|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 5:14 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
Помпа за шпиндле с водно охлаждане ....
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Помпа за шпиндле с водно охлаждане ....
Става въпрос за малък шпиндел, китайче 1.5 kW, но за мойто рутерче ми се струва ще свърши работа. Та въпроса е каква помпичка да му сложа, някакви препоръки ? Тия за фонтасни малко са ми съмнителни, маркучетата са сравнително малки, струва ми се няма да смогнат изобщо. Сега може да взема някакво водно за комп може би, но пък съм си поръчал радиаторче с което не видях китове на приемливи ценим тия с големите радиатори са по $200-300 което ми се вижда много. Има сравнително евтини помпи като за прехвърляне на течности, но всички са колекторни и малко не ми харесва. Чудя се за циркулационна помпа като за парно, има такива които ги дават до около бар, което трябва да е достатъчно. Пробвах с вакуумната колко му трябва на около 0.4 бара тече прилично. Та ако може да препоръчате тип помпа .
|
| Вто Сеп 12, 2023 8:42 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Помпа за шпиндле с водно охлаждане ....
Погледни помпи за аквариум. Аз купих за моя шпиндел такава, но проекта още ми отлежава на трупчета. Китайците предлагат разни варианти като този. Поръчах и ми пристигна и тя, но още не съм я разопаковал ...
|
| Вто Сеп 12, 2023 8:58 am |
|
 |
|
ToHu
|
хмм ще пробвам някоя. То със шпиндела идва някаква, ама умряла работа.
|
| Вто Сеп 12, 2023 9:09 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Идеята за готово водно охлаждане за компютър не е лоша. Всичко е готово, термоконтрол, аларми, по-безобиден антифриз...
|
| Вто Сеп 12, 2023 11:47 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами не знам помпичката и дали ще смогне. Те са затворени системи с малък обем и разлика във височините. Да когато системата е затворена височината не е от значение тъй като входното налягане е равно на изходното но физически как ще се разположи ... аз взех радиатор за такава, може и помпа да взема.
|
| Вто Сеп 12, 2023 5:29 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Пробвах една за претопяване, вие та се не трае, ще я връщам, случай бих една като за фонтан, 980 cfh, това естествено при височина 0, но на височината на шпинфела и с хидравличните загуби тече точно колкото е нужно, само дето е потопена, т.е. ще трябва да имам по-големичък резервоар. Мисля си как с един заек да утепят трима ловци ...чудех се ако сложа радиатора на входа на таблото, вентилаторите да са на другия край на таблото, така въздуха мина, охлажда радиаторите, влиза в таблото, и излиза. Вярно ще е леко позагрят от радиатора ама това за моя шпиндел е нищо. Днес 5-6 часа въртя, водата в кофата съвсем леко да е загряла, то верно че и шпинфела не е много натоварен, ама то повече май никога няма да е. Доста мек между другото, на 100 hz, което са 6000 rpm със свредели 3.2. се усеща как падат
|
| Сря Сеп 13, 2023 10:01 am |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Да докараш вода в таблото не е най добрата идея  Защо не си хареса автомобилен радиатор (пита за парното) от някоя каруца ?
|
| Сря Сеп 13, 2023 12:43 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
+1 Аз намерих радиаторче от парно с медни тръбички (масово са с алуминиеви). На него мисля да сложа два големи 12V вентилатора за комютър и да приключа въпроса.
|
| Сря Сеп 13, 2023 2:06 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
За водно охлаждане на компютри се предлагат радиатори изцяло от мед. Разбира се тъй като се тунинг аксесоари, и цената им е като за тунинг аксесоари.
|
| Сря Сеп 13, 2023 4:44 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами тунинг, не са, вече ги има масово и са за без пари, зависи от размера. Реално веч еима цели водни за около 100$ но не съм сигурен колко ще грее тоя шпиндел и дали такова с единияен радиатор ще се оправи. Затова исках с троен или четворен да съм сигурен. От тия които са 360 мм има за по $115 със всички, ама аз нали съм максималист .. видяха ми се тънки, и си поръ1ах само радиатор 360 мм който е дебел 45 мм, тия нормалните са по 20 някъде, та радиатора само е 101 пари, иначе за тия пари можех да взема или 240 мм със всички или да добавя още 15-20 и да взема 360 мм със всички, но все единични ... малко се престарах ама какво да се прави . Е то винаги мога да го върна тоя радиатор ако реша, като гледам май и с 240 мм единична дебелина ще се охлажда шпиндела... направо може и така да направя, да върна и помпата и радиатора и да вземе нещо готово на 360 мм и да се приключи. Единствено не знам дали ще мога да го изнеса толкова далече.
|
| Сря Сеп 13, 2023 5:35 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|