|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:21 pm
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Световна икономика и ред
Снощи приятел беше на гости и пуснал новините по бтв, които вече почти не гледам, останах изненадан - за разлика от войната в украйна, сега дават гледни точки и от двете страни, и дори критикуват и двете страни, а не само едната Явно журналистиката работи по добре без заповеди от хамериканското посолство
И тук също съм изненадан... къде са зомбитата дето врякат постоянно "ама там убиват цивилни" Щото сега наистина израелците целят цивилни - фосфорни бомби по цивилни, нареждат евакуация, почти 2 млн да се евакуират за 24 часа и после бомбят евакуационния коридор, журналисти вече колко пъти убиват, тази сутрин 1 убит от ройтерс и няколко ранени, никой не скача "изрода убива цивилни", явно зомбитата не църкат без команда от сорос
|
| Съб Окт 14, 2023 8:39 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Те този княз горе долу добре обяснява нещата - колкото и да му е болно и за бъдещето на Русия и Китай около 10-тата минута. Не пропуска и останалите страни де, както и България и ЕС. https://www.youtube.com/watch?v=3vzfaQcYUGQ
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Окт 15, 2023 9:28 pm |
|
 |
|
Pif
|
Другарки и другари, я да ви питам като по-знаещи и разбиращи аджеба кой го управлява тоя свят? Ако наще "политици" са се продали на америка или русия - кой ги управлява тогава америка и русия? Оня дядка или джуджето? Нещо не се вързва. Дали и дядката и джуджето не ги управлява някой? Дали и те не са подставени лица? А аджеба кой е тоя дето е толкоз могъщ да ги управлява и тях? Какво толкоз има, че да ги управлява? Наща тиква имал 22 милиарда. Е как така и него го управляват толкоз лесно. То между 1 и 22 милиарда разлика няма. И едното и другото не може да похарчи. Една уста и един гъз има.
Чета тука разни имагинерни посолства и държави и си мисля, че тука има хора дето знаят. Я разкажете, че взе да ми става интересно. Данеби зад думичките "америка" и "русия" да се крие нещо дето не го разбирам? Там не са ли хора? Какви толкоз цели преследват, че го правят по толкоз некадърен начин.
|
| Пон Окт 16, 2023 8:58 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Пиф, че то това е въпрос без отговор от край време ... за мен в момента "тези" които управляват света са тези които могат да печатат пари и то долари ... само, че това работи само докато хората им имат доверие, че не правят глупости и затова не прекаляват кой знае колко с печатането и контрола за да не развалят тънкия баланс и доверие на който се крепи всичко. Всичко друго е малко или много театър който се разиграва за да се поддържа илюзията, че масата хора имат някаква власт и контрол. По някое време всичко ще се реши от този който има повече население т.е. повече икономика, повече армия, повече сила да си наложи власта. На обикновения човек общо взето не му се полага нещо друго от ролята на статист. Колегата Ник не е на това мнение и смята, че с мрънкане по форумите ще промени света и мирогледа на всички заблудени зомбита както ги нарича без да осъзнава, че всъщност той е най голямото такова. Та така. Веселба.
|
| Пон Окт 16, 2023 9:19 pm |
|
 |
|
HCL
|
Според мен всичко е една голяма порция спагети - хаотично оплетени. Може тук, там някакви организации да имат мераци по въпроса, но като цяло света не подлежи на контрол. Те големите корпорации не подлежат много много на контрол, та камо ли нещо толкова сложно като целия свят с всичките му гео-полит-икономически особености. Конспиративните теории тук се нещо се отнасят.
|
| Пон Окт 16, 2023 9:21 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Светът се (само)управлява от световната глупост. Някои умни хора се възползват от това.
|
| Пон Окт 16, 2023 9:32 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Не е лесно да убедиш хората да вярват в:
1) Добрия благ белобрад старец горе на небето който подръпва учшките на непослушните а тези които слушкат ги очакват реки от мед, девици и вечно благоденствие и затова страдат цял живот и слушат какво им казва попа, царя и т.н. 2) Хартийки с нарисувани картинки за които хората да се трепят по цял ден, че и един друг пак с надеждата за ... благоденствие което ти се полага ако си събрал повече хартишки. 3) Че на всеки му се полага бладонествие и уважение а на тези които си наврат *** в задника още повече ...
т.е. или си наистина много умен да го направиш или хората са много глупави за да го вярват.
|
| Пон Окт 16, 2023 10:24 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Преди време тук Цецо често споменаваше, че хората сме стадни животни. В тоя смисъл всички сме зависими, независимо дали го осъзнаваме или не. Зависими сме от комшии, от шефове или пък работници, кой както се уреди... Зависимостите и отношенията между хората са даденост. Убежденията са субективното ни възприятие на тези процеси. Проблемът в случая не е, че някой бил убедил друг в нещо си. Примерно в ценността на някакви си хартийки. Проблемът е, че тези хартийки са част от нашите отношения от нашите зависимости. Демек отдолу има реални икономически процеси, от които ние зависим и които не е никак лесно да бъдат променени. Особено ако не ги разбираме достатъчно. Ако изобщо могат да бъдат променени, защото не е сигурно че има по-добър в смисъл по-ефективен икономически модел. Поне аз не знам алтернатива на глобализацията. Историята показва много случаи какво се случва когато една държава бъде изолирана. И всичките примери са негативни. Не знам за държава, която да е просперирала в изолация. Поправете ме ако греша... Така че дори и да махнем всякакви пропаганди, идеологии като демокрации и диктатури и тем подобни убеждения, отдолу стои един икономически модел, който засега няма особена алтернатива. Тук ще вметна само че BRICS изглежда като да се опитват да счупят този модел, но според мен това не е баш така. По-скоро се опитват да си променят позицията си в този модел, а не самия модел. Но това е друга тема. Въпросът е, че при този модел финансите са особено важни. Ако трябва да кажем кой ни управлява, според мен категорично ни управлява финансовия капитал. Вече много хора се обединяват около тезата, че сме в един нов строй точно поради тази причина. Още няма име този строй. По-горе дадох видео с Фувакис, който твърди че отношенията в сегашния строй са толкова различни, че трябва да се смени името и да не се казва "капитализъм". Донякъде съм съгласен с този аргумент. Но от друга страна в основата стоят капиталите, верно вече тези капитали се трупат по различен начин. Не е чрез производство, пазар и конкуренция, а чрез чисто финансови механизми. Демек според мен сме доста различен капитализъм, но все още капитализъм. Та моята теза е, че сегашният модел е естествен резултат. Просто няма друг модел. А в тоя модел се стига до това, че финансовият капитал влияе най-много върху хората. И тези, които управляват финансовия капитал управляват и света. Но не защото са много умни или много способни или нещо от сорта. Просто те са в позиция да го правят и го правят. За съжаление според мен го правят по много егоистичен начин и даже бих казал глупав начин. Но и това е друга тема...
|
| Вто Окт 17, 2023 10:48 am |
|
 |
|
palavrov
|
Ама виж колко абсурдно звучат като ги изкараш от контекста! Иначе по темата за финансовия капитал - бих казал, че всъщност концепцията за парите и остойностяването им с вяра е в основата на този модел. Както и да я прилага човек най вероятно е въпрос на време да се развиe (или изроди) до сегашното положение с капитализъм, финансов капитал, борси, спекулаци и т.н.. И тъй като се гради на сляпа вяра приликите с нормалните религии започват да прозират и те. Вчера се заслушах в едно интервю по БНТ което въпреки, че беше със съвсем друго заглавие засягаше точно темата тук: https://www.youtube.com/watch?v=4zGCyn10Pf8
|
| Вто Окт 17, 2023 11:46 am |
|
 |
|
nik
|
Причината поради която на много неща привидно няма алтернатива е заради изкривяването което създават американците, включително и в терминологията, например фактите и истината наричат пропаганда и заплаха за демокрацията, колонизирането го наричат демократизиране, и т.н. в това число и за глобализацията Да търсиш алтернатива на това което наричат "глобализация" е като да търсиш алтернатива на рака, това в момента не е глобализация а чист колониализъм, и трябва да се търси не алтернатива (нещо подобно) а нещо различно от "глобализация" ( раково образувание ) Или по друг начин казано - няма как да намериш реална алтернатива на нещо нереално Прав си, тежко е в изолация, но междудържавните отношения трябва да се формират и избират от съответните държави, не от американското посолство.... в момента изолацията се използва за изнудване, обикалят едни хамериканци из европата примерно и наговарят кой да изолират за да го изнудят за нещо.... Съвсем друг е случая когато сам решиш да прекратиш отношенията с някой който ти вреди, както казват - да си подбираш приятелите, точно в тая светлина виждам БРИКС, държави които им е писнало да бъдат тероризирани и изнудвани търсят как да си подберат приятелите, това не е алтернатива на раковото образувание наричано неправилно глобализация, по скоро се опитват да направят истинска глобализация, дали ще успеят, дали сами ще се препънат, или някой ще ги спъне - предстои да видим Едит: и поради същата причина нямаме и милиметър напредък с народните ни "представители". И там все търсим алтернативи на ракови образувания, няма как да намерим алтернатива измежду кандидати подбрани от американското посолство, нито един от тях не е представител на българския народ, т.е. нито един не е алтернатива на предишните ако проповядва евроатлантикопедалски мантри И това пак поради изкривяването на термин, в случая "народен представител" На всички е втълпено че единствено назначрн от америланското посолство може да бъде народен представител и никой друг, всички други са копейки и нам си кви още и т.н. с пропагандата
|
| Вто Окт 17, 2023 12:29 pm |
|
 |
|
HCL
|
Да върна темата с клавиатурите, сестра ми и мъжа и са геймъри и ползват Redragon и двамата. Аз от години съм с Microsoft Comfort/Sculpt, но ако трябва да се върна назад във времената когато писах код по 12 часа на ден щях да си взема един Advantage360 Pro https://kinesis-ergo.com/shop/adv360pro/ не че ги имаше тогава де...
|
| Вто Окт 17, 2023 2:09 pm |
|
 |
|
Pif
|
Четох, четох и нищо не разбрах. Или съм хептен тъп или и вие не знаете кой управлява света. Бай ти Пешо от горно нанадолнище не го управлява. Дядото бай-дън и той не знае къде се намира камоли да мисли кой народ с кой да сбие за да изкара някой долар. Техните сенатори и те са глупаци от класа. Хвани единия удари другия. Аджеба кой е тоя "американец" дето върти света на малкия си пръст? Това "посолство" да не е някое друго посолство а не хамериканското? Да не се окаже марсиянското?
|
| Вто Окт 17, 2023 4:12 pm |
|
 |
|
jofcho
Ранг: Популярен
|
Да добавя дядото и бабата на Sculpt-a, Microsoft Ergonomic Desktop 7000, https://www.amazon.com/Microsoft-Natura ... 6UZBM?th=1 . A, малко им паднали цените, по едно време имаше една две бройки в ибея по 6-700 долара. Аз съм ги купувал за малко над сто лева, когато бяха актуален модел. Ергономия определено има, и в мишката и в клавиатурата. Мишката ми се струва по-удобна от Sculpt-a, макар и малко по-голяма като размер. Клавиатурата е с обратен наклон спрямо другите клавиатури, дланите стоят по-високо от клавишите, а пръстите естествено падат върху клавишите. Да им се неначудиш на микромеките, но направили са ги качествени. Батериите им държат близо година, без копчета за включване/изключване. Не, че съм ги търсил безжични, ама ергономичен модел жичен не намерих тогава. Определено оказаха влияние върху болежките на сухожилията на предмишниците.
|
| Вто Окт 17, 2023 4:16 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Добре, че ме подсети, че още не съм взел ... поръчах сега един евтин логитеч за резерва докато се накумя каква механична клавиатура да взема. Червения дракон става, само ме нервят шарените подсветки ама сигурно се изключват. Тия счупените на две клавиатури ми се струват противоестествени. Едно време като се учих да пиша на клавиатура такива извращения намаше и консервата в мен категорично отказва дори да пробва.
|
| Вто Окт 17, 2023 4:31 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
мойта дърта HP пристигна, определено е по-добре от лоджитека който имах, и като пиша с нея не пропускам букви 
|
| Вто Окт 17, 2023 4:38 pm |
|
|