платиха 1млрд$ за една софтуерна компания тъй че и те може да се каже, че имат "собствено" решение, но ни бих казал че е по-добро от тесларовото.
Иначе материята е доста широка, не е само автопилотирането. Има цял куп софтуери за lane assistant, collision detection etc, etc. И поне от ревютата които гледам, все още няма супер-дупер цялостно решение. Между другото тия болести не касаят само електрички, всички возила са засегнати.

Вто Яну 09, 2024 11:45 am
Профил
Аватар

Докато Мъско Тесларов се пъчи във фейсбука и туитва лайкове в ютубето, нормалните автомобилни производители без да се бият в гърдите и да се пъчат на мегданя работят по въпроса, и показват реални резултати.
Първият попаднал ми линк от Гулъл. Някъде може да има и по-изчерпателна информация.
https://www.kaldata.com/%D0%B0%D0%B2%D1 ... 43592.html

Ама чия била разработката? Че кого го вълнува. Хората искат в автомобила да има функциониращ бутон "go home" и "go mall", и не ги интересува особено авторството...

Вто Яну 09, 2024 12:08 pm
Профил

Интересно наблюдение:
Докато слизах за работа тази сутрин, видях 3 коли да се движат без изобщо да са си почистили снега от тях. И трите бяха "Тесла" и оставяха "снежен облак" след себе си (не караха никак бавно)

Вто Яну 09, 2024 12:18 pm
Профил

itso.t написа:
Докато Мъско Тесларов се пъчи във фейсбука и туитва лайкове в ютубето, нормалните автомобилни производители без да се бият в гърдите и да се пъчат на мегданя работят по въпроса, и показват реални резултати.
Първият попаднал ми линк от Гулъл. Някъде може да има и по-изчерпателна информация.
https://www.kaldata.com/%D0%B0%D0%B2%D1 ... 43592.html

Ама чия била разработката? Че кого го вълнува. Хората искат в автомобила да има функциониращ бутон "go home" и "go mall", и не ги интересува особено авторството...

Изобщо не си в час с материята... Казвам ти го щото очевидно не си губиш времето да следиш ревюта като мен.
Не го писах в предния пост за да не те дразня, но най-напред в софтуерните технологии са китайците. Което не значи, че всичко им е перфектно. Има 2-3 компании които наистина пишат софтуер, но за разлика от западната култура там ако една компания развие една технология всички я ползват. Резултатът е че вече почти няма китайски автомобил без такива екстри. Включително коли от много нисък клас... Примерно новата Дачия дето ще е пускат тая година също ще е с автопилот. Просто всичко от Китай идва с такива екстри безплатно.
Тъй че ако си говорим за "биене в гърдите" определено китайците не се бият, че даже и го разпространяват безплатно. Докато тия с мерника едва в новия EQS имат автопилот. Колко е добър тепърва ще видим. Но като цяло тяхната политика никога не е била агресивна по отношение и технологии или каквото и да е било. Аз винаги съм обяснявал, че има две стратегии на пазара - едната е да печелиш от постоянство и винаги съм посочвал Мерцедес като пример - те 100+ години правят возила и не ги интересува временни скокове нагоре/надолу на акции, на технологии и т.н. Другата стратегия е да печелиш от промяна и за пример обичайно давам Ейпъл, които дебнат кога да избухнат в някаква технологична промяна. Да са първи и да направят пачка преди другите да са ги настигнали. Като ги настигнат почват да произвеждат нещо друго.
Та в тоя смисъл аз уважавам Мерцедес за тяхното постоянство. И това, че не са върха на сладоледа по отношение на последните моди в технологиите за мен е ОК. А те наистина не са, колкото и да не ти се вярва. Примерно Мерцедес са едни от последните, които сложиха термопомпи на електричките си. И то пак не на всички модели. Да дадеш 100к+$ за кола и тя да се отоплява с реотан на батерии някак си аз не го разбирам. Но както казах Мерцедес са си консервативни и не им е силата да следват писъците на технологиите. Предполагам и автопилота им няма да е кой знае какво. Това "го хоум" и т.н. обикновено е за рекламите. Искам да го видя в реална ситуация как се държи. Примерно преходи от магистрали с 6-7 ленти към пътища с ремонти, задръствания и т.н. Плюс останалите функции, щото засега това е проблема на китайщината - примерно има много добри автопилоти, ама другите функции куцат.
Що се отнася до Тесларов той вече не е номер 1, ако изобщо може да се каже кой е номер 1 в тая област. Но да кажем че според отзивите Тесларов има най-малко издънки. Няма груби недомислици в софтуера, което също е нещо важно в тоя момент на развитие на технологиите.

Вто Яну 09, 2024 1:00 pm
Профил

miro_atc написа:
Японците напоследък яко изостават и се чудят какви реклами и простотии да измислят.

Nissan имат система, по която работят отдавна, в началото се наричаше co-pilot, сега се нарича pro-pilot, в началото я пуснаха само за щатите, и това отпреди Тесла да нашумят с техните автоматични шофьори, регулациите там явно са по либерлни по отношение на автоматичното шофиране.

Вто Яну 09, 2024 2:14 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Изобщо не си в час с материята... Казвам ти го щото очевидно не си губиш времето да следиш ревюта като мен...

Факт, не отделям никакво внимание на ревютата. Всякакви ревюта, с какви ли не цели. Затова подхождам по-прагматично - гледам кой какво е успял да узакони за използване по пътната мрежа. Ама щели на направят... Ама щели да пуснат... Били анонсирали планове за...
Когато го завършат, да пишат в пресата. Дотогава са извън вниманието ми.

Не съм търсил информация, но и не ми е попадала такава, че чайниците са се престрашили да пуснат автомобил с автономно управление по пътната мрежа на белите страни. Един вид да си сигурен в технологията си, и ако се издъниш да си понесеш последствията. И финансови, и "у фейса".
Е, Мерцедес са го направили. За мен това е достатъчно. Ама в някой чайник имало по-лъскав тъч. Чудесно. Да си го ползват.

И да се върна на ревютата. Едва ли някой от списващите разполага с такава инфраструктура и има ресурса да проведе тестове като тия които извършват производителите на автомобили. Нито на затворено трасе, нито по пътната мрежа. Колко ли професионални тестови шофьора имат на щат блогърите? Въпросът е риторичен.
По повод горното - може да погуглиш какво представляват тестовите трасета "на големите батковци"...

miro_atc написа:
Не го писах в предния пост за да не те дразня...

Пиши бре. Не се дразня... :D

А по повод термопомпите... Тепърва ще им гледаме сеира. В началото на темата имаше писано нещо по въпроса.
Ама нека да се съберат достатъчно отзиви от експлоатацията им в реални условия...

Вто Яну 09, 2024 10:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2474 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 165  Следваща