Отговори на тема  [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172 ... 205  Следваща
Altium Designer... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Altium Designer...
И аз първо дори бях написал как се прави с правила, но после се сетих за Courtyard-a и изтрих написаното.
С правилата изключваш проверката за даден компонент или група компоненти, което не е добра практика.
Но въпрос на вкус...

Пет Юли 28, 2023 8:23 pm
Профил
Аватар

не е платка за фабрика ... просто прототип за експерименти
правила - едно към гьотора

знаех, че има нящо като Courtyard ама не му знаех "името"
ако имам Муза ще оправя компонента

Мерси за инфото

Пет Юли 28, 2023 9:40 pm
Профил ICQ
Аватар

Е чак пък да те мързи да правиш 3D ... Ако я имаш тая платка (като проект) - просто и експортваш 3D модел и си готов. Аз напоследък за всичко си правя 3D модели. Даже и за единичните екземпляри. После експорт и импорт в солид-а и всичко дето би ми пречило по кутията се вижда къде е. Алтиума съм сигурен че ги вижда 3D моделите - аз съм го споменавал това - имам един проект дето заради липса на място има елемент под друг елемент където има достатъчно място - не светят в зелено когато не им се засичат 3Д-тата. Кикад май още не се е научил на такива гъдели, ама пак си върши работата модела после при механичния дизайн.

Нед Юли 30, 2023 2:14 pm
Профил ICQ

Ти явно имаш много нов алтиум, моя свети като коледно дръвче в такива случаи, трябва да изключа правилата за да го изгася...

Нед Юли 30, 2023 4:43 pm
Профил
Аватар

Е това беше преди две-три години - май беше 19 или 20 или 21. Скоро се преинсталирах и съм сложил последния ама не съм го ползвал за нищо освен да отварям неща дето съм ги правил с него и ги пренасям на Кикад.

Нед Юли 30, 2023 5:16 pm
Профил ICQ

Ами аз от както "официално" зарязах 99SE, си пълня нова библиотека и винаги слагам 3д ... ааа и като сме заговорили за това пак да напсувам алтиумци ... схематик чарк, с всичкия си акъл съм му сложил параметри в библиотеката, PN, Доставчик, ала бала ... бъкче някакво на дидодес, ама те са 5 еднакви чарка 200, 201, 202, 203, 205 ... разлика в изходното, ала бала.... явно като съм го правил ми е трябвало 205, и така съм го написал, партномер всичко ... е да ама в тоя схематим ми трябва 201, на първта платка усетх че съм забравил да сменя параметрите и съм поръчал 205, смених ги ... да ама нейде във времето явно съм ъпдейтнал от библиотеката, не знам защо, може по-грешка, може нещо шрифтове да съм оправял .. как да е, и аз си знам че тоя съм го правил, всичко му е вярно, експортнал съм BOM, пратил съм го, и от две места ми произвеждат платки с 205 ... та за чий му е на някой като ъпдейтваш графичен елемент да ъпдейтва и параметрите .... или поне може да пита ако види, че има разлика. Айде 50 платки ще ги преживеем, ами ако бяха 500 или 5000 .... баси идиотията. Аз почнах да ги слагам тия параметри уж да не рпавя гррешки и пропуски, от както ги изпозлвам имам повече грешки от колкото без тях :) 30 години си правя БОМ-вете на ръка, 20, 200, 2000 компонента на ръка ... тука от две години се изхитрих уж за по-лесно, нищо лесно няма.
Да ако имаш един отдел който да ти менажира библиотеките, и имаш всеки конкретен елемент с неговите си параметри може и да работи ...ама може .. представям си как вадя 85 различни резистора от библиотеката ..... може да звучи еретично, но според мен по-добрия вариант е BOM вместо да с еправи по този начин, да се прави постфактум, естествено тов аможе да се автоматизира. Пак може да си имаш лист с одобрени компоненти и доставчици, ама за чий някой да избира от библиотека резистор 3.2k в корпус 0603 .... copy paste каквото имаш на схемата в нужния корпус, сменяш само името и до там. После дали ти, дали някой който това му е работатта уска едно змийско скриптче за да е модерно, което по корпус и стойност ти мачва с някой от одобрените и всичко приключва. Мдааа занам ,сега толеранси , ппм-ми ала бала ... тов алесно се орпавя, по дефаулт всичко ти я някакъв стандартен процент 1 звучи добре, и някъде вече ако имаш нещо специфично нищо не пречи дизайнера да добави някакъв коментар в note или да имаш параметър конкретно за това,ама това са 3 параметъра с по 2-3 сто0йности, а не 1965 различни резистора в 235 корпуса и с 55 вариации на точност и ppm-и и бог знае още какво ...

Нед Юли 30, 2023 6:57 pm
Профил
Аватар

Ако не сте видели поста на Митака от Вюрт - ей го на
https://github.com/WurthElektronik/Altium-Library

Сря Авг 02, 2023 12:05 pm
Профил
Аватар

Моделите и библиотеките са откриваеми в сайта им.

Сря Авг 02, 2023 12:37 pm
Профил
Аватар

това е някак си по-удобно, въпреки че не са направили една единствена интегрирана библиотека май / със символи, футпринти, модели и СТЕП файлове
иначе компонент по компонент от страницата им...малко е тегаво
Но който си има работа предимно с Вюрт, вероятно ще го оцени

Сря Авг 02, 2023 2:07 pm
Профил

Абе хубаво е, аз не използвам много вюрт но все пак е удобно, стига да тръгне на мойта 17-ка

Сря Авг 02, 2023 5:16 pm
Профил

Моя съвет за библиотеки продиктуван от моя опит - слагам само това което ми трябва ,така проект по проект се гради и след няколко проекта се добавя минимални неща .
В тоя случаи поне знам че всичко е минало през мене и е 100% ОК.
Ако набълбукаш амнаисе хиляди компонента ей тъй да има - после не се знае кое е Ок и кое не е.
то и без това в Алтиума тва дето е в библиотеката и тва дето ти е на екрана може да са 2 различни неща по причина че е разрешено локалното едитиране.

Сря Авг 02, 2023 6:39 pm
Профил

Въпрос към Алтиум знаещите:
Имам библиотека която е xxx.schlib и съответно xxx.pcblib
Там няма никви параметри , пълна пустош, всичко е набутано в един ехселски файл, скована е база данни и от там се ползва- това е.
Ако си добавя параметри ,тoва не би трябвало да прави конфликт с тoва дето е в ехселския фаил?

Пет Авг 04, 2023 8:41 am
Профил
Аватар

то да не излезе че е проблем на Ексела...
иначе не виждам никакви грижи, че ти си добавяш параметри в локалната библиотека. Виж ако почнеш да променяш схематични декали и футпринтове, и като "превеждаш" от схематика към платката стане боза - т.е. вземе "стария" компонент, тогава бозата ще е епична...

Пет Авг 04, 2023 8:55 am
Профил

Може би ще трябва да обясня малко повече.

нНякакви кинтаджи купиха наща фирма и още 3 с подобна деиност.
Решение- всички минаваме на Алтиум.
Едните го ползват вече , дават ми няква тяхна БД ( База Данни) и там нещата са :
xxxxx. schlib
xxx-Non_phisical.schlib
xxxxx.pcblib

xxxx.exce file
В екселкия фаил има колонки с параметрите -каквото са решили там да има. Има бая неща.
като отворя схематичния или пцб ския фаил - вътре си има компоненти ама дотам - друго няма, демек всички параметри се взимат от екселкия фаил които служи за БД.

ако добавя аз парамети в ьььь.schlib и xxxxx.pcblib -да очаквам ли проблеми или ще е ОК?
това е въпроса.

Нед Авг 06, 2023 2:41 am
Профил
Аватар

всеки използван компонент в проект е локално копие в проекта
всяко изменение е локално ... без да бараш ремоте библиотеката или ексела(в новите версии има и DB таблици)

ако измениш DB_PATH/xxxxx.pcblib изменяш го за всчики

е па админа да ги направи риид-онли ( важните библиотеки )

Нед Авг 06, 2023 7:32 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172 ... 205  Следваща