|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:41 pm
| Автор |
Съобщение |
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
 Въпрос за тиристор.
Може ли да се ползва тиристор като диод, ако му се подаде напрежение на УЕ, питам щото ми трябват мощни диоди а нямам пък имам такива тиристори, или е по-добре да взема готови грецове 50 ампера и да ги включа в паралел по тая схема.
Ся се сетих, че ако може да ги ползвам ще може да икономисам реле, вместо него ще управлявам УЕ на тиристора.
|
| Съб Ное 18, 2023 9:06 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
 Re: Въпрос за тиристор.
Епа можеш, вика му се управляем изправител
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Съб Ное 18, 2023 10:16 pm |
|
 |
|
pipilica
|
То от там ми дойде идеята, но все пак реших да питам. И без да регулирам нищо, само управлявам тиристора като реле, тва е въпроса.
|
| Съб Ное 18, 2023 10:22 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Как точно смяташ да го управляваш, мислил ли си? Това не е полеви прибор. Задачата на тиристорния гейт драйвер е да достави управляващ ток с необходимата амплитуда и продължителност на токовия импулс (обикновено импулсна поредица за по-сигурно включване). Това не е същото изискване както при MOSFET или IGBT драйвер.Импедансът между гейт и катод е много нисък (дори като го замериш с омметър ще се убедиш, че е няколко ома), трябва ти сериозен пиков ток за отпушването. И се почва от дейташита на тиристора и една по-специална графика вътре за гейтовите му характеристики. Така се оразмерява и драйвера. Ако имаш късмет, може пък източника на твоето управляващо напрежение да е напълно достатъчен да превключва тиристора, но зависи от тиристора, зависи и от управляващата ти верига. Аз говоря малко от гледна точка на силовите тиристори, а не малките прибори, които вероятно ти ще ползваш, понеже не знам какви смяташ да ползваш за диоди (firing angle = 0°). Сами се запушват/изключват при отрицателно напрежение на А-К, но трябва да махнеш и управляващия сигнал преди да стигнеш пи радиана (180°). https://search.abb.com/library/Download ... ion=Launch
|
| Съб Ное 18, 2023 11:58 pm |
|
 |
|
BatKoce
Ранг: Новодошъл
|
С грецове е по-лесно и по-енергоспестяващо. Върху тиристор има по-голям пад отколкото върху диод. Правил съм заваръчен изправител с грецове, свързани в паралел. Само че не е добре да мислим, че два петдесетамперови греца правят един стоамперов.
|
| Нед Ное 19, 2023 12:44 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Това не е съвсем вярно, правил съм гейт драйвер с импулсни трансформатори, които стават и за тиристор и за MOSFET/IGBT транзистори.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Нед Ное 19, 2023 12:52 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Не коментирам специализирани разработки. Всичко може да се направи с определените компромиси и лимити на даден дизайн, в това не се съмнявам. Стават, ама не винаги и не за всеки прибор, мощност, напрежение, транзиенти, честоти и т.н., нали? Гейт драйверите за тиристорите си имат специфични изисквания и това, че някъде нещо ще стане и за двата/трита вида силови ключове изобщо не противоречи с казаното от мен. Аз като разработвам драйвер за тиристор, правя такъв, а не полеви драйвер (дето трябва да се бори с общия товарен капацитет плюс Милера). Не искам да ги приравнявам, защото това няма да е нито правилно, нито "съвсем вярно".
|
| Нед Ное 19, 2023 1:09 am |
|
 |
|
pipilica
|
Чудесно, че е по-лесно с грецове. Колко правят два 50 амперови, горе долу ако е над 60 ме устройва. Те тия тиристори са си с едни трансформатори на платка и други чаркове има, от някакво управление на големи серво мотори. Е такива са skkt 72/12e. Удачно ли е да се вържат паралелно НО контакти на реле, няма да надвишавам допустимия ток през контакт но има още един свободен та и той да работи.
|
| Нед Ное 19, 2023 1:44 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Стават, стават, правил съм гейт драйвер за едни от най-мощните тиристори, които се произвеждат и с тях съм управлявал най-мощните IGBT транзистори (полу-мостови модули), а ти като толкова разбираш се сещаш че с такива драйвъри може да управляваш и по-слаби ключове. Точно импулсните трансформатори, с няколко допълнителни пасивни елемента покриват всички изисквания и на трите групи, както за отпушване, така и за запушване с отрицателно напрежение.
|
| Нед Ное 19, 2023 1:48 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
2 x 50 = 100  Токът при диодите се самобалансира, т.к. са с положителен температурен коефициент - колкото по-топли стават толкова по-малък пад на напрежение имат в права посока, съответно по-голям ток протича през тях. Запаралелването с проводници (а не директно запояване един за друг) на диодите/грецовете помага при балансирането, т.к. позволява падът на напрежение между два диода в паралел да варира (малко съпротивление последователно на всеки диод).
Последна промяна Bai Ui на Нед Ное 19, 2023 2:45 am, променена общо 1 път
|
| Нед Ное 19, 2023 2:06 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Кои са едни от "най-мощните тиристори", които се произвеждат? На каква честота, за какво напрежение, с какъв ток ги клатиш, че да ти е супер универсален драйвера за всякакви силови прибори? Аз имам някаква бегла представа относно "много мощните тиристори" и за какви приложения са подходящи, в какви топологии се ползват, и според моето скромно мнение съвсем няма да са модулите, които споменаваш. Ще имат и съвсем друг package, защото говорим за пробивни напрежения от няколко киловолта, голям ток на провеждане, изолация също в сериозни киловолти, di/dt, гранични честоти и други параметри които определят дизайна на драйвера за тях. Има си приложения за IGBT конвертори, както и такива за "много мощни" тиристори. А ти ги смесваш с твърдението, че можеш да правиш универсални драйвери за двата типа (МОСФЕТ не искам да намесвам изобщо в тези примери, той е за други мощности и напрежения). И те имат определени изисквания за драйверите си, които не се припокриват ей така. Темите за soft/hard switching, за необходимите защити при IGBT и при тиристорите, за faliure modes, които трябва да се покрият, отново намесвам честотите, защото много мощните тиристори обикновено работят на 50/60Hz и рядко стигат до 400... За мен това не е лесна задача за универсален драйвер, дето ще клати всички. Но понеже се зацапва темата - спирам до тук, и ти предлагам най-приятелски да не спорим повече. И пак най-приятелски - ограничавай се, моля, в квалификациите кой колко разбира - не е никак колегиално и тактично. Затова бъди снизходителен към другите, ако смяташ, че ги превъзхождаш в нещо. Ти си по-възрастен, и би следвало да бъдеш ментор, а не bully. Моята цел беше да помогна на Пипилица, а не да му спамя темата. И никога не съм си позволявал груб тон в този форум. Това са силови тиристори, които се ползват в типични трифазни изправители например. По два са в корпус. Ако ще ги ползваш, използвай и платките им, щом са с импулсните трансформатори - така няма да се мъчиш тепърва да четеш и смяташ. Трансформаторът не бива да се насища, което означава също ограничена широчина на импулса, давам го като пример. Щом имаш готово управление за тези тиристори, още по-добре. Но имай в предвид, че те са за монтаж върху общ радиатор (изолацията си я имат). Общо взето тиристорния драйвер е съставен от първична част (контрол и драйвер в интегрално изпълнение или с външен ключ), следва импулсен трансформатор, резистори в първична и вторична, които ще ти определят и гейтовия ток, и напрежението на трафа, защита против обратно напрежение на гейта, и резистор (или резистор и кондензатор) в паралел на гейт-катод за защита от паразитно включване на тиристора при високи dv/dt. Но съветът да минеш на диодни изправители според мен е най-практичен. Наистина ли искаш тепърва да си направиш твое решение с тиристори, имаш ли го времето изобщо? Защото с диодите много проблеми и сложнотии просто отпадат, доколкото съм ти разбрал заданието правилно.
|
| Нед Ное 19, 2023 2:44 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
ОК, няма да спорим, и обиди не съм използвал, прочети отново какво съм написал, напротив, признавам че си на "ти" с материята, както и да е.
|
| Нед Ное 19, 2023 2:53 am |
|
 |
|
pipilica
|
Благодаря на далите акъл. Няма да се мъча с тиристори, имаме две мнения в полза на диодите.
|
| Нед Ное 19, 2023 3:03 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Извинявам се и аз, ако съм те засегнал, явно нещо не съм разбрал докато съм чел (и спал).
|
| Нед Ное 19, 2023 3:17 am |
|
 |
|
Pif
|
OFF: Ползвал съм 1600 амперови тиристори на 1 кв. В противофаза за 3200А ефективен ток при 660 мрежово. 3 мегавата с 6 тиристора. Драйвахме ги с 6 малки трафчета. По управленията на трифазните мотори на влакове и метрото се ползват тиристорни инвертори и там са пак няколко стотин амперови тиристори и по доста в паралел и последователно. И там честотите са 4-5-8 килохерца. Мисля, че имаше инвертори и до 15 килохерца. И там говорим за доста мегавати. Тиристора му трябват няколко милиампера за десетки микросекунди докато отпуши. Явно знаете някакви по-модерни тиристори дето изискват по-специално отношение. По не-претенциозни елементи не знам да има. П.П. Сещам се, че и за HVDC се ползват тиристорни резонансни инвертори. И там са хиляди ампери на няколко стотин киловолта и там са честоти в порядъка на килохерци. Не виждам проблем в ползването на тиристорите при хиляди ампери и килохерци.
|
| Нед Ное 19, 2023 3:32 am |
|
|