Отговори на тема  [ 92 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
нова работна станция .... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: нова работна станция ....
https://www.cpu-monkey.com/en/compare_c ... en_9_7950x

Виж тук за горе долу адекватно сравнение. Епълското ядро е сравнително читаво на сингъл коре перформанс. По важното е, че има много по бърз достъп до паммета отколкото райзъна. Относно х86 емулацията - епълци са се справили много добре и при повечето апликации тяхната емулация работи по бързо отколкото най бързия интелски лаптоп (не десктоп!) защото го транспилират то нейтив ARM. Евентуално проблеми би имало с разни jit-ващи от рода на java - най добре наистина да пробваш ако има как.

И ако вземе, че ти върши работа имаш вариант от под $1000 за скопен макмини до към $10000 за наточен макстудио с много гиги рам и сдд и многокоров процесор.

Пон Окт 02, 2023 4:48 pm
Профил

Е аз мак мини ново имам у нас, не знам доколко е подходящо за тест, трябва да видя какъв му е процесора, иначе по-старото мини е много моткаво дори и с нативни приложения.
Гледах това сравнение, ако изключим разликата в паметта, при другите приложения не знам доколко не е оптимизация, както казах от край време всички крейтив софтуери работят по-добре под мак ос, дори когато епълските процесори изоставаха, имам в предвид преди да минат на х86. Трябва да тествам. Има и разни други въпросителни, с емулация от типа на парлел не мога да мина, трябва ми пълнофункционална VM с инсталиран Windows. Отделно явно някои неща просто ги забравям, като gpib карта, ще трябва да е само през usb-то, но то и сега заради липса на мяасто картата е в друго РС. Не помня на стария мак като бях с виртуалка дали всички USB адаптери работеха, може би да защото дълго време обикалях и с макбук и не помня да съм имал проблем поне с това което беше по полето, дали usb gpib и разни други и терфейси ще минат през виртуалка на мак ..ще трябва да се провери.
С мака единствното изку'ение ми е размера, наистина е малък и компактен, но е и нормално, чипа е 1/3 от интела като TDP. Между другото, конкретно в десктоп мака имах проблем с охлаждането, като го натоваря много и се даунклокваше, предполагам това е решено в студио и про версиитв.

Пон Окт 02, 2023 6:14 pm
Профил

Десктопите на Епъл имат доста добро охлаждане. Но то и самите им процесори не греят толкова като х86.

Емулацията им върши работа ако трябва да пускащ макско х86 бинари на АРМ, но предполагам, че вече всичко го има нейтив за АРМ. Паралелс не е работа. Не, че на работи, ама не може да се мери с нейтив х86 процесор.

Ако софтуера който ти трябва го няма нейтив за епълски процесор по добре направо да сглобяваш оня мъник с водното охлаждане. То идеята на този клип е да ти даде насоки за модел на кутия и захранване. Другото ще трябва само да си го търсиш.Почти съм сигурен, че има вариант и с вентилатори но най вероятно ще е с по лоша производителност заради по неефективното охлаждане.

При мен не се налага да нося машината а я ползвам ремоте и си взех една огромна кутия "be quiet" с тяхно захранване и вентилатори и рядко ги чувам да работят. Проблема, ми е, че не внимавах какво дъно и памети взимам и взех някакви геймърски с един анимирани лед-ове ... на дъното ги изключих ама на димм-овете не успях и вечер ми лазят по нервите ама ще се търпи, не смятам да сменям нищо следващите няколко години. Добавям едно яко ГПУ и това ще е.

Пон Окт 02, 2023 6:39 pm
Профил

Хммм от CAD/CAM софтуера не само няма за арм, а и като цяло няма за МакОС. От механичните софтуери мисля няма нищо, със сигурност нищо което използвам аз. От платкаджийските също мисля няма нито един сериозен кад за МакОС. За работа с уредите също няма нищо на мак, или нищо като за моите. Изобщо за инженерни цели МакОС е напълно безполезна ОС, варианта е с виртуална машина.
За водно много го мисля, но притеснението за самолета остава. Софтуерните които използвам е практически невъзможно да се използват ремот, дори и да си в същата локална мрежа, камо ли през интернет. Трябва да пътува с мен защото не искам да поддържам на няколко места работещ един и същ хардуер и софтуер, първо че лицензно за някои продукти е дърво, второ самия факт да паса няколко работни станции не ми допада, ще трябва да са поне 4.

Пон Окт 02, 2023 10:38 pm
Профил

Абе течноста е до 100мл няма да имаш проблем на летището. Най много да искат да е в отделна опаковка :D

Пон Окт 02, 2023 11:00 pm
Профил

точиш водата преди полет ... то аз и друго се сещам, ами ако тоя куфар се окаже в товарния отсек, а дори и в пътническия, налягането пак е далеч от това на земята, дали няма да повърне :)

Пон Окт 02, 2023 11:02 pm
Профил

Виж тук още един два варианта за малки кутии:

https://www.caselabs.org/cases/densium-4-plus-v2 - 10 литра
https://www.caselabs.org/cases/geeek-g4 - 5 литра, с удобна дръжка!

Пон Окт 02, 2023 11:28 pm
Профил

И още един пример от някакъв сайт за сглобки, има и други интересни:

https://builds.gg/ftw/the-ghost-3560

Пон Окт 02, 2023 11:35 pm
Профил

Това второто е интересно, аз обаче се двоумя дали този път да не я направя micro ATX, намерих на inwin кутии, имат 3 варината слим, 8,9 и 11 л, като и трите изглежда да се събират без проблем в carry on. Имам две съображения, от една страна ми се ще да имам един свободен PCIe, това ми позволява да сложа GPIB карта с 90 градусов райзер .. или така си мисля :), но отделно ще има повече място над процесора, а с оглед евентуални проблеми с водно и самолет, задължително ще ми трябва по сериозно въздушно. В момента съм в доста компактна кутия, обаче височината над процесора е много малка, съответно радиатора не може да направи чудеса. Отделно не съм далеч от мисълта да спретна къстъм охлаждане с heat pipe и голямо надлъжно ребро което да може да обтичам с ниска скорост, но за това трябва място, а в тия mini ITX кутии няма.
Има и трети вариант, който го мисля от много време но никога не съм захващал, да направя изцяло къстъм кутия, в тоя случай ще интегрирам охлаждането като част от кутията. Не е кой зане каква задачка, трябва да изгубя 2-3 дена да го повъртя в солида.

п.с. това от вротия ти линк е доста дебело и ще има проблем да влезе в ръчен куфар.

Пон Окт 02, 2023 11:40 pm
Профил

Дали няма вариант с външно захранване? Както са лаптопите ...

Пон Окт 02, 2023 11:55 pm
Профил

Да това е възможно, но бая голямо трябва да е, като правя сметки нейде 500W, съответно ще трябва даъно което е DC вход, не съм сигурен,че има такова което да поеме i9 13900. Аз изпозлвам такива дъна, реално и като сокет и чипсет са ОК, но не мисля че ще устискат такъв процесор, особенно наклочен на макс. Друг вариант е вътрешен DC/DC който да прави ATX, има такива но повечето са до около 100 W.

Вто Окт 03, 2023 12:01 am
Профил

относно охлаждането - от десетина години поне си избирам захранвания и радиатори за процесор с голям нискооборотен вентилатор, радиатора задължително овъркил, не щото ще прегрее, а когато работи на ниски обороти почти не събира прах, и не се чува
неотдавна ми попадна някакъв "геймърски" с 6 хийтпайп-а, като футбулна топка :D но още не съм го ползвал, стои из кашоните и чака следващия ъпгрейд

а за дц захранванията - продават модули, които от някакво дц напрежение изкарват всичките нужни за атх дъно, но като цяло не са много мощни и качествените са относително скъпи

Вто Окт 03, 2023 12:05 am
Профил

За такова удобство цената се преглъща. Хвърлих набързо едно око и на индустриални ПеЦе-та - Advantech и подобни, но иска много търсене, че всички са скопени и трябва да се чете на кое може да му се сложи по як процесор. Иначе имат всичко което ти трябва - малък обем, няколко ПЦИе слота, външно захранване и т.н.

Вто Окт 03, 2023 12:08 am
Профил

От индустриалните трудна работа, не е невъзможно но не се сещам за нищо на първо време от това което ми е познато. За такъв процесор има сървърни индустриални, но формфактора е извратен и трябва бекплейн за да използвам pcie. Най близо като параметри са ASRock Industrial, но пак въпроса е за pcie, един е задължителен да бучна куадрото, а ми се иска и втори използваем.
Ник в тия малки кутии няма особен избор, конкретно за захранването, те са или flex или tfx формфактора и вентилатора да е 80 мм макс. Това с което съм в момента е Noctua L9x65, това е макс който мога да вкарам в сегашната кутия, 92 мм перка но ниска.

Вто Окт 03, 2023 12:20 am
Профил

Най големия Inetl NUC би свършил работа ама е много голям, едва ли ще влезе в куфар. По малките пък са слабички. Общо взето няма много варианти за готово решение, освен да си събираш сам каквото ти трябва.

Вто Окт 03, 2023 12:31 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 92 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща