|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:42 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
Оловен акумулатор напрежение на пълно разреждане.
| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
 Оловен акумулатор напрежение на пълно разреждане.
Какво беше напрежението за 12V оловен акумулатор при което се счита че е напълно разреден и трябва да се спре консумацията от него. Не мога да си изровя записките дето съм си водил по въпроса а на различни места намирам различни стойности. Някой занимавал ли се е по наскоро с това и да знае точната стойност?
По спомени си бях маправил някаква табличка а такова нещо пък въобще не намирам по нета.
|
| Вто Сеп 26, 2006 3:58 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
10.8 волта при нулев ток, 10 при ток 1/10 от капацитета.
|
| Вто Сеп 26, 2006 4:24 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
бе незнам нивото ама трябва да се внимава защото при пълен разряд, може да настъпи "необратимо сулфатизиране на оловото"(това съм го запомнил като фраза от химия 1-курс в меи-то) ->фъргаш акумулатора демек
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Сеп 26, 2006 4:24 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Аха,явно съм си правил табличка за различно натоварване предполагам.
По мой спомен това не беше температурно зависимо или бъркам?
|
| Вто Сеп 26, 2006 4:28 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
температурата ускорява електрохимичната реакция,ако за това питаш....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Сеп 26, 2006 4:32 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Не въпроса е дали напрежението при което трябва да изключа акумулатора варира с температурата.
Ровя си едни схеми от стари проекти и гледам че не съм правил никаква температурна корекция,питам за всеки случай. Може и да съм пропуснал нещо.
|
| Вто Сеп 26, 2006 4:39 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Температуният коефициент е около -12mV / градус, ама като се има предвид, че точна граница за разряда няма ( за разлика от заряда ), то можеш да го пропуснеш.
|
| Вто Сеп 26, 2006 5:53 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Всъщнос вярно че мога да се съобразя с температурния коефициент който се отнася за максималното зареждане който както казаваш е -12mV. Просто ще го приложа не само за зареждането ами и за разреждането. Не ми е проблем меря го с процесора и е въпрос на софт.
Мерси 
|
| Вто Сеп 26, 2006 6:51 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|