Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
Оперирането на модерен автомобил е далеч по-опасно от говоренето по телефон. Няма никакви статистически данни които да потвърждават че ограничението за телефон води до намален брой инциденти, дори е обратното според мен. В момента защото не могат да те глобят ако просто си си държал телефона много хора почват да смс-ват вместо да говорят, което в доста по опасно. Или пък набирането на номер през автомобилният интерфейс ...не знам коя е паралелната реалност.
Колкото и странно да е, в Мексико, където ограниченията са доста малко, и въобще не се налагат, виждам много по малко тежки катастрофи в сравнение с БГ или САЩ, трафика е в пъти това в БГ и съизмерим с голям град в САЩ, местните карат както им дойде, не са чували за мигачи, и въпреки това за 6 години не съм видял нито една тежка катастрофа. Да ударени брони има всеки ден, единствено изключение са мотористите, тия доста често дават фира..

Нед Сеп 17, 2023 1:30 pm
Профил

Хубаво или лошо зависи от най вече от гледната точка т.е. ако целта е да се намали популацията за да могат останалите живи да живеят по добре, то всичко е хубаво - и войните, и изпедерастяването, и безрасъдното каране по пътищата ...

И сега се наслаждаваме на резултата от един дълъг и бавен процес започнал няколко поколения назад при който се е променила ценностната система и вместо да се цени образование, култура, дисциплина и т.е. неща които са били важни още от древноста сега имаме показност, безнаказаност, консуматорщина, нетърпеливост, тщеславие ... колко замогнали се хора в момента ще направя университет или поне ще платят стипендии на умни деца за да учат ... колко човека си учат децата с пример като видят буклук на улицата да го вдигнат и хвърлят в коша за буклук дори и да е само пред собствения им имот ... трябва да си минем през катарзиса, няма да ни се размине, няма как някой да го страда вместо нас а ние само да сочим с пръст - путин е виновен, хамериканосите са виновни, все някой друг ни е крив

Едит: това лято се разхождахме с жена ми и детето вечерта покрай Пеещите фонтани в Пловдив и на една пейка двойка трийсетина годишни мъж и жена си говореха с цигара в ръка а до тях кош за буклук. Точно като минавахме мъжът си хвърли още горящия фас през алеята в тревата. Кипна ми и го навиках. Нито се засрами, нито реагира - не бил видял коша и това му беше достатъчно за пред себе си да не обръща повече внимание на някакъв идиот който му разваля комфорта.

Последна промяна palavrov на Нед Сеп 17, 2023 1:44 pm, променена общо 1 път

Нед Сеп 17, 2023 1:38 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
Шофирането без колан не е заплаха за никой друг - добре, нека всички в колата да са без колани...

Това не е точно така. Наистина не застрашаваш нечий живот, но би могъл да усложниш последиците от дори безобидно ПТП.
Например - не много силен удар между два автомобила. Ако си с колан, всичко ще приключи с някакъв дискомфорт, фарове, калници, брони и т.н.
Ако си без, и си се срещнал с предното стъкло, е по-различно. Ако бомбата във волана ти е била един в десетката, става трето.
И ако вината за ПТП е била на другия участник, от безобидно ПТП с брони и калници, отиваме на телесни повреди.
Та не е точно така, че шофиране без колан не касае останалите участници в движението...

Нед Сеп 17, 2023 1:39 pm
Профил
Аватар

е така си е - аз го написах със сериозна доза сарказъм, но явно трудно се изразявам :)

Нед Сеп 17, 2023 1:47 pm
Профил

Аз не агитирам за каране без колан, и причината да започна да карам с колан не са стотиците глоби които имам, а навика изграден от писукащи автомобили, та ето че дори и твърда кратуна като мен започва да използва колан и то не защото са го глобили.
Факт е че хора, като мен, на кото не им пука от наказанията са много, такива хора не можеш да ги промениш с наказания, а за останалите да правиш тия наказания непропорционални на риска е с негативен резултат.
Относно паркирането винаги съм бил на мнение, че трябва да се паркира така,че да не се пречи, без значение дали е разрешено или не, защото много често се паркира неправилно на места където това не е забранено.
В цялата работа липсва преценката, да тя е субективна, но не може да бъде заменена с никакви закони и разпоредби. Именно това липсва, точно както Палавров спомена, насърчават се ценности ако могат да се нарекат така, и поведение, които са несъвместими с разсъдък, резонност в действията, самосъзнание и самодисциплина, и в този случай каквито и закони да има, те са неефективни.
С две думи, не може законите да решат въпроса с малоумието. Типичен пример е САЩ, там законите се инфорсват, и стават все по-строги,но нещата стават все по-зле.

Нед Сеп 17, 2023 1:55 pm
Профил

Българско изобретение ще произвежда електричество от сероводород разтворен в морската вода.
https://www.dnes.bg/obshtestvo/2023/09/ ... tok.583037
идеята е стара, но изобретателя все не намира средства да я реализира, новината тук е че тази година ще се инсталира пилотна инсталация за да се тества идеята.

Нед Сеп 17, 2023 2:41 pm
Профил
Аватар

С изключително еко френдли остатък - SO2, SO3->H2SO4...

Доколкото ми е известно единствено в Черно море има разтворен сероводорд и пак доколкото ми е известно започва от 100 метра дълбочина надолу, като това ниво периодично се променя и се следи много отдавна. Изключително опасно начинание да се "разбута", защото ако каже тоя газ да излезе изведнъж ще стане мазало. Чувал съм теории че може като от газирана бутилка да тръгне да излиза - съвсем малко помощ му трябвало. За сероводорода в Черно море се знае много отдавна - как пък досега никой не му е дошло на ум да го използва?

Пон Сеп 18, 2023 8:24 am
Профил ICQ
Аватар

Хм, имаше филм дори за сероводорода. Ако успеем да го консумираме поетапнбо, може морето да се съживи - но еколозите може да ни обвинят да отделаме въглероден двуокис.
Същото със шистите и въглищата под Добруджа.

Та за филма - руснаците, или някакъв съвместен проект - потапяха дълги тръби с "вентил" на върха - и при постоянното вълнение се изпомпва вода от дълбините. Един вид - "проветряване".
Освен това при сериозни бури има "огнени фонтани" от запален сероводород от светкавиците - струва ми се, че няма да е лесно да бъде изпуснат така лесно като от бутилка с газирано, защото горния 50-100 метров слой няма да изчезне като тапа. А и все пак е вода...

Пон Сеп 18, 2023 9:03 am
Профил
Аватар

Сероводородът в Черно море - произход, екологична опасност и енергийна суровина

Пон Сеп 18, 2023 9:11 am
Профил

Grubi написа:
Хм, имаше филм дори за сероводорода. ...

Аз го помня този филм, със шамандурите които изпомпват вода от дълбините на повърхността за да се освободи сероводорода, търсих го в тубата но не го открих. Там споменаха че сероводорода е под 200 метра дълбочина и това е причината да няма живот на тази дълбочина, но постепенно се издига нагоре и след известен период ще достигне повърхността, където лесно ще може да се запалва от мълнии, имало е случка с някакво земетресение в Черно Море, където огромно количество сероводород се е отделило от дъното и се е запалило на повърхността, изглеждало е така сякаш цялото море гори. Подобен енергиен проект може да спомогне за очистването на морето.

Пон Сеп 18, 2023 11:51 am
Профил

В статията говорят за половин мегават добит с 1 куб.м вода в декунда. И нито дума какво ще правят с получените количества сярна киселина.....

Тия от бан имам странното усещане че единствената им дейност е периодично да изцепват по някоя гръмка "идея" по медиите за да им отпускат бюджет

Пон Сеп 18, 2023 12:18 pm
Профил

Точно пък сярна киселина трябва постоянно къде ли не. Едва ли господата от БАН не са се сетили за това ;)

Пон Сеп 18, 2023 12:46 pm
Профил
Аватар

https://www.researchgate.net/publicatio ... 109%20tons).
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 9911008536
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/er.6304

ето още няколко, които наблягат вурху темата че също не е добре положението да си стои така - защото нещата могат да се влошат. От друга страна морето си е живо вече хиляди години, ако извадим човешките боклуци които се изхвърлят ежедневно.

Освен това е интересно, като почнат румънците, може би е и ние да помпаме газ - какво ще стане със земетръсните зони? Отдавна не е имало по-сериозно разклащане и вероятно бихме могли да очакваме такова.

Пон Сеп 18, 2023 1:00 pm
Профил

dan написа:
Точно пък сярна киселина трябва постоянно къде ли не. Едва ли господата от БАН не са се сетили за това ;)

Господата от бан едва ли имат серозни очаквания към крайния резултат, за това и не им се налага да мислят за сярната киселина, но за сметка на това от десетилетия имат основна дейност да захранват медиите с всякакви измишльотини, периодично, като наближи за новия бюджет

Преди години по БТВ(или нова тв) една такава реклама на бан беше устройство за стимулиране на растежа на косата на мъже с оплешивяване - на една платка запоени няколко редици сини и червени светодиоди, вързани към някакво лабораторно захранване, всичко на вид сякаш скалъпено за минути преди да пуснат камерата...

Пон Сеп 18, 2023 3:08 pm
Профил
Аватар

dan написа:

То от производство на сярна киселина може и да се печели и повече от колкото от производтсвото на ток... Проблем ще е че ще трябва да се транспортира с кораби до брега. Едва ли ще е икономически изгодно да се пуска тръба за сярна киселина по дъното. А и еколозите като чуят и ще им настръхне козината :)

Така като чета тук там обаче досега на никой не му се е вързала сметката - и това преди десетилетия, когато сметката е била друга. Сега съвсем няма да излиза. А и като гледам, от както се знае за сероводорода постоянно са се въртяли подобни идеи. Как успяха от БАН чак и да я патентоват - не знам. Довечера ще го има в новините със сигурност :)

Пон Сеп 18, 2023 3:46 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016 ... 1080  Следваща