|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 7:29 pm
Система за електронно гласуване с микроконтролер ???
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
А бе рибата още в океана, Вие олиото вече притопляте, че и бирата отворихте
Факт е, че всеки иска да си получи парите за вложения труд, независимо какво работи. Примерно, кой зидаро-мазач или шпакловчик ще ти свали от цената на 1 кв.м. с обещания, за поне 1000 кв.м. след текущата поръчка ( този път няма да подхващам Бай'Струг с негова финна стружка  ) ? Според мен никой. Така че, цената се определя от вложения труд за текущото изделие или система. След това колко ще се обадят да поръчат е божа работа, може и никой да не се обади. Ако някой все пак поръча, ще има мегдан да се тънят цените, защото вече ще се е минало по пътя доставчици - сглобяване - настройки - програмиране - съживяване - документация и т.н. Значи би трябвало инвеститора да се опита да печели не от проектирането, а от следващите поръчки.
Така мисля, но може и по друг начин да се погледне, ако съм правил вече няколко поръчки за инвеститора и му имам доверие, тогава ще съм склонен на компромиси. Само, че такива инвеститори са изключителна рядкост. Обикновено всеки се прави на голям познавач на пазара и след проектирането почват се едни: ми ся, то така стана, ми то онова стана и така нататък.
А проектирането е най-скъпата част, да го замислиш добре, да го изпипаш, а не да се издялкат сапунерки с т'слта
Съвсем наскоро участвахме в общински търг, предложихме супер изделие, при това на много добра цена, никой не ни обърна внимание, предварително бяха решили да си купят сапунерки. Тяхна си работа, само дето данъкоплатеца ще се бръкне още по-надълбоко. Като преди няколко години, сакън много били стари светофарните уредби в Пловдив, еми хубаво, проектира ги наново един шапшал, сега пак пишат по вестниците, че били остаряли и пак сигурно някой нов шапшал ще ги направи криво-ляво и след няколко години ще се затрети цикъла. Въпреки, че още тогава се знаеше, че влезнем ли в EU ще се иска и токова и напреженова защита на всеки изход. Не, за по евтинко само напреженова защита ще има.
Шантава държава.
П.П. Подавам топла идея на заинтересованите: след приемането ни в EU, повечето светофарни контролери в Булгаристан ще бъдат извън закона, така че ако има меркалии да се хващат да проектират, че време не остана ...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Сеп 25, 2006 9:56 pm |
|
 |
|
sthx
|
 Re: sthx прав си
Tо, че китайците ще изядат света, е ясно. По една друга тема писах за наша каменарска фабрика. Преди режеха вносни гранити от Иран (сигурно щото си нямаме), а сега китайците са ги отказали - внасяме камъни за облицовака от Китай. Какво остава за по-леките изделия. Въпросът е да е поне един контейнер.
За меренето на тока не си прав. След приватизацията не знам дали въобще допускат български фирми да си слагат електрониките (чу се нещо за София). Преди време се опитвах да монтирам регулатори на фактора на мощността, но след като един шеф на енергото излезе със следния анонс към едно предприятие :"Вземете регулатора от тая фирма и ще ви намаля глобата" ,се отказах. Предпочитам работа от която хората със сигурност има нужда и да не завися от тоя или оня.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Сеп 25, 2006 10:11 pm |
|
 |
|
gsimsim2
Ранг: Минаващ
|
 Прав си за всичко написано
Тук в нашия регион изнесоха всички павета в Германия, преди петнадесетина години, а видях на митническата агенция и камион изнасящ гранитни камъни в европа, пак преди години. А китайците имам чувството че пластмасата си я правят от въздуха, нали уж е пвтролен някакъв продукт, а по дяволите - бял светодиод, три батерии пиезозапалител, газ пластмаса поне два вида =0.65 лв. на магазина, сигурно търговеца ги взема на едро по 0.10лв. как излизат сметките ?!?. Интел уж процесорите са правени в америка, а то в малаазия, а упътването печатано в тайван. Така ще е но дано не дойдат и в нашата глдна държава 
|
| Пон Сеп 25, 2006 11:02 pm |
|
 |
|
HCL
|
Няма страшно, да идват. Ние ще ги изпреварим и ще отидем пьрви в тяхната 
|
| Вто Сеп 26, 2006 1:06 am |
|
 |
|
xor
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Ное 11, 2005 9:30 am Мнения: 142 Местоположение: София
|
Nikola, 6000лв. без ДДС са 5000лв.
Ако не е много нахално аз също бих те попитал за последния ти проект.
Съдейки по постовете оставам с впечатление че се захващаш само от "Изкуствен интелект" нагоре...
|
| Вто Сеп 26, 2006 9:34 am |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Всичко си зависи от нас си - имам предвид гилдията. А ние сами си подбиваме цените. Всеки път се сещам за българския казан в пъклото ...
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Вто Сеп 26, 2006 10:02 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
За да е открита играта, би трябвало инвеститорите също да споменават за последните няколко проекта, в които са инвестирали, брой продажби, колко пъти след проектирането са повторили същите проекти на пазара и т.н.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Сеп 26, 2006 10:26 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ами парите се изкарват обикновенно от глупости. Не от сложни неща
Последния ми проект е едно светофарно контролерче. За тунел през който минават електрокари. Поръчаха си хората 10 броя. 800 лева чисто плюс разни материали дето са ми останали за към стотина лева. Това ми излезе за мен. Седмица плътна работа по проекта и сглобяването. Клиента доволен и аз също.
Ето вземи тоя проект който го предлагат. Има PC soft,имаш доста работа да го направиш и да изглежда както трябва като кутии,ще се сблъскаш с отработването на една камара ситуации в софта,ще трябва да го монтираш. Ще се разкараш няколко пъти до там за да коригираш твои грешки по софта и допълнително възникнали изисквания на клиента  . И като теглиш чертата става едно няма нищо. Остава ти надеждата че може и да намериш друг клиент за това. Но с надежди не се живее. Ей тук си имам една директориика Ready Projects. Ами доста е пълничка ама си я имам само за самочуствие май. Много отдавана не ми се еслучвало да бръкна там и да взема нещо наготово,а повечето неща в нея съм ги правил за спорта
Xor и все пак е нахално да ме питаш за последния ми проект но рекох да задоволя любопитството ти
А за DDC то си прав. Сметнал съм го върху 6000 лева  Грешката е моя.
|
| Вто Сеп 26, 2006 11:48 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Никола, аз съм основно на заплата, но имам виждане и за девелопърите, които само си търсят пазари. Аз също съм бил такъв и все още не отказвам допълнителни проекти. Та тази работа е като рибарлъка: може с месеци нищо да не хванеш, а после от един път така да закълве, че да няма къде да я прибираш рибата. Това обикновено не се разбира от хора, които са далече от бранша. Оттам идват недоразуменията. Не им се връзвай!
|
| Вто Сеп 26, 2006 11:55 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Всъщност не се връзвам. Просто се меся в темата да хвърля малко светлина за това как стават нещата. Има колеги дето са в началото /както и аз преди/ и нямат вярна преценка за нещата. И разбира се си мислят че всичко дето хвърчи се яде / и аз съм бил така,че и сега ми се случва понякога /. Трябва чат пат да си говорим за тая страна на нещата че да имат момчетата представа за реалноста.
Времената станаха динамични и няма възможност да се допускат толкова грешки колкото можеше преди.
|
| Вто Сеп 26, 2006 12:03 pm |
|
 |
|
xor
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Ное 11, 2005 9:30 am Мнения: 142 Местоположение: София
|
Добре, извинявай. Прав си.
|
| Вто Сеп 26, 2006 3:06 pm |
|
 |
|
gsimsim2
Ранг: Минаващ
|
 За парите
Добре от толкова много приказки може ли изобщо някой да каже колко ще му струва труда ? Никола аз ти пратих една много груба сметка с 1000 лева отгоре, а това че съм обявил една цена от 6000 лева си е мое право, а доколкото виждам цената е за един среден проект, още повече че никой не го е правил до сега, а пазарлъка си е прост следиш цените на частите, цениш труда на хората, които ти реализират задачата. Всички доволни ! Но сигурно и ти не знаеш (или не го правиш) като теглиш чертата на всичко (хардуер, софтуер,външни задължения по проекта и резерв) колко пари искаш да вземеш от някакъв проект, а опипваш почвата с по висока цена и почват пазарлъци, докато се достигне до една реална цена. А и в болшинството случаи съм сигурен, че инвеститора който ти е поръчал устройството не ти иска ценови опис или фактури за закупени части, левче по левче но всичко е отгоре.
|
| Вто Сеп 26, 2006 4:05 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Който иска да поеме проекта да си даде оферта ти си прецени. Доста неща се изписаха и вече сам можеш да си прецениш доколко реална оферта ще ти дадат и какво да очакваш насреща.
Въпроса който обсъждахме тук е че не е токова проста задача както им се стори на някои и че обявената цена е недостатъчна.
И най вече за поемането на проект с надежда за следващи ползи. Просто обсъждахме като колеги.
|
| Вто Сеп 26, 2006 4:20 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
В Казахтан се прилага за втори път такава система!! има какво да се поучим от тях! и е базирана на т.н. цифров подпис
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Сеп 26, 2006 4:28 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
е те си имат кинти от нефт и си правят шукаритетки всякакви.. но не си купуват китайски боклучета
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Сеп 26, 2006 4:29 pm |
|
|