Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
"Родителски контрол" на лаптоп с линукс 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: "Родителски контрол" на лаптоп с линукс
syscop написа:
Искаш да направиш децата хакери :) Каквото и да сложиш по нета пише как да се махне(заобиколи). Вкъщи съм резнал на малкия компа на по-ниска скорост и толкова.

Ако го докарам до там - да четат как да хакнат в Линукс защитата, вместо да блеят в тубата ще съм щастлив, защото покрай хакването ще са научили и разни други неща.

Рутер със сетинги писах по-горе, че не е решение, защото така се локва компютъра, независимо, че аз съм се логнал в него.
А и желанието ми е не да им спра нета, а да го огранича до 30мин дневно за всички сайтове в интервала 8ч-21ч и да НЯМА никакви ограничение за достъп до "училищните" сайтове.

Ще трябва да мисля нещо като това, което предлага Stoimen, ако до няколко дена не намеря някаква програма, която да прави всичко това..

Пет Дек 15, 2023 11:29 am
Профил

emilvtc написа:
syscop написа:
Искаш да направиш децата хакери :) Каквото и да сложиш по нета пише как да се махне(заобиколи). Вкъщи съм резнал на малкия компа на по-ниска скорост и толкова.

Ако го докарам до там - да четат как да хакнат в Линукс защитата, вместо да блеят в тубата ще съм щастлив, защото покрай хакването ще са научили и разни други неща.

Рутер със сетинги писах по-горе, че не е решение, защото така се локва компютъра, независимо, че аз съм се логнал в него.
А и желанието ми е не да им спра нета, а да го огранича до 30мин дневно за всички сайтове в интервала 8ч-21ч и да НЯМА никакви ограничение за достъп до "училищните" сайтове.

Ще трябва да мисля нещо като това, което предлага Stoimen, ако до няколко дена не намеря някаква програма, която да прави всичко това..

Абе и с рутера можеш да го излъжеш. Не проблем да направиш две безжични мрежи с различен SSID - децата ги вързваш на едната ти на другата и с един скрипт като се логнеш прерутираш трафика (ако те мързи ръчно да сменяш мрежата) - повечето рутери имат guest network та може и с нея да го направиш.

Друг вариант е да ползваш разните квоти с които се ограничават юзерите - за дисково пространство, трафик и т.н. Но там по часове как се прави ще трябва да четеш. Правимо е, но иска четене. Не е лошо предизвикателство човек да научи много издълбоко линукса решавайки такъв проблем.

Пет Дек 15, 2023 12:37 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

ToHu написа:
е няма как да го заобиколят ако се направи както трябва, най-малкото не с четене в нета, филтрираш му трафика по мак адрес и е до там, на талафони и таблети няма много опции, а на контипютеите го пускаш с ограничен акаунт за да не може да "хакне" мак адреса. не е въпросът дали може а има ли смисъл.

На линукс мак адреса се сменя най-лесно. Не че на боза не става, но е специфично до драйвер. Когато си пред машината няма такова животно като "ограничен акаунт". Имам 1200 идеи как да го заобиколя. Най-простото е един допълнителен рутер, който маскира мак адресите. Според мен не е това начина. Говорене с децата му е майката и вече е изпуснат момента. Ако питащия иска да накара децата да навлизат в материята нека пробва, но когато го усетят може да не реагират по очаквания начин.

Пет Дек 22, 2023 8:01 pm
Профил

Ако децата успеят с помощ от нета да си сменят макадреса от юзер с огрнаичени права .... ми да си гледат филмчета ако искат :)

Съб Дек 23, 2023 1:13 am
Профил

ToHu написа:
Ако децата успеят с помощ от нета да си сменят макадреса от юзер с огрнаичени права .... ми да си гледат филмчета ако искат :)

+1 :-)

Говорим с децата и за сега положението не е изпуснато, но мисля с переспектива, ако не дай-боже го изпуснем. (Все пак са 5-ти клас )

Съб Дек 23, 2023 10:40 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2