| Автор |
Съобщение |
|
Edesign
Ранг: Форумен бог
|
 HEX generator HCS301
Качвам една малка програмка, правена преди петилетки за генериране на hex за KeeLoQ HCS301 на Microchip
|
| Вто Авг 22, 2023 11:38 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
 Re: HEX generator HCS301
Не предполагах че още ги дялкат тия чипове . Едно време поне 25г назад ... говоряпо памет и може да греша в цифрите ама тоя чип и дериватите му са дърти , та масово се ползваха в автермаркет аларми за коли. Ужким скачащ код и дрън брън ама с лаптоп от онова време за около 30-40 секунди се хакваще .
|
| Чет Авг 24, 2023 9:53 am |
|
 |
|
Edesign
|
Чипът и технологията все още масово се използва. 99% от дистанционните които се продават като изделия, както и гаражни врати, ролетки, сот системи, бариери са с тези чипове (особено HCS301) Доколко лесно се декодира не съм задълбавал - първият ми проект беше около 2005-2006 година тогава беше голяма новост..... после само съм редизайнвал изделия. Майкрочип не даваха информация просто така - трябваше да се регистрираш и местния представител ти дава едно малко жълто дискче с кодументите (асемблерски кодове). Сега дали има в нета на С (или всичко все още е на асемблер) и дали има други такива генератори на хекс файл не съм търсил. Но както казах преди няколко петилетки беше голяма работа Но имайки предвид огромното му приложение явно е световно признат като достатъчно сигурен 
|
| Чет Авг 24, 2023 12:33 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
със този софтуер програмираш по-един HCS301 от всяка страна(TX/RX), или не е така? Ако предположим, че няма контролер. А може ли един кодер/трансмитер да управлява няколко приемника едновременно? (Предполага се, че няколко предавателя няма да имат проблем с един приемник, независимо колко кода са били генерирани?)
или HCS301 е само енкодер...
|
| Нед Авг 27, 2023 6:31 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Поразгледаи нета - то че има хора дето не знаят това онова - ясно ма само написваш в гугъла - HCS301 и например лъсва е това HCS301 Cloning Duplicator Key Fob A Distance Remote Control 433MHZ Clone Fixed Learning Code For Gate Garage Door lock на цена 4 долара https://www.aliexpress.us/item/32568056 ... pt=glo2usaили пък това Rolling code decoding Keeloq HCS301 module board learning board standard mode STM8S103 module sensor https://www.aliexpress.us/item/32568012 ... pt=glo2usaнаправо е супер сигурно .... да ама иска чакане както му се казва... То даже продават едни моторолски чипове дето бяха прадядото на кейфоба - те с с твърд код ...там пък хептен е ясно как се хакват... е какво от това - продават ги ....не като моторола ама нещо си ... винаги има балуши дето ще си купят - има достатъчно приложение дето могат да се правят с това ..
|
| Нед Авг 27, 2023 9:48 pm |
|
 |
|
Edesign
|
HCS301 е енкодер с 4 бутона. Като изпраща и сигнал за слаба батерия. Програмата е с цел да генерира хекс файл с който чрез PICkit2,3 или друг на Microchip да програмираш чипа, а не да набираш параметрите в екрана на програматора. Към един предавател можеш да обучиш безборй приемници както и много предаватели към един приемник. HSB не схаващам смисъла на твоите коментари. Качил съм проект който съм правил преди 2010 година в раздел "Споделяне на проекти". Ти тръгваш да ми обясняваш какъв shit е патентованата KeeLoQ технология на Microchip. И такава да е не ме интересува не съм я измислил аз Иначе това от първия ти линк е дистанционно на 433 Mhz със запоен HCS301. Ето какво има вътре
|
| Пон Авг 28, 2023 12:42 am |
|
 |
|
Edesign
|
А китайските клониращи не са "истински" клониращи - просто всички китайски HCS които явно са милиарди пуснати на пазара са с един и същ KEY Т.е. искам да кажа че ако си вкараш твой KEY в HCS301 този клонинг няма да се обучи
|
| Пон Авг 28, 2023 12:47 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Най-добре ще е да си го прочета сам, но все пак HCS301 e кодер/енкодер и хекса може да се генерира с твоя софтуер HCS512 e декодер, и той може автоматично да се обучи към HCS301, виждам че може да се върже към 4 предавател1/енкодера
Какво има днес като съвременни предаватели и приемници - преди имаше разни ASK модулчета, днес същата история ли е?
|
| Пон Авг 28, 2023 7:51 am |
|
 |
|
Edesign
|
Да точно такава е идеята както го описа. Иначе декодер може да е и процесор, Microchip са дали кода за декодера за pic16f54 на асемблер, дали има по ново не съм се интересувал- имам малкото жълто дискче от преди 15 години Съвременни модулчета има и ask и fm, nна 315, 433, осемстотин и колко си мегахерца, може да се използва всякакъв в комбинация с Keeloq
|
| Пон Авг 28, 2023 8:01 am |
|
 |
|
HSB
|
Не казвам нищо друго освен че това на Микршит е компрометирано – сигурен съм на 100%. То даже далеч по ново криптиране и т.н е компроментирано – не си ли челили видял за кутиката създадена в Бг и продавана из бившия екс соц лагер за по 20 к евра дето даже генерира емулация на ключа за кола уп то 2016 ( по памет) - отключва ,колата ,пали и т.н -колата вижда легален ключ. Имаше даже ТВ под прикритие – полски полицаи се представят за купувачи и един от Бг им прави демо .
Аз лично сум правил ключ за кола( легален проект във фирма тука в Америка) та се знае кое какво и как.
А от тука нататък кой каквото ще да прави.
|
| Чет Сеп 07, 2023 6:59 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Навремето бях тръгнал да ги разучавам, ама така и не стигнах до някакъв краен продукт. Може и да е компроментиран - идея си нямам, но си спомням че в генерацията на кодовете влизаха няколко номера - айде серийния номер на устройството той така или иначе трябва да е различен, ама номера на производителя трябва да съвпада в двете устройства. Говоря по спомен ама май имаше някаква опростена версия (за MCU) дето можеше без код на производител. Хардуерния декодер си иска и този номер. Вероятно с брутфорс и ако знаеш какви точно номера ползват дадени марки автомобили, може да разгадаеш сериен номер на кейфоб-а от който прихващаш сигнала и поредния номер трансмисия. Обаче ако номер производител си си го измислил и е незнаен, ползваш хардуерен декодер - не виждам как точно ще стане с брутфорс - приемника блокира след 10 грешни трансмисии или пореден номер по-малък или над +10 след последния приет. Вероятно тези "кутийки" ползват вратичка дето някой програмист/хардуерист не си е свършил работата докрай.
|
| Пет Сеп 08, 2023 9:06 am |
|
 |
|
Edesign
|
HSB както казах на онова жълто дискче от преди 20 години има всички сорсове и подробно обяснение на кодирането. Сам можеш до безкрай да четеш кода и да си мечтаеш да хакнеш системата. Никой не те спира. Имаш 100% сорс кода на декодера написан на асемблер Това с ключовете за по 20к Евра е само за филмите, както там и палят и тръгват като дават на късо две жици Както Cekins каза всичко е до изтичане на вътрешна информация и тава е точно ключа който е за определена марка кола - за всички е еднакъв сменят няколко бита от всички 64 и така доста по лесно налучкваш
|
| Нед Сеп 10, 2023 5:57 am |
|
 |
|
Edesign
|
HSB остави сега keeloq за гаражна врата мисля че е повече от надежден или да си пускаш щори, напояването на двора и т.н. По съм любопитен как превъртат километража на съвременна кола? Дори и най-долнопробната автокъща го прави. Това някакъв стандартен софтуер ли е? А и изобщо се чудя защо е направено възможно да се прави (едно време вътряха с бормашина жилото ама сега всичко е компютър). Едва ли има олигофрени които вярват че купуват кола втора ръка на по малко от 300к , ама знам ли...... 
|
| Нед Сеп 10, 2023 6:12 am |
|
 |
|
HSB
|
https://www.techspot.com/news/85988-250 ... ating.htmlCar Thieves Use Nintendo Game Boy Knockoff Софта за километража е много по лесен- даже и колите дето имат нетвоерк вътре пак могат да се лъжат. Борбата с километража е лесна- тука в Америка е криминализирано -набарат ли те ,отнасяш яка глоба дето не си струва и си много на минус . В немско е същото. Инак разбоиниците са винаги по напред с матеряла ...
|
| Нед Сеп 10, 2023 11:14 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Това с километражите е по скоро е пак недомислица на някой програмист. Имам братовчед дето се занимава с такива работи - той по скоро ремонтир ама ама си е признавал че ако много го помолят и километри променя. Та от него знам че не във всеки комп може да се променя числото. В боди компютъра обикновено може - той е този който се показва на таблото. В еку-то обикновено не може. Това за стари коли дето имат само боди и еку. Новите с много компютри май пишат и в другите си компютри километрите и за да не си личи трябва да се променят всички - ама май на повечето в еку-то не може толкова лесно да се направи - в смисъл само със софтуерна намеса - трябва и хардуерна. Което за онези хибридните боклуци си е равносилно да го брикнеш. Брат ми скоро се оттърва от един опел дето даже и в боди компа имаше запис с километрите дето не може да се редактира. Ясно беше че бяха бутани километрите на колата, ама чак пък с 500 000 не очаквахме  Кръгло число - няма лабаво 
|
| Пон Сеп 11, 2023 3:12 pm |
|
|