Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Новини от страната
velio написа:
Метро нямат фискални принтери. Нищо фискално нямат.

Разбира се, че имат. Фискална система е, не фискално устройство. Има определени критерии и изисквания, ако ги изпълняваш, можеш и ти да си регистрираш такова. Билла също ползват такова, и не само те.
https://nra.bg/wps/portal/nra/registers-i-spisuci/registers/integrirani-sistemi-IASUTD

Пон Окт 30, 2023 5:16 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

п.с. това беше към поста на Ник
Ами и тук не съм съвсем съгласен. Затварянето на блоковете няма много общо с наредби, това е нещо което е било договаряно и което сме приели, не ние като народ, политиците. Никой не ние насилил за това, и да не ги бяхме затворили пак щяха да ни приемат, но към онзи момент явно е било голям зор да влезем. Ако гледаме нетно, и приемем, че ако не ги бяхме затворили нямаше да ни приемат, финансирането което сме получили, офсетва цената на тия блокове, така, че пак не е ужасно зле, самои дето голяма част от това финансиране е откраднато, а каквото не е е изпзолвано неефективно.
За избиване на животните, това е нещо съвсем от скоро, и не знам точно то какво е съсипало, земеделито както и производството ни се съсиба 90-те, много преди да започнем преговорите за ЕС.
Бронираните машини .. двата процеса нямат нищо общо. Тези бронирани машиня бяха собственост на МВР, новите бронирани машини се купуват за армията. От друга страна тия бронирани машини дори и да са били перфектно консервирани, което не е така, са меко казано негодни, поне не и за нашите нужди. Да украинците може да ги подкарат някак, в тяхната ситуация и пазарска количка да им дадеш пак ще им свърши работа. Причината да купуваме нови е "заплахата" от Русия, но реланат причина е че имаме правителство което получава сигнали от Козяк .. съвсем естествено.
Никой не ние принудил за нищо, защото аз принуда я разбирам под една друга форма, навремето така и мног бизнеси твърдяха, че били принуждавани да плащат рекет, а много от тях си го плащаха доброволно, даже сами ходеха да си плащат, не казвам, че нямаше принудени ... но те това е разликата. Някои бяха принудени директно, други индиректно, а трети предпочитаха да са "застраховани" вместо обрани, като обирите в основната си част не се правеха от "застрахователите".

За инвестициите, както и да го погледнеш, инвестициите са нещо добро. За какво точно заробване говориш ? Дай да видим под каква форма е точно това заробване, с какво толкова и как точно те заробва, и всъщност дали като те "заробят" няма да си по-добре от преди ? Как еидн инвеститор отворил фабрика заробва служителите си ? Кара ги да му рабтят без пари ? Плаща им по-малко ? Бие ги, или ги обесва публично ? Ако говориш за икономическо заробване, всеки сам се заробва, никой не ги бие да вземат заеми и да ставта зависими. Всеки го прави сам с ясното съзнание какво прави, както производителите на оръжие не са убийците, така и тези които осигуряват финансиране не са заробващите.

То вярно, че и при мен идеите за дивия капитализъм понякога се миксират с идеи по съвместими със социализма, но то по-скоро с диктатурата, но тук при много хора забелязвам някакво шизофренично мислене, хем да сме капитлаисти, хем да сме комунисти ...

Пон Окт 30, 2023 5:25 pm
Профил
Аватар

741_ написа:
velio написа:

Разбира се, че имат. Фискална система е, не фискално устройство. Има определени критерии и изисквания, ако ги изпълняваш, можеш и ти да си регистрираш такова. Билла също ползват такова, и не само те.
https://nra.bg/wps/portal/nra/registers-i-spisuci/registers/integrirani-sistemi-IASUTD

Да де, заради тях го има това изключение в закона...

Пон Окт 30, 2023 5:35 pm
Профил

Velio
айде да бъдем конкретни.
- Дали лукойл послъгват и не плащат каквото трябва да плащат по закон
Към момента това не е доказано. Имаше преди време пак някакви основно новинарски истории, че видиш ли те имали контрол над разходомерите и правели каквото си искат. Тогава от цялата история освен,ч е се вдигна шум нищо не излезе, имаше проверки, експертизи, вкл. и от чужди фирми които са доставчици на оборудването, злоупотреби не бяха установени. 2019 контрола стана още по-сериозен, НАП въведоха допълнителни изисквания и реално имат мониторинг в релано време не само на у-вата но и физически, камери и т.н. Може да има 1-2-5-10 корумпирани инспектора, политика и т.н. но нали не мислиш, че това е достатъчно да с еприкрие злоупотреба в предполагаемите мащаби.
Според мен най-голямата злоупотреба в Лукойл, не е от страна на лукойл а нейни служители които изнасят незаконно гориво, с две думи крадат ...
Дали всичко в документите им е изрядно, може и да не е, то не знам да има в БГ фирма на която всичко да и е изрядно, но това са дреболии.

- дали Била са добра инвестиция за България
Как го определяш това ? Колко са инвестирали може да намериш и сам, за 2023 планират да инвестират над 60 млн в нови обекти и реконструкции, това не са пари изнесени навън, не и директно. Какъв процент от стоките в Била са внос .. тук е добре да провериш преди да твърдиш толкова убедено, защото може да се окаже, че не е точно както си го представяш. Виж Кауфланд и особенно Лидъл, предлагат много повече вносни стоки. Въпросът тук е а има ли какво друго да предлагат ? Продуктите на БЪлгарските потребители ги има навсякъде, това означава ли, че не трябва да има и на чужди производители ? По горе някъде бях питал дали помниш кога в магазините имаше само Българска стока ?
Друг въпрос, а защо се пазарува от големите вериги, нима няма малки магазинчета, естествено, че има. Нима няма Български вериги, и такива има ... с какво едните са по-ралзични от другите. Нима малките магазини не продават същите стоки но на по-висока цена ? Нима нашите вериги не продават същите стоки но на по-висока цена ? Къде е разликата между едните и другите ? Ти гледал си финансови отчети на фантастико примерно, да видиш те колко данъци плащат, и дали декларацията им не изглежда точно така както и тази на Била България, с разликата в напоравените инвестиции и съответно амортизации ?
За мен всяка инвестиция която вкарва пари в икономиката и осигурява работни места е добра. Ако няма нужда от нейните услуги бизнеса ще замре, или пък ще се дотира, но очевидно с хранителните вериги не е така, явно има нужда от тях, което допълнително усмисля инвестицията.
Твоята логика е като да кажем, защо да има фабрики за шоколад у нас, ние не произвеждаме нито захар, нито какао, те изнасят парите на населението.

- дали качествените домати биха се купували.
Ами директно ти казвам, НЕ. Имаше преди време едни хорица имаха сергийка точно в Иван Вазов, доматите им не бяха лоши, но бяха на почти двойна цена, и ги разбирам, и дори в Иван Вазов където живеят хора с по-големи възможности, не изкараха много дълго. Малко по малко започнаха да продават домат от борсата и спряха да гледат, като се заговорихме казаха, че просто няма смисъл. Ами няма смисъл, защото и да изкара не може да го продаде на цената на която би имало смисъл.
Това, че ти, че аз или още 10 човека са готови да платят двойна и тройна цена за качествен домат не означава че всички са готови да го правят. Ако всички които са готови да плащат, живееха в един квартал , или дори един град както и да е, може би можеше да се измисли някакъв начин да се продава, въпреки че аз не бих се вдигнал от Вазов да отида до Румънското за един домат, предполагам и доста други от тия които биха дали повече пари не биха го направили.

Тук се поддаваш на една .. заблуда да го наречем, типична за много хора и мног неуспели предприемачи, вместо да гледаш пазара, ти гледаш себе си, или твои познати, без да осъзнаваш, че това не е масата.

По тия въпроси много може да се говори и дискутира, но на първо място, трябва да решиш какви са вижданията ти като цяло, дали си за силно социална държава, т.е. силно регулирани икономика и общество, с две думи тов акоето беше преди 89-та, или си за свободен пазар и минимални регулации - това което беше 90-те и началото на 2000, макар при нас свободния пазар никога да не е бил съвсем свободен.

Пон Окт 30, 2023 5:51 pm
Профил

velio написа:
741_ написа:
velio написа:

Да де, заради тях го има това изключение в закона...

Това не е изключение в закона, това е част от закона и от него се възползват много бизнеси. Такива системи се изпзолват по цял свят.

Пон Окт 30, 2023 5:52 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
....

Общо взето говориш като наш политик.
Кой ви кара да гласувате - ами никой. Ами като не сте гласували - така ще е. Гласували сте за нас, ще търпите... И т.н. Винаги има как да го извъртиш.

Ако гледаш чуждестранните инвестиции в краткосрочен план - ок. Има къде да пазаруваш, подредено, уредено. Има къде да работиш, подредено, уредено. В един момент се оказва че няма пари за това, няма пари за онова (танкове, ракети...). Локалните производителни на зеленчуци и плодове нямат достъп до щандовете на веригите, не могат да продават, фалират. Производителите на опаковки да речем продават на българския пазар и опаковките създават екологични проблеми у нас и т.н.
Ако се произвежда нещо необходимо и то няма аналог от бг производител, ок. Тогава инвестицията е полезна. Запълва се липса. Ама иначе не.

ОК съм с инвестиции от сорта на тия на Хитачи, Бош, Вистеон, БМВ, Мерцедес (дето им произвеждат някакви панели в Божурище) и т.н. че не се сещам за други (а не е като да няма). Не съм от ОК с такива като на Била, Лидъл, Кауфланд, Метро и т.н.

Гледаш от позицията на собственик на бизнес (не те знам имаш ли или нямаш). Като цяло обаче си трябват регулации. Оставени да виреят на свобода, големите компании имат тенденцията да го обръщат на диктатура, монополизъм и други такива. Такива условия удовлетворяват само собственика и ощетяват обществото като цяло. За да не си създаваме излишни законови главоболия, по-добре да се върнем в пика на мутренските времена. Да се колим и бесим по улиците, да рекетираме за "застраховка" и т.н. в стил който е по-силен и по-богат, той печели. Поне да си знаем, не да ни замазват очите с наличието на закони.

Мисля че като цяло имаме различно мислене по основни въпроси и никога няма да стигнем до съгласие по зависещи от тия въпроси други въпроси :) .

Пон Окт 30, 2023 5:56 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Това не е изключение в закона, това е част от закона и от него се възползват много бизнеси. Такива системи се изпзолват по цял свят.

Изключение е, защото се създаде заради тях. Не съм убеден че например ти можеш да се възползваш от това изключение. Нали държавата е най-отгоре? Защо държавата се съобразява с конкретни чужди фирми, а не обратното. Реално ония са дошли и са казали - ами нашата система е такава, не може да я променяме заради вас. И ние понеже много държим Метро да инвестира в БГ, сме казали - Добре, ние ще си променим закона.
Отделно че освен данните, които се предават към НАП, държавата няма никакъв достъп до друга информация. Фискалните устройства докладват всяка продажба. Там една система ги събира, мели, обработва и накрая изплюва сигурно едно число - еми толкоз спечелихме.

Пон Окт 30, 2023 6:03 pm
Профил

А как точно Била, Лидъл и др. монополизират пазара ? Нима няма други магазини ? Още в началото казах, аз не съм им фен, аз пазарувам основно във фантастико най-вече защото са БГ компания, ако ми трябва нещо което го няма в нашето фантастико защото е малко отивам до това в симеоново или драгалевци, нищо че била ми е по-близо, аз си имам принципи, да мина 10 км за хубав домат не е сред тях, но да мина 10 км за да подкрепя нещо българско е.
Но проблема в крайна сметка не е в била, и като цяло чуждите вериги, проблема е в потребителя.
Аз разбирам гледната ти точка, но това не е какво на теб или на мен ми харесва. Когато започнеш да правиш изключения нещата отиват на зле. Какво точно да направи държавата, да забрани ткаъв сорт инвестиции ? И какво би станало тогава ? Или като казваш не са полезни за обществото, пак да попитам, с какво стоките във фантастико се различават от тия в Била ?

"Изключение е, защото се създаде заради тях. Не съм убеден че например ти можеш да се възползваш от това изключение."
Напротив, не е изключение, и всеки може да се възпозлва от него, вкл. и аз, и като се змаисля май се възпзолваме, както и много други бизнеси.

Пон Окт 30, 2023 6:06 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Тук се поддаваш на една .. заблуда да го наречем, типична за много хора и мног неуспели предприемачи, вместо да гледаш пазара, ти гледаш себе си, или твои познати, без да осъзнаваш, че това не е масата.

Аз като потребител имам потребителско мислене. Не мога и не искам да се поставям на мястото на търговеца. Това си е негов проблем.

Относно доматите - ето сам даде пример как се съсипва дадено производство на зеленчуци. Щото не вярвам да смяташ че тия домати дето ги внасят отвън струват толкова, за колкото ги продават.
Същото е и с китайските стоки от АЛи - шипинг по 1-2лв че и без пари. Много неща идват почти на половин цена (заедно с доставката) от абсолютно същото нещо в БГ магазин. Как става - ами чрез намесата на държавата и наливане на пари в тия производства (или шипинги).
Нали уж отворен пазар в ЕС. Да, ама някои производители със силно държавно финансиране го разбират това като да могат да правят дъмпинг и да превземат пазара. За тях си е чиста печалба, щото голяма част от разходите ги поема съответната държава.

Пон Окт 30, 2023 6:14 pm
Профил
Аватар

Тони, дай да спрем. Общо взето май няма какво повече да кажем ново. Аз се поизчерпах. Почнахме да задръстваме форума :).

Пон Окт 30, 2023 6:16 pm
Профил

ОК стига сме спамили.

Пон Окт 30, 2023 6:23 pm
Профил

Само отговарям за заробването маскирано като "инвестиции" и аз спирам до тук
Реакторите - затворили сме ги и сме "получили" евросредства, да ама тия средства се получават срещу още условия, угодни естествено някой друг, не и БГ

Друг пример - ерп-тата - след като ще се пускат няколко на пазара редно беше да се спазва закона за конкуренцията, всеки да може да избира към кой доставчик да е, а не да се раздели държавата на 3 за да се предотврати конкуренцията, противно на всякакви пазарни правила

Защо се получава - защото въпросните "инвеститори" са от друг, по голям калибър, и както могат да си позволят по големи инвестиции, така си позволяват и по големи рушвети, имат и по голям гръб - ако нещо не се получи имат кой от европата да натисне нашите мижитурки и пак да прокарат угоден за тях закон който да им позволява злоупотребите

Законно ли е? Да, успяват да со го узаконят. Изгодно ли е за българите? Никога.
Според мен можехме да си живеем и без чужди ерп-та, цялата галимация беше изкуствено създадена за да прехвърлят едни пари към чужди компании, но това си е лично мое мнение, не е нужно всички да са съгласни

Пон Окт 30, 2023 7:14 pm
Профил

За ЕРП-тата и аз смятам, че не трябваше да се продават. Това трябваше да си остане държавен монопол, а не частни монополи.
Не стига, че ги продадохме/подарихме, а-ми ако не греша цифрата им гарантирахме и печалба минимум 16% ?!? И що така? Уж пазарни принципи и т.н.?

Ако бяхме гарантирали такава печалба и на енергото от онова време и то щеше да се справя не-по-зле от въпросните ЕРП-та. Та то несе ли справяше? Нали същите хора от бившата държавна структура сега работят в тези ЕРП-та?

Пенсионни фондове на по-западни спрямо нас държави инвестираха в едно от ЕРП-тата. И защо наши фондове не инвестираха, а гарантирахме печалба на други с горепосочения процент?

А на въпросните били, метра, лидли и кауфланди мисля, че лесно можем да се противопоставим, като спрем да влизаме в тях. Предполагам, че за няколко седмици или месеца ще далдисат.

Пон Окт 30, 2023 11:09 pm
Профил

И половин година да не пазаруваш там все същото, инвестирали са стотици милиони, няма д ги зарежат току така, ще направят нужното за да имат клиенти, както казах хората не случайно ходят там. Нямам представа каква е разликата в цените, но очевидно я има, не е само удобството. Ако обаче се спре да се пазарува от тях, това ще бръкне дълбоко в джоба на пазарувщите, защото другите ще вдигнат изкуствено цените, логика няма, но точно това ще стане.
А за ЕРП-тата е един друг въпрос, от една страна това трябваше да с крайни търговци, нормално да не са държавни. От друга държавата в онзи момент нямаше средства за да инвестира в модернизация и развитие, и там се инвестирах не малко пари. От трета, има регулирани цени, какво значение кое ти е точно ерп-то, разликите не са толкова фрапиращи.
Проблемите там са други, на първо място нямаме евтина енергия, и с годините тоя проблем се обостря. От друга с тия простотии за свободния пазар, и всеки да може да пазарув от всякъде ефекта е по-скоро негативен. Това не е работа за нормалните хора, те не могат да направят реална преценка кое за тях е по-добре, това си е реален факт, хората се подвеждат, рядко четът дребния шрифт, а и да го четът още по-рядко го разбират.
Иначе, да можеше и да не се приватизират, макар да не е никак пазрно, но проблема с инвестициите остава. Боноветв бяха алабализъм, с тях можеше да -риваризирш, но това не е инвестиция, и точно защото се приватизираше но нямаше пари за инвестиции, най-лесната печалба беше като разпарчатосаш каквото си приватизирал, ти така или иначе за него пари не си давал. Късмет, че сме останали с това което,имаме днес, можеше да няма нито соди, нито лукойл и т.н. всичко можеше да е отишло за скрап.
Друга истина за онова време, нямаше кадри които да могат да управлявт ефективно приватизираните предприятия в свободна пазарна икономика.
Та не са само ерп-та, въпросът е какъв избор имахме, и какви бяха другите възможности, защото много лесно е да се критикува и да се каже това бяха лоши решения, но имаше ли кой да дде по-добри, дори от дистанцията на времето ми се струва доста трудно да се намерят по-добри. Като цяло не е проблема в решенията, а в начина по който всичко се случи.

Пон Окт 30, 2023 11:55 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
И половин година да не пазаруваш там все същото, инвестирали са стотици милиони, няма д ги зарежат току така, ще направят нужното за да имат клиенти, както казах хората не случайно ходят там. Нямам представа каква е разликата в цените, но очевидно я има, не е само удобството.

Ами аз пазарувам от Лидъл често. И като потребител ще ти кажа какво ме влече натам. Често сменят асортимента и искам да видя какво има. Да го пипна и т.н. А пък като си там, що да не си купиш хляб, кисело мляко и някой друг зеленчук. Цените на зеленчуците им мисля са по-високи от на други места. За плодовете съм абсолютно сигурен че е така, сравнявал съм (може би не всички, но тия дето ме интересуваха бяха по-високи). От зеленчуковия можеш да си вземеш дини, пъпеши, домати и други плодове на по-ниски цени, и с по-добро качество.
Та не подценявай мързела и любопитството на хората. Голям двигател са.

Цитат:
те не могат да направят реална преценка кое за тях е по-добре, това си е реален факт, хората се подвеждат, рядко четът дребния шрифт, а и да го четът още по-рядко го разбират.

а и да го разбират, това рядко има значение, щото просто ще им е по-ясно че са прецакани и нищо не могат да направят.

Вто Окт 31, 2023 7:12 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024 ... 1080  Следваща