Отговори на тема  [ 2474 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
Виждал съм в тубата как отварят копчетата - CR2025 и подобни и им изстъргват лития от металните капачета. Полезно занимание примерно за хим. експерименти с алкални елементи.

Сря Дек 13, 2023 7:54 pm
Профил

miro_atc написа:
palavrov написа:
подозирам, че доводите са ми като на каруцар преди няма и век и половина ;)

няма век ;-)
И аз доскоро така смятах. По-точно мислех, че има рециклиране, но се практикува рядко и че е мръсен процес. Оказа се, че това е само донякъде вярно...

Нещото което не знаех, че "рециклирането" се прави на два етапа. В първия етап всичко се мели накуп. Примерно ако е gsm не се вади батерията, смила се всичко. После смляното се прекарва през вода, пластмаси и т.н. изплуват, тежките неща падат долу и т.н. После според технологията по различен начин отсяват някои метали като желязо и алуминий. После разни филтри и накрая остава една черна утайка. Тая черна утайка й викат "черна маса" (black mass) и цената й е 10$ на кило, защото съдържа голямо количество ценни метали. Това черно нещо отива за рециклиране на втория етап. Като вторият етап бил мръсния и се прави все още на много малко места по света, но се прави. И важното е, че има смисъл да се прави щото крайният резултат е, че към 95% от ценните метали (литий, кобалт и т.н.) се възстановяват. И това при условие, че тия процеси не са специализирани конкретно за батерии.

Предполагам, че няма отделно рециклиране на батерии просто защото химията и конструкцията им се мени, а може би и няма нужда. Както и да е, за нас проблемът е че няма изкупуване. Поне у нас не съм чул. Нашите вместо да "строят" поредния завод за батерии, можеха да построят един за рециклиране до черна маса. Във всеки случай съветът към всички собственици на скапани батерии е да не ги хвърлят за без пари.

Миро то процеси за рециклиране има колкото искаш. Само, че не е много ясно доколко са рентабилни защото цената да рециклираш може да излезе повече отколкото да си купиш нови материали от мините.

Сря Дек 13, 2023 7:58 pm
Профил

palavrov написа:
Миро то процеси за рециклиране има колкото искаш. Само, че не е много ясно доколко са рентабилни защото цената да рециклираш може да излезе повече отколкото да си купиш нови материали от мините.

Самите процеси изглеждат рентабилни. И това че са два отделни също е много важно си мисля. Би трябвало да има много повече инсталации само с първия процес, защото изглежда чист. За втората част е разбираемо да няма толкова мераклии. И все пак очевидно голяма част и електроника и батерии банално отива на боклука.
Аз тръгнах да проучвам въпроса, точно заради този абсурд. От една страна очевидно се рециклира малко. От друга пък има такива дето твърдят колко ценни били изхабените батерии. Гледах един, който обясняваше как от батериите се прави черна маса по $10 килото. Аз като знам че имам 300-400 кила направо се почувствах богат ;-)
Да де, амя като проучих то от кило батерии не излиза кило черна маса. Не знам колко, но едва ли е повече от 1/3. Като сложиш и че смилането и отделянето на черната маса струва някакви пари, като сложиш че трябва посредници или пък ти да го транспортираш и т.н. Изобщо като сметнеш всичко то няма как някой да ти плати много повече от $1 за кило батерии.
Специално за EV тъй като килата са доста, колкото и по-малко да ги умножиш си струва упражнението. Но да кажем в един телефон, където батерията е 50-100 грама... Няма да тръгнеш да се занимаваш за 5 или 10 цента, нали? Първата кофа или евентуално някъде ако някакво събиране, без пари естествено...
Та това според мен е проблемът. Крайният клиент няма интерес. Даже и тия дето събират, често го правят само щото са длъжни по закон. Затова и боклука не стига до рециклиращите предприятия. Стигне ли, нататък няма проблем щото вече се получават количества и суми. Особено след като се докара до черна маса... Никой няма да я хвърли на боклука при тия цени.

Сря Дек 13, 2023 10:16 pm
Профил

Ами на повечето места контейнерите са проформа, или айде не точно проформа, стъпка 1 от някаква политика, но до там, много често "рециклирането" се прави от някоя маймуна след като са им стоварили поредния кораб с отпадъци ... тук в сащ има няколко фирми, но те се интересуват най вече от литиеви батерии, нищо друго.

Сря Дек 13, 2023 10:16 pm
Профил

Аз точно за американска фирма гледах. Мачкаха си цели телефони и други електроники и обясняваха, че няма смисъл от разделяне щото процесът така или иначе е един. Освен това гледат да "берат сичкото метал" както казват братята мангали. Включва от чипове и т.н.

По-горе някой писа за водата... Не знам дали е вода, написах го щото мисля че процесът се води хидрометалургичен. И е доста сходен на обработката на руди. Сега тук може и да не ползват вода, но едва ли ще е заради водорода. Ако се получава такъв то ще е само бонус. Въпросът е да не се получават други наистина вредни газове. Но не би трябвало...

Сря Дек 13, 2023 10:43 pm
Профил

https://www.youtube.com/watch?v=MBd0_a7d5Ag

Баш по темата, отпреди няколко часа

Сря Дек 13, 2023 11:54 pm
Профил
Аватар

Миро ... каза, че рендето ограничава на 11А заряда ...

фирменото зарядно? сигур монофазно
с трифазно пробвал ли си?

Пет Дек 15, 2023 6:16 pm
Профил ICQ

Нямам спомени да съм казвал такова нещо...

Аз съм с huawei SCharger-7KS, което си говори с инвертора и на теория трябва да може да бачка само от слънчогледите. На практика ако го сложа в такъв режим никога не тръгва, защото чака да почна да експортирам енергия. А аз не експортирам никога щото нямам договор с енергото.
Затова лятото го бях настроил на 3kW, защото долу-горе толкова ми беше излишната мощност. А рендето има таймери, които мога да управлявам и през телефона. Така че ако нещо се заоблачи мога да спра или да пусна заряда. В момента нямам хич излишна енергия, карам на нощна но 3kw ми е удобно като мощност и не съм променял настройките. Иначе от 1.4 до 7 и нещо мога да настройвам с фина стъпка. Въпросът е, че за да влезеш в настройки се сканират едни qr-кодове, два пъти въвеждаш пароли, сменят се AP-та. Просто хуйвей чупят тъпомера отвсякъде...
Иначе ползвал съм всякакви зарядни, то всъщност във фирмата имаме 7 електрички ;-) Даже наскоро поръчвах едно зарядно от алито, което излезе 430лв и си има екран и може да си го настройваш лесно, има и опция през облака на Туя май беше. Не съм го тествал с облаци, но иначе е много прилично. Яд ме като сетя колко пари дадох. Имаме и трифазно, даже две ама само едното е инсталирано... другото е хуйвей и хич и не искам да го инсталирам.

Пет Дек 15, 2023 6:45 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Масово колите имат лимит за AC мощност. Обикновено е 7kw еднофазно и 11kw трифазно. Изключение прави само зое-то ми, която поддържа 22kw, a има и версии с 43kW. Но друго изключение аз не знам. Демек няма други коли, които могат да зареждат от мрежата с повече от 11kw и то ако е трифазно. Това все още звучи като голяма мощност, но истината е че повечето фабрични зарядни са около 3kW. Разбира се продават се зарядни и на 7/11kw, но тези зарядни винаги имат регулиране на мощността....

аааа 11 kW ... не ампера ...
то 22 е почти "предел" за трифазно АС
( под предел разбирай - ефтинджос джикитайски релета 30А в кутията )

Пет Дек 15, 2023 7:01 pm
Профил ICQ
Аватар

Полариса и триколката ми харесват, но цените са резачки https://electrek.co/2023/12/31/from-a-1 ... le-content

Нед Дек 31, 2023 2:16 pm
Профил
Аватар

Мдааа, Фиат Мултипла не е забравен! :D

Нед Дек 31, 2023 2:35 pm
Профил

Не мога да го намеря сега, ама гледах едни датчани или холандци бяха дето правят малко спортно кабрио. Много як дизайн, дървено табло с големи ЦК ключета. Никакви мултимедии или телевизори, никакви ABS или стабилизации или серво за волана. Нищо. Абе все едно правено преди втората световна. Единственото съвременно нещо и на Ицо нямо да му хареса е електродвигателя, обаче той е само 50 коня, не е нещо да бие на очи.
На мен само цената хич не ми хареса... По-скъпо от Тесла ;-)

Нед Дек 31, 2023 3:01 pm
Профил

miro_atc написа:
Не мога да го намеря сега, ама гледах едни датчани или холандци бяха дето правят малко спортно кабрио. Много як дизайн, дървено табло с големи ЦК ключета.

Да не си гледал електрическата кола на Morgan, те правят целите коли от дърво.
https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/morgan-xp-1

Нед Дек 31, 2023 3:24 pm
Профил
Аватар

На тоя Ситроен само луда монахиня и Луи дьо Финес му липсват :)
Било му добре в Гърция и добре че били от отбора "без деца"...

Нед Дек 31, 2023 3:33 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Не мога да го намеря сега, ама гледах едни датчани или холандци бяха дето правят малко спортно кабрио. Много як дизайн, дървено табло с големи ЦК ключета. Никакви мултимедии или телевизори, никакви ABS или стабилизации или серво за волана. Нищо. Абе все едно правено преди втората световна. Единственото съвременно нещо и на Ицо нямо да му хареса е електродвигателя, обаче той е само 50 коня, не е нещо да бие на очи.
На мен само цената хич не ми хареса... По-скъпо от Тесла ;-)

Електродвигателя не е проблем. Винаги може да се демонтира и на негово място да се сложи двигател от косачка или тример за трева.
Дори няма да се отрази на динамиката... :D

Нед Дек 31, 2023 3:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2474 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 165  Следваща