Отговори на тема  [ 2474 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Private написа:
...Ще ми е драго след още някоя година пак да си пишем в условията на още по-висок дял на електрокарчетата и намалял дял на тракторчетата...

А на мен би ми било драго да си пишем за оптималните за всеки автомобили, а не за теоретични зелени джендъращини. :mrgreen:

Ето, ти пропагандираш ползите и предимствата на EV от много години. За тоя период ти колко EV си притежавал?
Знам, не си. Идеята ти е другите "да дадат", а ти да тракаш с въглищарката. :D
Всъщност поне карал ли си EV? Поне качвал ли си се в такова? Обществения транспорт не го броим.

Което ме подсети, че през годините съм писал и други неща за EV. И понеже едно от хобитата ти е форумна археология, защо не изровиш пасажа за собственика на EV насред кръстовището, без електричество, с щепсел в едната ръка, и петдесетка в другата? Да си припомня какво ни очаква... :D

Сря Сеп 06, 2023 11:47 am
Профил

Cekins написа:
Аз засега съм насочен към хибрид. Някак си прехода ще е по-плавен :) по нещо от двата свята.

Най-слабото място на електричките е батерията. Най-силното е малкото разходи по поддръжка и гориво.
Най-слабото място на ДВГ е поддръжката, съответно разходи. Най-силното им е относително ниската цена.

Хибридите вземат най-лошото от двата свята... Електричка без батерия и ДВГ със сложна поддръжка.
Правилният начин да съчетаеш двата свята е да вземеш по една от всеки тип. Едно истинско ДВГ и една истинска електричка. То по принцип вече почти всяко семейство е с две или повече коли. Тъй че вече според това кой кара повече и как кара ще си ги разпределите. Идеята е електричката да се скъсва от каране, а ДВГ-то да е повече резерва или за кеф. Примерно аз много се заглеждах по легените (honda legend). И може би трябваше да си взема, щото гледам бая скочиха. Но все още се намират относително евтини. Евтини са щото поддръжката им е солена. Но тя поддръжката е според карането. Ако не се кара всеки ден изкарва дълго без проблем (ако изключим данъка и застраховката).
Естествено ако ДВГ-то се кара редовно (примерно от жената) може да е по-малко. Но пак е добре да е нещо с малка поддръжка, демек истинско ДВГ, а не накачулено с хиляди екстри или сложнотии...

Чет Сеп 07, 2023 9:52 am
Профил

miro_atc написа:
Cekins написа:
Аз засега съм насочен към хибрид. Някак си прехода ще е по-плавен :) по нещо от двата свята.

Най-слабото място на електричките е батерията. Най-силното е малкото разходи по поддръжка и гориво.
Най-слабото място на ДВГ е поддръжката, съответно разходи. Най-силното им е относително ниската цена.

Хибридите вземат най-лошото от двата свята... Електричка без батерия и ДВГ със сложна поддръжка.
Правилният начин да съчетаеш двата свята е да вземеш по една от всеки тип. Едно истинско ДВГ и една истинска електричка. То по принцип вече почти всяко семейство е с две или повече коли. Тъй че вече според това кой кара повече и как кара ще си ги разпределите. Идеята е електричката да се скъсва от каране, а ДВГ-то да е повече резерва или за кеф. Примерно аз много се заглеждах по легените (honda legend). И може би трябваше да си взема, щото гледам бая скочиха. Но все още се намират относително евтини. Евтини са щото поддръжката им е солена. Но тя поддръжката е според карането. Ако не се кара всеки ден изкарва дълго без проблем (ако изключим данъка и застраховката).
Естествено ако ДВГ-то се кара редовно (примерно от жената) може да е по-малко. Но пак е добре да е нещо с малка поддръжка, демек истинско ДВГ, а не накачулено с хиляди екстри или сложнотии...

т.е. тесла и дачия? Въпреки, че Дачия вече и те имат елекртички - племенника се похвали с една такава. Нова в БГ - 50к лв. Субсидирана в Румъния за румънци - 10к евро. И румънците са му хванали цаката - карат я година и я продават за 25к лв на българи т.е. нова ел.кола им излиза +5к лв на година - да са живи и здрави данъкоплатците които плащат масрафа ...

Чет Сеп 07, 2023 10:16 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Най-слабото място на ДВГ е поддръжката, съответно разходи. Най-силното им е относително ниската цена...

Като чета написаното от теб на тема EV и автомобили с ДВГ, все се сещам за приказката: кога стана калайджия, кога ти почерня трибуквието...

А по повод разходите, ще си позволя да се самоцитирам: Не е важно какво и колко харчи автомобилът ти, а как ти понася това. :mrgreen:

Какъв е твоят средния месечен пробег?

palavrov написа:
т.е. тесла и дачия?

Тесла да не са започнали да произвеждат автомобили? Че доскоро предлагаха някакви недовършени макети от папие-маше.

Чет Сеп 07, 2023 10:55 am
Профил

palavrov написа:
т.е. тесла и дачия? Въпреки, че Дачия вече и те имат елекртички - племенника се похвали с една такава. Нова в БГ - 50к лв. Субсидирана в Румъния за румънци - 10к евро. И румънците са му хванали цаката - карат я година и я продават за 25к лв на българи т.е. нова ел.кола им излиза +5к лв на година - да са живи и здрави данъкоплатците които плащат масрафа ...

Не, една година (даже не знам дали не беше 9 месеца) се чака. После може да я продадеш на първия ден. Демек с познати може да се уреди да си я вземеш чистак нова за около 20-25к. В карса гледах русенци продаваха чистак нови за под 30к. Румънската субсидия беше около 7к евро. И това е разликата всъщност дали ще си я купиш от нашия магазин. Както и да е, дачията не е кола. Супер неудобна, няма багажник, то и двигател няма... с тия 45 коня, извинявай ама е по-скоро голф количка. Няма и батерия, тъй че аз изобщо не съм се интересувал от тях.
Теслите са за хора с много пари... и поради тая причина и от тях не съм се интересувал. Те са и съвсем друга категория. Иначе при нас има две основни категории дето стават. Едната е от сорта на хюндай кона и т.н. с батерии над 60квтч, двигатели над 200 коня, екстри от сорта на автопилот. Значи автопилота не е съвсем да го оставиш да кара сам, но не и прост круз контрол. Въпросът е, че следи лентата, следи и колите отпред. Това поне за мен е полезно, защото с тия телевизори вътре ми се случва да се зазяпвам, та това те предпазва в над 90% от подобни ситуации да не стане беля. Кефи ме, че не и досадно... то пак има и такива предупреждения, но поне при коната много ме кефи как леко дърпа волана и се усещаш, че от време на време трябва да се гледа и пътя ;-)
Та тоя клас е хубав и като кеф и като мощност и като пробег, изобщо бие ДВГ-та в почти всички отношения, освен цената... Даже и втора злоупотреба почват от 60к лева.
Следващия клас за простосмъртни няма автопилоти, мощността е значително по-малка, батерията също... Нещо като междинка е да кажем Ioniq-а, но такова не съм карал, само чувам добри отзиви. Според мен най-доброто в тоя клас и не случайно се ориентирах към него е рено зое. Значи то винаги има някакъв компромис. Няма безплатен обяд. Не може една кола да струва по-малко от другите без причина. Въпросът е тая причина дали те бърка или не. В случая със зое-то причина е липсата на DC заряд. Мен това изобщо не ме бърка щото не зареждам по станции, а то тук и по принцип няма DC станции. Така или иначе на запад и на север това е минус за тоя модел и съответно цената е, да кажем че моята струваше 10к евра в Норвегия. Верно аз хванах и доста нисък курс на кроната. Но така или иначе кола на 5г и 50к километра.... Няма друга електричка, която да минава 300км за тия пари. Просто няма. Да не говорим, че каквато и да е 5 годишна кола ако е в перфектно състояния струва повече. (изключвам Дачия...)
Това за мен са двата класа дето стават. Има и по-нисък със старите електрички, дето минават 100км и то ако е по нанадолнище само... Или пък с малките батерии, примерно като зое с малка батерия. Ами у нас ги продават на 150-170к км. Писах вече, че практически това означава че е циклите на батерията са към края. Освен ако не е подменяна, ама по официална статистика на рено под 1% са сменяли батерии и се обзалагам, че нашите джамбази едва ли ще внесат подобна. С една дума тоя клас електрички според не става. Който иска да се набутва...
Има и още един клас - китайчетата... там отзивите са супер, само дето още почти няма втора ръка. Евентуално това е подходящ избор за чистак нова, ако евентуално ги пуснат по нашите магазини или пък човек си я купи от скандинавско, май и в англия (ама там ще е с другия волан и не става).

Чет Сеп 07, 2023 11:03 am
Профил

itso.t написа:
miro_atc написа:
Най-слабото място на ДВГ е поддръжката, съответно разходи. Най-силното им е относително ниската цена...

Като чета написаното от теб на тема EV и автомобили с ДВГ, все се сещам за приказката: кога стана калайджия, кога ти почерня трибуквието...

Ами интересувам се бе Ицо. Да не мислиш, че на сляпо ей тъй съм отишъл да си купя. Аз съм скрънза и лесно пари не давам ;-)
Само акъл не ми се свиди и затова споделям наученото. И то е, че не всичко при електричките е цветя и рози. Имат си още проблеми, но просто проблемите не са тия, които описват повечето митове за тях.

едит: питаше за пробега ми... Мени се през годините, но напоследък правех по около 1000км месечно. Това лято е двойно, само на електричката съм навъртял 5к за два месеца. Но това е по-скоро стечения на обстоятелства.

Чет Сеп 07, 2023 11:15 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Ами интересувам се бе Ицо. Да не мислиш, че на сляпо ей тъй съм отишъл да си купя. Аз съм скрънза и лесно пари не давам ;-)
Само акъл не ми се свиди и затова споделям наученото. И то е, че не всичко при електричките е цветя и рози. Имат си още проблеми, но просто проблемите не са тия, които описват повечето митове за тях.

Похвално е че се интересуваш. Още по-похвално е че споделяш опита си.

Но от това което виждам отстрани, опитът ти е скромен (няколко месеца ако не греша), при това само с един вид EV. Тоест, все още си в еуфория от новата придобивка с тъчскрийн.
До не много отдавна се оплакваше от ръчната на голфетката, та мога да предположа че ъпгрейдът е бил от старичък Голф на доста нов EV.
Тоест, сравнението ти не е на еднакви като възрасти и клас автомобили, а на автомобилен дядо на преклонна възраст на който са започнали да му се обаждат болежките и новичък EV все който още показал дефект. Да, така погледнато поддръжката на EV е доста по-изгодна. Но нека да мине малко време и да видим дали е така и на практика...

Какво ми прави впечатление при собствениците ма EV...
Един юнак разказва как отишъл на море до гръцко. Разказът му беше нещо като: стигнах за толкова часа, изразходих толкова киловата, заредих еди си къде за толкова време?

Да се забелязва нещо не наред в разказа?
Типичен разказ за пътуване (с ДВГ разбира се) звучи горе долу така: движението беше / не беше натоварено, пътят беше хубав / лош, имаше / нямаше идиоти, спряхме да видим..., спряхме да хапнем.
Какви киловати какви мегаджаули? Това разказ за пътуване ли е или анализ от главния счети на габровска фирма? :mrgreen:

И това не е изолиран случай.

Нещо клошарско има в цялата работа... :D

Чет Сеп 07, 2023 11:42 am
Профил

Ицо, електрички карам от 3-4 години, просто защото съдружникът ми е луд фен. В момента има 7 броя...
Тъй че ако си мислиш, че аз тук ви надувам главите то повярвай може да бъде много по-зле. Аз все си мисля, че не съм чак такъв фен и дълго време отказвах да си купя собствена. Иначе си прав, едва от 3 месеца карам собствена...

Основната причина да бъда песимист е точно опитът, щото първите електрички на моя човек бяха лийф и канго. Лийфа честно казано след няколко карания реших, че по-добре да не го карам. Кангото е още по-отвратително, даже няма и радио, но тъй като е товарно и то голямата база колкото и да ми беше неприятно го карах, щото до село са 90км и докато строиш често се налага носене на материали...
Та така... не бях особено очарован. Но както си забелязал голфът ми вече е на достолепни години и въпреки че го поддържам отдавна си му беше време. Но нали съм скрънза и все не ми се даваха пари. Между другото имам и джаз, който уж го купих за щерката ама доста го покарах. Та бях в голяма дилема с какво точно да сменя голфа, дали пак с мъник от сорта на джаза или с нещо по-тежко. Електричка изобщо не беше планирана. Но както е всяка работа при мен, става много бавно... забелязва се предполагам ;-)
Та междувременно съдружникът ми взе да си купува по-хубави електрички и след като покарах видях, че нямат нищо общо с ония таралясници... Междувременно си сложих и слъчогледите. И най-вече междувременно и цените на колите скочиха. Това може би изигра най-голяма роля, щото пак ще кажа че съм скрънза, а от друга страна колите дето ми харесваха станаха по над 20 бона. И те така... аз продължавах да се опъвам, ама при поредната оферта, посмятах, посмятах и като теглих чертата изборът не беше чак толкова труден. Пак ще кажа, че бях карал преди това, макар и не много, но достатъчно за да знам как е на дълъг път и т.н. Да, определено има проблеми. Ако зареждаш по станции разходът е хайде не баш като бензин, но не е много по-евтино. И да и чакането е кофти. Но истината е, че с електричка се пътува много по-приятно, спрямо друга кола за същите пари. Не сравнявам с Майбах разбира се. Приятно е защото е на порядък по-тиха, нямаш проблеми с изпреварвания. Даже с моето зое нямам проблеми, а при 200+ коня и то електрически, просто както се казва няма нищо общо...
Да, сигурен съм че има и бензин/дизел с много коне и луксозни лимузини... даже съм се возил. Но то и при електричките има космически кораби. Даже тъпата тесла ако вземеш ако искаш ще се хванем на бас, че като дам газ, ако гърбът ти не е залепен на седалката ще го залепя. Колкото и да се опитваш не може да се удържиш. Вероятно си се возил, но ако не си... пробвай ;-)

Чет Сеп 07, 2023 12:24 pm
Профил

Ицо, тоя юнак май е кумът ми - той ги пише такива. Фен е на електричките и като го замотаха прекалено много с доставката на нов йоник си купи една х5-ца на старо комай за същите пари. Доволен е. Дори идва и до Белгия с нея - пак същия разказ - къде колко киловата е зареждал. Общо взето дълъг път е преди всичко планиране. И палене на свещи като отидеш на електростанцията да не си на опашка от чакащи да капнат по половин час ток, че да не ти се проточи чакането с няколко часа. Другата драма е качване по планините - Алпите ги заобикаля ама скоро беше ходил да катери някакъв връх в Пирин и се беше изправил на нокти дали няма да вика ток в туби :D

Миро, китайчетата тук ги продават в собствени салони. На който му е мерак може да мине да си купи нова и от тук. Предполагам, че скоро ще ги има масово и в БГ.

Чет Сеп 07, 2023 1:50 pm
Профил

palavrov написа:
пак същия разказ - къде колко киловата е зареждал. Общо взето дълъг път е преди всичко планиране. И палене на свещи като отидеш на електростанцията да не си на опашка от чакащи да капнат по половин час ток, че да не ти се проточи чакането с няколко часа. Другата драма е качване по планините - Алпите ги заобикаля ама скоро беше ходил да катери някакъв връх в Пирин и се беше изправил на нокти дали няма да вика ток в туби :D

Проблемът с дългия път са приложенията и регистрациите. Особено в Германия, може и в други държави, но аз там го ядох докато не намерих правилното приложение с което да си пускам и спирам заряда. Накрая те го изядоха, тъй като не могат да си дръпнат парите от сметката ми. Писах им три пъти с молба да ми издадат нормална фактура или да ми чарджнат картата, но ония са тъпи и упорити.
Иначе проблем с планирането е да избереш къде и кога, защото едно е да седнеш да изпиеш едно кафе или да хапнеш докато чакаш, друго да висиш някъде дето няма нищо наоколо, дори тоалетна. Сега някъде може и да има региони с малко станции, но това ще е нещо специфично. В общия случай има зарядни под път и над път и никога няма опашки, защото цената на зареждане е в пъти по-скъпо, отколкото да си заредиш вкъщи. Не казвам, че не е невъзможно някъде да се случи заето, но това пак е проблем само за коли с малка батерия. С голяма няма логика караш до дупка, нормално ще си оставиш едни 100км резерва, така че дори да се случи заета станция да имаш да стигнеш до следващата че и по-следваща.
Реално ситуацията не е по-различна от това да караш спортна кола. Със Субаро от София до Варна ако се настъпва са нужни три резервоара бензин. Верно там бензина може да си го носиш в туби, ама не съм видял някой с такава кола да си носи туби. Нито пък да се оплакват. Пак казвам единственият сериозен проблем при дълъг път е, не е че трябва да се спира малко по-често, а че евентуално да се чака (повече или по-малко в зависимост от бързината на заряда). Поради тая причина не е практично за хора, които имат редовни дълги маршрути. Но ако пътуваш рядко и не бързаш, то не само не е проблем ами даже е и по-приятно, просто защото самото пътуване е по-малко изморително.

Чет Сеп 07, 2023 4:28 pm
Профил
Аватар

palavrov написа:
и се беше изправил на нокти дали няма да вика ток в туби :D

Скоро и туби ще има :D
https://zipcharge.editorx.io/website

Чет Сеп 07, 2023 4:44 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Не е лошо да си купи човек, едно ДИЗЕЛОВО Камионче пътна помощ! :idea: Гладен няма да остане с тия тротинетки дето ще се напускат :D

Чет Сеп 07, 2023 4:53 pm
Профил

Баси измамниците с тия стартъпи.... шарени картинки на рекламите и нито една разумна идея....

Чет Сеп 07, 2023 5:12 pm
Профил

егати субаруто ....с порш няма такива грижи, и 645-та стига с един резервоар колкото и да я настъпваш, да не кажа че с Q-то ще стигна с 5-10 мин разлика щото все пак си е голямо, и ще ми е останал половин резервоар. Това сравнение нещо не е много адекватно.
Лично за мен идеята да планирам къде да зареждам, да търся софтуери, да мисля дали не съм настъпил повечко или пък дали не карам много агресивно ми е малко в повече. Аз много често ако вляза в бензиностанция и няма свободна колонка продължавам към следващата, нещо чакането не ми е силата, а да чакам 20-30 мин за да заееждам още 20-30 ...просто няма как да стане. Аз пътувам или по работа или за удоволствие, и в двата случая искам да губя минимално време по бензиностанции и др. подобни. Ако знам хубав ресторант мога да спра и да изгубя 2 часа, но не искам и 5 мин да чакам за да заредя.
Имам опит с метанови коли, където ситуацията беше подобна. С моето каране София-Варна ми трябва поне едно зареждне, същото е София-Бургас. Това са ми най-омразните пътувания, за един проект всеки ден карах софия-варна и 2-3 пъти трябваше да карам с кадито за да нося разни неща, е такова наказание няма, хем зареждането с метан е доста по-бърз процес. Е онзи ден ходих до охайо, 200 мили тръгнах, стигнах, домързя ме да заредя, тръгнах на обратно и нейде малко преди инди спрях да зареждам, не съм мислил къде, кога как, знам че с едно зареждане минавам около 400 мили, резервоара рядко е под 1/4 ако бензиностанцията ми е н път ще заредя на тръгване, ако не ще заредя нейде по пътя, това е последното нещо за което мисля, а на собствениците на електрички това май е първата им грижа. Лично за мен не е опция.

Чет Сеп 07, 2023 6:32 pm
Профил
Аватар

Ъъъъ - заредено топ - с настъпване колкото може по нашите пътища - Варна-София-Бургас-Варна и може да успея да се прибера и до Разград :) Все пак е добре да се уточнява Субаруто :) С нормално каране спокойно мога да мина над 1000 км. без да зареждам. Не че няма и такива субита дето горят по над 18-20, ама те тях не ги карат много-много на такива маратони :)

Чет Сеп 07, 2023 6:45 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2474 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 165  Следваща