Отговори на тема  [ 2474 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: EV
и не само електричките като коли - идват камиони, фериботи, багери, че и самолети(чета) засега, както и разни буферни батерии тук и там.
проектите за балансиране тук са предимно с BMW батерии (вероятно втора употреба)
https://www.energy-storage.news/bosch-b ... energy-st/
https://northvolt.com/articles/bmw-grou ... batteries/

Чет Окт 05, 2023 10:54 am
Профил
Аватар

Иии, да ни е честита последната регулация за батериите и как трябва да се рециклират... това е положението
https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2023/1542/oj

Чет Окт 05, 2023 11:24 am
Профил

itso.t написа:
Като ти казвам че по темата EV звучиш фенски необективно, си мислиш че се заяждам...

Не, не смятам че се заяждаш. Смятам че не си запознат с нещата.
Въпрос, от кога имаш инсталиран смарт електромер вкъщи? Дай да видим как изглеждат нещата при теб. Ако искаш може и при мен да гледаме, избери си дата от календара и ще ти дам графика на консумацията ми. Включително ще ти дам пояснение какви консуматори имам, а от графиката лесно се вижда кое как е.
Може и без графика, просто кажи каква ти е сметката за ток през зимен месец и какво включва?
Пак ще повторя твърдението си - през студен зимен месец, средно статистически сметката за ток е поне 1МВтч. Говоря за тия дето се отопляват на ток. Искам да чуя аргументи в обратното. Твоите твърдения, че с едни 100-200W ще се отопляваш са меко казано абсурдни. Даже и да са постоянни 100W са ти 18 лв. сметка. Нека да са 200W - 36лв. Сериозно ли се опитваш да ме убедиш, че ще изкараш студен зимен месец с такива сметки? Надявам се, че се шегуваш...

Цитат:
При EV 3kW е само за хендшейкинг с контакта както се казва. От там смело нагоре. мегавати, гигавати, теравати...

Отново говориш неща, която нямат много общо с реалността.
Очевидно според теб масово се зарежда на бързи станции. Може да отидеш на която си искаш и да ми снимаш чакащите да зареждат. Вероятно ти си правиш някакви прогнози, че като станат масови и хората от панелките ще тръгнат да зареждат, щото нямат къде другаде... Аз нямам такива прогнози, но нека оставим прогнозите и да се върнем на реалността. А тя е че излиза 4-5 пъти по-скъпо да зареждаш на станция и докато това е така няма голяма опасност да се получат опашки от чакащи, да се срива мрежа и тем подобни апокалипсиси.
Що се отнася до това, което се ползва... ами аз ползвам SCharger-7KS-S0. Може да питаш чичко гугъл за чаршафи, за функции и т.н. И после ела пак да ми обясниш, какво имаш предвид за фурните и котлоните и каква връзка има това с електричката ми. Предпочитам сам да се просветиш, защото аз като ти обяснявам че това е балансиращ товар нещо не ми вярваш.

stefan63 написа:
Електричките като балансиращ товар - готино е.
Ако зарядните станат по-умни , електричките могат и да са балансиращ източник....
Има някакъв смисъл в такова балансиране...ще се нормира документално...след 50-100 години. В Китай може и по-рано да стане.

Да, изглежда ви фантастика нали....
Истината е, че това е реалност ДНЕС. Не след 50 или 100 години. Електричките могат да се превърнат в балансьор само с няколко страници код. Днес и сега!
Мръсната тайна е, че всички имат връзка с кораба майка. Засега през приложение мога да спирам и пускам заряда. Но... това става през сървъра на производителя и сами можете да се сетите с каква трудност е за производителя да пусне или да спре всички. За мен като собственик това не е особено готина възможност, но тя е факт. Рено могат във всеки един момент да ми свалят или вдигнат шалтера на зарядното. И това го могат всички производители...
Ако това на вас ви звучи като фантастика, за мен не е никаква фантастика!

Разбира се, надявам се нещата да се случат разумно. Да не ми свалят шалтера дистанциионно без моето разрешение. Но скоро вероятно ще минем на свободния пазар и ще часове с евтин и скъп ток. Та тогава не бих отказал възможността (след мое съгласие) да се спира заряда ако цената на тока в дадения момент стане солена. И обратно да тръгва ако има евтин ток.
Казах го 100 пъти и ще го кажа още веднъж - техническата възможност я ИМА ДНЕС. Въпрос на договори и организация е само да се вкара някакво решение, така че ако системния енергиен оператор реши, някои или всички електрички да се изключат или включат на секундата.
Разбира се, донякъде може и да се направи и с климатици същото. Разликата е първо, че много малко климатици ДНЕС имат връзка с кораба майка. А и да имат... не е така практично. Може да го намалиш, разбира се с градус-два-три. Но да го спреш съвсем, няма да е готино. Или да го пуснеш когато не ти трябва. При електричките това е доста по-практично. В смисъл аз винаги я свързвам с мрежата когато я вкарвам в гаража. Но я свързвам за да мога дистанционно да си я пускам и спирам. Реално зарежда 10-15 часа седмично, като не е особено фатално кой ден от седмицата се зарежда и за колко часа.

Чет Окт 05, 2023 11:52 am
Профил

Опс, подкрепям те , бре :-)
Зарядното ти може ли да дава ток от колата към мрежата?

Чет Окт 05, 2023 11:57 am
Профил

stefan63 написа:
Опс, подкрепям те , бре :-)
Зарядното ти може ли да дава ток от колата към мрежата?

Не, нито колата, нито зарядното ми...

Половината от новите коли имат vehicle to grid и тем подобни системи. Но те не са това което си представяте - да се захранва къща. То е направено като отидеш някъде на пикник примерно да захраниш нещо да кажем 1-2kw.
За в момента колите не стават да се ползват като батерии вкъщи. И проблемът не е в техническата страна - има решения, но трябва да ти изпадне някоя безплатна батерия. Иначе няма сметка. Проблемът е в самите батерии. Аз съм примерно с NCM батерия (литий с никел-кадмий-маган). Това е един от най-масовите типове за колите, щото не се пали и т.н. Но тоя тип батерии са с малко на брой цикли. Примерно за моята LG й дават 1200 цикъла. За сравнение батериите които ползвам вкъщи за слънчогледите е с 6000 цикъла. Ако тръгнеш да правиш сметка, ще видиш че разликата в цените не е толкова голяма колкото разликата в циклите. Съответно не връзва да ползваш автомобилна батерия. Сега при новите електрички масово навлизат LFP батерии (литий-желязо и полимер някакъв). Казват че цената им е по-ниска от NCM и са с около 3000 цикъла. Това вече има някаква логика, в смисъл че може да се каже че имаш излишни цикли, щото обикновено капацитетът им е за 400+км и осен ако нямаш намерение да я караш повече от 1млн. км то може да си позволиш да я ползваш и за други цели.

Чет Окт 05, 2023 12:14 pm
Профил

Много коли работят по 2-3 часа на ден, останалото време стоят някъде.
Ако някоя голяма държава тръгне по тоя път - да ги ползва като балансьор - със съответните стимули и забрани....и броят на циклите ще се увеличи бързо, мисля.

Чет Окт 05, 2023 12:29 pm
Профил

Не знам... не мисля, че производителите на коли им пука за енергийната система толкова.
При тях далаверата беше друга. До скоро много от тях продаваха колите без батерия. Естествено колата има батерия, ама не я плащаш ти. Това ти смъква примерно едни 40% от цената и звучи примамливо. На практика естествено плащаш наем и далавера няма в повечето случаи.
Въпросът е, че производителят остава собственик на батерията и ако тя има дълъг живот беше далавера за него. А може би не са били на голяма далавера и те, понеже тая опция в момента май само NIO я предлагат. Може и други, но аз не знам...

Чет Окт 05, 2023 1:03 pm
Профил
Аватар

я само си помислете, какво ще стане ако бензиностанциите започнат да продават електролит...
т.е. не сменяш батерията, а само сменяш електролита...

Чет Окт 05, 2023 1:15 pm
Профил

miro_atc написа:
...Рено могат във всеки един момент да ми свалят или вдигнат шалтера на зарядното. И това го могат всички производители...
Ако това на вас ви звучи като фантастика, за мен не е никаква фантастика!...

Ако няма мобилна мрежа? Ако няма интернет? Пеш ли ще ходиш?

Чет Окт 05, 2023 1:32 pm
Профил

Grubi написа:
я само си помислете, какво ще стане ако бензиностанциите започнат да продават електролит...
т.е. не сменяш батерията, а само сменяш електролита...

Преди време бях чел, че има разработена такава технология.

Чет Окт 05, 2023 1:32 pm
Профил

Що пък да си представяме кошмари :-)
Засега само се моля да не наложат с такси или данъци слънчогледите. За колата е ясно, че ще сложат данък, не разчитам да продължи дълго така.

В тоя ред на мисли не знам защо спряха разработките на коли със слънчогледи. Реално не е научна фантастика да се постигне 1kwp, което лятото означават едни 20-30км пробег, ей тъй от нищото. Един киловат нито струва пари, нито тежи, нито нищо. Единствено дето иска много площ, т.е. дизайнът трябва да се пипне.

Чет Окт 05, 2023 1:38 pm
Профил

syscop написа:
miro_atc написа:
...Рено могат във всеки един момент да ми свалят или вдигнат шалтера на зарядното. И това го могат всички производители...
Ако това на вас ви звучи като фантастика, за мен не е никаква фантастика!...

Ако няма мобилна мрежа? Ако няма интернет? Пеш ли ще ходиш?

Що да ходя пеш? За щастие все още не ми трябва разрешение да си ползвам колата. Някой ден и до там може да я докараме.
Хюндай кона между другото има такъв проблем. Или поне аз не открих меню за шедулъра в самата кола. Ако през телефона й зададеш график няма да тръгне да зарежда, дори да я закачиш. При рендето пък е обратно - няма значение какво си задал през телефона, като я вържеш винаги тръгва да зарежда и винаги трябва да влезеш или през телефон или през таблото на колата да я превключиш на график.
Изобщо колегите дето пишат софтуерите са за таковане ....

едит: Сега потърсих за коната... можело от колата да се сменя, просто е трябвало да въведа "next departure". То иначе наистина е абсурдно, отидеш някъде без мрежа и не можеш да накараш колата да зарежда :-)

Чет Окт 05, 2023 1:51 pm
Профил

А има ли опция напълно да откачиш колата от мрежата?
( Перманентно и за винаги например? )

Защо ми е някой от вън да има контрол над колата ми ?

Ако не може - това ми изглежда като хващане на топките на собствениците на тези возила.

Чет Окт 05, 2023 5:40 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...Въпрос, от кога имаш инсталиран смарт електромер вкъщи? Дай да видим как изглеждат нещата при теб. Ако искаш може и при мен да гледаме, избери си дата от календара и ще ти дам графика на консумацията ми. Включително ще ти дам пояснение какви консуматори имам, а от графиката лесно се вижда кое как е...

Не знам защо според теб бих искал да имам такъв електромер, че и да разглеждам денонощни графики на потреблението?
Домакинството се движи по някакъв начин който не смятам да променям. Подобна графика би вкарала ненужен шум в ежедневието ми.
Нали по-напред в темата стана дума за джаджите - кой на кого слугинства? Аз предпочитам варианта в който джаджите ми служат, а не аз да ги обгрижвам като тамагочита.
На теб явно ти е по-интересен другия начин. ОК, но не очаквай да имаш много последователи. Животът предлага доста по-интересни и ползотворни занимания от казармен режим кога какво да включа, и ако не успея, да се тормозя, да се чувствам неудовлетворен или да ми е гадно. Нека да и е гадно на Грета. :mrgreen:

miro_atc написа:
Отново говориш неща, която нямат много общо с реалността.
Очевидно според теб масово се зарежда на бързи станции...

Може би не четеш внимателно. Говорех за зареждане на EV в домашни условия и как би се вписало то между котлоните, тенджерите и другите битови консуматори.
Фурна е няколко киловата. Котлони - пак толкова. Отопление - ако е на зор и то е толкова. И електричката е толкова. Според теб колко киловата можеш да използваш при стандартна партида за електроенергия? Колко домакинства в блока едновременно могат да използват максимума?

miro_atc написа:
Мръсната тайна е, че всички имат връзка с кораба майка. Засега през приложение мога да спирам и пускам заряда. Но... това става през сървъра на производителя и сами можете да се сетите с каква трудност е за производителя да пусне или да спре всички...

На човечеството не е известен случай в двубой между секачки или брадва и кабел на антена, победител в схватката да е бил кабела.
Също така, много ме съмнява, че производителя на автомобила би искал да има отношения с електроразпределителните дружества по света или да върши неговата работа.
Ако аз имах EV също не бих искал някой друг да го използва като батерийка когато му скимне. Бих предпочел когато автомобилът е включен към зарядна станция да се зарежда, а не обратното. Както не бих искал и когато отида на бензиностанция, колонката да ми изцоца горивото от резервоара. Сори, щом е в резервоара си е мое и не си го давам, или аз ще реша на кого да го дам.
А муфтаджиите които искат да използват безплатно чужда инфраструктура могат да се обърнат за консултация към производителите на шпеков или хамбургски салам.
За последните - разбирай електроразпределителните дружества.

Чет Окт 05, 2023 6:09 pm
Профил
Аватар

в GB е имало електромери с монетка. спира ти тока, излизаш в коридора, пускаш монетка и ти е светло. показвали са ми такова устройство.
май ни бутат в посока да си сложиш смарт телефона на смарт водомера и от смарт банката да ти изтеглят кинти да можеш да си пуснеш водата като си се изакал. за пишкането не ти се полага вода.

Чет Окт 05, 2023 6:41 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2474 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 165  Следваща