Отговори на тема  [ 124 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
Питане за осцилоскоп 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Питане за осцилоскоп
Здравейте искам да си купя двуканален осцилоскоп. Разгледах доста модели и се колебая между тези двата:
Първия - https://www.aliexpress.com/item/1005002411576495.html?spm=a2g0o.cart.0.0.107738daIeqZGQ&mp=1
Втория - https://www.tme.eu/bg/details/dso2d10/tsifrovi-ostsiloskopi/hantek/

Кой от двата си струва повече, ще се ползва основно за любителски измервания.
Може да предложите и друг модел до 500лв.

Няма да ми е първи осцилоскоп преди работех с C1-94(съветски), изгоря и го изхвърлих.

Нед Сеп 24, 2023 10:10 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Питане за осцилоскоп
Ами нещо на Рогол или сиглент поне, Рогол имат те това https://rigolshop.eu/product-oscillosco ... 02z-e.html
Ако можеш да събереш още малко пари си струва да помислиш за нещо малко по добро пак от ригол или сиглент. За хантека нищо не мога да кажа, но това от алито не ти го препоръчвам.

Нед Сеп 24, 2023 10:55 pm
Профил

По принцип Хантек е ОК, ето го моя:
Прикачени файлове:
IMG_20230924_223900456.jpg
IMG_20230924_223900456.jpg [ 1.67 MiB | Прегледано 4784 пъти ]

https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... qZzpUxVZmr
Върши ми страхотна работа дълги години но, това, което си показал ми се вижда доста скъпо за двуканален и 100МХц, харесва ми че има 300 Волта входно напрежение, нямаш нужда от високоимпедансни сонди за високи напрежения. Купувай от алито без притеснения, откъдето и другаде да го вземеш все през алито е минал, търси цена и се пазари, китайците са склонни на отстъпки.

Пон Сеп 25, 2023 12:50 am
Профил

В момента ригол имат DHO 802 / 804 , 299 за двуканален, 399 за 4 канален. Честотната лента е 70 mhz но е 12 бита, и предполагам , че лесно става 814 който е 100 mhz, вярно нее много но за любителски ели трябва да е ок, все пак е 1.2 gsps https://youtu.be/S8jrpCoZyx8?si=aUF5tq135dObVkKv

Пон Сеп 25, 2023 12:56 am
Профил

Вероятно ще взема Rigol 1102 еz от първия отговор. Ако има и сигнал генератор, като хантека и подлежи на хакване супер.

Четири канален не ми трябва, няма за какво да го използвам.

Пон Сеп 25, 2023 7:53 am
Профил

Хммм Абе не е да няма, повечето канали вършат повече работа от повечето Mhz. И при аналогови сигнали има смисъл, а при цифрови направо си трябват, ако имаш някакъв цифров ок, но иначе едно просто spi ще иска поне 3 канала. Ако бориш проблем в захранване също може да ти трябват повече от два, но естествено ако не ти е в бюджета, все тая.
Иначе не знам дали има генератор, май няма, за хакване повечето се хакват но до колко не знам.
Ако ще се занимаваш сериозно, това няма да е последният, нито осцилоскоп нито уред. Това е може би най-полезният уред и си струва да вземеш макс за бюджета си като осцилоскоп, другите му функции не са толкова важни, дали има сигнал генератор, или ЛА ...ако можеш да си позволиш по добре 4 канален без СГ и ЛА от колкото двуканален с двете, т.е. опитай да купиш най-доброто като осцилоскоп в твоя бюджет, другото по-нататък. Втората ръка много скъпи нещо по Европа, иначе си заслужава да купиш нещо по-добро втора ръка, па дори и пак да е ригол или сиглент.

Пон Сеп 25, 2023 5:14 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Прекарах се и си купих от Германия чисто нов неразпечатван Rigol DS1054Z произведен 2021.
Излезе ми около 530 лева. Включих го само един път ... видях как работи, премерих че крокодилчето на сондата излиза на ширмовката (заземлението) на щепсела и
беше до тука. Така стои вече две години и повече. Ползвам си едно малко китайско боклуче (KKmoon DS0120M Digital Oscilloscope 120MHz Bandwidth 500MSa/s)
на батерии, за около 100 лева. За мен е важно да мога да го включа на работеща електроника, захранена от мрежата и галванично неразделена. Знам какво трябва да има
и къде да гледам по платките ... ползвам го само за ориентир, свикнах му със недостатъците. Незаменимо и невероятно уредче, за ремонти. Но ако ти трябва за работа на бюро,
където имаш галванично разделено захранване, и ще следиш сигнали, ще мериш времена и форми, то тогава си заслужава. Както ToHu каза е по добре 4 канално ... дори само за следене и дебъг на серийните комуникации. На мен вече много рядко ми остава време. Търкам копчетата, за да не вземеш нещо и да стои в кашона ... когато имаш желание да си купиш нещо такова е едно, а когато вече го притежаваш е съвсем друго. Въпреки че го знам, когато се мислих да го купувам, се убеждавах колко ми е необходимо.
Въпреки че имам още 4 аналогови - един полски 1X15MHz два руски 1х10Mhz и 2х20MHz и едно 2х100MHz Fluke, мислех че е животоспасяващо да купя още един

Пон Сеп 25, 2023 6:42 pm
Профил

Аз затова ползвам USB осцилоскоп - горе на снимката - включвам към лаптоп който работи на батерия (без включено зарядно) и си меря каквото искам без да се съобразявам с маси, потенциали, токови утечки и други изненади.

Пон Сеп 25, 2023 9:11 pm
Профил

Само да уточним за да не се обърка някой, не се съобразяваш спрямо масата на скопа, но не и спрямо канали, там имаш същите лимитации, а като говорим за изолации обикновенно е важно те да са между каналите, за да може да мериш различни неща. Ама това е съвсем друга тема.
За ригола, аз лично не съм изпозлвал, но чета доста добри отзиви и ревюта. Хищника скоро се сдоби с един, мисля е доволен, но вярно, той е доста по-висок модел за около 600 ЕУР, но не мисля че евтините модели са по-зле. А ако е за сонди и подобни, няма как да очакваш в скоп за 500 лв да имаш сонда за 800 ... ако чак толкова не му харесват, намират за в амазон за по 50-60 читави китайски, да не говорим, че за тия пари с малко късмет може да си купи и неотваряна лекройска, или HP.

Вто Сеп 26, 2023 12:01 am
Профил
Аватар

А за мен евтин, бавен и най-вече китайски лоу тиър скоп е тотално извън полезрението. За съжаление всичко което става има по още една нула най малко в цената, спрямо посочения бюджет. Работил съм и с USB скоп и с евтино китайско дърво, че и със сравнително скъпо китайско дърво и досега нищо не ми е свършило такава работа като аджилента. Е - липсват ми 4 канала, ама се оправям някакси. А изолацията се решава много лесно - един траф 170 вата. В ТМЕ има готови направени в кутия, с кабел, щепсел, контакт. УСБ скопа става евентуално за някакви бавни сигнали - това че бил 70MHz абсолютно нищо не значи. Да не говорим че ако не е на батерия от лаптопа е жива мъка да се работи с такова нещо - при най малкото нещо ии усб-то умира. Ползвал съм такова недоразумение преди много години на компютър - то при всяко включване и изключване на дивайса който мериш и има закачено нещо към схемата и умира и трябва да рестартираш всичко - скоп, софтуер, че понякога и компютъра. По него време нямаше усб3 - на усб2 все едно имаш 1 MHz лента - то опресняването на екрана му е няколко "секунди за кадър". Освен ако не гледаш нещо със сингъл шот тригер или някаква нискочестотна синусуида - всичко друго е все едно да гледаш права линия. Другото евтино недоразумение - Owon 20MHz - просто нямам думи - прилича на скоп ама не е. И накрая скъпия китайски боклук - мъчих се две седмици с него да разгадая нещо и накрая си замъкнах аджилента на работа че да видя за какво иде реч... за 10 минути. А уж наточен - много мегахерци, много памети - въобще пълна ала бала - 200 MHz с 1GS/s (ама за 4 канала) - имаш 1GS/s само когато си на един канал... Мого далеч от Найкуист-а... Особено като го пуснеш на 4 канала.
Сега всички ще скочат - ама то за начинаещ става. Не съм много сигурен дали е хубаво начинаещ да си мисли че е направил нещо а реално да е направил една голяма боза щото боклука дето си е купил му показва хубави гладки линии. Минал съм по тоя път (с първите два посочени) - неща дето уж са изглеждали наред, след като си купих аджилента, разбрах че са толкова зле, че чак ме е срам да си призная.

Вто Сеп 26, 2023 8:15 am
Профил ICQ

Доколкото знам Rigol правят електрониката за Agilent апък Siglent на Teledine-LeCroy. Така че ноухау-то на големите отдавна е изтекло в Китай.
https://mightyohm.com/blog/2009/11/agil ... onnection/

Вто Сеп 26, 2023 8:48 am
Профил
Аватар

Това няма абсолютно никакво значение - провери колко струва ASIC-а който слагат кийсайт(аджилент по старому) в 2000 сериите - бюджета на момъка ама в долари. За 4 каналните има два такива вътре. А реално това е нещото което прави този осцилоскоп повече от китайските "правени в същата фабрика". Естествено че китаеца може да направи същия скоп - ама ще е на маргинално по-ниска цена което въобще не го устройва - никой няма да си купи китайски клонинг на кийсайт за $5000, като може да си купи истински за $5100...

Вто Сеп 26, 2023 9:19 am
Профил ICQ

Не виждам какво общо има Кийсаит с Аджилент освен че компанията е била създадена като независима след разделяне на капитала на Аджилент, двете в момента нямат нищо общо.

Вто Сеп 26, 2023 11:24 am
Профил
Аватар

Странен въпрос... Какво общо има историята на компаниите - в момента говорим за осцилоскопи - Аз имам Agilent (така пише на табелката му). В момента същия скоп с леко козметични промени се продава под марката Keysight.

Вто Сеп 26, 2023 11:49 am
Профил ICQ

Ами за тези пари е трудно да се вземе нещо от читав производител дори и втора ръка, намират се текове 2012 и подобни, мяркал съм аджиленти 100 мхц-ви но това е рядкост, и тека и аджилента за тия пари са много моткави. Тук може да се намери лекрой, но са огромни, и пак за тия пари ще е някое 344 или подобно, с нисък семпъл рейт...изобщо бюджета е доста ограничаващ. варианта е китайско. Не знам дали е толкова зле, кое е това наточеното с което не си успял да видиш ?

Вто Сеп 26, 2023 5:37 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 124 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща