Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Бавен отместващ регистър, бавен SPI 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Бавен отместващ регистър, бавен SPI
Подкарах си 595-цата по хардуерния SPI, но останах, меко казано, разочарован от скоростта. :( След задълбочения (ха-ха) анализ на проблема, стигнах до извода, че основната причина за загубата на бързодействие е че на всеки байт трябва да дигам софтуерно Output Enable. Сега в мен бушуват едни творчески мисли, мамата си ебало. Искам да направя така, че Output-а да се клоква автоматично. Мисля си да вържа на Latch Clock-а един брояч, който (след известно, хитро сметнато закъснение) да дига Output Enable на регистъра и след това (отново след известно закъснение) да се саморесетира.
Дайте някви идеи, ако ви хрумват. :)

Вто Яну 11, 2005 10:55 am
Профил
Аватар

Мнение 
Не ми е ясно защо тряба да се управлява OutputcaEnable, достатъчно е само Latch. Какво хитро приложение пак си измислил, та ти трябва само за определено време да имаш активни изходи?
BTW, по време на шифта на битовете изходите са константни, не се променят от само себе си.

Вто Яну 11, 2005 1:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Обърках понятията малко. :) Output Enable да се чете като Latch Clock, а Latch Clock като Shift Clock. :) Трябваше да прочета даташита преди да пусна постинга.

Вто Яну 11, 2005 1:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не може така. LatchClock се ползва само за определено устройство, докато Shiftclock е общ за всичко, накачено на SPI шината.

Вто Яну 11, 2005 1:40 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
това SPI на какъв контролер е? щото SPI в общи линии е дефиниция само на жици, не е като I2C.

на различните uC има много различни контролери за SPI. някои от тях са съвсем читави, други - съвсем куци. зависи на какво си попаднал. ако имаш превид AVR, техния определено не спада към първия вид. определено можеше да има по-хитра функция на SS пина при мастер.

нека някой запознат го изкоментира как е при PIC-овете.

като ще слагаш броячи и преместващи регистри, защо не си го натикаш всичко в едно CPLD? така поне ще имаш възможност да си променяш идеите на всеки 15 мин, без да поиш (много) нови жици :lol:

Вто Яну 11, 2005 1:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Не може така. LatchClock се ползва само за определено устройство, докато Shiftclock е общ за всичко, накачено на SPI шината.

Така е, но в моя случай няма да има друго освен регистъра на SPI, така че в този контекст се търси решение за максимална скорост. Просто искам нещо, различно от софтуера да дига LatchClock след 8 такта на Shift Clock-a, т.е. след като предаването е приключило.

Вто Яну 11, 2005 1:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
защо не си го натикаш всичко в едно CPLD?

Той и Тони ми промиваше мозъка с подобни идеи. :) Но не ми се иска да замествам нещо, дето струва 30 ст., с друго, дето струва 10 лв., пък изпълнява същата ф-я. Освен това тепърва ще трябва да уча, да купувам оборудване и т.н.

Вто Яну 11, 2005 1:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
е, не е чак толкова скъпо де... пък и ако правиш единични бройки, какво ти пука? но хоризонта определено е друг!

аз си купувам xc9536-10 за <$1.50, средата за програмиране е без пари, дупчилото е 2бр 74125 и един куплунг. дори и да си го купиш е 20лв.

друг е въпроса с четенето/ученето. там не мога да ти помогна. за съжаление (още) човешкия мозък няма USB интерфейс за външна памет тип "клечка". става само през очите. дори през ушите е много бавно - все едно да дърпаш филм през телефонен модем :wink:

Вто Яну 11, 2005 2:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами ако наистина е таква цената, то съм склонен да помисля.
Но все пак да разгледаме другите аспекти.
1. Като гледам документацията, консумацията му е минимум 0.006 mA за мегахерц или 0.6А за максималните 100 MHz. Тоест, задължително ще се захранва отделно.
2. За да има смисъл от цялата работа, трябва да има паралелен 8 битов интерфейс, плюс още един бит за клок. Тоест, трябва да се ангажира цял порт, а аз не мога. На А са ми ADC-тата, на B са ми външния часовник и SPI-а за програмирането, както и аналоговия компаратор, който може би ще ползвам, на D са RXD & TXD, както и външните прекъсвания, които може би ще ползвам, на C ми е I2C.
По-бърз сериен интерфейс от хардуерния SPI трудно може да се измисли. При някакво средно решение, например 4 битов интерфейс, ще се губи време при предаване от страна на контролера, което обезсмисля до голяма степен начинанието.
3. Корпусът на това нещо доста ще ме затрудни докато го сложа на платката.

Вто Яну 11, 2005 3:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
1. е, за консумацията си прав, но чак 600мА не стига. пък и ти едва ли ще го караш на 100МHz. но ако все пак се налага да работиш на тази честота, амперите са ти в кърпа вързани, независимо какво хардуерно решение ще ползваш.

2. не разбрах добре за 8-битовия интерфейс... програмируемта логика затова е програмируема, защото можеш да си я програмираш както искаш :wink: например, можеш да си направиш 21-битов преместващ регистър, в който да помпиш през SPI-то последователно команда, данна, операция и да ги интерпретираш на 22 клок в някаква стейт-машина.

3. аз ползвам VQ корпуси. имам си собствено мнение по отношение на "лепенето на жици" по универсални платки - не го правя от много години. просто си правя платка за всяка разработка. като теглиш чертата излиза по-бързо (и по-евтино, щото моето време не е без пари). Но да знаеш, че го има и в PLCC корпус, за които има и цокли, които влизат на 0.1" растер платки. ТОВА не трябва да те затрудни, нали?

Вто Яну 11, 2005 3:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Добре, ако комуникацията е по SPI, какъв е смисъла? Какво ще спечеля?

Вто Яну 11, 2005 3:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
програмируемост, гъвкавост, възможност за разширение... де да знам, то не е като в "треска за злато" по БТВ.

щом ще слагаш нещо на SPI, значи не ти стигат крака - диоди, бутони, и разни такива. събираш всички в един чип - входове, изходи, броячи, дешифратори. утре може да ти дойде на акъл да сложиш още 2 бутона/диода, или IrDA. или да си разместиш опроводяването на платката, че да ти е удобно. и за това да смениш/допишеш 2-3 реда? не е ли смислено?

в същност, смисъла е да научиш нещо ново :wink: после идеите сами ще те подгонят, вервай ми!

Вто Яну 11, 2005 3:42 pm
Профил
Мнение 
Àáå êîðïóñà íå å ïðîáëåì, íî öåíàòà çà äîñòàòú÷íî ãîëÿìà íå å íèñêà, íà íåãî ìó òðáâàò äîñòà êëåòêè àêî èñêà âñè÷êî õàðäóåðíî äà ðåàëèçèðà. Ïîíå 256 êëåòêè .. ïî-íàé-îáùè ñìåòêè, âúïðåêè ÷å ñëåä åäíî óòî÷íåíèå íà çàäàíèåòî íåùàòà ìàëêî ñå ïðîìåíèõà, ìîæå è äà ïîíàìàëåÿò .. íî êîìóíèêàöèÿ è âñ.äðóãî .....SPI .. íå çíàì äàëè ìó òðÿáâà .. ìîÿòà èäåÿ å ïàðàëåëíî, íàâðúçâà 15 êðàêà íà ïðîöåñîðà, 8 äàííè, 5 àäðåñà, R/W, data available ... è ñè ïðåäàâà âñè÷êîïàðàëåëíî .... èìà ñè íà ëîãèêàòà 32 ðåãèñòúðà, ìîæå äà ñà ìó âõîäîâå, èçõîäè, êàêòîè òåÿ çà áðîÿ÷èòå .. è òàì å âñè÷êî . ïðîöåñîðà ñàìî ñè ãëåäà êåôà..... íî FPGA ùå ìó äîéäå ïî åâòèíî îò CPLD ....çà ñúùèòå ïàðè ùå èìà íÿêîëêî õèë. êëåòêè .. êîåòî âå÷å å äðóãî, ìîæå êàêâîòî ñè èñêà òîâà äà íàïðàâè..... à öåíàòà å òàì íèàêóäå, îêîëî 10$ â ìàëêè ñåðèè....

Вто Яну 11, 2005 5:50 pm
Аватар

Мнение 
Добре, все пак да се върнем на конкретният проблем - има ли читаво решение или не?

Вто Яну 11, 2005 6:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]