Отговори на тема  [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173 ... 205  Следваща
Altium Designer... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Altium Designer...
Как да я разкарам тая грешка, пробвах каквито рулове се сетих ама все я репортва,тези двете площадки се засичат, няма какво да направя, така го иска клиента. Тези които светват са и в един нет, сложил съм няколко рула, вкл. и клиранс 0 в същия нет ама все така свети.

Прикачени файлове:
rule.jpg
rule.jpg [ 333.73 KiB | Прегледано 2338 пъти ]
Чет Авг 24, 2023 7:11 am
Профил
Аватар

изключи компонента/футпринта от чека

Пет Авг 25, 2023 11:30 am
Профил

въпросче към клуба на знаещите Алтиум- засега никои така наречените 3 сестрински фирми няма отговор на тоя мой въпрос.

запчвам с обяснението и рисунка

В ПАДс има сетинги - е там дето пише - On-line DRC и от там насетне софт се грижи да не осирам нещата - просто не допуска да се направи нещо кето противоречи на Дизаинските Рулове.
Оптваш се да пласираш нещо ама разтоянието -компонет -то - компонерт е по малко - просто не го слага.... с 2 думи ако мине тва дето го правиш -всичко е наред.
При включено тва дето сам оградил -просто няма как да направиш нещо дето да не е според ДР тата.
Помня че подобно имаше и в Алтиума макар че алтиума не беше толкова стриктен като ПАДС а и ако че тва беше чекнато -пак допускаше идиотизми.

Разликата между това да ти разрешава да нарушаваш ДР и да ти показва че има грешка и това въобще да не разрешава правенето на грешка е от луната до земята.

къде е тоя сетинг в Алтиума - ако го има се още де...знам ли ...преди 3 години уж го имаше ,ма не помня къде се сетваше ?

Прикачени файлове:
DRC_prevent_Err.jpg
DRC_prevent_Err.jpg [ 105.42 KiB | Прегледано 2277 пъти ]
Съб Авг 26, 2023 3:32 am
Профил

Ами има нещо подобно, то не е само един сетинг мисля, но ще ти се прииска да го няма :)

Съб Авг 26, 2023 4:12 am
Профил
Аватар

@HSB - ако имаш предвид рутинга - предполагма се сещаш че има push, avoid, ignore.
Предполагам е същото със всичко друго - Avoid default.

Push - буташ всичко за да спазиш правилата / p.s. това май си е просто отделен чекбокс вече.

Ignore - мажеш наред, като се съобразяваш с гридовете и каквото виждаш, и пускаш проверка или ако си много уверен накрая.

Незнам дали изобщо разбрах въпроса ти добре, но мисля че е това. Preferences-PCB Editor-Interactive routing

Нед Авг 27, 2023 4:04 pm
Профил

Ами не знам как да го обясня по лесно ...
В ПАДС като се кликне да превентва- ами каквото и да правиш,ако не отговаря на руловете ,ПРОСТО СОФТА НЕ ТИ ПОЗВОЛЯВА ДА ГО НАПРАВИШ.
Даречем – отстояние компонент до компонент е 1мм и като се пробвам да го плеисна ,не го плеисва , остава си там дето е било или ако позволи да го плисна то разтоянието е 1мм или по голямо – така знам че не сам сгазил лука.
Ще рече ако ти позволи някое деиствие ,то всичко е ОК .
От прочетеното досега в Алтиум аз такъв сетиг не намерих- философията на Атиума е , позволява ти се да правиш всичко и после си правиш проверка дали руловете са спазени.
С 2 думи репортва а не ПРЕВЕНТВА.

Дефекта на това е очваден- когато ползвам превент- минавам 1 път и след това знам че всичко е ОК .

Алтиума ти репортва и ти трябва да се връщаш назад да го оправяш.... дори и да сиси включил да ти сигнализира на момента че правиш грешка то следенето на тоя процес е от персоната , не от софта.
Винаги щом има човек ,субективната грешка ще я има.
При едикакви си обстоятелства ползвателя няма да забележи че алтиума му дава че има грешка и после правиш 1 лооп назад, да ама при тоя лооп пак може да стане същото и тaка до безкраиност.
Така нареченото КПД е много надолу- наи малкото губиш време.
При ПАДС ,както казах – манавам 1 път и дотам -като пусна проверката няма грешки обикновено- моита работа е да задам дизаин руловете и после то си ги следва като ме прадпазва да оакам нещо.

По памет преди 3г когато пак мигрирахме от Ментор на Алтиум ,един от наще беше понаучил бая тоя Алтиум и ми каза да сетна нещо си.. то уж превентвало ама да не очаквам чудеса ...ама не помня какво ...та за и това питам.

Чета вече 2 ри ден и нищо в тая насока.

Пон Авг 28, 2023 9:27 pm
Профил

За компоненти и шини може да се постигне нещо подобно - отбелязал съм на картинката.
Grubi спомена за какво става дума, но с картинка е малко по-ясно.
На Component Pushing се слага Avoid, тук са оправили бъга с автоматичното отскачане на компонентите и сега е добре.
Въпроса за компонентите го поставяш пак, бях отговарял преди.
На Routing Conflict Resolution се избират Walkaround Obstacles и Stop At First Obstacle.
На Current Mode избираш едно от двете - това, което ти пасва на работата в момента.
Могат да се превключват с шорткът Shift R или с TAB и избор на режима.
Не е като Ментора, не се предотвратяват всички грешки, например не те спира да направиш късо с регион.
Но при най-честите операции - component placing and interactive routing - позволява предотвратяване.

Прикачени файлове:
Altium_Preventing_Rule_Violation.png
Altium_Preventing_Rule_Violation.png [ 63.62 KiB | Прегледано 2210 пъти ]
Пон Авг 28, 2023 10:19 pm
Профил
Аватар

al_at написа:
За компоненти и шини може да се постигне нещо подобно - отбелязал съм на картинката.
...

+1

Не е първа хубост като PADS и Orcad (на които също са им ял попарата), но не е като да ти позволява всичко
ако не си го конфигурирал така. Не се гневи толкова :), ще намериш начин.

Вто Авг 29, 2023 10:07 am
Профил

Огромно благодаря .
Все пак е нещо.

Естествено все ки си има виждане по въпроса - и на мене отначало като се сблъскагх с ментора -малиййй що псувни бяха....
но поне след това като се понаучи и е лесно.
Като свикне човек с нещо ...трудно се наглася за друго....
Всички КАД си имат трески за дялане - важното е как ги понасяш.....

например в Алтиума като се правят дезаин руловете -рисункуте кое какво е отлична идея...ама пък освен тях има още 100 места дето има неща за сетване,писане и т.н.... като цяло това с 1000 менюта в Алтиума е голяма мизерия .... не знам кои може да ги запомни... ще им препоръчам да се опитат да го направят по консистентно ...макар че надежда много няма.

Сря Авг 30, 2023 12:19 am
Профил
Аватар

Въпрос за бъсове, харнеси и т.н.
Ако имам блок схема в която не искам да описвам всички сигнал от една част на схемата до друга и в същото време това не е класически бъс - 8/16/32 бита - а просто сбирщина от сигнали.
После има и разни Harness истории, но пък те са свързани повече с кабели.

Та какво направих аз - примерно имам SD карта с 4 битов интерфейс / общо 10 сигнала (без захранването) и ги натъпквам в един SD_card bus - коректно ли да е се прави така?
Каквото влиза в едната страна, това излиза от другата и нямам никаква автоматизация на процеса, но предполагам ще се развика при проверка/компилиране?

Как го правите при вас?

Пет Сеп 15, 2023 1:52 pm
Профил

В Алтиум има понятие signal harness, което е точно най-подходящо за случая на разнородни сигнали:
https://www.altium.com/documentation/al ... version=21
В новите версии на Алтиум Про има и модул за cable harnesses, което може би внася объркването.
Иначе под бъс се разбират номерирани сигнали - D0-D15, A0-A31.
Може да си направиш псевдо-бъс, в който да вкараш всякакви сигнали, но няма да е коректно.
И аз съм го правил, като "вкарвам" в "бъса" всякакви сигнали с net labels, но не използвам
place bus, а използвам place drawing tools - line и правя по-дебела линия, имитация на бъс.
Така избягвам съобщенията за грешки за бъс. Но напоследък си използвам signal harness.
Особено ако става дума за йерархична схема, за да избегна стотиците сигнални портове,
използвам signal harness портове между блоковете на схемата.

Пет Сеп 15, 2023 2:26 pm
Профил
Аватар

точно от това имах нужда - колегата също го не направил с харнес за неговата си част, и използването на
разнородни сигнали в бус не ми беше много наред...въпреки че вероятно няма да ревне кой знае колко много.

Но сега е ясно, пък и по-прегледно - ще използвам харнес опциите. Благодаря!

Пет Сеп 15, 2023 4:46 pm
Профил
Аватар

Честно казано проблемите от последните 3 страници не ги разбирам.

Някой имаше проблеми с платка като компонент.
В библиотеката (РСВ) има в менюто команда
Прикачени файлове:
Clipboard01.png
Clipboard01.png [ 24.29 KiB | Прегледано 2076 пъти ]

От там може да се зададе коя комбинация от очертания (от почти произволен слой на компонента) всъщност представлява 3Д тялото на компонента, съответно колко е висок и на какво отстояние от платката е. Без да се правят 3Д модели, може да се зададат 3Д очертания за компонента, които да се спазват после от правилата. Ако няма подходящо 2Д очертание за генериране на 3Д такова, се прави в някой от механичните слоеве и после му се задава височина и отстояние. Просто и бързо.
По тоя начин като се постави компонента върху платката, грешка се отчита само ако съседен компонент е нарушил правилото спрямо създаденото 3Д очертание. Освен това въпросното 3Д очертание се визуализира в 3Д изгледа на платката.
Горното решава проблемите с грешките за клирънс, където компонента е монтиран на някакво отстояние от платката, но под него могат и се монтират други компоненти. Примерно под батерия 2032 с крачета спокойно влизат доста чипове, резистори и кондензатори. При задаване на въпросните очертания - не се отчитат грешки. Разбира се, хубаво е всички компоненти участващи в "играта" да имат въпросните 3Д очертания или направо 3Д модели.

Пет Сеп 15, 2023 6:11 pm
Профил
Аватар

al_at написа:
В Алтиум има понятие signal harness, което е точно най-подходящо за случая на разнородни сигнали:
https://www.altium.com/documentation/al ... version=21
В новите версии на Алтиум Про има и модул за cable harnesses, което може би внася объркването.
Иначе под бъс се разбират номерирани сигнали - D0-D15, A0-A31.
Може да си направиш псевдо-бъс, в който да вкараш всякакви сигнали, но няма да е коректно.
И аз съм го правил, като "вкарвам" в "бъса" всякакви сигнали с net labels, но не използвам
place bus, а използвам place drawing tools - line и правя по-дебела линия, имитация на бъс.
Така избягвам съобщенията за грешки за бъс. Но напоследък си използвам signal harness.
Особено ако става дума за йерархична схема, за да избегна стотиците сигнални портове,
използвам signal harness портове между блоковете на схемата.

Това долу ли имаш предвид като грешно?
Досега не ми е давало грешка. Използвам bus entry и bus при чертането. Като цяло за НЕГО (Altium) в случая са само графични компоненти. Не променят смисъла на схемата. Ако трябва да кръстя "шината" някак, просто си слагам текст. Очевидно не е както е замислено, но има някакъв смисъл ако се групират взаимносвързани сигнали (примерно за управлението на дадена периферия) за да не разхождаш 15 жици по схемата. Обичам да слагам връзки между компонентите (не само да именувам нетовете), тъй като в някои случаи по-лесно се проследява сигнала от техниците - просто проследяват чертичката. Ама моите схеми са малки - най-много две страници.
Прикачени файлове:
Clipboard02.png
Clipboard02.png [ 4.94 KiB | Прегледано 2075 пъти ]

Последна промяна velio на Пет Сеп 15, 2023 6:25 pm, променена общо 2 пъти

Пет Сеп 15, 2023 6:16 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Как да я разкарам тая грешка, пробвах каквито рулове се сетих ама все я репортва,тези двете площадки се засичат, няма какво да направя, така го иска клиента. Тези които светват са и в един нет, сложил съм няколко рула, вкл. и клиранс 0 в същия нет ама все така свети.

Не разбрах кои площадки са проблемните?
Има pad-to-pad clearance. Можеш да добавиш изключение само за които те вълнуват падове.

Пет Сеп 15, 2023 6:19 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173 ... 205  Следваща