|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 12:18 pm
изложение МТТ'2023 Горна Оряховица
| Автор |
Съобщение |
|
Pif
Ранг: Форумен бог
|
 Re: изложение МТТ'2023 Горна Оряховица
Я да му отговоря на карадев, че току виж проумял какво му се приказва и миряса. Няма никакво значение какви са платките, кой ги прави и кой ги плаща. Няма значение и кой управлява парите. Ние сме техническа нация. Имаме натрупано ноу-хау и то ни е заложено в бита и индустрията. Китайците това го нямат. Те имат ноу-хау за ориз. Цял живот са гледали ориз. Ние последните 50+ години правим електроника. Нашето ТНТМ и техникумите са били на световно ниво. Така са ни възпитали и това сега дава плодове. Кой и как ги използва това е друга тема. Но знанието и подхода го има. В щатите това го има в университетите. А в китай го няма никъде. Нито фирми, нито университети. Едвам каквото откраднат и до там. Целта на такова начинание би трябвало да бъде само една - да се даде на децата основата на науката и техниката и начина на мислене. Инженерното мислене. Не това което се случва в момента масово в западния а това което се е случвало на времето у нас и съветския съюз и япония и щатите (когато са литнали до луната). Германия има недостигнати висоти в механиката и оптиката (като не броим японците). Но АСМЛ сега ползват немски огледала за малките нанометри.
Тони - назначете един служител, който да управлява фондация която да събира парите и да организира безплатни за децата школи и лагери. Ще се намерят преподаватели които хем ще получат пари за това хем ще се отнесът с достатъчно желание и мотивация. Както тоя физика от някое казанлъшко село. Познанието не е загубено. А винаги ще има деца родени инженери без да го искат. Както има певци и художници дето им е вродено - така има и инженери. Само трябва да има къде да стъпят за да се развият.
|
| Чет Ное 30, 2023 9:04 pm |
|
 |
|
velio
|
До колкото виждам във фейса, поне в Търново има подобна инициатива, събират си младежи и си организират някакви дейности. https://www.facebook.com/TinusaurBGТия хора поне са положили началото, че и доста след началото са според мен - имат си помещение, оборудване и т.н.
|
| Пон Дек 04, 2023 4:34 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4588 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Невен го прави от 10-на години, набрал е инерция. Лятото организира и интересни лагери-обучения за деца - една седмица пълен пансион + уроци ... роботика, програмиране и май и по учебните предмети като химия, физика, биология ... само, че така и не се организирах да пратя детето, може би защото като не живеем в БГ не можем да наваксаме с бабите и все не достига времето.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Дек 04, 2023 4:56 pm |
|
 |
|
Pif
|
Точно това започнахме да обсъждаме. Тунизавър и подобните целят да запалят малките. Там е бизнес ориентирано. Запой звездичка със светодиоди или сглоби роботче от лего и ардуино. Мама и тате плащат да се забавлява отрочето. Въпроса е, че някои от тези деца се запалват и им става интересно. Но няма на къде да продължът. Те вече не са изгодни за Невен или другите от "гилдията". А доста от тях имат и потенциала и желането да се развиват в инженерните области. ТНТМ навремето даваше тези възможности. Идеята е да се направи следващата стъпка - школа, лагер, институция която да доразвива тези на които звездичката и ардуиното са им лесни. И тъй като това не може да се самоиздържа както го прави Невен - трябва институция с идеална цел която да го организира и събира парите от спонсори които да се надяват, че след 10-15 години не всичкото "инженер" дето завършва МЕИ-то няма да може да си смени бушона в къщи. Камо ли да ти направи една проста схема дето да работи.
|
| Пон Дек 04, 2023 7:11 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4588 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Сложно е - дали няма търсене на такива неща защото няма предлагане или няма предлагане защото няма търсене. Отделно, че ако не си в София потенциалния пазар започва да клони към нула. Олимекс предлагат пък за по напреднали. Цецо не жали време и средства ама като няма интерес не може да се очакват чудеса от него. Това което казваш за фондация и т.н. по скоро ще привлече мераклии за лесна печалба покрай спонсорите (ей виждаш го КаРадев например как не спира да търси къде да се закачи - не вади пари от джоба ами търси някой да го спонсорира и реве срещу тези които си заделят от печалбата за да направят нещо безплатно ) - ако беше за софтуер, с лопата да ги ринеш, то не са академии, унита ... ама за контролери не съм чул да има някакви по сериозни напъни да се направи нещо. Та ако индустрията не си организира сама "производството" на бъдещи кадри като нищо след нас може да няма на кого да предадем щафетата.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Дек 04, 2023 8:01 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Последното ме подсети - някой пробвал ли е "чата" дали може да чертае схеми?
|
| Пон Дек 04, 2023 9:36 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Някъде бях чел, не ги чертае но ги обеснява, и имаше някаква история която използва ИИ да проектира схеми, ти му описваш и то чертае, не знам дали използват чата или друга платформа, ама за мен си е простотия. Много по-лесно е да начертаеш нещо от колкото да го опишеш.
|
| Вто Дек 05, 2023 12:12 am |
|
 |
|
Pif
|
То в момента всичко е копи / пейст на референс дизайна и после настава голямото чудене защо нищо не работи. А рефренс дизайна го правят основно студенти защото хората с малко останал мозък са заети да правят чипове или по-смисленни неща.
Относно младежта - като начало може да изкопираме примера на старите ТНТМ организации. 1. Правим състезания по съответните дисциплини - наградата е 2 седмици безплатен лагер с обучения + някакви онлайн курсове. 2. Изложба / конкурс като на МТТ (може и тяхната) на която първите няколко екипа печелят някакво финансиране на разработка + лагери / курсове. Ако се съберът на едно място "мозъците" от цялата страна има смисъл. Най-малкото ще си имат контактите и може след време да им се дават малки проекти от които да изкарват пари.
А нищо не пречи нашия приятел карадев да се занимава с административните глупости на цялото това нещо за което да му се плаща. То е ясно, че с техническата страна няма как да се оправи но с организационната може и да успее. Хем няма да стои гладен и да се опитва да си пробутва безмисленните боклуци.
|
| Вто Дек 05, 2023 7:03 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
https://www.flux.ai/pДобре е да се пробва, щото като гледам "подкрепилите" го, вероятно може и да го сложат като изискване ако човек иска да си намери раобта утре...
|
| Вто Дек 05, 2023 10:55 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Не да го опишеш, а да направиш задание - какво трябва да прави устройството, специфики, ограничения.
|
| Вто Дек 05, 2023 11:19 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Един ден го бях изпитал с нещо елементарно, мисля, че беше desat detection - начерта ми една схема (без да съм го молил за схема) с ASCII, все едно на Notepad рисуваш. И беше грешна, макар и basic. Не, че, ако не бях му дал повече inputs нямаше да сложи второ и трето решение, ама като цяло copy - paste, без креативност, защото това не е заложена в кода на чата, очевидно. Струва ми се сериозна задача да го накараш сам да създава дизайн на схеми, защото ако няма източник, на който да стъпи, няма да му е лесно да "импровизира" и да те лъже. При програмирането обаче нещата му явно се получават по-добре, защото много го ползват за това, а и тази област е много по-силно заложена в концепцията на този и другите ИИ ботове, чатове или както там им викат. А и вероятно, като е по-математически ориентиран даден проблем, алгоритмите му се справят по-добре. Ама да го играе електронен дизайнер с необходимата креативност и гъвкавост, като човешкия мозък, мисля, че е още далеч като реализация.
|
| Вто Дек 05, 2023 1:55 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Да, ако няма от кой да се "научи"... Но ако изяде за основа всички книги от Art of electronics и около нея, някои от аналоговите "гурута" и основните учебници по полупроводникови техника...плюс купища книги за симулации и тонове чаршафи... не е невъзможно да почне да твори и схеми.
|
| Вто Дек 05, 2023 2:30 pm |
|
 |
|
velio
|
Какви ти схеми. За всичко вече има чип с вход, изход и два захранващи пина Микрофонен усилвател - чип Усилвател за термодвойка - чип Терморегулатор - чип Мигалка - чип, че дори е вграден в светодиода. Драйвер за мосфет - чип. Че дори и цели модули, барабар с мосфета има. Реално за 95% от нуждите няма за какво да се напъва човек да мисли схеми с ОУ, пък още по-малко такива с транзистори. Ся друг е въпроса че с дискретни елементи могат да се постигнат завидни параметри, които са непостижими от 99% от ASIC чиповете (пример - микрофонните усилватели), на цена значително по-ниска от интегралното решение с няколко пъти по-лоши параметри. Между другото, разните там системи за проектиране на FPGA не се ли доближават поне малко до ИИ, който генерира схеми по задание? Имаше едно видео, дето някакъв обясняваше как HP успявали да бъдат с години напред пред конкуренцията в RF измерванията. Имали софтуер който генерирал решения, оптимизирани за цена, сложност или други параметри (освен че имали огромна база данни с измерените от тях самите параметри на всички критични компоненти)
|
| Вто Дек 05, 2023 8:23 pm |
|
 |
|
velio
|
Аз прехвърлих 40 и мога да ти кажа че ТНТМ ми е известно само със съкращението си. Нямам никаква идея какво е стояло отзад като организация или резултати. Така че, побързайте. Ако чакате на хората като мен или по-млади - няма да стане. За нас такова животно нема. Не сме виждали, не знаем какво е. Отделно, че дори и в най-просперитетните времена, в дълбоката провинция нещата едва ли са били така организирани и цветущи, както в Столицата.
|
| Вто Дек 05, 2023 8:29 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
ТНТМ  ( те и американците имаха нящо подобно но май не толкова глобално ) нямам поглед върху бюрокрацията ... сигур като в социалистическа фабрика за децата беше нещо като смартфона за сегашните... общо взето всевъзможни технически кръжоци ( необвързащи и без тежест ), ходиш пожелание, учиш нещо, правиш нещо единствената печалба беше при златен медал на национална изложба - университет без изпит ( 88-та го махнаха ) нищо особено - просто даде акъл на много деца ( вече над 40 )
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Дек 05, 2023 8:42 pm |
|
|