Отговори на тема  [ 1395 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 93  Следваща
Любопитно 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Любопитно
аз следя какво се случва и не виждам това да е спряло някого, на 3-тият месец излизат средатва с които да си го клонираш, какъв тук е проблема ? Тези които се занимават професионално дори трябва да са доволни. Ако на старите всеки можеше да си го смени сам, на новите не си струва и по добре да го знесеш на някое сервизче, то така или иначе успехът и при старите е доста нисък, ако се занимаваш с това, трябва да си забелелязал, че не малка част са такива които клиента е опитал сам да смени но нещо е оплексал. Ние сме ...10-на човека да кажем в нашето семейство, аз съм единствения който рвмонтира нещо, а за талафони и таблети и на мен не ми се занимава много, та имам едно усещане, че целото това недоволство е от една малка група хора, повечето от които реално са облагодетелствани от това.

Чет Дек 14, 2023 9:48 am
Профил

И в друга тема съм го писал, това със заключването особенно при колите си е опасно за собственика, случая съм го описал в друга тема - прибирам се от България в Англия и в Унгария на дисплея светва надпис - проблем със системата за контрол на изгорелите газове, след 600 км двигателя ще бъде блокиран и няма да може да запали. До Англия са над 1000 км и със сигурност няма да се прибера освен ако не държа двигателя запален през цялото време, но на ферибота те карат да го загасиш. така че при всички положения оставаш на пътя. НО какво правим ако по невнимание загасиш двигателя на оживен път? Или на скъп паркинг - собственика духа супата. Та аз като потърпевш съм на другия полюс - такива производители, дето си мислят че техният продукт си остава тяхна собственост дори след като си платил маса пари за него си заслужават глоби и гонене до дупка докато научат основното правило на пазарната икономика - че клиента винаги има право.

Чет Дек 14, 2023 9:58 am
Профил

https://youtu.be/fDmQM4ULqVQ?si=yhZwOKDfsASLflrQ

интересно, не бях виждал.

п.с. това за колите и блокирането е нещо друго, ама айде стига спамихме в тая тема

Чет Дек 14, 2023 10:00 am
Профил

и още нещо което ми попадна днес
https://www.pcb-arts.com/en/vapor_phase_one_two
май не е пускано

Чет Дек 14, 2023 10:02 am
Профил
Аватар

Филтриране... по китайски...
Или може би е по-правилно да се каже "филтриране по сечуански със сладко-кисел сос"...

Не разбрах дали "дроселът" на снимката е входен или за PFC, но това не е толкова важно.
Нищо не става от тия мизерници...
Прикачени файлове:
chinese_garbage_NEW.jpeg
chinese_garbage_NEW.jpeg [ 282.86 KiB | Прегледано 1498 пъти ]

Чет Дек 14, 2023 10:25 am
Профил

ToHu, Прав си за самолетите и за другите неща които споменаваш.
Ако беше казано - влаковете ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се сервизират в сервиз на производителя - ок. Казус няма.
Очевидно такова нещо не е казано. Нещо повече - производителя е отделил доста време време и изготвил "сервизна документация" 20 000+ страници - най-вероятно по искане на клиента, защото без нея вероятно сделка е нямало да има (клиента не е искал да бъде хванат за "топките"). Такава е изготвена и предоставена на клиента. Предполагам не се съмняваш, че клиента е и заплатил за нея.

Е става ясно, че тази документация не е достатъчна за ремонта на влака, което означава, че клиента е платил за нещо , което очевадно не е получил и е бил измамен. Ако в нея е било написано "еди кой си компонент обаче задължително се сервизира в сервиз на производителя" - казус също няма.

Отделно е открит зловреден софтуер в системите на влака, за което е виновен не този, който го е поставил а този, който го е открил и разгласил ?!? Тук нещо логика не намирам, а ти? Измамника да държи отговорен този, който разкрива измамата ?!? Ти да видиш ....

Ако бизнес плана на една фирма е да ти продаде нещо и после да печели от сервиз - бягай от нея. А като се разчуе, че е такъв - всички започват да бягат от нея.

Проблема е, че не те информират при продажбата какво точно си купуваш и за кур-капаните, които са заложени в него. Ако си бил информиран и все пак го закупуш - проблема си е твой. Но ако не си бил информиран (т.е. умишлено си бил измамен от производителя) - защо проблема да е пак на
клиента?

Примера който НИК дава с видеодомофона е ясен. Производителите искат събскрипшън. Той НЕ иска такова нещо и намира такъв, без събскрипшън. Е не бил толкова лъскав, но избира него поради по-горе казаното. Като се счупи - проблема си е негов.

Програмирания живот е друг проблем. Едно е ресурса на чарковете на устройството да се изчерпи по нормалния начин по време на експлоатация, съвсем друго е да ти е заложена бомба с часовник в устройството, за която НЕ са те информирали тези, които са я поставили.

Както и да е. Спирам да спамя темата.

Чет Дек 14, 2023 10:38 am
Профил

Преди година-две епъл се опитаха да прекарат идеята за телефони под наем. Плащаш 1500 долара и получаваш телефон който обаче не е твой. Той и сега не е твой но тогава официално не е твой. На практика всички тези практици целят едно - да те лишат от правото на собственност както и да те изнудват за повече пари с всякакви измишльотини за безопасност или каквото там се сетиш.
НР имаха едни лаптопи дето като им изтече гаранцията и умираше или мрежовата карта или звуковата. DV6000 мисля бяха. Сменяш чипа на биоса - и тръгва. Ако си купиш удължената гаранция - също тръгва. Този номер го правиха и с едни принтери. На 20000 копие спира. Механиката е здрава но отказва да печата. Някой беше намерил кой е чипа дето като го смениш и тръгва. Това са рекетьорски практики които са неморални и неправилни. Независимо кой колко работници има да издържа и какви са му разходите. След като си закупя влак или система за пожарогасене те са си мои и проблема с тях е мой. Ако имам договор за поддръжка - споделям проблема си с този с който е договора ми. Ако реша утре да е бай-манго от махалата а не Тони - тогава с бай манго си делим отговорността. Тони е приключил когато му е изтекал договора за гаранционна поддръжка. И колко пари му трябват на Тони си е негов проблем. Не може да прехвърля проблема на клиента с изнудване.
Давам пример. Аз произвеждам влак. Продавам го. Не давам сервизна документация. Утре фалирам. Какво се случва с този влак? Тоя дето ми е дал парите се оказва прецакан. Затова се дава сервизна документация и затова се помага на клиента да може да се възползва от правото си на собственност. А дали самолета ще падне или влака ще се блъсне - това са проблеми на регулаторите а не на нелоялни практики със заложени капани. Ако съм си купил влак - ще правя с него каквото си поискам.

Чет Дек 14, 2023 11:13 am
Профил

ToHu написа:

п.с. това за колите и блокирането е нещо друго

Същото нещо е, купуваш си кола, ама те решават че ще ти я блокират при определени обстоятелства, как така ще ме лишават от собствеността ми. Да ми светнат една лампа за да ме предупредят че замърсявам въздуха, от там натттък отговорността е моя, дали ще я ремонтирам или ще си димя, това си е моя работа, ако трябва ще си платя глобата, ама да ми спират колата айде моля ти се. Дори не ми дават възможност да си ремонтирам колата сам. Било за моя безопасност. Сервизите не са това което бяха, тук в Англия се краде на поразия - заменят в колата ти нови и оригинални части с ментета и стари проблемни, последния път ми смениха акумулатора, ама се бяха престарали, сменения беше прекалено добре почистн та ми се наби на очи веднага. Купух си китайски евтинджос кабели и намерих хакнат сервизен софтуер и сам си занулявам грешки, препрограмирам си компютъра и си правя с МОЯТА КОЛА каквото си искам, повече няма да им стъпя в сервиза. ай ша ви в алчните капиталисти. Вива революцион!

Чет Дек 14, 2023 11:56 am
Профил

Не винаги е само въпрос на алчност т.е. то по скоро трябва да се види за чия алчност става на въпрос - тази на производителя или тази на клиента - единият иска да купи нещо за евтино което да е вечно, другият иска едва ли не да ти вземе парите без да ти даде нищо - нито едното нито другото могат да оцелеят в реалният свят. Хубаво искаш да купуваш евтино и качествено ама ако производителя не печели утре ще затвори и няма да има откъде да купиш. Ако пък си прецакваш клиентите никой няма да иска да ти купува нещата и скоропостижно ще фалираш. За да се получат нещата трябва да се стигне до някакъв баланс, така че и двете страни да са доволни. За съжаление глобализацията последните 50-100 години изкриви много този процес давайки на производителите на пръв поглед необятен пазар където винаги има нови клиенти и те свикнаха и се стигна до нереално ниски цени които не биха им позволили да съществуват без нови продажби - дали ще е на нов пазар или ще е повторно на старите клиенти се мени във времето но като цяло като се насити пазара логично следва падане на качеството и програмирано остаряване за да не се фалира - което включва не само печалбата на алчния капиталист но и заплатата на онеправдания пролетар който работи във фабриките. А за клиента в момента е манна небесна - от всичко по много и евтино, че и качествено - само, че това благоденствие доведе до там, че хората загубват реална представа кое колко струва и дали си струва и се стига до едни неоправдани очаквания за още по евтино и още по качествено. Безумна консуматорщина водеща до лъскави опаковки които да ти привлекат вниманието преди да отидат в коша за боклук. Този модел работи само докато има потребление т.е. движение на стоки напред назад + евтина енергия за да работи всичко. За момента ако нещо прецака нещата всичко се оправя с печатането на пари т.е. инфлацията движи живота. И така пазара/населението ще расте, кредитите ще помпят потребление, хванали сме се на хоро от което няма лесно измъкване и да се надяваме, че няма да експлодира защото тогава ще сме в ситуация, че няма да можем да си нахраним децата ако в магазина няма какво да им купим т.е. не е ясно дали въобще имаме алтернатива на този начин на живот в момента.

Чет Дек 14, 2023 12:33 pm
Профил

itso.t написа:
Филтриране... по китайски...
Или може би е по-правилно да се каже "филтриране по сечуански със сладко-кисел сос"...

Не разбрах дали "дроселът" на снимката е входен или за PFC, но това не е толкова важно.
Нищо не става от тия мизерници...
Прикачени файлове:
chinese_garbage_NEW.jpeg

Не мога да разбера кой от какво се жалва тук?
Има ли бранд това нещо? Как някой очаква да получи нещо различно ако е платил 20 долара заедно с доставката от китай? В бг даже кутията не може да се произведе за тия пари....

Ако седна да търся ментета, ще си намера ментета, не само от китай, ментета няма само само там където нищо не се произвежда....

Има си достатъчно известни марки, специално захранвания съм ремонтирал доста и мога да кажа че има доволно избор, и качествени и не чак толкова, но поне тези с известна марка са предвидими, при цена 20 долара за нещо което струва 100 - не мисля че постнатите снимки са изненада, търсили са менте, намерили са менте, аз нямам проблем да си сглобя комп в менте кутия, но захранването ще е доказана марка

Ако са ползвали логото на чужд бранд, както се случва понякога, тогава вече е нарушение което няма общо с качеството, по скоро е правен казус, но най вероятно случая не е такъв, някой е търсил най евтиното менте и си е намерил такова

Чет Дек 14, 2023 1:24 pm
Профил

Ами по същата логика мога да ти кажа какво има в някои марки салами и да заключа зе тия мизерници в България произвеждат само боклуци, и мога да ти дам такива примери не само за България, примерно в германия, спринклер инсталиран от немска фирма, накрая се оказва, че са инсталирани само спринклери на 5 см тръби стърчащи от тавана, няма да ти казвам пък в САЩ колко фейкове има в строителството, мизерници има навсякъде.

За влаковете, пак казвам този договор не си го видял. Ти и самолет като купиш получаваш хиляди страници документация, но това не означава, че можеш да правиш всичко сам. Има обслужване което го правиш сам, има ремонти които може да правиш сам, има такова което се прави само от оторизирани организации, а някои неща се правят само от производител. В авиацията го наричат ABC check, та пак казвам, докто не видиш договора и какво пише в него, не може да се знае каква точно е ситуацията.
Pif, това какво някой иска няма никакво значение, ако има регулация както в Германия примерно, няма как бай манго да поддържа нещо за което не е сертифициран. В БГ няма продуктова сертификация, умните и веститори искат сертификат на поддържащият от производителя, а умните производители не ги раздават ей така. Ти може да искаш всичко, но това, че си купил продукт не означава, че ще получиш нещо повече, пак казвам, клиентите купуват продукт. Този продукт за да работи му е нужна поддръжка, и производителя може да реши да ограничи тези които и ат достъп до оборудване, софтуер и като цяло ресурси нужни за тази поддръжка.
Едно от първите неща които разяснявам на клиент е, че първо тая система не може да се поддържа от всеки, второ, че в БГ има две фирми които могат да я поддържат, и трето, че ако иска тая система да му работи малко или много избор няма. Нито ще му дам кодове за достъп, нито конфигурационни файлове, нито софтуер или нещо друго, той плаща за система и получава система. Да ти кажа има много клиенти които са си ок с това, виж като се стигне до държавни поръчки и търгове там настава кашата. Аз лично не съм оферирал нищо когато са изисквани кодове за достъп, програматори, софтуери и др. неща, най-малкото много от тези неща аз няма, право да ги продавам, това е нарушение на условията на производителят, а и нямам никакво желание да го правя. Когато някой смени 3 системи защото не работят и му влияят на производственият процес някак спира да се интересува колко ще му струва поддръжката защото всяко аварийно спиране му струва стотици пъти повече, та повечето ни клиенти са такива.

...сега ако някой ми каже как тоя офтопик се мести в друга тема ....разбрах как да го отделя като отделна, ама как да го преместя в друга ....

Чет Дек 14, 2023 6:07 pm
Профил
Аватар

nik написа:
Не мога да разбера кой от какво се жалва тук?
Има ли бранд това нещо? Как някой очаква да получи нещо различно ако е платил 20 долара заедно с доставката от китай? В бг даже кутията не може да се произведе за тия пари....

Ако седна да търся ментета, ще си намера ментета, не само от китай, ментета няма само само там където нищо не се произвежда....

Има си достатъчно известни марки, специално захранвания съм ремонтирал доста и мога да кажа че има доволно избор, и качествени и не чак толкова, но поне тези с известна марка са предвидими, при цена 20 долара за нещо което струва 100 - не мисля че постнатите снимки са изненада, търсили са менте, намерили са менте, аз нямам проблем да си сглобя комп в менте кутия, но захранването ще е доказана марка

Ако са ползвали логото на чужд бранд, както се случва понякога, тогава вече е нарушение което няма общо с качеството, по скоро е правен казус, но най вероятно случая не е такъв, някой е търсил най евтиното менте и си е намерил такова

И аз не успях да видя кой се жалва, нито от какво. Не съм страна в случката. Показвам какви ги вършат китайските мизерници.

Нямам представа в какъв ценови диапазон попада тая китайска измишльотина. Ти как определи цената? На боб? :D
Няма да се учудя ако нещото е било монтирано в китайско оборудване.

А по въпроса "за толкова пари толкова"... Това е пораженческо мислене. Изделието трябва да отговаря на описанието си.
Ако не отговаря, производителя или търговецът е измамник.
Например, ясно да е описано, че филтърът е био, придружено със съответните лакърдии на маркетинга за ползите от тоя вид филтри. :D

ToHu написа:
Ами по същата логика мога да ти кажа какво има в някои марки салами и да заключа зе тия мизерници в България произвеждат само боклуци, и мога да ти дам такива примери не само за България, примерно в германия, спринклер инсталиран от немска фирма, накрая се оказва, че са инсталирани само спринклери на 5 см тръби стърчащи от тавана, няма да ти казвам пък в САЩ колко фейкове има в строителството, мизерници има навсякъде...

Ами не съм съвсем съгласен. Може боклуци да се правят навсякъде по света, но съм готов да се гепя на бас, че не можеш да закупиш такова изделие произведено тук. Или в щатите, понеже ги даде за пример.
Та, подобни дивотии си позволяват само чайниците. Захранване с пръст, акумулаторни елементи пълни с пясък и всякакви подобни туземщини.
Тоест, мизерността има градации. В чайника са водещи в дисциплината. Неща които не са направени с незнание, а целенасочено се произвеждат с цел измама.
Захранване с кал...

Чет Дек 14, 2023 6:52 pm
Профил

За САЩ не бъди никак сигурен, тук регулации хем има хем няма. Занимавам се с разби дреболии напоследък, все малки фирми, идея си нямаш какво неща стигат до пазара, не само че не отговарят на стандарти но са си опасни. Тук може да направиш не малък бизнес, да продаваш за милиони и да не само да не си минал Ами да не си чул че има UL еле пък FCC.
Не може да влезеш в хом Дичо или уолмарт, но спокойно можеш да го продаваш и да твориш пакости. Да в един момент мо

Чет Дек 14, 2023 10:13 pm
Профил

Това нещо от снимките има спецификации точно колкото френски парфюм продаван от мургав амбулантен търговец, т.е. никакви, нещо написано на някаква кутийка, но никой не знае кой го е писал, за разлика от марковите

Който иска спецификации търси конкретна марка и конкретен продавач, парфюм не бих купил от мургавелко на улицата...

Чет Дек 14, 2023 10:16 pm
Профил

Проблема е, че трудно можеш да намериш инфо/спецификация за даден продукт преди да си го купиш и да го разглобиш след това. Трябва да четеш ревюта из нета, но не за всичко се намират, а и въпроса кой ги е писал и до колко да му се вярва винаги си стои.

Ясно е, че ако продукта струва по-евтино от частите с които е направен - нещо не е както трябва, но за съжаление и високата цена не е ориентир/гарант за качество.
Да не говорим пък въобще за "програмирания" живот на продукктите...

Сещам се за вица за магазина за платове. Влиза клиентка и посочвайки топ с плат от витрината пита:
-Това ли е новият плат?
-Да, вчера го докараха.
-А дали няма да избледнее на слънце?
-Няма. От един месец стои на слънце на витрината и нищо му няма ...

Чет Дек 14, 2023 10:26 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1395 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 93  Следваща