Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
e, в банановите републики не си внасят И бананите

Чет Окт 26, 2023 6:31 pm
Профил

Иска се повече, колко повече обаче не е ясно. Единственият начин, Лукойл да изнася печалба е през подкупните цени на суровините, услуги от свързани към тях фирми и др.подобни, защото видно от отчета им всичко се продава към БГ и изглежда да му е платен акциза. Ако той го продава евтина на дъщерна фирма, то тя го продава скъпо, и след като е станала сделката на територията на РБ то тя си е платила данък в-у печалбата според данъчното законодателство.
Първо, мен лично ме дразни факта, че се говори без факти, ако приемем, че правителството е корумпирано и не иска да ги вземе тия пари, как за толкова години не се намери един журналист който да си намери данъчен експерт и да каже, ето за тая година са скрили 10 млн, за другата 20 млн и т.н. и да покаже документално как това се е случило ? Същото е и с Била, Кауфланд и сие за които от години се говори, че не плащат никаква печалба, даже и Боко им се пъна по едно време, и се тупка нещо в гърдите, но аз не знам нещо да се е случило там, само прах в очите.
Хората идея си нямат дори как елементарна данъчна декларация да разчетът, но всички са на мнение, че Лукойл укрива данъци и изнася печалба....къде и как я из Ася не е много ясно, защото България всъщност се води данъчен рай за много други юрисдикции, и всички биха били щастливи да си платят данъците в БГ вместо нейде из Европа, Русия и др.подобни.
Да хората са недоволни ако не са плащали данъци или са били много малки, е да ама то си има съвсем просто обяснение, погледни за 2020 изплатени 5 млрд заеми, тия пари да не идват от луната ? Това са основно инвестиции които във времето се приспадат от печалбата, съответно намаляват данъчната тежест. И много други фактори има които хората не ги виждат, още по-малко разбират, но са недоволни защото според тях плащали малко.

Чет Окт 26, 2023 10:22 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Не мога да схвана... След като не е незаконно, остава да е законно. Ако е законно, какви са претенциите?

Претенциите са че по някакъв начин най-вероятно това е единствената фирма (за посредника става въпрос) от която Лукойл доставя. И никой друг не може да се намеси там на конкурентен принцип и да предложи по-ниски цени.

Пет Окт 27, 2023 5:12 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Иска се повече, колко повече обаче не е ясно. Единственият начин, Лукойл да изнася печалба е през подкупните цени на суровините, услуги от свързани към тях фирми и др.подобни, защото видно от отчета им всичко се продава към БГ и изглежда да му е платен акциза. Ако той го продава евтина на дъщерна фирма, то тя го продава скъпо, и след като е станала сделката на територията на РБ то тя си е платила данък в-у печалбата според данъчното законодателство.
Първо, мен лично ме дразни факта, че се говори без факти, ако приемем, че правителството е корумпирано и не иска да ги вземе тия пари, как за толкова години не се намери един журналист който да си намери данъчен експерт и да каже, ето за тая година са скрили 10 млн, за другата 20 млн и т.н. и да покаже документално как това се е случило ? Същото е и с Била, Кауфланд и сие за които от години се говори, че не плащат никаква печалба, даже и Боко им се пъна по едно време, и се тупка нещо в гърдите, но аз не знам нещо да се е случило там, само прах в очите.
Хората идея си нямат дори как елементарна данъчна декларация да разчетът, но всички са на мнение, че Лукойл укрива данъци и изнася печалба....къде и как я из Ася не е много ясно, защото България всъщност се води данъчен рай за много други юрисдикции, и всички биха били щастливи да си платят данъците в БГ вместо нейде из Европа, Русия и др.подобни.
Да хората са недоволни ако не са плащали данъци или са били много малки, е да ама то си има съвсем просто обяснение, погледни за 2020 изплатени 5 млрд заеми, тия пари да не идват от луната ? Това са основно инвестиции които във времето се приспадат от печалбата, съответно намаляват данъчната тежест. И много други фактори има които хората не ги виждат, още по-малко разбират, но са недоволни защото според тях плащали малко.

Предполагам знаеш, че Били-Мили, Метро и т.н. велики вериги са с малко по-особен статут пред данъчните власти, и за тях, за разика от всички останали български фирми има ИЗКЛЮЧЕНИЕ във фискалното законодателство. Те единствени ползват собствени компютърни системи, и нямат фискални устройства. Отчетите вероятно идват от тяхната собствета система. Ето ти едно подходящо звено от което може да се коригират нещата в правилната посока...
Иначе се гонят всякакви дребни продажби, дори пратките по Еконт и Спиди вече се докладват (по-точно сумите) и над определена сума трябва да доказваш че продаваш нещо твое, а не правиш бизнес да речем. Иначе данък. А тия големите са ги изтървали без надзор и са на принципа "вервайте ни, тука няма нищо интересно за гледане". Айде нема нужда. Така че стига с тия данъчни декларации. Нещата се случват още преди това.

Пет Окт 27, 2023 5:23 pm
Профил
Аватар

velio написа:
Претенциите са че по някакъв начин най-вероятно това е единствената фирма (за посредника става въпрос) от която Лукойл доставя. И никой друг не може да се намеси там на конкурентен принцип и да предложи по-ниски цени.

Ами както вече споменахме, явно това е законно. Щом е такова, не виждам какви претенции може да има.

Съвсем преувеличено това ми звучи така: някой да ми държи сметка защо използвам някои материали на 3М или Локтайт, а не техните аналози от али-леля, защото с последните бих реализирал икономия и бих платил повече налози.
Хм, ами някак не ми изглежда редно. И това е най-малкото...

В крайна сметка всеки който мисли че знае как се управлява подобен бизнес, винаги може да направи конкурентно производство и да сплеска леваците които очевидно не знаят.
От мен да мине, подобно начинание е скъпо и времеемко. Може да кандидатства за управител на такъв бизнес и да въведе ред.

Пет Окт 27, 2023 5:29 pm
Профил

Не знам да имат по-особен статут, и те предават към НАП както всеки друг. Много търговски системи изпозлкват фискални принтери, които така или иначе печатат са,мо това което им подаде системата, т.е. подобни подозрения може да има към стотици ако не и хиляди дружества в страната които изпзолват фискален принтер, да не кажа че може би това е ситуацията с почти всеки ресторант, та не знам дали те имат специален статут. Ето стара новина от 2020 : https://money.bg/business/kak-160-magaz ... mitsa.html
Ако не бяхга директно свързани с НАП сигурно нямаше да вият така.
А като казваш стига с тия данъчни декларации, един вид казваш мен не ме интересуват законите, те трбява да плащат повече и това е. При лукойл и другите производители на акцизни стоки нещата са така контролирани, че е почти невъзможно да има каквато и да е злоупотреба. Конкретно с лукойл пък е още по-трудно, това не е цигарена фабрика някой да си затворти очите и да произведе 1 камион цигариу за сивия пазар, това е действаща рафинерия, вх.и изходните точки са известни и са оборудвнаи с разходомери свързани към НАП, да заобикоилиш тия входни точки, най-веротно ще струва повече пари от злоупотребата която си решил да направиш, няма да говорим какъв е риска, камо ли пък да го правиш постоянно.
Дали системите могат да се манипулират, да сигурно могат, но силно ме съмнява, че и това се случва. Усещам, че ти просто не искаш да приемеш че те плащат толкова колкото трябва да плащат, просто защот са лукойл, измамници, търгаши, както и всеки по-голям търговец или бизнес. Ако не са излъгали в декларацията, са излъгали преди нея, ако не сяа излъгали преди нея са откраднали, или пък някой им е написал законче което да ги облагодетелства, и т.н. Законите, поне към момента са еднакви са всички, всеки може да се възпозлва от това от което се възполват Лукойл, Била и т.н. и всеки сам си решава има ли смисъл. Естетсвено коагто имаш едно квартално магазинче няма как да имаш инвестиция от стотици милиони, нито активи за стотици милиони които да амортизираш, и естетсвено ти се вижда много нечестно ти да плащаш да била да не плаща. Ама я да видим ти колко си инвестирла и Била колко са инвестирали ...
Виж въпроса от къде се снабдяват големите вериги е нещо друго, и нещо което ме дразни, но там опира до крайния потребител. Как да снабдява с български домати и картофи когато те са по-скъпи, и в болшинството случаи по-некачествени ? Ако пък вземат, че снабдят български качествен продутк, то се оказва, че на цената на която могат да го продават никой не го купува.
Ето за последните 15 години лично аз изцяло си промених виждането по въпроса за произведено в България. Да има производства, които произвеждат и в аутомотива, и в химическата индустрия и в много други, строш твоя фабртика, инвестираш стотици млн. поемаш рисковете и може би става. Да но нашия случай не е такъв, ние имаме продукт, аз не искам да си строя фабрика за шийт метал, за шприцване, за боядисване, за металообработка, искам надеждни доставчици, така че да може да се сглоби краен продукт, същия случай като в автомобилостроенето. Ами след толкова години стигнах до извода това в БГ е невъзможно. Да има поне една наистина добра фабрика за шийт метал ... и от там насетне ... какво правим със всичко останало ? Дълги години не исках да го приема, но факта е факт, и като го съчетаеш със спецификата на работната ръка просто няма смисъл. Наш конкурент пробва обратното, отвори си негови фабрики, накупи машини ... то преди това производителността му беше никаква ако сметнеш колко човека има ангажирани само в асемблаж, а сега с тия фабрики ... но както се казва имал бол пари дал, ние нямаме пари за експерименти. Та произведно в България уви може да работи само за сравнително прости неща, където можеш да имплементираш всички нужни процеси и да елиминираш или силно ограничиш външни доставчици, и ако произвеждаш за масов пазар какъвто е аутомотива примерно, или бяла техника, осветителни тела и т.н.

Пет Окт 27, 2023 6:20 pm
Профил

Манипулирането на фискални системи е общо взето кокошкарско занимание с което се занимават малки магазини и ресторанти. Беше модерно преди 20-на години, откак има плосък данък не виждам никаква причина някой да си рискува бизнеса. Особенно големите вериги, там е по евтино всичко да е точно по закон. Да не говорим, че за да се крият данъци означава, че някой ги крие т.е. нает персонал който съзнателно да краде и лъже от държавата - вариантите за изтичане на информация или злоупотреба са толкова много, че едва ли може да оправдае какви да е укрити данъци. Това не значи, че фирмите се напъват да плащат данъците, просто си има достатъчно легални начини да ги местят или отлагат във времето.Всички тези приказки са предизборни димки без кой знае колко реален ефект. Ползват се за популизъм и хващат дикиш сред по примитивни хора които си нямат и понятие от закони, счетоводство и финанси. Важното е да се накаже лошия частник или хамериканец дето краде от бедния и онеправдан българин на който необяснимо защо свише му се полага благоденствие и все някой му го краде. И така до следващите избори.

Пет Окт 27, 2023 6:55 pm
Профил
Аватар

Метро нямат фискални принтери. Нищо фискално нямат.
Лидъл, Кауфланд и т.н. си имат, щото продават на дребно, съответно са длъжни. Но и в Метро можеш да отидеш и да си купиш пакетче дъвки, презервативи или дори половин литър вода. И няма да получиш фискална бележка.
Но не ставаше въпрос за това. Въпроса за тия вериги специално, е че те продават основно вносна стока на българския пазар и печалбата излиза навън. Т.е. участват в негативния търговски баланс на БГ. Същото важи и за Лукойл. Това че имат страхотен бизнес, невероятно услуга и т.н. мен за този разговор изобщо не ме вълнува, тъй като от тая инвестиция в дългосрочен план България губи.
Вярно, създават работни места, движат разни паразитни фирмички наоколо, ама за това всичкото плащаме ние и парите излизат навън. Какво толкова странно има в това разсъждение? Докато съществуват тия компании и те продължават да изнасят финансов ресурс навън, няма как да ги харесвам.
Докато бизнеса на Лукойл като цяло е предопределен географски (суровини и т.н.) и едва ли може да се движи по друг начин (да работи с български петрол например - невъзможно), една българска търговска верига за продажба на дребно е възможно да се направи. На теория.
За данъците на Лидъл, Кауфланд и т.н. не съм споменавал (изключение прави Метро с тяхната система), но те пък въртят бизнеса по неконкурентен начин - примера със зеленчуците и плодовете и как на практика е невъзможно на БГ производителите да им станат доставчици.
Думата беше за Лукойл.

Пет Окт 27, 2023 7:28 pm
Профил
Аватар

Между другото тия "инвестиции" дето ги правят Била (че с тях беше примера) аз ги виждам като дългосрочен заем - дават ти пари на заем (инвестират в инфраструктура и... не знам в какво друго инвестират всъщност), но после си ги прибират с печалбата че и отгоре. Ти така ги говориш тия неща, все едно инвестицията са пари подарени. Това е като да дойде инвеститора и да вземе парите на Пешо (клиента), да даде част от тях на Гошо (работника) и остатъка да си го задържи Ханс (собственика).

Цитат:
Как да снабдява с български домати и картофи когато те са по-скъпи, и в болшинството случаи по-некачествени ? Ако пък вземат, че снабдят български качествен продутк, то се оказва, че на цената на която могат да го продават никой не го купува.

Не знам кое е качественото. Ти скоро ял ли си истински домат? Ние си гледаме на село, та знам какво е. Това което продават в Лидъл например не еистински домат. То няма никакъв вкус. То е направено така, че да издържа месеци в склада, но не и да има вкус. Същото е за краставиците, дините, прасковите, напоследък и за мандарините, портокалите иии май до там ми стига опита с техните продукти. Повечето неща са внос Гърция, Испания, картофи от Франция и т.н. По-евтини са (по отношение на покупни цени, щото ги продават по-скъпо от колкото същите неща, Български на пазара), щото тамошното земеделие е ужасно силно субсидирано. Вероятно точно цел да завладеят БГ пазара на зеленчуци (не ми казвай че няма такива стратегии, щото съществуват във всички бизнеси).

Пет Окт 27, 2023 7:34 pm
Профил

За метро не мога да кажа, не съм влизал там от поне 15 години, но ме съмнява да нямат фискални у-ва, даже съм почти сигурен че имат защото преди години имах запитване точно от метро за видеосистема която да регистрира транзакции на касите и по спомен системата им беше фискална, но може и да греша, много време мина от тогава.
За стоките които влизат в БГ, ами като ги нямаме ще влизат. В тези магазини има и български продукти, но какво могат да направят ако определени продукти не виреят в България, или пък няма локално производство, да не ги продават може би ? Избор има, имаш български имаш и вносен продукт, потребителят сам преценява. Ако трябва да се продават само Български продукти не се ли връщаме в едно друго вереме, което всички така мразят и ненавиждат ?
За лукойл пък още повече, ние петрол нямаме, и какво да правим сега, да не караме автомобили ? Пак казвам, покажи ми как точно Лукойл ощетява бюджета, имаме един от най-евтините бензини в Европа, като не малка част от цената се формира от акциз а не печалбата на Лукойл, друга част е печалбата на дистрибутора, който пак не е Лукойл нито някой свързан с Лукойл.
А относно инвестициите, ами то целта на всяка инвестиция е да се възвърнат парите от нея, обаче хората малко нещата ги виждат много плоско, двуизмерно, вложил едни пари които ще му се върнат и това е ... да вземем за пример Била, дали си наясно че имат обекти с по две модернизации от както са построени, това всичко са пари и допълнителни инвестиции, да не говорим за експлотационните разходи и поддръжката. С производствените предприятия нещата са още по-зле, там веднъж правиш стотици милиони инвестиция, и след това продължаваш даналивашп поари в поддръжката на тая инвестиция, дали имаш представа, че за определени отрасли разходите за поддръжка в дългосрочен план превишават значително самата първоначална инвестиция ? И ето точно тези разходи, инвестиции, и въпросните разходи за амортизация и обезценка съвсем естествено им се вадят от печалбата.
Говориш като човек който никога не е имал собствен бизнес, или поне не такъв в който всички тези параметри да са фактор, но те са и то доста сериозен. Тия пари не раазтат по дърветата, нали се сещаш ако имаш заем от 1 млрд за определена инвестиция, че на тоя заем текът и лихви, и разходи по обслужването.
Просто нещата не са черни и бели, сигурно има злоупотреби, далеч съм от мисълта, че всичко им е перфектно, но на фона на всичко което плащат и допринасят за икономиката тия злоупотреби или несъответствия да речем са капка в морето.

Пет Окт 27, 2023 7:59 pm
Профил

По въпроса с нашето земеделие, да прав си, че европейското е силно дотирано, но не е само в това въпросът. Европейските зеленчуци не са добри, картофите може би, но нищо друго, това обаче си има доста основателна причина, а това е пазарът. Европейците са бедни, или по-голямата част от тях, колкото и странно да звучи, или да го речем не са достатъчно богати за да могат да си позволят качествени зеленчуци в обемите в които са нужни и в търговските вериги в които те ги пазаруват. Няма как да очакваш търговец като била или кауфланд, да пазарува нещо което има живот 2-3 дни, кога да го купи, кога да стигне до дистрибуционните центрове, кога да се закара до магазина, и колко ще изкара в магазина ? Каква трябва да е цената на един такъв продукт, и по-важното каква е сезонността на този продукт ? Ако живота на един нормален домат е не повече от 5-6 дни след като си го набрал, говоря за тия които едно време бабите ни са сяли на село, как този продукт да се продава в магазинна верига от сорта на Била ? Аз имам доста добра представа как това работеше навремето у нас, говоря по социализма, но дори и тогава всеки предпочиташе да си купи доматите не от халите а от пазарчето. За да се случи това нещо е нужна децентрализация на много ниско ниво, едва ли не всеки магазин трябва да е сам за себе си, или айде може да е на ниво град. Всичко останало, дори и за страна с размерите на БЪлгария е неработещо. Имах познат който 90-те имаше зеленчукова борса, по това време все още имаше много производители които отглеждаха типичните наши сортове. Значи тръгваш от Шумен за плодовитово, защото там беше една от най-големите борси за зеленчук, отиваш, поазариш се, товариш, пътуваш на обратно, домата вече е на 2 дена поне до де стигне борсата в Шумен. Там имаш поне още ден до де стигне до магазина, като стигне до крайният потребител домата вече е на 4 дни, понякога 5 и реално е годен за не повече от 1-2 дни след това. И какво стана, ами бързо се ориентира към Туърски домат, трае по 5-6 дни в склада, няма нужда да ходи през 2 дена до Плодовитово, клиентите и те доволни щото като го купи не го хвърля след 2 дена ...
Хайде сега всичко това го отнеси към модерния свят и начин на живот. Защо купуваш домати от Била или Кауфланд, защо не ги купуваш от пазара ? Ако приемем, че при теб отговора може да е ами цената, за много хора отговора ще е удобство. Иван купил домат от била понеделник и в Петък домата е като нов, Драган обаче си купил домат от пазара, и в сряда вече почва да се разкашква. Прави драган салата и от 5 домата останали 3 читави и Иван не пропуска да го жегне, абе ти акъл имаш ли, аз домати пазарувам веднъж на седмицата, ти ходи до пазара всеки ден ...
Ето как пазара променя търсенето. Ако била губи 40% от продукта преди да е стигнал магазина, и още 30% докато е на рафтовете каква трябва да е цената на този продукт ? Да занем ала бала рекламите как всяка сутрин девственици в народни носии ходят и берът домати за била, после бай иван ги товари на малкото тракторче и ги кара до склада на била и от там те мигновенно се озовават в магазина ... това всичко докато мармотите масажират крави и увиват шоколади ...
Ето защо в Европа се налага индустриалното земеделие, което в днешно време е силно автоматизирано, сортовете са "подобрени" и всичко е ток и жица. Холандците са първенци в това, краставици, домати, ягоди .. ако им излиза сметките и картофи ще отглеждат. Да евтино, трайно, перфектен вид .. е че домата има вкус на краставица а краставицжата на тиква .... ай ся, много занеш ти, кой ти каза, баба ти ли ... то не останаха хора които да помнят какъв е вкуса на домата, като си свикнал да я деш пластмаса ще ядеш и няма да мрънкаш, това е.
Това се отнася за всички култури, при някои трайността не е чак такъв проблем, тма пък рандемана е от значение. Говорим не ни било производително земеделието, ами не е, докато не започнем да прилагаме "добрите" европейски практики няма да е, хората си накупиха машини ама това не стига, сортове, торове ... и накрая всичко е химия.
Дали всичко това ми харесва, не, никак и какво може да направиш ? какво е виновна Била за това, че Иван иска да пазарува веднъж в седмицата и не сика да ходи на 5 места ? Ти ако си ще продаваш ли нещо на цена на която никой не купува само защото било вкусно, в крайна сметка бизнеса е направен за да печели, и ако клиента иска да купува лайна, бизнеса продава лайна. Сега той клиента може и да не е имал намерение да купи лайно, ама ако сика да е кафяво, да мирише, да е излязло от нечий задник .... ами то какво друго да е освен лайно ?
Да има огромни корпорации които печелят от всичко това, и ако мислиш че ние сме най-зле ... е не сме, и 7 млн българия им е най-малкия приоритет, дреме им на оная работа дали ще си купим доматите от тях или от някой друг, тях ги интересуват големите пазари, 450 млн в ЕС, 750 млн в Европа, над 1 млрд в европейската икономическа зона ... 7 млн ... 1% .... нас статистиката не ни хваща :)
Та да търсим конспирация там където я нама не помага. Аз докато бях в БГ дълго време пазарувах от пазара, най-близкия ми е Иван Вазов, казват бил и най-скъпия, не мога да кажа никога не знам кое колко струва и слабо ме вълнува. Да обаче с времето се оказа, че доматите във Фантастико не са по-лоши от тия на пазара, и спрях да купувам домати от пазара. Да ако искам плодове купувам от пазара, но в един момент и там където трябва да има качествена стока няма. Тия на пазара не са Била или Кауфланд, ама и те започват да хитреят, хората искат да изкарват пари, ако не могат сложат цена която да ги устройва почват да търсят начин да намалят разхода и стигаме до .. лайната ...
Но да те успокоя, най-калпавия домат в БГ е по-добър от най-качественият домат в Мексико :)

Пет Окт 27, 2023 9:44 pm
Профил
Аватар

Ее, Тони, много наивно разсъждаваш - "ние сме малки, на никой не му дреме за нас". Не е така.
Колкото повече зависимости има една държава, толкова по-добре (за някоя друга държава). Не си мисли че няма чужди интереси тук. Както в автомобилостроенето се гони 0.1% от BOM-a същото, че ако не и повече е валидно и за селското стопанство. Хваща ни статистиката като стой та гледай.
Защо изтрепаха свинете? Сега се чудят откъде да внасят свинско по коледа.
Относно доматите - цената си е фактор. Ама като купиш два домата, червени, лъскави, готини и се опиташ да направиш салата от тях и още докато ги белиш ги изхвърлиш в кофата, щото нито се белят, нито вкус имат и няма да повториш. Ще отидеш да си купиш от нетрайните но вкусни домати на Драган. От личен опит ти казвам - тия дето съм ги купувал и са трайни, повечето са заминали в кофата в същия вид в който съм ги купил. Освен за декорация за друго не стават. Ако целта ти е да декорираш - супер - купувай трайни домати.
Трайността на доматите е пряко свързана със съдържанието на захари в него. Така че колкото по-безвкусен, толкова по-траен (или обратното).
Иначе от гледна точка на производител и търговец (особено търговец) си прав. Тях не ги е грижа какво продават, стига далаверата да е на максимум.

Относно Метро, нямат фискални устройства, това е 100% сигурно. Имат някаква система, заради която има изключение в закона.

Относно инвестициите - говоря като човек, който не е имал бизнес, защото съм човек който не е имал бизнес.
Но ти защо говориш за инвестициите, като някакъв подарък или реверанс който се прави. Като искаш бизнес, ще си инвестираш в него. Това си е твой проблем. Ама да го хвалиш тоя бизнес, щото прави инвестиции не е ОК. Пак те питам - откъде идват парите за покриване на тия инвестиции и заеми, пък ако ще и три пъти годишно да са? Не идват ли от крайния клиент? Тоя краен клиент не е ли предимно български гражданин (в случая на Била да речем)? Какво печели българския гражданин от това че Била е "инвестирала"? Остави това че има работа, това за индивида е ок, но в съвкупност, населението е на минус. Все едно да наемеш Иван да си разруши собствената къща. Ще си направи хубав циментиран подход, ще си вкара модерния нов багер и ще почне да изнася тухлите една по една... От неговата си собствена къща. А Инвестициите за багера и подхода, фирмата ще си избие като продаде тухлите някъде другаде. Къде е Иван на печалба в такъв случай?
Нашата фирма например работи сигурно над 90% за износ. Ако инвестира в нещо, чуждия клиент го покрива (чрез продуктите и услугите). Ама благодарение на нашата фирма, нетно в БГ ВЛИЗАТ пари. Заплати, печалба, режийни, разходи и т.н. всичко е за сметка на чуждия клиент.
Когато Била инвестира, от БГ нетно ИЗЛИЗАТ пари. Колкото и сложно да го въртиш, едва ли ще може да ме убедиш че нетно БГ е на печалба от присъствието на тия вериги у нас.
Все едно ти да си направиш фирма, тя да се разрастне и да отвориш клон в Румъния. Не вярвам да искаш да си на загуба, ами ще гледаш да печелиш. И ще си прибираш печалбата в България, която идва за сметка на клиентите там. Не е ли така?

Пон Окт 30, 2023 3:34 pm
Профил

Не са никак наивни никак даже. Да това е нов пазар и който има интерес иска да печели от него, това е навсякъде, няма конспирация да ни унищожат селското стопанство или индустрията. Защо не унищожиха полските или чешките, айде ще кажеш Полша голяма, а Чехия, 90-та година икономически не са по добре от нас, и като население е сходно. Да търсим виновен за собствените си грешки няма смисъл. Земеделието го унищожихме само, както всичко друго, след това разни хора се втурнаха да да стават земеделци, други да стават производители ....но те нещата не стават с вълшебна пръчка.
Кой на кого пречи и как? Утре ще направя ферма и ще произвеждам същия домат като баба ми преди 50 години, и като тръгна да го продавам дали ще има кой да го купи, или ще храня прасетата с него ?
За инвестициите, аз не казвам, че няма чужди, всъщност в индустрията основните приходи в бюджета май са точно от чуждестранни инвеститори. Всички те плащат точно колкото трябва да плащат към бюджета, или около айде, може да има малки отклонения. За всички важи един закон. А какво да кажем за предприятията за хартия и опаковки, не е ли същото и при тях ? Нали се сещаш че тези предприятия също работят основно за вътрешния пазар, и какво сега и те ли са лъжци и измамници ?
Пак ти казвам, това, че нещо на теб не ти харесва не го прави незаконно, нито пък несправедливо. Не ми отговори от къде ще идва горивото и вс.останало за местният пазар ако ги няма тия производители ? Ще идва от внос, това по-добре ли е? Къде отива печалбата няма никакво значение, къде отива печалбата от вашата фирма знаеш ли ? Със сигурност не отива в държавата, защо ми се струва, че и тя излиза на вън под една или друга форма? Търсиш под вола теле, някой има фирма, реализира печалба, плаща си данъците, създава заетост пряка и непряка, от там насетне какво прави с печалбата си не е твоя работа. Може да си купи имение в Лондон, яхта във Франция, самолет, да сменя колата всеки месец, това си е негова работа.
Ето това е един от проблемите в България, всеки гледа в чуждата паничка, ако си е платил данъка какво те интересува къде отива печалбата и как е генерирана, да не стоката да я раздават безплатно другите ? Нещо много куца логиката тука.

Пон Окт 30, 2023 4:41 pm
Профил

Ако мислим на само изолирано и на парче - няма значение, ако мислим мащабно и с перспектива - има огромно значение, както посоката на приходите, така и посоката на печалбата, все пак лева не е долар и нямаме файда когато изтича навън каквато файда имат американците, и похарчените пари не са като инвестирани пари, колкото и да харчим навън няма да получим тая възвращаемост която имат американците когато инвестират някъде, тъй че не може да се слага всичко под един знаменател

Тая пропаганда че видиш ли чуждите инвестиции били нещо хубаво е валидна единствено за тия дето я пускат тая пропаганда и печелят от тия инвестиции, тези които са заробени в следствие на инвестициите нямат думата, за тях остава само повече да работят за да плащат печалбата на "инвеститора"

За съсипването на селското стопанство имаме не малка собствена вина, но със сигурност и не без външна намеса, визирам наредбите от европа за масовото избиване на животни с фалшиви болести, тия които отказаха да си убият животните още си ги гледат живи и здрави

същата такава наредба отвън имаше и за затварянето на аец блоковете, няма как да се отрече тоя факт, и пак отвън имаше заповед да подписваме ненужни договори с уестингхаус, както за ядрено гориво, така и за сурова уранова руда?!? Така и за изграждане на нови реактори, да припомня - след затваряне на старите и след опита да подарят на украйна реакторите за белене щото били ненужни

Същото беше и с едни бронирани машини - подариха едни бая бройки щото били ненужни и после решиха да купуват нови щото били нужни...

Та с всичко е така - принуждават ни да ставаме консуматори за да ги хрантутим, по един или друг начин, пряко или косвено всичко е с цел, дори когато западната пропаганда твърди че няма задкулисна цел и всичко е наша полза, видиш ли инвестират си парите за наше добро...

Пон Окт 30, 2023 5:09 pm
Профил
Аватар

Тони, дай да разделим малко нещата.
Говорим за няколко неща:
- дали Лукойл послъгват
- дали веригите от сорта на Била са добра инвестиция за България
- дали качествените домати биха се купували.

Различни теми са, малко ги омешахме.
Това че нещо е законно, не означава че е добро, правилно, морално или честно. Затова, час то от работата на парламента е да променя такива закони, които създават подобни условия. Ако разсъждавахме винаги - ами това е законно, значи всичко е наред и няма нужда да гледаме в чуждата паничка, закони нямаше да се променят изобщо. Така че обсъждане на такива теми е необходимо, компании с такива размери имат прекалено голямо влияние за да се оставят да си правят каквото си искат с цени и печалби.

Относно инвестициите. Това за което говоря аз е следното. Била инвестират и продават. Плащат си данъците, това е ОК. В бюджета влизат пари. Ама като цяло от БГ излизат пари. Това е като да местиш парите от единия джоб (потребителя) в другия (хазната) и посредата някой да прибира голяма част от тях. При всяко местене ще имаш все по-малко пари. До колкото разбирам, за теб това е ок, щото за теб е важно че се местят пари и всичко е законно. Това че общата им сума намалява е без значение. Утре като трябва да се похарчат пари за танкове и ракети, откъде ще ги вземем? Така че това че има инвестиции и инвеститора си плаща колкото трябва към хазната и всичко е законно мен слабо ме интересува. Ако с тези си действия създава несигурност за страната утре, не искам да има такива инвеститори. Тоя вид инвестиция е ОК в краткосрочен план (като заем), щото влизат свежи пари и може да се направи нещо с тия пари. Ама в длъгосрочен, инвеститора си ги прибира от нас и почва да ни дои за печалба.
Питаш къде отива печалбата от нашата фирма. Ами частично отива в инвестиции (разширяване). А преди това голама част от приходите се разпределят като заплати (които се харчат в БГ), текущи разходи (към български снабдители) и т.н. Където и да отива печалбата, нетно от нас България печели. Просто е - ние изнасяме продукт и услуги. Това е.

Пон Окт 30, 2023 5:14 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023 ... 1080  Следваща