| Автор |
Съобщение |
|
stefan63
Ранг: Форумен бог
|
 Re: пластинки (холдер) за батерия А23
Сега питах мой приятел ,как ги е правил (за ААА май) преди години. Конично сърце с дупка на върха и опашка на основата,за да върти конуса. Покрай конуса има нещо като нож , на разстояние от конуса - по дебелината на телта. Завърта конуса и закаленият нож пластично деформира телта. За другия полюс беше нещо по-просто като огъвка, но не разбрах как го е огъвал, имаше и двуполюсна пружина. Това от черна пружинна тел , запоявал ги е с флюс.
|
| Вто Юли 04, 2023 12:52 pm |
|
 |
|
mvnaudio
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Яну 26, 2023 9:44 pm Мнения: 22 Местоположение: гр.София
|
|
| Сря Юли 05, 2023 2:05 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Друга подсказка -подобно на колегата дето ще ти събира пружинки - Аз също имах няколко подобни пректаи какво правя- отивам в някои долар стор (магазин за 1 долар които вече е 1,25УСД) и купувам играчки ,ламби и там каквото се сетиш дето има гнездо за 3 или повече ААА батерики - там има и мъжки и женски и т.н. Дали има подобен магазин в БГ вече е отделен въпрос.
|
| Чет Юли 06, 2023 1:09 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
В крайна сметка как се запояват тези пластинки? Конкретно питам за този вид пластинки, искам да го запоя "челно" /като smd/ на печатна платка.
_________________ Хайде де!
|
| Пон Юли 17, 2023 1:48 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Според мен точно този вид е предвиден да се монтира в каналчета в пластмасов холдер и към него да се запои проводник.
|
| Пон Юли 17, 2023 1:51 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
На око: след като не са калайдисани, първо трябва да ги калайдисаш с подходящ за целта флюс. Предполагам че най-удобно би се получило с ваничка за калайдисване на проводници (пота). Вероятно след това ще се наложи да почистваш остатъците от флюса. Когато приключиш с досадната част (това горе) ги запояваш по някой от известните начини - инфрачервено нагряване, топъл въздух или нещо по-хайтек като индукционно нагряване. Ако материалът е някакво неръждаемо тенеке може да опиташ друг метод. Матиране с фина шкурка или "дремел" и бързо калайдисване с конвенционален припой с флюс. Под бързо - разбирай да не даваш време на неръждавейката да образува нов повърхностен защитен слой.
|
| Пон Юли 17, 2023 2:33 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Покритието на пластините е специално и би следвало да е същото като на пластинките на батерията. Идеята е при навлажняване да не се образува микро галваничен елемент в зоната на контакта, който влошава контактното съпротивление и води до локална корозия.
Имахме такива "контактни" батерийни проблеми с наши устройства, тъй като с една батерия трябва да карат по 3-5 години. Отделно тока през контакта като е много малък не може да се самопочиства електрически (както при контактите на ключове и релета има минимален работен ток.
Отделно покритието трябва да не се окисляват лесно.
Та в тази връзка прекомерното нагряване на пластинката не е добра идея.
Пластинките, които използваме в нашите устройства са стоманени с някакво специално покритие, като в областта на запояване са фабрично калайдисани.
|
| Пон Юли 17, 2023 2:49 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
В моя случай токът няма да е никак малък (грубо 5А) и повече ме притеснява съпротивлението на самата пластинка.
Не съм очаквал нещо на пръв поглед толкова тривиално да се окаже такъв проблем и да ми загуби толкова време.
|
| Пон Юли 17, 2023 2:54 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Нормално.
"Дявола" винаги е в детайлите ...
Подбери си правилната пластинка по възможност фабрично калайдисана където трябва.
При голям ток самонагряването на пластинката вероятно няма да е в следствие на съпротивлението на пластинката, а заради контактното съпротивление в областта на контакта с батерията. Трябва да осигуриш и достатъчен натиск на батерията към пластинката, за да гаранрираш добър контакт и за да не грее.
|
| Пон Юли 17, 2023 3:08 pm |
|
 |
|
dan
|
Аз си мислех и този вариант - да го закачам на ръба на платка и от там да ми тръгват пътечки към електрониката, но не знам защо не ми се струва особено надежден...
|
| Пон Юли 17, 2023 4:05 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Търсиш решение за серийно произвеждано изделие или за единична бройка?
|
| Пон Юли 17, 2023 4:28 pm |
|
 |
|
dan
|
Серийно. Целта е да имам достъп до изводите на няколко последователно свързани 18650.
|
| Пон Юли 17, 2023 4:39 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Това с правилния флюс е малко в зоната на здрача - агресивните флюсове трудно можеш да измиеш. Имал съм случаи които след години работа разяждат всичко наоколо въпреки че миенето е точно по предписание в миялна с правилния препарат. Затова съмнителната хватка (особено при мен където са агресивни условия) не искам да я прилагам.
Поръчал съм едни пластини от китайците - да видя какво ще дойде И още един резервен вариант за мен - оказа се че пластинките от куплунг PHU (от комет) с малко обработка стават
Тези които прикачвам са китайски - цената няма да ти хареса - с доставка може би около 0,7 лв на брой, може и повече но вероятно ще ти свършат работа
|
| Пон Юли 17, 2023 6:33 pm |
|
 |
|
dan
|
Аз си мисля дали няма да стане да се избуши ламарина от берилиева мед и да се щанцова. Цената на детайл би била стотинки и лесно ще се запоява.
|
| Пон Юли 17, 2023 7:05 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Аз не бих се вкарал във филм с направи си сам пластинка заради споменатите по-горе причини като окисляване и корозия на контакта вследствие навлажняване на нееднородни контактуващи метали. Аз бих потърсил и закупил готови пластинки от известен производител предоставящ и техническа документация, а не от али-читак. Ако това не е чак такъв проблем за теб и устройството ти - можеш да си направиш контактни пластини разбира се. Не е ракетна технология. Холдери от този тип също са пълен боклук, а и не стават за големи тоци. Разчитат на контакта на нитчета с пружинки занитени през пластмаса ?!? Като ги нагрееш да ги запоиш - пластмасата омеква и нитчето вече не се притиска както трябва към пружинката и има вече слаб контакт. Отделно, че съм виждал нитчета от нещо като месинг да занитват и контактуват със стоманените пружинки (които може и да нямат правилното покритие).
|
| Вто Юли 18, 2023 2:15 pm |
|
|