|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:13 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Избор на 3D принтер
Фирмата си е голяма, имат цял отдел и огромни машини за SLS. Но не ми се реди на тая опашка...имам няколко по-дребни в друг лаб, и се "оправям сам". Ако стигна до принтиране на цял мотор, там вече идват ония с тежката артилерия  Просто казвам, че тоя материал го тествам за първи път и не ми хареса. Иначе принта си е добър и здрав, веднага отиде за прототип.
|
| Вто Окт 03, 2023 3:48 pm |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
В тази връзка някой има ли опит с филамента от RE3D? Стоят ми едни ролки PETG от около година и половина, щото така и не измислих каква настройка да им приложа, че да станат използваеми. Тръгва, печата, и по едно време поглеждам дюзата, а тя цялата омацана с филамент, и около нея се събрал филамент като кюфте, което според закона на Мърфи успява да падне, да се залепи някъде на най-кофти място върху детайла, главата го отнася като куцо пиле домат, и всичко заминава в коша. Такъв ефект не ми се е получавал с никакъв друг филамент, и нямам обяснение.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Съб Окт 14, 2023 6:08 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Идея си нямам каъв е проблема. Аз съм печатал едни много шантави детайли с PETG и нямах никакви проблеми. Много благ материал е. Вероятно не уцелваш температурата за да ти става такова нещо.
Скоро щерката искаше да и печатам една маска дето отидоха 130 метра филамент, като 70 процента за съпорти. Към края главата е опряла и се изместила с 5-6 мм и цялата част на горе напечатана шифтната. Видях го когато вече беше минало ама не го спрях - оставих го да довърши и въпреки че е печатал "във въздуха" това дето беше офсетнато си беше наред. Разлепих го и го залепих където му е мястото и спасих 18 часа принт и 350 грама филамент... Само че го печатах с PLA.
|
| Нед Окт 15, 2023 10:42 am |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Аз използвам предимно PETG. Имам само две ролки ABS от които печатах детайли за автомобилни части, но е гадна работа, и го зарязах. PLA и до ден днешен дори не съм пробвал. Та проблема се получава само с филамента от RE3D. С други марки - Fiberlogy, Spectrum и Kingroon проблеми няма. Печатам най-вече на 240°C / 80°C / 50 мм/сек, суша филамента по един и същ начин. С тези филаменти дюзата си е чиста, няма кюфтета, няма проблеми. Обаче с RE3D става мазало. Филамент влиза дори под силиконовия чорап.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Нед Окт 15, 2023 1:51 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Моя опит е много скромен  Аз имам само DevilDesign - идея си нямам за читав ли се води или за пълен боклук. Тука по нашия край магазините за консумативи за 3Д принтери малко липсват и купувам от където ми е най лесно - ТМЕ. Та там го продават основно този. Сега напоследък гледам и други марки имат. PLA е благ материал за непретенциозни неща - каквито са повечето дето аз си правя - разни кутии за собствена употреба.
|
| Нед Окт 15, 2023 5:12 pm |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Отново повдигам темата за 3D принтерите. Обмислям да поръчам Bambu Lab P1S или Bambu Lab X1C, като при текущото намаление цените им са съответно около 1300 лв и 2050 лв без ДДС. Има ли нещо по добро на г/д същите пари или аналог на по ниска цена  пс: Струва ли си близо 800лв разлика за по скъпия модел 
|
| Пет Дек 20, 2024 8:06 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Лаик и кандидат купувач от 6 години, все още нямам, но се точа здраво и съм захванал и Фрийкада. Като спомена Бамбуто - гледам го вече в няколко канала на някои известни Ютубъри, вкл. The Byte Sized Engineer - той лично ми препоръча неговия модел - Bambu Labs X1 Carbon. Ако не се лъжа, швейцареца Андреас Шпийс също го има и го показваше тук таме във филмчетата си. Ако цената му е наистина 2050лв, то това си е добра оферта. Виж колко му искат във франкове, доста повече е: https://www.digitec.ch/en/s1/product/ba ... s-37135269https://www.digitec.ch/en/s1/product/ba ... s-40126165
|
| Пет Дек 20, 2024 11:47 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
За FDM това май е най-смисленото в тоя клас.
|
| Съб Дек 21, 2024 12:15 am |
|
 |
|
michev
|
Това е най-доброто. Просто работи, при това отлично. Аз бих взел по-евтиният и бих взел малко допълнителни аксесоари към него, като по-твърди дюзи и различни подложки.
|
| Съб Дек 21, 2024 1:15 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
michev, имаш ли точно този принтер, или лични наблюдения от този модел? Защото се активизирах, когато разбрах, че става въпрос за бамбуто, на което му се точа и аз отдавна.
|
| Съб Дек 21, 2024 1:53 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Бих препоръчал да вземе по-хубавия принтер. Аксесоари ще си купи във времето, с употребата на принтера.
|
| Съб Дек 21, 2024 2:07 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Фирма с която работя има pro carbon и като цяло не е лошо, и аз мисл х да взема едно да има. Винаги по добре да купиш по-добрата машина с по малко аксесоари, аксесоари винаги могат да се добавят. Аз последните две години почти не печатам на моя sla, започнах да поръчвам от Китай и то основно sls принтове и съм доста доволен, по димните неща на sla, но точно гледайки какво правят с тия бамбута, се бях замислил да взема едно.
|
| Съб Дек 21, 2024 4:22 pm |
|
 |
|
michev
|
Не, имам A1 от момента в който го пуснаха. По-хубавия има някой ектри които другия няма, но според проучването което си бях направил - екстрите с нищо не допринасят за подобряване на крайния резултат. Лидара не прави фокуси. Шарения екран например не е голяма работа, защото рядко се използва. С тия принтери се работи предимно през слайсъра. Сега, ако се чуди човек къде да изхарчи едни пари - супер, взема топа на топа и си свирка. При всички случаи за FDM принтер това е марката.
|
| Съб Дек 21, 2024 6:47 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Аз съм с P1P, като цяло е доста хубав принтер. Със сегашния си акъл бих купил най-наточеният им модел, но тогава още прохождах и малко или много стрелях в тъмното.
Моят модел има някакъв системен бъг, че при смяна на цветовете от AMS-a се получава едно разместване на слоевете. Какво ли не пробвах, не се оправя. Та, съветвам те да потърсиш с какви бъгове ще трябва да се бориш с твоя модел.
Друго нещо - бих огледал за модел с две глави. Много е удобно, когато принтира с много съпорт, материала за спорта да е различен от този на основния принт.
_________________ Хайде де!
|
| Съб Дек 21, 2024 7:40 pm |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Благодаря на всички ! Да явно трябва да взема най натоканата версия или най много да направя компромис с това AMS и ако нещо ми потрябва да си го закупя отделно 
|
| Нед Дек 22, 2024 1:43 pm |
|
|