|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:56 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 КИИП
Здравейте! Може ли малко разяснения относто правомощията, които се придобиват, от членове на КИИП? Аз мога да стана член в ЕАСТ. Въпросът е какво следва от това? Къде примерно и кога при проектирането на някакво у-во се използва подобен печат? Айде при проектиране на сгради, халета, складове - добре. Аз нямам намерение да правя това. Дори машиннопроектантските дейности са извън КИИП. Някой може ли да хвърли малко светлина(1-2 кофи примерно)?! Благодаря!
_________________www.elkran.com
|
| Съб Сеп 09, 2023 10:37 am |
|
 |
|
syscop
|
 Re: КИИП
Можеш да правиш проекти - няма да търсиш проектант, съответно да му плащаш, ако е за теб. Ако е за други - ще ти платят за проекта. Проектите и в двата случая стават част от документацията за строителния обект. ЕАСТ - Електротехника, Автоматика и Съобщителна техника - във всяка от тези области може да правиш проект и той да бъде законен.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Съб Сеп 09, 2023 12:56 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Какво означава да правя проекти?! Аз и сега мога да правя проекти. Не разбирам разликата. Пред кого трябва да бъде представен този проект и за какво трябва да се отнася, за да бъде законен?! Аз в тези области не съм виждал да се заверява проект примерно в надзора.. Освен това ЕАСТ има 3 подкатегории, от които може да се избира - електротехника, автоматика и КИП, компютърни системи... Т. е. ако избера автоматика и КИП мога ли да правя за компютърни системи и електротехника?! Това по евросхемите ли като се участва?!
|
| Съб Сеп 09, 2023 2:28 pm |
|
 |
|
syscop
|
Всеки може да направи проект. Проект без печат е лист хартия. Няма отговорно лице. Например: не може проект за ел. инсталация да бъде част от строителната документация на който и да е обект, ако не е подпечатан от правоспособен проектант. Същото е и ако една сграда няма проект за ВИК подпечатан от правоспособен проектант.
Не става дума за европроекти и подобни.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Съб Сеп 09, 2023 5:41 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Това касае основно строително и инвестиционно проектиране. Например в една сграда имаш ел.проект НН, това са общо казано консуматорите осветление, контакти, табла и т.н. проект КТП или СН, това ти е подстанцията, КИПА където влизат БМС-и, управление на вентилация и климатизация и др. такива, слаботокови инсталации, които по принцип вкл.пожароизвестяване, оповестяване, озвучаване, структурно окабеляване, охрана, контрол на достъп, видеонаблюдение и т.н. ...кипа е малко ни риба ни рак защото се призислява към слаботоковите но всъщност може да е доста "силнотоков" но като правило е отделен проектант. Обикновенно за всяка от тези части имаш отделни проектанти, за да влезе тоя проект в документацията към строителният обект трябва да бъде подписан и подпечатан от правоспособен проектант. Записването само по-себе си не е достатъчно. Когато се запишеш в съответната камара ще получиш ограничена правоспособност, трябва да мине някакво време за да получиш пълна правоспособност. Да проектираш контролер за телфер не се изисква да си член на камарата, но за да проектираш ел.проекта по който той ще бъде инсталиран се изисква, друг е въпроса, че за много дребни неща това не се прави. От друга страна с чисто сърце мога да кажа, че мнозинството от членовете в електро секциите са открояенни некадърници които не са никак наясно с материята, всеки се е научил да прави нещо и го прави без грам мисъл, те затова и проектите им са на такова ниво, особенно ако стигнем до по-специфичните случаи. Затова и като стигнат до нещо което трябва да работи, или е различно от офисче или панелка, тичат при консултанти да им ги направят, 10-12 години се нагледах на такива. Ако не планираш да се занимаваш в тая сфера, не ти трябва да се регистрираш.
|
| Съб Сеп 09, 2023 6:16 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Благодаря! Реално се чудех къде влизат контюфюторите и управлението в цялата работа. Не ми трябва това нещо. То аз самият съм напрвал незнайно колко проекта за преустройство на кранове и съм си ги регистрирал в държавния надзор и т. н. И никой не ми е искал печат. Та викам знам ли - може да допускам грешка и да трябва да се коригират нещата. Честно казано дори не ми се вижда удачно изобщо да го имам, защото това нещо е с много ниска добавена стойност... Поздрави!
|
| Съб Сеп 09, 2023 8:48 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами аз го нямам, не ми пречи да съм направил стотици проекти, вклююжен поток, газовата връзка , терминали на Лукойл и къде ли не ... който иска читав проект си намира хората, а такива да слагат печати много, то те самите много често са ме търсили да им правя проектите.
|
| Нед Сеп 10, 2023 12:23 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|