Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
"Родителски контрол" на лаптоп с линукс 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение "Родителски контрол" на лаптоп с линукс
Забелязвам последната седмица кофти тенденция синът и дъщеря ми вместо да учат - да блеят в интернет.
С електронните "раници" които използват в училище им трябва интернет достъп до тях, за да си видят домашните и за да ги "качат" там след като ги напишат.

Та това, което ми трябва е начин за блокиране на всички сайтове с изключение на няколко свързани с училището (ще ги задам в някакъв списък), като блокирането на останалите да е по време. Примерно след 21:30 до 7:30 да са блокирани, а през другото време да могат да браузват из тях свободно, но примерно не повече от 30 мин/ден.
Разбира се ако има опция да се блокират перманентно и сайтове със неподходящо съдържание за деца би било чудесно.

Блокирането да става само за техните акаунти на компютрите.

Компютрите са с убунту, като има по няколко различни браузера на тях.
Добре би било ограничението да не е с плъгин на браузера, а да е за всички програми на комп-а на "по-системно" ниво. (ако може)

Може ли да ми дадете идеи как мога да направя всичко това ?

Чет Дек 14, 2023 9:56 pm
Профил

Мнение Re: "Родителски контрол" на лаптоп с линукс
Гугъла като първи резултат дава те това:

https://help.ubuntu.com/stable/ubuntu-h ... ls.html.en

Чет Дек 14, 2023 10:26 pm
Профил

И аз се ровя от снощи и това го видях, но до колкото схванах няма опция за лимитация по време в "разрешения часови интервал и блокиране извън него.

Все пак не искам да си лишавам децата от достъп до интернет, а само да огранича времето за това.

Чет Дек 14, 2023 10:31 pm
Профил
Аватар

Директен контрол е много труден, освен ако децата не са съвсем малки. На по-голяма възраст почват да го приемат много зле. Обаче ако интернета им "лагва" така че за уроци и рисърч да е ок, обаче игрите да лагват съвсем малко, но достатъчно досадно, пък родителите да вдигат рамене по въпроса, тогава ситуацията се променя драстично.
От личен опит говоря ;)

Чет Дек 14, 2023 10:40 pm
Профил

Много сложен проблем ...не е въпроса според мен дали ще учат, това в момента не им е приоритет и спирайки достъпа до един или друг сайт няма да го направи. По скоро помисли за полезна алтернатива на текущите им интереси, иначе ще им спреш едно, ще си намерят друго занимание, може и по глупаво и безполезно от досегашното.

Чет Дек 14, 2023 10:44 pm
Профил

elementaryOS имал някакви настройки за това, дето се пита - в определени часове от деня да се въведе parental control. Но не съм Линуксджия много много, че не остава време да ръчкам. И доколкото разбирам, това си е отделна ОС, само дето е Убунту базирана. А ти търсиш за Убунту... Така, че успех в търсенето. Чата не назнайва ли нещо, или сега с тези CEO турбуленции не е толкова "ефективен"?

Чет Дек 14, 2023 10:45 pm
Профил
Ранг: Популярен

Нали за линукс става дума ?
cron + скрипт + firewall-a няма ли да свършат работа ?
Хем ще е предизвикателство за хакване.
Ако хакването е упешно, значи са научили малко повече за линукс и е време за следващо педизвикателство :)

Чет Дек 14, 2023 11:10 pm
Профил

Ако е за у вас само можеш да видиш дали рутера няма някакви настройки. По новите имат.

Чет Дек 14, 2023 11:16 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

https://www.tp-link.com/bg/support/faq/2495/

Чет Дек 14, 2023 11:23 pm
Профил

Благодаря за идеята

Рутера ми е tp-link Archer C7.

https://static.tp-link.com/upload/manua ... V5.2.0.pdf

Има родителски контрол, но от мануала му до колкото разбирам няма това, което искам. (или може би аз не чета правилно т.10.1)

Мога да филтрирам сайтове в бляк лист , или да разреша само такива в Бял лист. Мога да задам и времево филтриране за всеки ден от седмицата както и часови интервал, в който да има достъп за определено време.

Всичко това е супер, но не е това, което искам.

Искам училищните им сайтове включени в белия списък да са достъпни 24/7, а всички други сайтове да са достъпни не повече от 30 минути/ден в даден часови интервал (8h - 21h примерно).

Отделно рутера блокира целия трафик от компютъра по МАК адрес, независимо кой юзер се е логнал. И аз ползвам компютрите на децата, за да ръчкам линуксите им и не искам да имам никакви ограничения.

Чет Дек 14, 2023 11:49 pm
Профил

emilvtc написа:
Благодаря за идеята

Рутера ми е tp-link Archer C7.

https://static.tp-link.com/upload/manua ... V5.2.0.pdf

Има родителски контрол, но от мануала му до колкото разбирам няма това, което искам. (или може би аз не чета правилно т.10.1)

Мога да филтрирам сайтове в бляк лист , или да разреша само такива в Бял лист. Мога да задам и времево филтриране за всеки ден от седмицата както и часови интервал, в който да има достъп за определено време.

Всичко това е супер, но не е това, което искам.

Искам училищните им сайтове включени в белия списък да са достъпни 24/7, а всички други сайтове да са достъпни не повече от 30 минути/ден в даден часови интервал (8h - 21h примерно).

Отделно рутера блокира целия трафик от компютъра по МАК адрес, независимо кой юзер се е логнал. И аз ползвам компютрите на децата, за да ръчкам линуксите им и не искам да имам никакви ограничения.

Мисля, че IPTABLE ще удовлетвори всички изисквания.
Нещо такова за блокране трафика на децата.
iptables -I OUTPUT 1 -m owner --gid-owner Kids -j DROP

https://serverfault.com/questions/550276/how-to-block-internet-access-to-certain-programs-on-linux

Пет Дек 15, 2023 12:27 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

... и моите 5 стотинки по темата ...
1) преди една година и аз го "гледах тоя филм" - точно същият казус ... Ами НЯМАШЕ ОЧАКВАНИЯТ ЕФЕКТ
2) приложението беше някакъв crocodile в името беше - но оцеля 2-3 дни (последствията нервно дете , отказващо да пише домашни)
3) извода ми бе/съвета ми към Теб е: "не рашавай софтуерни Проблеми с Хардуерни средства !"
4) поговори с подрастващите за вредата от постоянното киснене пред джаджата , може да блъфираш ,че ще си прецака и зрението и ще трябва да носи очила да края на дните си ... при мен това помогна ... малко

Пет Дек 15, 2023 5:57 am
Профил WWW

с тъп линк не знам дали ще стане работата. То въпроса е предполагам, че не сикаш да блокираш цялата мрежа а само техните у-ва. Това може да стане с някой малко по-умен рутер но за ТП линка не съм сигурен, може би някой евтин микротик.
Но както казах, тоя пробелм така няма да се реши. Нашето малкото миналата година беше много зле, тая година не знам какво му е станало, но май се е хванало да учи, вчера нещо си говорихме и ми обеснява, че тая година учела със желание, всичко сама си правела и не била назад, аз не я следя но .. ще видим, той края на семестъра идва, ако се наложи пак да стоя с нея по нощите да взема изпити ....

Пет Дек 15, 2023 8:08 am
Профил

Искаш да направиш децата хакери :) Каквото и да сложиш по нета пише как да се махне(заобиколи). Вкъщи съм резнал на малкия компа на по-ниска скорост и толкова.

Пет Дек 15, 2023 9:27 am
Профил

е няма как да го заобиколят ако се направи както трябва, най-малкото не с четене в нета, филтрираш му трафика по мак адрес и е до там, на талафони и таблети няма много опции, а на контипютеите го пускаш с ограничен акаунт за да не може да "хакне" мак адреса. не е въпросът дали може а има ли смисъл.

Пет Дек 15, 2023 9:59 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща