|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:29 pm
| Автор |
Съобщение |
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
 Re: Избор на транзистор.
Ами нямам слюдени пък и в комет не можах да намеря, освен да нарежа радиатора на парчета за всеки транзистор и без подложка. А какво ти е мнението за Японски силиконови подложки от преди 15 години, мисля че ще мога да сваля 10 броя от налични чарколяци. И комет ли почнаха да продават менте транзистори вече. В сравнение със стари корпуси ТО-220 които имам от едновремешни платки тия новите като чели са икономисали метал. Ако натоваря отпушен транзистор с около 20 ампера и премеря напрежението D-S може ли да се направи сметка колко му е съпротивлението и да се види дали е менте или е истински.
|
| Сря Сеп 20, 2023 3:20 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Аз за транзистора не знам дали е менте, визирах подложката, и понеже за нея говорим съм решил че е ясно. Не че е менте, но без спецификация на съпротивление е подозрителна. Иначе транзистора може да му измериш пада, но това не означава че по това може да съдиш за отделяната мощност, защото тя ще зависи от времето на отпушване и запушване, и ако нямаш достатъчно стръмни фронтове там ще се отделя доста повече мощност от колкото е Гаро е напълно отпушен. п.с . и като говоря за неясно съпротивление, имам в предвид термалното на подложката, не електрическото на транзистора.
|
| Сря Сеп 20, 2023 4:39 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Скоростта на отпушване/запушване винаги е компромис - теоретично може супер бързо, ама ще почне да звъни и какви ли не други странни ефекти. Примерно на IRF 4905 и пиков ток 5-6А (чисто резистивен товар) слагам 150 ома гейтово за да не "бръмчи". А както Тони каза - голямото греене е докато отпушва и запушва. То и за това съм сложил такъв транзистор. Охлаждането му е никакво поради невъзможност за такова. Работят си без грижи. Обаче за мотор (индуктивен товар) нещата ще станат доста различни. Ако не те притесняват бръмчилките дето ще пуснеш в ефира можеш максимално да го ускориш(отпушване/запушване), само че за целта ще ти трябва по-сериозен драйвер - IR2xxx не се славят с някакви върхови тоци. При тях ценното е че са хай сайд с много малко усилия. Другия вариант за намаляне на греенето е с по-ниска честота на PWM-а - един вид разреждаш отпушванията и запушванията във времето, ама пък и не може да е 5-10 Hz щото мотора ти ще работи доста странно.
|
| Сря Сеп 20, 2023 8:26 am |
|
 |
|
BatKoce
Ранг: Новодошъл
|
В Комет има слюдена подложка. https://store.comet.bg/Catalogue/Product/7619/Корпус TO-3P не е старият TO-3, така че тази подложка трябва да стане...
|
| Сря Сеп 20, 2023 5:23 pm |
|
|