Отговори на тема  [ 1395 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 93  Следваща
Любопитно 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Любопитно
Тони, говорим за различни неща и затова не се разбираме. Все обясняваш как е било при развоя, колко щял да струва той, колко хубави компоненти.

Аз съм показал снимка на изделие отдавна минало през тая фаза. Ясно се вижда, че по проект, е предвиден дросел за PFC. На корпуса се виждат подходящи крепежни отвори като за него.
Тоест, дроселът е предвиден, уточнен, остойностен, и накрая бай-мангу е погледнал, калкулирал колко би спестил и го е направил "био".
Според теб какъв е шансът по проект да е зададено да има кутийка пълна с тиняк, завинтена на задния панел?

А повода да пусна снимката беше друго китайско аки което ми донесоха същия ден в който ми попадна и снимката.
Ами идват ми в повече с мангалщините си тия мизерници от чайника.

Джаджата има импулсно захранване. Или по-точно - китайска имитация на такова.
Предвидено е място за входен филтър. Предвидено е място за "Y" кондензатор. Предвидено е място за изходен филтър. Предвидено е място за още няколко филтриращи кондензатора в изхода.
Защо употребявам "предвидено е място" ли? А да видим дали някой ще се сети?

Тоест, говорим за проблеми мноооого след развоя.

Нед Дек 17, 2023 9:27 am
Профил
Аватар

Я вижте какво си е намерил колегата, от едно "малко" DC/DC...има си даже NTC. Майтапим се, че ще играем курлинг с него, тежи като 15инчов AOC монитор от Reset...

Прикачени файлове:
20231214_165842.jpg
20231214_165842.jpg [ 722.14 KiB | Прегледано 1690 пъти ]
Нед Дек 17, 2023 9:53 am
Профил

Проблемите след развоя идват когато търговеца каже на бай такаец - дайте един контейнер захранвания ама от най евтините, и те дават от най евтините, където компонентите са сведени до критичния минимум да заработи

Другия проблем идва когато търговеца праща пари напред на незнайна фирма в китай, без да е ходил на място да провери какво му товарят, поръчал бил мостри, харесали му и после парите напред за цял контейнер, без да знае какви хора са отсреща, измамят го него, после той набутан вече със стоката търси как да се отърве

Все пак дребните тарикати в китай не правят внос на захранвания в БГ, българска фирма е направила вноса, а захранванията са стока произвеждана от много производители, т.е. има конкуренция и цената на марковите е относително реална, и всичко по евтино е гаранция за икономии, т.е. щом вносителя е избрал най евтиния вариант значи е наясно че внася боклуци

Няколко от известните марки са тайвански фирми произвеждащи в китай... но не са най евтините когато търговеца иска най евтиното

Ако вносителите не купуват най евтините боклуци от китай, а избират само качествена стока, китайците бързо ще се преориентират, търсенето определя предлагането, и тъй като западните икономики затъват яко, и все по малко хората харчат за скъпи неща, то вноса на боклуци ще става все повече

Друг е въпроса че захранването е компонент за който важи в пълна сила "евтиното излиза скъпо" но търговеца не го интересува

Нед Дек 17, 2023 12:53 pm
Профил
Аватар

nik написа:
Проблемите след развоя идват когато търговеца каже на бай такаец - дайте един контейнер захранвания ама от най евтините, и те дават от най евтините, където компонентите са сведени до критичния минимум да заработи

Другия проблем идва когато търговеца праща пари напред на незнайна фирма в китай, без да е ходил на място да провери какво му товарят, поръчал бил мостри, харесали му и после парите напред за цял контейнер, без да знае какви хора са отсреща, измамят го него, после той набутан вече със стоката търси как да се отърве...

Как странно се завъртя разговора. Уж пишеш за да ме опровергаеш, а потвърждаваш написаното от мен...

Според теб как би завършил подобен разговор с TDK-Lmbda или Astec? Трябва ти контейнер захранвания без никакво филтри, щото си по тънката лайсна...
Ако ти е интересно, попитай ги.
Ако изобщо те удостоят с отговор, бих желал да го прочета в оригинал. Че японците са доста вежливи в комуникацията, но със сигурност четивото ще е поучително.

Относно втория абзац...
Ами нали и аз това казвам - че освен че са мизерабъли и самамници. Дали има дори теоретичен шанс да те врътне по подобен начин някой от реномираните производители?
Въпросът е риторичен...

Нед Дек 17, 2023 2:34 pm
Профил

В случая не опровергавам, просто обяснявам причините

"Реномираните" дори да махнат филтрите, че и цялата платка да махнат, на празна кутия не могат да докарат китайска цена, за това не се и опитват, общо взето се стремят да избягват конкуренцията с китайците като докарат печалбата с оскъпяване, къде с нужни къде с ненужни екстри, пазят си репутацията защото иначе никой няма да им купи значително по скъпата стока, докато бай китаец може да пълни с пясък и пак има клиенти... парадокс
"Реномираните" може да си отговарят точно на спецификациите, но пък си позволяват да залагат програмирано остаряване, за да купиш пак като изтече гаранцията

Пак казвам, избора е на клиента, ако никой не купуваше китайските боклуци, китай за дни ще се задръсти, и много бързо ще им се наложи да сменят стратегията

Кой обаче купува китайско боклучаво захранване? Отиваш в магазин за компютри, ако разбираш си избираш компонентите, и със сигурност няма да вземеш китайско захранване, а ще платиш по висока цена за марково, ако не разбираш питаш да ти препоръчат, водят те на витрината с готови асемблирни пе-це-та и гледаш много еднакви кутии, чудиш се и избираш едно

и как точно бай китаец е виновен че в магазина са асемблирали пц-та с боклучави захранвания? Нима мислиш в магазина не са наясно какво сглобяват?

Нед Дек 17, 2023 3:12 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Пак ще кажа има китаец и китаец. Горе споменатата ситуация с реномиран китаец няма как да са случи . Това че търсим от евтиното най - евтиното си е наш проблем не ни е виновен "китаеца" .
ПС : Ето една реална ситуация с не реномиран европейски производител :

https://youtu.be/jK9wmX6QkAQ?si=zRr4klTWDeQu4yLs&t=1010

Нед Дек 17, 2023 3:56 pm
Профил
Аватар

nik написа:
..."Реномираните" може да си отговарят точно на спецификациите, но пък си позволяват да залагат програмирано остаряване, за да купиш пак като изтече гаранцията...

Преди години познати разфърляха няколко машинки, скъпи и хубави за времето си. И за днешно време са скъпи де...
Тогава забърсах едно модулно захранване Астек. Киловат и двеста. Работило над 20г. всеки работен ден, на пълен работен ден. Че и на смени. И при мен поработи няколко години.
Наскоро имаше някакво "духче" в една от машините и я разкапачих. Първи заподозрян беше захранването. Ами все още е като чисто ново.
Та това за програмираното остаряване не е като да не съм го чувал, но нямам спомен да съм го срещал.

Нед Дек 17, 2023 8:43 pm
Профил

Ще ти кажа къде се среща, във високия клас от тип "индустриални" или "сървърни" няма да го срещнеш, защото там продажбите най често са обвързани и с подръжка, срещал съм в средния и под среден клас предназначени за домашни компютри, не всички

Как го различавам от случайна повреда - залагат капанчето на безопасно място, където да си умре тихичко без поражения - примерно на стендбай модула, кондензатора който е в захранването на чипа го слагат по малък, и като огледам на други електролити слагали наред паралелно и смд кондензатори, а точно на стендбая няма... ?!?

Такива съм ремонтирал много, и всеки път едно и също на няколко модела един след друг, и всеки път умира 1-2 години след гаранцията, вече не си спомням коя марка беше с най силно изразена традиция, но предвид високия стандарт на останалата част от схемата съм убеден, че не е недоглеждане

Имал съм и други интересни случки, примерно 6 еднакви захранвания с еднакъв проблем, дефектни електролити на входа на 400в, и много вероятно накъде другаде да лежат още няколко хиляди такива, но това не го броя за програмирано, просто дефектна партида кондензатори, крачето на кондензатора корозирало и прекъснало, иначе ролката вътре си има правилния капацитет

Нед Дек 17, 2023 9:26 pm
Профил
Аватар

Това за стендбай захранванията и друг път сме го говорили. Според мен голяма част от проблема идва от лош дизайн.
Например, това захранване през не малко от времето работи без принудително охлаждане. Като се посбият компонентите, и работата е готова.
Та е много вероятно да се бърка глупостта или незнанието с умишлено действие.

Сега се сетих къде съм срещал програмирано остаряване. Във втория китайски чарк който описах. Лошото е, че не са го програмирали добре - работил е едва 30 мин. след което кондензаторът в снубера на ключа е пробил, и захранването не може да тръгне. Не му стига повер за да си самозахрани ИС и кинкалериите му.
Но както каза, няма други поражения. На кондензаторът на око му давам таван 200 - 300V. Според означението му е за 630. Истински кондензатор със същите параметри не може да се монтира на предвиденото място. Толкова е дребен.
Добавих му и филтри, "Y" кондензатори му насипах и го пуснах да си ходи.
Ама както казва Тони, кой съм аз да връзвам кусури на на тия кавали чайниците... :D

Нед Дек 17, 2023 10:43 pm
Профил

Едно си баба знае, едно си баба бае.... :D не може да има някой друг виновен освен лошия китаец :D

вече обясних че говоря за наистина добър дизайн, всичко как си пише по дебелите книги, без забележки, схема, платка, подбор на компоненти, всичко на ниво, и няма никакво съмнение за недоглеждане, и как така точно на този ключов компонент, и точно същия "недогледан" и в новия модел? сменям въпросния кондензатор със 100микро качествен и захранването работи като ново още години без никакви проблеми
Мерил съм вътрешно съпротивление на останалите кондензатори няма нито един с признаци за стареене

И аз се сетих за друг случай - барабаните на някои перални ги правят да се чупят, материала тънък и корозира, една кръстачка вътре на оста, малко след гаранцията се чупи

Един младеж в тубата, росман, обясняваше за един кондензатор в епъл лаптопи, който се претоварва и дефектира, но в епъл явно са доволни от резултата и в следващия модел повтарят същото капанче

А щом само китайците правят мизерии, да питам колко случая имаше с натровени от фалшив алкохол? Да отровиш човек не е ли малко по долно от пълна кутия с пясък?

Edit: между другото скапани електролити съм сменил с килограми, и все след гаранция, на най разнообразна техника, но не мога навсякъде така категорично да определя дали е умишлено, и за това не споря за другите случаи, щото много има и на изхода, тока голям, може да са оплескали нещо сметките.....съгласявам се че може да е лош дизайн, но определено изплуват въпросителни... ако е лош дизайн... как така след десетилетия масово производство на импулсни захранвания, не се научиха да си подобрят дизайна? И все се скапват след изтичане на гаранцията...

Нед Дек 17, 2023 11:15 pm
Профил
Аватар

nik написа:
Едно си баба знае, едно си баба бае.... :D не може да има някой друг виновен освен лошия китаец :D

Не, но не вникваш в написаното. Очевидни сме ремонтирали различни неща, и всеки говори за това което е виждал.
Като видя започнала да почернява от прегряване платка, не би ми хрумнало да причисля изделието към добре проектираните такива.
А тия ми наблюденията са от компютърни захранвания на маркови компютри.

Пон Дек 18, 2023 1:31 pm
Профил

Щом такива си ремонтирал... аз лично захранвания с почернели платки много рядко ремонтирам, причини много, трябва да е нещо за което няма от къде да се намери цяло,

тия за които говоря след издухване с компресора светват като нови

Пак такива изглеждащи чисто нови платки са ми носили епълски захранвания от тия дето компа е в монитора, скапват се кондензаторите на пфц-то от към греца, заради което думка един диод, един мосфет и бушона, и това е едно и също пак в поредни модели, но за това може и да не е нарочно, щото производителя даваше едни хубави параметри, а кондензаторите едни дребосъци... (дали тогава точно ти не ми намери даташита?)

Пон Дек 18, 2023 4:24 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Преди години познати разфърляха няколко машинки, скъпи и хубави за времето си. И за днешно време са скъпи де...
Тогава забърсах едно модулно захранване Астек. Киловат и двеста. Работило над 20г. всеки работен ден, на пълен работен ден. Че и на смени. И при мен поработи няколко години.
Наскоро имаше някакво "духче" в една от машините и я разкапачих. Първи заподозрян беше захранването. Ами все още е като чисто ново.

И все пак се оказа захранването. Нещо по PFC. Не е изключено и аз да имам вина за преждевременната му кончина, че си бях играл с вентилаторите му и съм се отбелязал с недоглеждане.
Въпреки това, за толкова време няма опушено, лоши спойки, подути или изтекли кондензатори.
Все още изглежда като ново.

Като контарпункт на китайските акита без филтри - като изключим изправителя най вдясно и кондензаторчето му, това е мрежовият му филтър.
Сега разбирам защо чайниците не слагат филтри. Ами тия пичове са сложили толкова много, че не останал материал за китайците. :mrgreen:

Прикачени файлове:
filter.jpg
filter.jpg [ 111.22 KiB | Прегледано 1450 пъти ]

Чет Дек 21, 2023 9:50 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Като контарпункт на китайските акита без филтри - като изключим изправителя най вдясно и кондензаторчето му, това е мрежовият му филтър.
Сега разбирам защо чайниците не слагат филтри. Ами тия пичове са сложили толкова много, че не останал материал за китайците. :mrgreen:

Еее, Ицо, говориш като човек дето никога не е проектирал. Пък не е като да е така.
Филтри се слагат само където трябва и ако трябва. Никой не е луд да слага филтри ей така, за престиж. Това захранване ако е можело да мине без тия филтри е щяло да бъде произведено без тях. Или е имало проблеми с излъчвания или със смущения.
Ся друг е въпроса, като се сложат филтри, какви компоненти се залагат. На евтините еднодневки се слагат части със параметри близки до граничните, или пък с къс живот. Водеща е цената. На другите, където водеща е надеждността, се слагат със запас. В 99% от случаите решенията се вземат на база пари - какво ще е по-евтино за производителя.
В единия случай е по-евтино с калпави компоненти, така или иначе живота на устройството е ограничен морално.
В другия случай е по-евтино да не се налага сервизиране, и да не страда реномето. Или просто клиента има специфични изисквания за надеждността.

Пет Дек 22, 2023 3:42 pm
Профил
Аватар

Ами това с филтрите има две страни. Обсъжданото захранване едва ли би спряло да функционира без никакви филтри. Е, при някакви условия, би работило по-лошо или би дефектирало.
По-интересното е какво около него ще престане да работи ако няма филтри.
Разбира се, без тях няма шанс да мине изпитания никъде по света, освен в чайника. Че нали там ги обичат да ги правят виртуално - по снимка.
Ама тия неща малко вълнуват китайските мизерници. Бял цовек дава долали и е цао. :D

А въпросното захранване се оказа малко по-сериозно отколкото мислех. Бачка от 100 до 240V без комутация. Или както е модерно да се казва, мултиволтидж.
В днешно време подобни захранвания са ежедневие. Преди двадесетина години не са били. Поне не и при мощности от порядъка на 1.2 - 1.4kW.

Пет Дек 22, 2023 4:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1395 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 93  Следваща