|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:33 pm
Как се управлява термопомпа?!
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Как се управлява термопомпа?!
Как човек да предположи четейки постовете на отворилия темата, че в системата имало и подово отопление ... Както и да е - здраве да е.
Не ми стана ясно за какво и е на помпата да следи със сензор температурата на буфера, като може да следи температурата на "студената" вода идваща до нея от буфера за загряване ?
|
| Сря Дек 13, 2023 10:40 pm |
|
 |
|
STT
Ранг: Минаващ
|
Лесно е: И така става, ако софтуерът не е предвиден за да работи със този сензор. Но. Представи си, че имаш буфер 80-100 литра, загрят до зададената температура 32-35 градуса. Представи си, че термопомпата пуска своята циркулационна помпа веднъж на 5 минути за 5 минути за да разбере каква е температурата на течността. Тя си има хистерезис, да кажем, 5 градуса. На третото пускане определя че е 28 и още е рано да се тръгва. Обаче циркулационната помпа към инсталацията се върти, буферът се расхлажда и при следващото пускане на циркулационната помпа на термопомпата температура на течността е 20 градуса (да не забравим че е моноблок). Машината трябва да загрее буфера не от 28 до 35, а от 20 до 35 градуса. Има голяма разлика по консумация ако вземеш предвид целият отопителния сезон. Но преди поне 4 години повечето от термопомпи нищо не знаели за този сензор и работили само със сензор за бгв в случая че е бил активиран и при наличии трипътния клапан.
|
| Сря Дек 13, 2023 11:15 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Това с ntc-то е умряла работа - 10к нтц е е 10к при 25 грудуса а при всички останали температури всеки китаец си го прави да има каквото си иска съпротивление - виждал съм от 20к до 100к при 0 градуса и от 2.5к до под 1к при 40 градуса - на всичките пише 10к. Свестните магазини дават даташит на всеки модел и като купуваш поне знаеш какво горе долу получаваш. Ама купено от слуаен магазин от незнаен производител - както казах умряла работа. А после и машината за какво точно нтц е направена също никой не знае.
|
| Съб Дек 23, 2023 5:42 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Затова термисторите освен съпротивление при 25 целзия в дейташита имат една или няколко константи показващи именно това.
|
| Съб Дек 23, 2023 6:08 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Това казвам и аз, ама знаеш ли контролера за какви константи е проектиран? И като си купуваш термистор от магазин тип Елимекс там даташит няма. НТЦ-то там е купувано от неизвестен китайски производител.
Баща ми преди време ме беше занимавал да му търся нтц да си ремонтира някакъв боклук. Беше му засякал показания при 10-тина температури и не можах да намеря нищо подходящо по даташит от нормалните магазини.
|
| Нед Дек 24, 2023 11:34 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Честита Нова Година! Оказаха се 20K сензорите на Хитачито. Много странно е направено и не мога да определя още дали добре съм настроил помпата. Това чудо има 2 кръга - първият е водата, която циркулира през самата помпа, вторият е буферния съд и т. н. В момента спрях първия кръг и оставих помпата да се управлява само по температурата на втория(не знам колко е правилно). Та в момента си поддържа, колкото градуса съм задал. Което би следвало да означава, че си управлява мощността. Обаче малката графика, която са дали на управляващия панел, стои на макс. Те са 3 чертички - все стои на толкова, рядко пада на 2, а на 1 не съм виждал да пада... За това оставих само втория кръг. Защото когато са активни и двата очаквах, да има някакви промени по индикацията за мощност. Обаче понеже няма такива реших да спра първия кръг. Ама то и сега няма кой знае какви... Има икона compessor enabled, която се променя(светва изгасва). Някакви разяснения по казуса може ли? Благодаря!
_________________www.elkran.com
|
| Вто Яну 02, 2024 2:51 pm |
|
|