|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:05 pm
Система за електронно гласуване с микроконтролер ???
| Автор |
Съобщение |
|
gsimsim2
Ранг: Минаващ
|
Та обяснявам пак защото някои не са разбрали:
Един пулт на Бош струва 2000 лева. Цена наистина не посилна за които и да е общински съвет (трябват 30, може и 15, ако гласуват с един пулт двама). Но проблема е 4е ако общата сума надвиши 6 хиляди (пултове, кабели, карти, контролери и компютър), трябва да се направи търг. А ако е под тези пари и ги има общинския съвет заявени може и без търг а със пряко договаряне. Та това е истината.
|
| Чет Сеп 21, 2006 11:43 pm |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Явно стана някакво недоразумение. 2000 лв. само за един пулт наистина са космическа цена. 
|
| Чет Сеп 21, 2006 11:51 pm |
|
 |
|
gsimsim2
|
 за Димитър
Мисля че сум прав нали. И се извинявам ако съм бил груб с някои но това което предлагат в България е мисля че космическо
|
| Чет Сеп 21, 2006 11:54 pm |
|
 |
|
gsimsim2
|
Благодарско за вас колеги, че ме ислушахте на Светослав Пирев, на Димитър на Реконструктора и на Бате Дедо.
|
| Пет Сеп 22, 2006 12:14 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Колко ти трябват, и какви са изискванията за системата. Относно 2 млн оборот, има фимри .... ама едва ли ще се заинтересуват от подобни дреболии, освне ако наистина не сложат цена по 20 или по 30.
Дай повече инфо, че търг ще трябва ще трябва, цена от 2000 е висока, но за 30 броя не знам дали ще можеш да се вместиш в 6 хил, зависи какъв дисплей се търси за визуализация, една прилично голяма плазма изчерпа лимита. Не много голямо LCD е по добре но като яркост не е супер, светодиодното си е класика, и ако е само за цифри ОК, ако трябва да е буквено цифрено става дебело, скоро смятах подобно нещо, само дисплей не излиза под 2400 Евро производствена цена, сега вече не помня точния рамер колко беше., но не много голям ...96х128 ли нещо такова., готовитте са доста по солени, говоря за VGA LED дисплей. Ако е просто буквено цифро .. има мегдан да е отдолу... абе зависи какво се търси. Иначе вариант за терминал ... около 200 на бройка е може би реална цена, за софта и дисплея трябва да се обсъди. Ако се интересуваш прати PM може да измислим нещо, има доста алтернативи.
|
| Пет Сеп 22, 2006 12:21 am |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
И аз не съм имал предвид естествено цена единична бройка 2к! Но и 6к са малко за 30бр. "пултове, кабели, карти, контролери и компютър". Освен ако човека не се хване да си го направи сам. Щото сумата е малка дори само за елементната база. Нека който успее да вмести в (5,6к/30(слагам 0,4к за комп)=0,1867к) цената на карт рийдър(как звучи, а всъщност е само държач за картата със съответните контактни пинове),карта, 5 бутона, кутия, процесор, захранване, _къв_да_е_дисплей_, интерфейс, платка, лицев панел, една шепа резистори и кондензатори, труд изработка, (труд РАЗРАБОТКА)/30, софтуер за компа и пултовете и някаква (каква да е - може и 1ст.) печалба на фирмата производител(да може поне данъците си да плати завалийката) и това нещо да се получи що годе прилично като външност и качество, да се обади да го видим този гений на спестовността!
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Пет Сеп 22, 2006 6:29 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
ако с нещо може да помогне, мога да предложа устройство с клавиатурка, четец на карти (7816), сериен интерфейс (USB), което всъщност ще е по-добре да се сложи Wi-Fi и така ще отпадне необходимостта да се опъват каквито и да е било кабели...
По принцип и за fingerprint има опция, но едва ли ще може да се продаде без възможността да се гласува с чужда карта 
|
| Пет Сеп 22, 2006 1:23 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Това за fingerprint и на мене ми хрумна, но ще каи цената, четеца е 20-на долара и то на едро, иска си и по сериозни обработки после, направо доста сериозни, а другия вариант е такъв дето се програмира ама пък става неудобен за ползване.
А за цената .... evc, мисля 200 на бройка е приемлива цена, на самото у-во не му трябва дисплей, поне аз така разбирам, четец за карта е в рамките на няколко долара, зависи какъв е но за случая няма нужда да е от най-качествените, едва ли ще се скъсват да гласуват, та нещо средно качество е добре, разбира се от братята китайци, ако търсиш по БГ фирмите ..... забрави. Кутията е най проблемна, добър външен вид с нещо готово ще стане стане трудно, не е невъзможно но е малко по трудно, е излизе около 30-на лева сигурно кутията с доработките. 20 сложи за четец ако го вземаш в малки серии, въпреки че е около 5$ по спомен. От там нататъ една платка CPU и другите неща .. 200 е нормална цена. Не е разумно така да се описва, някой може да си помисли че производителя много ще забогатее за 200 но като сме почнали да обсъждаме.
Ако кутията е специално за него става малко по дебело. За 30 броя не си струва, за 300 ще излезе около 50 на брой, включвам цена на инструменталн оборудване, при 1000 вече ще е под цената на нещо готово. Това разбира се са цени за у-вото. За 30 броя в 6 хил няма да се вмести, но в около 7500-8000 с най обикновенна индикация на резултата може и да се успее. Тук говоря за производство разбира се, а не да го прави човек в къщи където ще изгуби двойно повече време за всичко.
За цените съм доста убеден, в момента точно калкулирам доста по сложен подукт, съпоставяйки двете неща някъде около сметките по горе излиза.
p.s. малко офтопик, ама да се правят пластмаси в БГ си е чисто наказние. Едните те дерът цена по 5, верно добре работят, другите нормална цена ама срокове по 3, третите хи не пращат оферта, четвъртите стават само за кофички за кисело мляко и вилички. Брата китец е истината, такива цени дава, не мога да реша дали има 1000 китаеца които работят с пилики и ножчета, или машините са му без пари , но факта е факт.
|
| Пет Сеп 22, 2006 1:44 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
фингерпринта си е извън темата... цената не е толкова висока, нито поддръжката голяма, при условие че ползваш готов модул дето сам пере и готви, само изискванията към монтажа и кутията са сериозни, но така или иначе това е за друга тема...
Между другото самите чип карти, също не са малък проблем. Ако някой си мисли че ей така ще си поръча лесно мостри и ще си направи собствено решение доста се лъже според мен. Четец/държач/интерфейсен чип - никакъв проблем, ама картите...
Изобщо тая цена от 2к, не е случайна  Няма да е лесно да се бие с чисто нова решение, нова кутия и т.н. По-скоро, човекът трябва да се поразтърси как да пригоди някакво съществуващо решение за това приложение.
Смятам че някаква цена от около 500лв на точка е добра, особено ако се направи wireless така че да няма главоболия с поддръжката, просто пръска устройствате по залата. Ако някое устройство се скапе, ти го връщат с куриер. Да няма нужда от кабели, че къде го настъпили/прекъснали кабела и т.н.
|
| Пет Сеп 22, 2006 2:13 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Пет Сеп 22, 2006 2:14 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами ако държите да видите точно как се олучава цената би могло, мисля че не е разумня и няма да е в полза на професионалистите, защото утре всеки втори клиент ще си мисли че го прекарвате, но ако държите само кажете, мисля че цената е съвсем нормална.
А относно карти, това е най-малкия проблем, и карти и карточетци има предостатъчно на пазара, цените на картите не са кой зане какви, който започне да го прави няма да го прави с идеята за 30 у-ва, това казах вече не е удачно, 500 карти никой няма да откаже да ти продаде на добра цена. Ако някой има проблем с доставка на карти, мисля мога да помогна, но колегата от Футурел също мисля че може да предложи нещо, ако не се лъжа преди време внасяха чип карти. Освен с чип карта може да с еползва RFID, което опростява доста нещата, като цена картат е сходна с чип карта, има ги свободно в продажба, просто не съм голям фн на RFID за подобни приложения, но всъщност тук няма нищо security така че защо да не е и RFID. Вариантите са много.
За fingerprint не са мнго ефтини четците, около 40 USD е най-ефтиното дето аз съм вижда и може някак да се ползва, с един куп уговорки обаче.
п.с. с риск някой да остане с впечатление че нещо такова струва жълти стотинки
http://www.mouser.com/catalog/627/1041.pdf
https://portal.fciconnect.com/res/en/pd ... w54705.pdf
ако искате погледнете им и цените ... отнов казвам, в това у-во най-скъпото нещо до около 4-5 хил бройки ще бъде кутията.
|
| Пет Сеп 22, 2006 2:24 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Тони, не ме разбра може би...
Че ще достатавиш някакви карти ясно... но какво ще ги правиш? Аз имам един познат който се чуди какво да прави едни 10000 бройки.
А 500 карти да си поръчаш от производител е смешно малко количество. Почти съм 99.99% сигурен че добра карта не можеш да си купиш нито от Футурел, нито пък от който да е било посредник. Става само от производител, след като подпишеш един куп NDA-та, да не говорим, че много видове карти ИЗОБЩО не можеш да купиш щото си от България.
Това което може да купиш е нещо със сравнително ниско ниво на security - верно в случая това и трябва 
|
| Пет Сеп 22, 2006 2:47 pm |
|
 |
|
ToHu
|
За картите отдавна е проучено и отработено, не е там проблема, говорим за карти с високо ниво на security, но в случая такова не е нужно, дори според мен почти никакво не е нужно, дори няма нужда да е smart картата, т.е. може да е само карта с памет, не виждам никакъв проблем, може да е карта само с идентификатор. За какво секюрити говорим при условие че те си ги раменят като коледни картички и един гласува с 10 карти, къде е смисъла от секюритито. Ако е за секюрити fingerprint е най-добрата алтернатива, акто в тоя случай вече нещата ще дойдат на по висока цена.
Като съм писал тази сума не съм имал в предвид космически технологии с ниво на сигурност като за FBI, а за нещо оптимално за приложението. А самите карти няма нужда да е производител, дадох линк към четци за палтка, имам и линкове за карти доста, но в крайна сметка провери за хотелски системи с чип карти какво се предлага, дори само в БГ има няколко фирми предлагачи чип карти за такива системи, скъпи естествено, нали трябва да печелят от консумативи.
М-у другото за еидн такъв производител печалба ще има след това от поддръжка, консумативи и др. Наистина безжичния вариант няа да влезе в 200 лв. но това вече са екстри, съответно и цената е друга. Но безжичния вариант е малко рисков, т.е. ще трябва да се работи повече по защитата на комуникацията, защото картите са едно, и там се вижда кой гласува, ако гласува драган с карта на иван а драган не трбява да е там все някой ще го види, но ако радиото не е защитено може да гласуват 10 драгановци без никой да ги види. Но и тмаиам решение, но това вече е по скъпо удоволствие.
|
| Пет Сеп 22, 2006 3:02 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Тони, какво имаш предвид "проучено и отработено"? Някакъв легален канал?
Питам щото всеки път като стане дума за чип който е с хардуерн AES128 или Triple DES все удрям на камък... Примерно последно беше АТ91SAM7XC - даже не е чип за секюрити приложение, ама Atmel предпочитат да отказват поръчки за нашия регион вместо да се занимават с бюрокрация...
|
| Пет Сеп 22, 2006 3:42 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Бюрокрацията няма как да я заобоколиш, всичко що може да е с двойно приложение е малко по-трудно. Принципно не ми е проблем да си ги доставям в US, но предпочитам да е директно тук. Има варианти. С фрми направих контакти във предходната фирма за която работех и за карти и за чипове. NDA не ти мърда за всичко по-сериозно, то няма как, но за бройките не си съвсем прав, и за по-малко от 10.000 се навиват, просто зависи как подходиш  . При вноса проблем няма, но примерно тези които са в US трябва да попълнят едни наистина малко бюрократични документи за стоки с двойно приложение, но не е невъзможно. За самите продукти не знам да има регионални ограничения за българия, вече сме извън повечето листи с ограничения. От самите Атмел по-принцип нямам добри вечатления. Истината е че ако ги купиш през чужда фирма е по-лесно. Бях пручил доставката на подобни продукти покрай изделия по които работех, в малки серии предполагам ще емалко по трудно, но не е невъзможно. Аз от доста време си мисля дали да не почна да внасям разни такива по екзотични неща дето не се купуват от сайтовете за каталожна търговия, ама все не мога да се наканя, а и то до финанси опират нещата също.
|
| Пет Сеп 22, 2006 3:53 pm |
|
|