Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Зарядно у-во за VRLA (Valve Regulated Lead Acid Batteries) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
А малко се отплеснах ....
да устройството може и само да се топли, знам че доста доставчици ползват тоя вариант :)
Колкото до ситуацита ми ства ясно, наистина интересно защо ползваш тия конвертори но то е факт, предполагам са с 2575 или 76. Ако ти спира по 10-на пути на ден за по 10-15 мин това не е никакмалко, по добре си предведи малко по големиък капацитет, да не се укажеп при някой малко по дълго спиране долу. За късмет това е оловен акумулатор и тоя начин на работане го бърка кой знае колко много. Ако си сложиш ограничение на разряда със сигурност няма да имаш заряден ток над 0.4С така че това може да елиминира стабилизаора на ток. Реално за ограничение наистина и една лампа както препоръчват по-горе може да свърши работа, но е добре да си в нужните граници по напрежение за да не се скапе.
В тая ситуация с налични преобразуватели и устройства .. друго трудно може да се измисли, така че май това ти е варианта. Ако все пак устройствта са с 2575 то чипът позволява входно д 40 В, и моят съвет е да вържеш три акумулатора последователно. Сумарното при пълен заряд и флоат режим леко ще надхвърли 40-те V но падът по линията много вероятно да го компенсира, освен това не е проблем да сложиш по еди или два диода на входа на всеки преобразувател с което ще смъкнес примерно 1.2 V. Така акумуалторите ще са доста облекчени от към консумация, а и много по трудно ще надвишат тезо 0.4С които се дават като желан лимит за float режим.

Сря Сеп 13, 2006 7:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
1. оловния акумулатор на практика при -20 не приема заряд. вярно, че са само 2-3 седмиците в годината, ама може да се случи да студа да трае 3-4 дена и тогава настава купон при катеренето по обледени места. всичко се държи по друг начин при минусови температури, дори отвертките :P

2. това, че апаратурата се топли сама, е много тънка нишка. ако е дори само -5, като спре да работи за 10мин, всичко вътре става на -5 и без вятър. тогава много чарколяк няма за запали и следователно няма как да се стигне до самоподгряването.

като гледам ти задаваш въпрос как да се реши професионално въпроса.
ама при толкова измекярски първоначални ограничения - нисък обхват на преобразувателите (вероятно и ниско КПД), ограничение за мястото на акумулатора, вероятно бюджетни ограничения за типа и броя на акумулаторите, използване на "С" апаратура, вместо "I"... а и май си само на работа там, не си собственик?

та моя съвет е: кажи на шефа "не се прави така шефе, ма като няма пари ще е както кажеш ти"
сложи акумулатора с една лампа и забрави за случая.

и си уреди отпуск първите две семици на януари, по възможност в чужбина, на место, дето няма покритие на GSM

Сря Сеп 13, 2006 8:44 pm
Профил

Мнение 
Ами КПД му е 70% нейде, не евъра на сладоледа, ама нали никой не внася MOSFET версията на 2576 ..... предполагам де, но с тия 36 V на там ми блъска, гледх някой ги рекламираше. От там и ограниченирто, те са с ограничение 40 В. Какот и да е, студа ще е проблем определено, моя съвет е да топли кутията поне ама .. не е голям зор, но естествено ще дърпа още от акумулатора като спре тока, и тогва ще трябва още по интелигентно да е направено, че като стигне на 30-на процент да спира у-вата за да остане ток за подгряване, та после да им е топло и запалят. Подгряване съм равил, не гълта много, ако вземеш добри кутии IP56 примерно, ползваш читави щуцери дето нямат луфтове плъх да влезе може и със силиконче да уплътниш става, със фибран по стените 5 см съм слагал, нагревателя беше транзистор на ребро. Доколкото помня гълташе около 5-6 W в най големите студове. Лятото установих че се наложи да напръскам кутията със спрей цвят алуминий, та да отразява повече ама пак се качваше но там нямах проблем с по-високата температура. Отопляването не е скъпо нещо, само дето това вътре ако отделя много топлина не смао че може да минеш със самоотопляване, ами лятото ще му е доста жешко с излацията която аз предлагам, иначе става сложно има кутии с пелтиета, има и с фентилатори ама ..... ве пак помисли за 3 и се моли да не става мн студено ....

Сря Сеп 13, 2006 9:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
LM2673 се продава в ЕлектронИнвест. За зареждачка се утепава: има отделно регулиране на напрежението и тока. Ако е направено с читави компоненти, ще работи и на -20"С. Естествено, акумулаторът трябва да се преоразмери 3 пъти. Като започнеш да го разреждаш, той ще се самоподгрее. Заряд при -20"С също е възможен, просто трябва да се отчете темп. коефициент на напрежението - около -0.8% на градус.

Сря Сеп 13, 2006 9:40 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Пояснения:
1. Извинявам се за колективната заблуда, която въведох, без да искам да се оправдавам - лошо е човек като върши едновременно няколко неща и не мисли... 8O Та си чета предните писаници и ме е срам ,срам.. :oops:
DC-DC преобразувателите, които ще бъдат захранвани с прилежащите им товари от акумулатора са типове и бройки съответно:
AM15E-2412S - 4бр.
AM15E-2405S - 1бр
( www.aimtec.com )
Преобразувателите са импулсни, за този случай:
Би следвало като събера максималната консумация на товарите включени към тях, общата консумирана ,максимална мощност да е както следва:
((1А*12V)*4бр) + (2А*5V)= 58W. В данните на преобразувателите пише мин.кпд 83%, което в случая би трябвало да предполага общо загуби от порядъка на ~12W или общата загубна + полезна мощност, която се консумира следва да е около 70W. В този случай, при 24V акумулатор, следва че консумацията от него ще е 70/24=2,9А.Това - срещу двойно повече за случая ако акумулатора е 12V. Та тези 2,9А са нещото, което се опитвах да кажа... онова дето съм написал за 5-6-7А консумация в предния пост -очевидно е написано от мен в неадекватно състояние... :?
И 7,5Ah/2,9A=2,5h работа. Да допуснем - най лош вариант - акумулатора по някаква причина е с намален капацитет на 40% ->3Ah , тогава 3/2,9=1h ..

2. "като гледам ти задаваш въпрос как да се реши професионално въпроса. ама при толкова измекярски първоначални ограничения"
Доколкото е възможно професионално, т.е. да избегна правене на глупости основно.

3. "Ограничение за мястото на акумулатора, вероятно бюджетни ограничения за типа и броя на акумулаторите"
Акумулаторите мога да подменя ако има основателни съображения и идея - какви и от де да бъдат доставени - но все пак трябва да са "херметични", т.е е нeприемливо да са тежки и обемисти, не дай Боже - електролит, който потенциално може да се разлее и да направи чудеса...Бюджетни ограничения естествено има, но зависи какъв порядък се разбира под "ограничение" - т.е. бюджет от порядъка на 100-200лв за да се реши проблема по-лесно и качествено не стои на въпрос.

4."а и май си само на работа там, не си собственик? та моя съвет е: кажи на шефа "не се прави така шефе, ма като няма пари ще е както кажеш ти""
За щастие няма шефове :) Просто ограниченията са тези за които вече стана дума ( с направената корекция за макс. консумация ), от там каквото е възможно да се направи в рамките на постижимото...
Благодаря

Сря Сеп 13, 2006 10:08 pm
Профил ICQ

Мнение 
ToHu написа:
ако вземеш добри кутии IP56 примерно, ползваш читави щуцери дето нямат луфтове плъх да влезе може и със силиконче да уплътниш става, със фибран по стените 5 см съм слагал, нагревателя беше транзистор на ребро. Доколкото помня гълташе около 5-6 W в най големите студове. Лятото установих че се наложи да напръскам кутията със спрей цвят алуминий, та да отразява повече

Това за спрея е идея - не се бях сетил :D Мислех си за фолио, но за щастие се оказа, че тежките жеги минаха без очевидни проблеми.. А кутията е пластмасова IP-66 , макар че малко голямшка ... :)

Сря Сеп 13, 2006 10:48 pm
Профил ICQ

Мнение 
Голямата кутия не е проблем, ако имаш нагревател е лесно да я отопляаш ако е изолирана, трудното е да я охлаждаш, а колкто по голяма толкова повече загуби .. тук естествено малко си противоричим, слагаме фибран, и искаме едновременно да отделя повече топлина ;), живот ккво да се прави. По голям екумулатор еинствено съображение нужния ти каацитет. Повече акумолатори за да имаш по малка консумация, но аз преположих че ползваш от тия захранвания за суичове дето тука ги продават за кабеларките, повечето са с 2575. Ако н работи на 40 входно значи не работи, оставаш с два. А разликата м-у читаво направеното зардно и калпаво направеното е 15-на лева.

п.с. бате, на какви пари са при вас 26хх, аз там не съм търсил, ама знам че са ви малко скъпи нещата ....

Сря Сеп 13, 2006 11:29 pm
Профил

Мнение 
ToHu написа:
По голям екумулатор еинствено съображение нужния ти каацитет.

Тепърва предстои да почна да разпитвам от де такива акумулатори..т.е. от споменатия тип масово срещам с капацитет 4,5Ah и 7,5Ah. Бях останал с впечатление, че с по - голям капацитет е по - сложно да се намери такъв "херметичен" акумулатор..Иначе от мен ако зависи бих си взел даже директно един 24V с по-голям капацитет...

ToHu написа:
А разликата м-у читаво направеното зардно и калпаво направеното е 15-на лева.

Ще се опитам уикенда да синтезирам разбраното и ще попитам за потвърждение :D

Чет Сеп 14, 2006 12:05 am
Профил ICQ

Мнение 
24 едва ли ще намериш, 12 има, но за капацитета има всякакви, до 70 Ач.

Чет Сеп 14, 2006 3:44 pm
Профил

Мнение 
ToHu написа:
24 едва ли ще намериш, 12 има, но за капацитета има всякакви, до 70 Ач.

Не съм правил щателно проучване специално за акумулаторите, някакви готови идеи има ли къде да потърся такива? Т.е. да не каже някой, че съм "готованец" - ще потърся и сам...

Чет Сеп 14, 2006 4:59 pm
Профил ICQ

Мнение Current Interrupt Charging Algorithm
Попадна ми в нет-а нещо за "pulse charging methodology" или "Current Interrupt Charging Algorithm" за VRLA. Някой може ли да каже място в нет-а с по обстойни материали относно самия алгоритъм - в какво се състои.

Чет Сеп 21, 2006 5:13 pm
Профил ICQ

Мнение 
това с импулсното зареждане някъде четах че било по добре за акумулаторите, както ни-цд, ни-мх, оловни...
ни-цд и ни-мх понасят доста по голям заряден ток ако е на импулси, а оловните отделяли много по малко газ.... некви такива пишеха но нищо повече не си спомням, но май ще има нещо вярно щото отварях едно фабрично зарядно за ни-мх акумулатори за акумулаторна бормашина, 2А часа акумулатори ги зареждат за 1 час с 2.2А ток с висока честота. същите акумулатори ги пуснах на 2А постоянен ток и позагряха много преди да се заредят
иначе и аз да споделя моя скромен опит с оловните акумулатори
много са чувствителни на преразряд и презаряд, разреден и оставен така за месец-два така сулфатизира че после е за хвърляне
оставен пък на зарядно без ограничение на напрежението също си заминава бързо
при зареждане е много важно да се ограничи напрежението на 14в ако се зарежда еднократно и после се изключва или 13.8в ако стои постоянно на зарядното. това са напрежения при стайна температура, които доста варират с изменение на температурата. когато правих зарядните бях попаднал на едни таблици и графики които сега не можах да открия за съжаление
така че каквото и да правиш погрижи се за тези неща ако искаш да живее акумулатора

Чет Сеп 21, 2006 6:14 pm
Профил

Мнение 
Видяло се е, че готово решение на зарядно устройство не можах да намеря, или поне не такова, което да не е много скъпо и да е точно пригодено за целта... За това съм склонен да отделя повече време и сам да сглобя "нещо"-то; вече съм приел за даденост, че ще сложа акумулатора в топлоизолирана кутийка само за него, в която ще следя температурата (т.е. не аз а микроконтролер). Докато има ел. захранване от мрежата - ще може с някакъв нагревател да се подгрява пространството в кутийката при ниски температури. Когато мрежовото захранване отпадне, би следвало температурата в кутийката да не падне толкова бързо.. Колкото до лятото - надявам се че при взети някои мерки - и без изкуствено охлаждане няма да се достигнат твърде критични стойности.. Но това така и ще се обмисли..Това което искам да кажа е, че приемам за сега, че проблема с широкия температурен диапазон не стои и че акумулаторът ще работи при благоприятни температури. Остава да си изясня в детайли "качествен" алгоритъм за заряд.. който след като ми стане ясен едва ли ще се затрудня да реализирам...

Чет Сеп 21, 2006 7:39 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами алгоритъма го обесних по горе, за твоя случай няма алгоритъм, просто му подаваш определено напрежение, може да се предвиди профилактично разреждане на определен период т време, но все пак прочети това което съм атачнал, на панасоник и Pbq, мисля ще тие полезно.

Прикачени файлове:
Panasonic_VRLA_ChargingMethods.pdf [507.42 KiB]
236 пъти
GenInfo.pdf [735.12 KiB]
232 пъти
Пет Сеп 22, 2006 12:42 am
Профил
Аватар

Мнение 
От личен опит:
Импулсните методи са много добри за акумулатори в буферен режим.
Най-вече за фазата на зареждане след 90% и за поддържане на зареденото състояние.
При оловните - наистина трябва да се държи сметка за околната температура. Най-вече за температура под нулата и над 45 градуса.
Литиевите решават и този проблем, но за по-големи капацитети са твърде скъпи. Струват си цената само за много отговорни обекти.

Съб Сеп 23, 2006 12:21 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща