Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
WiFi между два esp32 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение WiFi между два esp32
Дали някой е правил тази задача. Да се използва само включената wifi библиотека не някакви специализирани.
Едното съм го пуснал като Ap и свързвам телефона или компа към него и комуникираме. Другото е в sta режим като то се свързва бе проблем към рутера или хотспота на телефона и има комуникация. Обаче връзка между това което е sta и това което е ap не става. Изобщо не се виждат. Дали е дребна подробност или е нарочно направено да е невъзможно?

Пет Юли 28, 2023 9:58 pm
Профил WWW

Мнение Re: WiFi между два esp32
Всичко е точно - просто esp има значително по-малък обхват от телефона и рутера. Просто ги доближих и всичко е ОК
За мен това esp се превръща в контролер номер 1 за ширпотребни неща
Досега един единствен недостатък съм открил - калпавото нелинейно АЦП но всичко друго е супер

Чет Авг 03, 2023 8:46 am
Профил WWW

ммм всичко не баш, на първо място консумация, доста зле, ако има кабел става, за батерии ще е мъка. Второ корпусите почват да стават смотани за поене на ръка, модулите и те. Правих една платка с пико, първо сложих модул, уж да ми е лесно да напоя 4-5 на ръка, ккво лесно ... падоветв са дръпнати на вътре, не се ли запои от първия път става голямо мазало, а от първия може и да стане с читава фурна, при мене не стана ни от първия ни от втория голямо псуване беше. Пуснах втора ревизия с чип, той се пои доста по-лесно а,а като цяло е дърво, и там падовете не се виждат.
Трети проблем ио-то, като махнеш някои фиксирани пинове, и някои които могат да са само входове,серийния, ресет и бут и то не остават. Закачил съм phy, и едвам успях да накача останалото на spi, няма пинци за CS, чипселекта и един ресет са ми на дешифратор :)
имплементацията на някои периферии, поне тия които видях, недомислена. За пример spi, проблем с чипселекта, не е никак гъвкав, идеята беше да се сложи един който всъщност да е енейбъл на дешифратора, дърво, вече не помня точното. Отделно spi няма начин да вкараш пауза между байтовете, а не малко чипове искат паузи. Хакнахме го нещо, ама в момента пак е дърво, заради имплементацията между два пакета отиват 60 мкс защото всеки път прави едни и същи безмислени глупости, сетва клоци, пинци и др. алабализми, в един момент и това сигурно ще трябва да се налага.
Бавно IO то за всички армове е типично, но един тъп адресируем лед не мое подкараш нормално, последно май с хардуера за IR го управляваме, то и през spi хардуера може, ама ....и там сигурно има решение, ама и там много баяне иска....абе има си кусури.
Иначе не е скъп, има го, имаш радио, и тересна периферия ...до нейде :) ...дано не съжалявам, че го сложих.

Чет Авг 03, 2023 10:11 am
Профил
Аватар

@SPI - "игнорираш" HAL и бъзикаш регистрите...
( същото важи и за STM32 )

Чет Авг 03, 2023 10:17 am
Профил ICQ

Имаше някакъв специален режим на WiFi специфичен за ESP32 според който може до 1км. връзка да се направи между два модула.

Съб Авг 05, 2023 3:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]