Отговори на тема  [ 2474 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
Абе Мъск е цвете на фона на целия бранш...

В момента е някаква касапница и всички залагат кой балон ще се пукне пръв. В Китай всички се втурнаха да правят електрички. Около 100 компании се борят кой ще вземе по-голямо парче от баницата. Донякъде е разбираемо... нов пазар, нови технологии и който успее да хване влака успее. Само пътниците май се оказват повече от местата и сега 1/3 от компаниите са под вода. И то компании, които са инвестирали десетки и стотици милиарди. Затова там има и такива убийствени цени. Както се казва природа иска жертви и всеки гледа да не е той. В най-добрия случай ще има доста сливания и преструктурирания, а в лошия масови фалити, което ще е много зле не само за Китай ами ще се отрази и на цялата световна икономика.
Проблемът обаче изобщо не е само в EV сектора. Касапницата при ДВГ-тата е даже още по-голяма. И което е още по-зле тоя сектор се свива и се топи като ланския сняг. Като тук го отнасят и повечето европейски и японски производители. Някои тотално се изнасят от китайския пазар като Мицубиши. Просто не могат да оцелеят в тая касапница. От друга страна китайския пазар беше най-големия - 18 млн. коли годишно. А и не само той. Е англичаните примерно заплашват да наложат глоба от 15к$ за всяко продадено ДВГ, ако производителя продава само ДВГ-та. Изобщо и при ДВГ-та нещата не са никак, ама никак розови.

Та както казах на тоя фон Мъск е просто отличник и няма конкуренция.

Чет Окт 26, 2023 9:54 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...Около 100 компании се борят кой ще вземе по-голямо парче от баницата. Донякъде е разбираемо... нов пазар, нови технологии...

Електродвигатели, акумулатори, зарядни за тях, драйвери за двигателите... Нови технологии?
Ихааа, добре че се появил Мъско Тесларов, че слънцето не може да изгрее без Тесларов да му е дал разрешение...

Чет Окт 26, 2023 10:03 am
Профил

На Мъск му падат продажбите, това е проблема, и може би не толкова абсолютните цифри колкото това което остава, не съм гледал репорти, не ме и вълнува много, но предполагам, че с масовизирането на по-евтините модели сметката почва да не излиза. Докато имаше основно скъпи модели, макар и в по-малки бройки сметката излизаше, и поне на хартия оправдаваше инвестициите. Юрна се да строи мегафабрики, в които произвежда и продава основно евтини модели, в момента това се продава най-много, като ми се струва надцени потенциалния пазар, и от тук вече нещата започват да изглеждат различно.
Проблема на производителите на ДВГ возила е изкуствен, наложен от бюрократи, и както винаги намесят ли се политици и бюрократи обикновено страда клиента. Според мен големите автопроизводители са наясно, че поставяните срокове са невъзможни, но за да изглеждат добре и те скачат, което им струва пари.
Сега като купувах камиончето ми направи впечатление че пазара е много променен. От една страна дилърите много наподобяват лелка в халите, първо ще ти се накара що я занимаваш, после ще ти каже те избирай имаме телешки салам и салам от телета, и след това като я питаш за цена ще те изгони щото и губиш времето ...това буквално ми се случи в няколко дилършипа, подобно беше и преди няколко месеца като сменяхме на щерката возилото. От друга страна производителите не се зорят да произвеждат, камо ли да натискат за продажби. В момента няма недостиг на чипове или нещо друго, но няма производство, и дори това което е произведено не може да стигне до дилърите, оправдават се с разни глупави проблеми, но според мен създават недостиг, съответно цените са в небето. Чува се за спад, чета за спад, ама нещо не го виждам, нито усещам.
Та нито дилърите нито производителите се зорят да произвеждат, продават на високи цени и май са щастливи от това. От една страна това не води до покачване на акциите, защото пазара се свива, от друга реализират рекордни печалби.

Чет Окт 26, 2023 4:20 pm
Профил

Сега гледах едно клипче как се трошат стъклата на Тесла от неголяма градушка.
Клипчето се казваше "Q in Tesla stands for Qualit" :)

Чет Окт 26, 2023 6:31 pm
Профил

Въпроса с качеството е нещо друго, и касае определени производители, едва ли това ще повлияе на развитието на ЕВ като цяло.

Чет Окт 26, 2023 10:26 pm
Профил

Гледам, че темата сте я разнищили вече, ама сутринта от работата нямаше как да пратя тази статия, че този форум е блокиран и нямам достъп от офиса. А и по време на работа гледам да не влизам. Та, ето:
https://finance.yahoo.com/news/more-ala ... 25314.html

Чет Окт 26, 2023 11:59 pm
Профил

Между другото, си мисля, че някои от вас вече са писали коментари под статията в yahoo.
:D

Пет Окт 27, 2023 12:00 am
Профил
Аватар

Шведските механици на Тесла стачкуват днес - да видим дали ще кандисат на тукашните профсъюзи, или ще си карат по старому без. Интересни времена.

Тези профсъюзи са голяма мафия - "веднъж подписано споразумението задължава работодателя и профсъюза да спазват мир... имаме много рядко конфликти и стачки, обикновенно един/два през годината, които обикновенно свършват с подписване на договора с профсъюза...такъв е модела в Швеция". Значи имат 300к които си плащат членската вноска и натискат всяка фирма да се съобразява с тях. Или ще стане, или няма...

https://techxplore.com/news/2023-10-swe ... mands.html

Пет Окт 27, 2023 8:20 am
Профил

тоя синдикати са трън в гъза, трябва да се забранят със закон. В САЩ тоя проблем го има на север, южните щати не се месят много и там синдикати няма, затова и масово чуждите производители отлитат на юг.

Пет Окт 27, 2023 4:24 pm
Профил
Аватар

Като сме се заговорили за електрички...:
https://www.youtube.com/watch?v=SO2Li9BMQp8

Съб Окт 28, 2023 5:19 pm
Профил

ммм да звучи като винтовърта ми :)

Съб Окт 28, 2023 5:46 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

itso.t написа:
Като сме се заговорили за електрички...:
https://www.youtube.com/watch?v=SO2Li9BMQp8

Пууу :)) с тая пушилка , гумите му ще свършат след третия завой ... :)

Съб Окт 28, 2023 8:57 pm
Профил
Аватар

Пилота вече не е жив...но не мисля че проблема беше електричката.

Пон Окт 30, 2023 4:48 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

И като електронкаджия, би трябвало да ми допада звука като от кухненски миксер. Обаче не и повече ми харесва този звук от автомобил - https://www.youtube.com/watch?v=gwIdgXrTDy8
За да спечелят феновете на ДВГ, що не почнат да инсталират некви рупори като ауспух и да дъни нещо отзад както трябва :twisted:

Пон Окт 30, 2023 4:52 pm
Профил

На автомобилните пилоти нещо не им върви на сняг, ски, сноуборди, моторни шейни ...

Пон Окт 30, 2023 4:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2474 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 165  Следваща