Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Минимизация на грешка 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
И аз срещнах такива статии но има една работа че хлъзгането и момента са свързани (онази изгърбената графика n=f(M) ).Аз гоня да имам максимален момент на вала,а за да преместя момента при друго хлъзгане трябва да се промени съпротивлението във роторната верига,а двигателя е с кафезен ротор.Това ми се струва по-сложно отколкото векторното управление.Тахото наистина се издънва под определени обороти.Пробвах с магнит на вала и изчисляване времето между 2 прещраквания на датчика на Хол,но това пък не ми дава инфо за положението на ротора и ще трябва да минавам към растерен датчик.Имам такъв от принтер диска е хубав,но малък и се чудя как да го излъжа за да го монтирам :)

Сря Сеп 06, 2006 8:46 am
Профил
Аватар

Мнение 
Проблемът с ниските обороти съм го виждал решен в промишлено приложение практически по два начина:
1. Механичен редуктор с голямо предавателно отношение (червячен), когато се изискват ниски обороти и малък обхват на регулирането им.
2. Честотен регулатор с ООВ по ъгловото положение на вала (датчици за ъглово положение на вала на двигателя), когато се изисква по-голям обхват на регулиране или дори комбинация от двата начина.

Охлаждането става с електрически вентилатор вместо перката на вала, която при ниски обороти си е направо излишна.

За датчици на ъгъл виж продукцията на Мелексис.

Сря Сеп 06, 2006 8:55 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Според мен първо трябва да се изясни какво върти двигателя, т.е. да се изясни каква е системата от двигател и товар и какво се иска да прави тази система ( постоянен момент ли ще се поддържа, скорост ли или позиция). След това да се определят обратните връзки :
- по ток (момент)
- по скорост
- по позиция
След това да се изберат датчиците за горните ОВ и тогава да се решават проблемите за управлението.От коментарите по-горе останах с впечатление, че е задълбано в управлението без да е конкретизирано какво трябва да се постигне с това управление.Последния коментар мисля , 4е беше най-точен.

Чет Сеп 21, 2006 1:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Става въпрос за регулатор за обороти на асинхронен двигател.Целта е двигателя да поддържа максимален момент при зададените обороти,като същевременно поддържа и оборотите.Обратната връзка е по статорен ток и ъгъл на завъртане на вала.Проблема е в изчисляването на производните (понеже функцията е дискретна).На базата на това се решават дидеренциалните уравнвния на двигателя и се взема решение как да се управлява инвертора.Ако се намесят и инерционните моменти и динамиката на товара - за решаване на задачата трябва PC а не контролер/процесор.Скоростта на практика е изменението на позицията на ротора спрямо статора- и от управлението ще се изисква да може да завърта вала от няколко(2,3,4)оборота в минута до максималните.Тук не става въпрос за честотно управление а за нещо по-сложно.Целта е да няма редуктори.В момента правя прототипа за конкретен двигател но математиките които трябва да реализирам малко ме спират.Стигам до едни изводи че PIC18Fxx е нещо слабичък за такова приложение и ще се пробвам на DSPIC.Работата е в максимално опростяване на задачката,но се оказва че е необходимо хадруеерно умножение/деление иначе е голям гърч.

Чет Сеп 21, 2006 3:26 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Добре, ако ти е тясно вземете TSM320LF240x серията, серия А е на 40MHz, имаш всякаква периферия, и хората най-вече тези неща ги правят с DSP на Texas, вътрешната архитектура е като на обикновенно MCU, това ти го казвам, ако не си пускал такова да не се притесяваш, средата за програмиране е CodeComposer и за този процесор струва около 250$, а ако не ти се дават пари, кажи ще ти го дам или през магарето го свали. Пишеш на C.

Чет Сеп 21, 2006 4:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Честно казано работата наистина отива към DSP,но за съжаление съм писал само на TMS320C25 и C50 преди 5-6 години и то на асемблер.За TMS320LF240x нямам нито програматор за тях нито среда за развой,правя прототип и съм силно ограничен откъм страна финансиране ( защото за момента го самофинансирам :oops: ).За това хванах и DSPIC-а предполагам че с него може да стане но незнам колко време и нерви ще ми трябват.Ако имам въпроси за проца Судиото и програматор-може ли да ти пиша драсна на пощата ?Някой друг работи ли активно с TMS320xxx ?

Чет Сеп 21, 2006 4:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Нема да се косиш, мога да ти дам някоя бройка. Програматор ти не требе, има си bootloader вътре и през RS-а го флашваш. Ако искаш мога да ти ударя едно рамо с каквото имам и знам, макар в момента да си приготвям сватбата :D .

Чет Сеп 21, 2006 5:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мерси за бързия отговор.Живот и здраве като мине сватбата и сватбеното пътешествие ще те питам някой неща :wink:

Чет Сеп 21, 2006 8:19 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
ако може аз да се изкажа малко...
такава ми беше дипломната работа едно време само че за еднофазен
за точно измерване се слага Rшунт на всяка фаза, после пада на напрежение през ацп се подава на контролер с достатъчно голяма производителност. там се прави ПИД регулатор(който не знае пропорционално интегрален/диференциален) защото може да работи с нулева грешка! някои люде слагат ПИ регулатор и после ронят сълзи ама нейсе.
а контролера е най-добре да е на TEXASS INSTRUMENT да е от серията 2000 както fitila ви светка на далавера,защото са специализирани за това(ядро на DSP,няколко изхода за шим,вътрешна флаш)
за кодкомпосера има евал версия 30 деня или 90 не помня може да си я друпнеш от ввв.ти.цом, ако тя има проблемс с библиотеките... кажи ще ти ги пратя от истински легален

Пон Сеп 25, 2006 11:45 am
Профил
Аватар

Мнение 
Мисля си за варианти с датчици на Хол или токови трафове за измерване на тока - искам да има галванична развръзка.В момента съм се зазяпал из контролерите кой кво предлага -Тексас,Фрискале-то и умувам,щото бюджета свърши още преди започването на проекта :D

Пон Сеп 25, 2006 12:34 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
ми човече, галваничната развръзка може след ацп-то да сложиш! с токови трафове......небъдни желания имаш.....пък датчици на хол....с тях отчиташ само въртенето...
абе ако не е курсов проект или дипломна работа.....
най-често се прави с шунтово съпротивление 1ом или 0.1ом с точност 1% последователно на фазата, пада на напрежение го отчиташ както си искаш. и галваничната развръзка също.

Пон Сеп 25, 2006 12:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Имах в предвид аналогов датчик на Хол

Пон Сеп 25, 2006 1:14 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2