Отговори на тема  [ 124 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
Питане за осцилоскоп 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Питане за осцилоскоп
Bai Ui написа:
Доколкото знам Rigol правят електрониката за Agilent апък Siglent на Teledine-LeCroy. Така че ноухау-то на големите отдавна е изтекло в Китай.
https://mightyohm.com/blog/2009/11/agil ... onnection/

Странно ми е марки като Rigol или Keysight да се водят към "големите", поне откъм осцилоскопи и подобни. Те никога не са били в тази лига. Не, че нямам и Ригол и Аджилент, ама ги имам, защото не мога да си позволя "големи" като изключа една разпродажба във Фарнел преди 10 години на един TDS2012 (и той, както и Ригола ми стоят с години да събират прах, щото нямам време за хоби неща).
Та големите в момента са само LeCroy, Iwatsu и Yokogawa, следвани от Tektronix и може би Rohde and Schwarz. Сигурно изпускам нещо, някое Hioki или от сорта, но Keysight и особено Rigol не са им на нивото. Това зависи и от цените, и от нещата, които предлагат. Не е лесно дори осцилоскоп да се избере днес. За нашия отдел се блъсках 2 месеца, докато избера 8-канален LeCroy, срещи правих, на PCIM 2023 в Нюрмберг пак с тях говорих, докато уточня какво ни трябва и като хардуер, и като софтуерни приложения (power analysers, protocols и много други там).... 200 000 швейцарски франка! Намалих ги до 120 000 ама орязах всички сонди, дето си бях харесал. Само софтуерните глупотевини може да струват 100 000 CHF. Инак осцилоскопа без нищо по него е 60 000 CHF, и то с намалението. Но да, има разлика, когато меря с Йокогава или ЛиКрой или с моя Ригол, дето са води даже и скъп, беше 2000 евра преди 8-9 години.
bkms26 написа:
Здравейте искам да си купя двуканален осцилоскоп. Разгледах доста модели и се колебая между тези двата:
Първия - https://www.aliexpress.com/item/1005002 ... eqZGQ&mp=1
Втория - https://www.tme.eu/bg/details/dso2d10/t ... pi/hantek/

Разбира се, създателя на темата пита за домашни потреби - имам това FNIRSI-1014D, за което питаш, аз лично преди 4 години пуснах една въпросителна дали да го взема. И логичния отговор на повечето беше - недей! Много правилно! Но тогава този беше току излязъл и беше смешни пари - аз дадох нещо като 127 франка на Алито (умножено по две в лева). Иронично, най-много него ползвам, повече от 30MHz не са ми трябвали за Ардуино глупостите или платките Нуклео, затова и на него карам. Защото за сериозни неща в къщи не остава време. Но машинката е малка, лека, супер удобна и с огромен дисплей, и и свикнах. Ако ще учиш повече цифрови работи и програмиране, става. Ако ще правиш импулсни захранвания или друга силова електроника, това не става. Аз го взех както казах заради цената и огромния дисплей, тези пари обикновено ги давам в супермаркета за едно пазаруване (че и отгоре). Но сега гледам, че цената му е скочила със 100 лева отгоре. На тази цена нямаше да го взема днес.

Вто Сеп 26, 2023 9:42 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Чак пък Tektronix да следва японците ... https://www.tequipment.net/Tektronix/MSO68B-6-BW-10000/Digital-Oscilloscopes/?v=7401
Да не говорим за това: https://www.tek.com/en/products/oscilloscopes/dpo70000sx

Даже и Keysight имат по-добри от джапанките: https://www.tequipment.net/Keysight/MSOS804A/Digital-Oscilloscopes/
... и това https://www.keysight.com/us/en/catalog/key-34568/oscilloscopes.html

Те ги на Iwatsu: https://www.iwatsu.com/tme/ds/
Yokogawa са по-добре, но не могат да се "мерят" с "американците".

Аз на живо не съм виждал такива де.

Всичко зависи за какво ще се ползва техниката. За фърмуерист евтин скоп + лог. анализатор върши работа в повечето случаи.
Приказката за "брадата и гребенчето" обаче си важи на 100%.

Вто Сеп 26, 2023 11:47 pm
Профил

Iwatsu са малко странни, преди произвеждаха определени модели за лекрой, включително и ts8500 който е интересно животно. Та по това време, точно тоя им тип скопове са били интересни, имам такъв за определени случаи е ценен. В момента интересното са 12/16 бита моделите, но не са единствени.
HP/Agilent/Kisight хич не са лоши, и въобще не е като да отстъпват на лекрой или тек. Да сравняваш ригол с кисайт е малко ...безмислено, нямат много общо, може би някои много евтини модели, но те това и произвеждат за лекрой. Като цяло от китайските сиджлент са по добрата марка май, но и по-скъпата, но и двете правят евтини уреди в ниския клас.

Сря Сеп 27, 2023 8:04 am
Профил

Siglent са пушка, бях на един форум преди 6-7 години, там си бяха изложили продукцията, дотогава не бях ги чувал, та един колега родом от Франция ми разясни че това са китайските производители на Teledyne-LeCroy и че били много популярни защото се хаквали лесно една серия са с един и същ хардуер без никакви промени, разликата между най-евтиния и най-скъпия е само във фърмуера.

Сря Сеп 27, 2023 8:41 am
Профил
Аватар

@Тони ето този боклук : https://www.tme.eu/bg/details/mso-2204e ... gw-instek/
Трябваше за много малко пари да си купя нещо ставащо - тоагава беше малко над 3000 лв. Не става - някой да не вземе да се заблуди да си изхарчи парите. Шефа като видя колко струва кийсайт MSO-X-2024 и му се подкосиха краката. А Кийсайта теоретично по всички параметри е почти същия - без семпъл рейта - там е 2GSs/s поделени между два канала - демек на 4 канала пада на 1GSs/s а не на 250KSs/s като ГВИнстек-а. После като си замъкнах моя и ги сравнявах - толкова се различават че чак трудно можеш да познаеш че мерят едно и също нещо.

А те и при Аджилент/Кийсайт скопа има всичко в него и екстри/bandwidth са в софтуера.

Не съм търсил скоро по продавалниците какво може да се намери втора употреба. Много рискова покупка би било но Agilent DSO-X-2014 ако се намери някой да го продава ще е супер попадение. Фърмуеръа им е хакваем и се отключва абсолютно всичко - цифровите анализатори (4 канала на сондите и 16 цифрови входа), сигнал генератора, DVM, от 100MHz става на 200MHz и т.н. софуерни екстри. За цифровите входове трябва само кабел - може да се купи може и да се направи. Обаче не знам да има будала дето да продаде такова нещо при положение че с една флашка се превръща в 3-4 пъти по скъпия MSO-X-2024... Така се хакват че дори не се бърка във оригиналния фърмуеър - излъгва се да зареди от флашката, където е хакнатия фърмуеър и толкова. И то реално не е и хакнат а е пуснат в дивелъпмънт режим.

п.п : мда ... $2500-$2700 дето да изглежда добре поне на снимка... $3000 е нов Keysight DSO-X-2014...

Сря Сеп 27, 2023 10:19 am
Профил ICQ

Еее аз за gwinstek не мога нищо да кажа, но и за сиглент и за ригол, чувам/чета добри отзиви, но трябва да сравняваш с нещо в твхният клас. А за това което гледаш, въпрос и на математика. Пускам лекроя 8 gsps и пак е далечко от тека който е 5 на 5-те на на един ..май не може да докара 5, въпроса е кое е по-вярното, да мога да изкарам подобна картинка с лекроя, но това е ако си сигурен че гледаш синусуида, понякога по-добре да може и по-грозно да показва. Иначе това иватсу което имам кефи, въпреки че е доста извън спецификациите му 900 мхц са с приемливо отклонение като ачх, обаче друго си е да щркнеш аналогово, това което може да види няма как и с 10 gsps да се види, да доста пгрничено като технология, но в някои случаи е безценно.

Сря Сеп 27, 2023 11:22 am
Профил
Аватар

Bai Ui написа:
Siglent са пушка, бях на един форум преди 6-7 години, там си бяха изложили продукцията, дотогава не бях ги чувал, та един колега родом от Франция ми разясни че това са китайските производители на Teledyne-LeCroy и че били много популярни защото се хаквали лесно една серия са с един и същ хардуер без никакви промени, разликата между най-евтиния и най-скъпия е само във фърмуера.

В момента китайците нямат алтернатива от големите брандове в ниския клас. И като възможности и като цени.
За вкъщи си взех един Сиглент 2000х Плюс. Ами за тия пари си е огън. Отключиха се всички опции. Те нарочно ги държат не особено защитени според мен, точно с тая цел - зарибяват.
Доста добре е направен. Интерфейса на моменти е озадачаващ, но все пак нали идеята е да не е точно копие. Има някой-друг бъг, но като цяло впечатлението ми е доста добро. В над 99% от случаите се държи адекватно. Стига да знаеш какво прави. Общо взето в днешни дни трябва да си запознат с начина по който работи вътрешно конкретния модел осцилоскоп, щото иначе ще има неизяснени моменти...
200МВ RAM, 16 цифрови канала, 2GS/s, сигнал генератор, декодер за протоколи и т.н., че дори и фазови и амплитудни характеристики могат да се правят на усилватели примерно.
Единствено на моменти може да е сравнително флегматичен, ама като за вкъщи е повече от идеален. Доста съм впечатлен.
За същите пари взехме Keysight DSO-X1000 на 70MHz за сервиза, който е "малко" по-назад откъм функции.

Тектроникс като че ли ги отписах. Все повече стесняват номенклатурата. В ниския клас извадиха едно недоносче, на не особено конкурентна цена.

Сря Сеп 27, 2023 4:27 pm
Профил
Аватар

Е те 1000 серията на Keysight си е за по-богатите домашни хобисти. Няма как да очакваш от тях да са супер дупер. Макар че сравнение с ниските класове китайци вероятно са пак далеч напред. Те наистина не са точно Keysight а им ги правят някъде. Но естествено парите са като за наточен китаец :)

Аз като купувах моя Agilent отначало щех да взема от малката серия на лекрой. Ама там имаше една игра и трябваше да се купи от ТМЕ. Поръчахме го ама го нямаше наличен и след около месец чакане казаха че им се бавела нещо доставката и щели да дойдат след месец. Да де ама точно тогава Agilent пуснаха промоция на 2000 сериите - за цената на долния модел получаваш следващия - демек за 100МХз-овия на цената на 70 и 200 на цената на 100. Освен това тогава специално за 2022 имаше някаква брутална търговска отстъпка - тогава все още даваха големи отстъпки и на по-малките клиенти. И на моя човек дето имаше такава отстъпка, тоя скоп му излизаше с 20-30% надолу от редовната цена. За капак на всичко имаха и наличен. Е беше малко по скъп от бюджета който имах ама стиснах зъби, казах му да откаже лекроя и да поръча аджилента. Та ударих кьоравото тогава - две отстъпки заедно. И после като почнах да чета, намерих че може и да се хаква, сготвих си хака на една флашка и така си рабтя с него от тогава.

Пет Сеп 29, 2023 7:24 am
Профил ICQ

Въпроса е че за питащия това ще е порядък извън бюджета му, иначе и аз не съм фен на китайците, то за такива пари алтернативите са малко. В ебей и там цените се качват, а напоследък забелязвам някои неща с ненормални цени, има и изгодни неща но трябва да се дебне. Имаше малко аджиленти преди година две за без пари, 100-200mhz модели за под $300 но вече нещо такова е рядкост. Ако някой си търси нещо и му се чака, аз нямам проблем да си го поръча до мен, стига да не е голям сандък и да му се донесе до БГ, но до де излезе нещо интересно може да минат месеци.

Пет Сеп 29, 2023 11:41 am
Профил
Аватар

То си е параграф 22 от всякъде. Естествено че може да започне с някой евтин китаец. Но ако задълбае в материята ще трябва да поспести някой друга хилядарка и да мине на нещо свястно.

Преди малко си го пуснах моя да видя какво съм направил - една изчанчена задача - за едни квадратурни енкодери дето се оказа че са на 5 волта с диференциални линии (и те на 5 волта) пък входовете ми са сингъл ендед на 24 волта. Енкодерите 10000 импулса на оборот - мислех да направя нещо елементарно с оптрон, ама като знам как се намират читави бързи оптрони с тригер на изхода че и да работят на +24 волта и реших да измисля нещо друго - RS485 трансивър и лоу сайд мосфет драйвер (намерих някакви на IXIS дето ги дават до 35 волта) - та пуснах си сигнал генератора, забодох сондите и съвсем спокойно си виждам всичко - и знам че тия 50ns закъснение дето видях и на он и офф и фронтовете са това което трябва да са. Ако това го направи с китаеца за 500 лв. ще види че работи, ама нито фронта ще може да види като хората нито нищо - ще има там едни правоъгълни сигнали и до там.

Съб Сеп 30, 2023 10:23 am
Профил ICQ

не мога да коментирам китайци които не съм използвал, но може да мине и без хиляди ако в еме нещо втора ръка tds3xxx се намират за между 800-1000 лв, ако не го притеснява размера има читави лекрой в същия диапазон, вярно поколение по-стари от тдс-а. Ей сега гледам един tds7104, с дисплей за смяна но работещ под $1000 ако търси човек излизат неща. Подозирам че нов кийсайт за 3-4-5 макар и с някои полезни опции е все така далеч от нещо второупотребско във високия клас, та всичко е относително. По добре да има нещо от колкото да няма, особенно за хоби цели.

Съб Сеп 30, 2023 2:00 pm
Профил

Малко офтопик
Днес имах интересен ден, пратиха ме да върша една работа в национална физическа лаборатория, отдел мерки, теглилки и стандарти, понеже работата ми беше из половината сграда, ми обясняваха че в някои лаборатории не можело да влизам без придружител, накрая ми дадоха една карта която отключва всички врати и ме забравиха :D

Обиколих, позяпах, много от лабораториите са нови и скоро са си пренесли техниката, безехова камера, емц камера, климатична камера, някаква 100м дълга релса с някакви лазери, определено оплакнах окото, и един не лош осцилоскоп мернах, малко извън бюджета сякаш :D

Прикачени файлове:
20231002_163406.jpg
20231002_163406.jpg [ 6.91 MiB | Прегледано 1902 пъти ]
Пон Окт 02, 2023 7:02 pm
Профил
Аватар

Само два канала. Сиромашия... :D

Пон Окт 02, 2023 11:02 pm
Профил
Аватар

Новия осцилоскоп на Rigol - DHO 800 - 12 бита за $389

https://www.youtube.com/watch?v=KQF4UzLPpr0

Ревю
https://www.youtube.com/watch?v=S8jrpCoZyx8

Последна промяна velio на Вто Окт 03, 2023 4:16 pm, променена общо 1 път

Вто Окт 03, 2023 3:10 pm
Профил

е аз по-горе му го пуснх май тоя, но му е извън бюджета, иначе за тия пари си струва.

Вто Окт 03, 2023 3:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 124 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща