|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 12:16 pm
изложение МТТ'2023 Горна Оряховица
| Автор |
Съобщение |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Re: изложение МТТ'2023 Горна Оряховица
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Ное 29, 2023 12:30 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4588 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Като започнеш и ти да продаваш десетки хиляди дев китове неусетно ще ти стане ясно кога, къде и защо Олимекс са направили това или онова  А дотогава ще ти е мъгла. Съдейки по досегашните ти постове можеш спокойно да предположиш, че са хванали деца да им запояват платките - така са успели - с безплатен детски робски труд. А ти като почтен човек не правиш такива неща и си е направо възмутително защо някой друг ще ги прави.
_________________ Мразя да мразя ...
Последна промяна palavrov на Сря Ное 29, 2023 1:59 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Ное 29, 2023 12:34 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4588 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Чакай да видим сега, значи от 8000 човека си взел близо 800 лв ... по близо 10 стотинки на човек! Браво!
|
| Сря Ное 29, 2023 2:06 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Добре де, ако си направил както казваш, Браво. Кой ти е уебсайта за който споменаваш и там има ли го това нещо дето си го направил? Всъщност аз не съм съвсем наясно, тук някакъв спор ли се заражда или само ми се струва?
|
| Сря Ное 29, 2023 2:28 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аха, не го приемай като заяждане, ама уебсайтът има нужда от известна преработка на текстовете и премахване на многото удивителни за да не звучи като разговор между... комбайнери  Е, ако искаш го преработвай де, аз само изразявам съвсем добронамерено мнение. Дано ти върви бизнеса, че в днешния свят нищо не е лесно...
|
| Сря Ное 29, 2023 3:33 pm |
|
 |
|
Pif
|
Точно да започна да схващам какво пак се е проявил комбайнеро-карадев и взехте, че изтрихте акаунта.
Изложението беше интересно. Има училища в които кръжочната дейност е жива и има желание и в децата и в преподавателите. Децата от Правец бяха сравнително активни и адекватни както и децата от Университет за Деца. Макар и вторите да нямаха кой знае какво за показване.
За съжаление не можах да намеря списък с изложените образци както и класиране след края. Имаше някакво жури и май е имало нещо като награждаване но във виртуалното пространство тази информация липсва.
А относно кръжочната дейност - много и липсва връзката с реалния свят и бизнеса. Ардуинота и роботчета - добре. Колкото да се запали интереса в малките но школите са до там. До там свършва комерсиалният им интерес. Децата стигнали това ниво няма на къде да се развиват. Дори фирмите които излагаха бяха далеч от нещо смисленно и полезно.
|
| Сря Ное 29, 2023 7:44 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Ами връзката с реалния свят трябва да идва от самите деца, на тая възраст техният свят е различен. Значи на първо място е да създадеш интерес, да се поразбудят и ангажират децата. След това идва трупането на знания и опит, в тая част ако тръгнеш от самото начало да ги сблъскваш със света много вероятно е да ги изгубиш. Безмислените за теб/мен проекти не са толкова безмислени за тях. Дали ще програмираш роботче на Ардино или ще запояваш мигалка няма значение, важното е да започнат да правят нещо. След това малко по малко те сами ще се сблъскат със света. Чак когато имаш индивид който вече е осъзнал интереса и го преследва може да го сблъскваш с реалността. Много често се решават проблеми които може да са безинтересни, на мен всеки проблем ми е интересен, но то аз не съм критерий, за много хора не е така. Та и за реалния свят ще дойде време. Имаше награждаване, Дедо трябва да раздуе повече.
|
| Сря Ное 29, 2023 8:19 pm |
|
 |
|
Pif
|
Аз живеех до станцията на младите техници - разбирай точно ТНТМ. Бях обиколил половината кръжоци като електрониката ми беше основната. Бях 8 клас като правехме разработки. Колкото и шантави да са били си бяха крайни изделия с кутия, капаци, захранвания, параметри и крайна функционалност. Задавахме какви параметри искаме да постигнем и правихме по няколко различни схеми докато не постигнем параметрите и крайното изделие стане. Това което съм научил тогава не се преподава в никой университет. Днес на интервю ми дойде един 25 годишен младеж. Като е бил 9-10 клас е правил разни роботчета с ардуино. Завършил МЕИ-то, бил във Вистеон на стаж, после обикаля по фирмите но нивото му е точно колкото е било тогава - в 9 клас. Не можа да ми отговори каква е разликата между микропроцесор и микроконтролер а е магистър от МЕИ-то с електроника. Това да ги запалят с мигалката и ардоиното - ок, но трябва да има и втора стъпка. Да се направи проект. Да се разбере как работи ардоиното, как работят перифериите, ... В противен случай е игра на правец 8.
|
| Сря Ное 29, 2023 8:57 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе с това съм съгласен, много неща имат да учат, но и времената са други. По твое време какъв избор си имал, първа програма я спираха в 12.30 и до 18.00 няма какво да правиш, то и сутринта .. ако евентуално си изтървал филмчето от предната вечер .. а сега има много конкуренция, туби, тиктоци, буци и какво ли не още. Съгласен съм трябва да с минава към нещо реално, но трябва да се съобразява и с действителността. Но имаше и някои неща малко по-далеч от играчки, сушилня за колбаси .. какво друго имаше .не помня вече. Тук обаче идва и момента с ръководителя.
|
| Сря Ное 29, 2023 9:34 pm |
|
 |
|
Pif
|
Просто бизнес модела е такъв. Никой няма изгода от 5 деца с голям интерес и задълбочени познания. Парите са от масовката. Мигаш диодчета с 50-100 деца - ето ти приходи от мама и тате. Лятото на лагер на море или планина - 1 седмица 600-800-1000 лв - пак за сметка на мама и тате и целта е отрочето да "научи" нещо. Просто в случая инвестицията е от родителя. Един приятел преподава в лятна школа по програмиране на морето - имат 2 типа деца. Масовката дето мама и тате плаща и няколко за олимпиади. Но дори и тези за олимпиади пак мама и тате плащат. СМГ помага доста на тея за олимпиадите но там пак е друго. Ако бизнеса извади едни кинти, направи се стипендия - примерно 1 месечен лагер на морето където се разработва изделие от край до край, с фотошаблоните, железния трихлорид, поялника, програмирането, рязането и лепене на пласмаси, 3д принтиране и т.н. - тогава нещата ще придобият друго измерение. Стипендии ще получат тези които са показали нещо на МТТ изложението. Така ще имат и допълнителна мотивация. Аз съм ходил на лагер от ТНТМ-то. Направихме си списък с няколко "разработки" и за 2 седмици ги направихме. В края всеки кръжок си показа направеното. Ракетомоделизма изстрелваха ракетки, фотографите направиха изложби, чертожниците показаха разни проекти, ние наще си мигалки. Ясно е, че това няма да стане държавна политика. Трябва парите да се изключат от уравнението и освен това да ги има поне на критичният минимум за да се случват нещата.
|
| Сря Ное 29, 2023 10:20 pm |
|
 |
|
ToHu
|
За държавна политика изобщо не говорим, въпреки, че това е единственият сигурен начин. Нашитъе политици нямат политики, ако не им се каже и до тоалетна няма да ходят. За съжаление точно този който може със сравнително малко усилия да направи нещо което ще е от полза за цялата държава няма никакъв интерес в това. Уви нуждата от такива кадри не е от фирми като виостеон и сие, там им трябва масовка, диодо мигачи, същото е и в прословутият ни IT сектор, най-високите технологии там са компютрите на които работят и пишат софтуерния аналог на мигалки. Тези пък от бранша, доколкото ги има, които наистина имат нужда от добре подготвени специалисти обикновенно не са достатъчно големи а и често им липсва визия за да се наемат с нещо такова, други пък просто не ги интересува, визията им свършва с утре, а всичко това касае неща които ще се случат след 5-10 години. Идеи кое и как да стане ще се намерят, и пари според мен не е толкова трудно да се намрят, проблема е с хората, защото нещо такова иска хора на всички нива, и такива които да осигурят финансиране и да измислят концепцията, и такива които да ходят да ръчкат по градове и учиулища, и такива които да ги водят тия кръжоци .. иначе ако е да се направи 1 месец лагер някъде, и да с еосигури оборудване, някой да надзирава, това е най-малкият проблем. Ще каже човек, за какво са ти инженери, то утре ток няма да има в държавата, в което също има доза истина, в един момент ще се окаже че подготвяш кадри за да ги глътне немската, британскатра или американската икономики, както стана 90-те .... и тук вече идват неща които една частна организация не може да направи. Трябва не само кадрите да подготвиш, трябва и да им промениш мисленето, да ги извадиш от гащите на консуматора, на чуждопоклонника, да извадиш от малките им мозъчета идеята че запада / изтока са алтернативи ... нещата много или малко опират до национализъм, родолюбие ... в еидн момент и история .... това е ролята на държавата от която тя е напълно абдикирала, или по-скоро следва нечии политики в интерес на всички други но не и на самата държава.
|
| Сря Ное 29, 2023 11:26 pm |
|
 |
|
Pif
|
Основата я има. Както видяхме и от изложението в Горна някакви неща се случват. Къде са комерсиално мотивирани, къде някой даскал мераклия в някой техникум води кръжоци. Липсва следващата стъпка. Ти ще научиш детето да мига светодиод. Ще го запалиш да му е интересно и до там. За да научиш децата да мислят трябва да ги поставиш в среда в която им се дава възможността да мислят и да им покажеш как да мислят. Как сами да си намират пътя към правилното решение. Това може да се координира от организация от сорта на МТТ или нещо подобно която е с идеална цел и организира безплатни курсове и лагери за талантливите деца. Може да се възобновят състезанията по различните дисциплини и наградите да са стипендии за лагери и курсове. Със сигурност дори тук във форума има достатъчно хора с опит и ресурси да измислят и подготвят подобна програма за летен лагер. Доста и от фирмите в БГ също могат да се включат в това. Нищо не пречи това да се направи и като стажове на техникумите. Просто някой трябва да се занимава на 100% от времето си с менажирането на административните неща и да не мисли за пари (с какво ще си нахрани жената и децата или плати ипотеката). Да е спокоен, че в следващите поне 3 години ще има пари за заплата/живеене и ресурси за организиране на разни курсове и лагери. Ако веднъж тръгне такава организация то както се казва краставите магарета се намират - нещата ще тръгнат от само себе си. Държавата няма да го направи. Остава някой с пари да ги даде на правилният мотивиран човек който да го организира това цялото.
|
| Чет Ное 30, 2023 12:25 am |
|
 |
|
ToHu
|
Е тъй ... къде го, мотивирания имам в предвид  То не е само да има мотивация, трябва да може и да си направи нещата.
|
| Чет Ное 30, 2023 1:01 am |
|
 |
|
palavrov
|
 |  |  |  | electro написа: здрасти на всички. следя форума отдавна без да съм писал до сега, ама не можах да се сдържа и се регистрирах да коментираме малко, току виж се зародило нещо дето да свърши работа в електрониката и програмирането и следващите процеси след тях.
виждам че темата от изложението на тнтм се е изместила към глобално обсъждане на това какво да се прави със да кажем учениците, начинаещите и напредналите във електрониката и програмирането и другите след тях.
от предните постове си направих няколко въпроса които да задам, според мен доста важни като за цялостното развитие и като цяло изобщо какво трябва и е правилно да се направи във информационния 21 век в България.
1. кой/ кои ще са тези хора/бизнес фирми, които ще дадат пари за финансиране на някакви учебни девелоп там платки софтуери каквото ще бъде ? 2. кой/кои ще бъдат хората, които ще предложат някакви решения в които да се инвестират тези пари ? 3. колко аджаба пари ще са необходими, къде ще се съберат тези пари, кой ще отговаря за тях, как ще се отчете, фактури, данъци, срок на изпълнение ? 4. колко комплекта от да кажем одобрения прототип за финансиране ще се произведат, къде ще се раздадат : училищата, висшите, кръжоци, на частни учебни центрове, изобщо поне още 100 такива имам да задам. 5. до сега правено ли е подобно нещо ?? изобщо има ли някой със опит в тези кампании??? 6. за кои градове, или само за един по един със всеки следващ финансов приход ще се финансират следващите чакащи ???
тъй като са много въпросите, според мен е най-добре да се направи / намери в нета прототип на девелоп среда и да се изфабрикуват няколко за колко стигнат парите, бройки и след това следващата серия и доставка на следващите училища / учебни центрове и други
не знам дали съвпада с темата, но все от някъде трябва да се почне. |  |  |  |  |
Карадев, колкото и да се стараеш да не звучиш като себе си - не ти се отдава.
|
| Чет Ное 30, 2023 1:36 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Администраторите, че и модераторите разполагат с достатъчно инструменти за да проследят потребители с двойна регистрация...
|
| Чет Ное 30, 2023 2:07 pm |
|
|