|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:30 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|
MCU модул с LAN порт и малко RAM памет.
| Автор |
Съобщение |
|
xyz2
Ранг: Минаващ
|
 MCU модул с LAN порт и малко RAM памет.
Ситуацията е следната. Имам компютър работещ под Linux и ползвам в него Firefox. Компютърът е с LAN порт, но не е свързан с интернет. От друга страна понякога при определи ситуации, които още не съм разбрал от какво се случват се получава така, че компютърът да забие и тогава единственото решение е да бъде изключен механично и рестартиран.
Естествено като несвързан в интернет, то ползват локално написани от мен web приложения. Забиването води до загуба на това, което съм правил до момента (пиша текстове най-вече) и не съм го записал. Идеята която имам е външно електронно модулче да играе ролята на сървър и непрекъснато да записвам направеното там. Така дори да рестартирам компютъра, то направеното се помни на въпросното и може след рестарта да се зареди и работата да продължи без загуби.
Пиша текстове, така че нужната за съхраняване информация е съвсем малко - примерно 1-2 мегабайта са достатъчни. Явно трябва да се реализира нещо като HTTP, но инсталирането на сървър на въпросното електронно модулче е пресилено казано. Първо тъй като имаме директна жица, то нито има опасност от разместени или загубени пакети, нито от други проблеми, които се появяват когато съврърите обслужват множество заявки от множество места.
Основният ми въпрос е какви проблеми виждате при подобна реализация? Например USB протокола е доста тежък, но нямам представа как стоят нещата, ако трябва да се реализира прост съврър работещ с точно един клиент.
|
| Съб Сеп 02, 2023 3:10 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
 Re: MCU модул с LAN порт и малко RAM памет.
Какво ти пречи да си го правиш този запис на компютъра?
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Съб Сеп 02, 2023 3:33 pm |
|
 |
|
xyz2
|
Да записвам през 10 секунди на компютъра би потрошило диска или най-малкото ще го омаже жестоко... Освен това използването външен модул има и друга бъдеща цел.
|
| Съб Сеп 02, 2023 3:41 pm |
|
 |
|
syscop
Ранг: Форумен бог
|
Имаш различни начини за действие, например: 1. Да си копираш/синхронизираш директорията, в която пишеш на друго място; 2. Същото, но на друг компютър; 3. Най-правилното според мен: оправи си компютъра. Ако всичко по него е наред може да работи с години без да забива или да има нужда от рестарт. Това важи и за машина с windows. 4. .... Linux има достатъчно добри инструменти за нещата, които искаш да постигнеш.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Съб Сеп 02, 2023 6:42 pm |
|
 |
|
xyz2
|
Начини за действие колкото си щеш, но аз задавам конкретен въпрос, а не се чудя какво да правя. Казах, че има и друга цел проекта, която изобщо не се изпълнява от това което предлагаш.
|
| Съб Сеп 02, 2023 9:12 pm |
|
 |
|
syscop
|
Точка 2 е това което искаш - (orange, raspberry) pi, olimex имаха/имат нещо с а10 и мрежа. Каквот' ти душа сака. С всичките тези "mcu-та с малко ram" може да си решиш проблема(не него де, а следствията от него).
Жив и здрав, и успех.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Съб Сеп 02, 2023 9:51 pm |
|
 |
|
xyz2
|
syscop знам, че едноплатков компютър идеално пасва на задачата, но както споменах искам разработката и за други цели. Например да се доработва платката и за други функционалности, а на даден етап да почне да се ползва масово от даден група от хора. Тук основният въпрос е колко сложно е началото, т. е. колко сложно е да се отговаря коректно на http протокола от страна на по-елементарна компютърна система. По принцип преди време съм учил за TCP, но само на теория какво предава и нямам и представа от начините за реализация при електрониката.
|
| Нед Сеп 03, 2023 1:14 pm |
|
 |
|
syscop
|
За това, което искаш си трябват "мускули". Има при мен една техника с web сървър работещ върху някакъв хилав pic. Няма такова недоразумение - даваш рефреш на страницата и в 5 от 10 случая забива. Потърси ATSAMA5D27-SOM1, разгледай го. Има линукс за него, тествал съм го на по-голямото братче sama5d3 - работи си. Друг вариант е imxrt на nxp - имат web сървър в примерите. Колко работи не съм пробвал. Сигурно има подходящи и от други производители. Ако аз имах подобна задача щях да търся нещо, което търкаля линукс - там има всичко. Не си струват усилията да се открива топлата вода отново.
|
| Нед Сеп 03, 2023 2:26 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
PIC18F66J60, 3.8KB RAM, не вярвам да намериш LAN MCU с по-малко RAM... Даже и phy му не требе!
|
| Пон Сеп 04, 2023 12:29 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|