Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
Виждаш ли разумна алтернатива?

ЕУ не е идеалния съюз - няма достатъчно природни богатства за да си е самодостатъчен. Но като гледам на картата не виждам кой знае какви варианти да има.

Турция - регионална сила драпаща и тя за ЕУ. За момента безрезултатно. С тях ли да правим съюз?
Русия - глобална военна сила, природни ресурси колкото искаш - обаче няма достатъчно население и икономика.

Евентуално ако се пръкне ненадейно някакъв славянски съюз - близки езици, култура, като население и икономика има потенциал - но този филм го гледахме - СИВ - резултата го знаем. Има ли шансове за по добър?
Едит: Пък и половината сме вече в ЕУ и НАТО и се бием с другата половина. Безумие.

Сря Юли 12, 2023 11:02 pm
Профил

Човек критикува някой/нещо, който/което не му е безразличен/безразлично.
Аз например не критикувам руснаците, защото нямам някакви положителни за мен очаквания от тях и следователно не могат да ме разочатроват с действията или бездействията си спрямо мен/нас.
Техните соц подлоги смачкаха рода и родителите ми по времето на соц-а в прекия и в преносния смисъл, така че няма как да питая любов и привързаност към тях. Даже напротив.

От запада - определено имах и все още имам очаквания (да си се чудя на акъла що ли) - точно такива, каквито ни ги рекламираха през соц-а по заглушаваните радиостанции, а и след това та чак до ден днешен.

Оказва се обаче, че както във всяка реклама - рекламирания продукт не е точно това, което се рекламира, и като си повярвал на рекламата/пропагандата и си нормален човек - няма как да не си разочарован и да критикуваш.

Факта, че доста хора пишат от чужбина във форума е показателен, за всичко това, което говоря. И всичко това се случи пред очите на новите ни западни "приятели" и "партньори" и то не въпреки тях, а поради тяхни действия спрямо нас. Примери - колкото щеш.

истината е, че разтурихме къща за да направим колиба, но се оказва, че и колиба нямаме. за 34 години сме 3 милиона човека "назад" и то точно млади хора, част от които са много добре образовани специалисти.

Не изключвам възможността, даже ми изглежда все по-реалистична, част от хората в един момент да видят и осъзнаят това, което аз на времето видях и осъзнах и да се върнат в БГ, особено на фона на случващото се на запад и в хамерика към момента, но да видим.
Това би било добре за БГ а и за тях предполагам, което е един от националните ни интереси.

ToHu преди време ви разказа за щерка му, която е в БГ, как се чувства и къде е добре човек да отглежда децата си. От личен опит мога да кажа и потвърдя същото.

Сря Юли 12, 2023 11:12 pm
Профил

Чакай сега да уточним, газчицата която ни излизаше през носа беше най-евтината ни алтернатива, посочи къде е имало по-изгодна. Това са празни приказки, а да припомня, че преференцилните цени за България бяха отменение, след на,еса на други видни евроатлантици, та от тогава всички мрънкат че ни е скъпа газта, да поскъпна, но пак беше най-евтиният доставчик.
В южен поток има и не по-малко наши интереси, кажи ми какво губим от южен поток, защото аз мога да ти кажа какво щяхме да печелим , и освен финансовата изгода имаше и чисто политическа, това е не малък лост.
За Белене нещата са още по-ясни, ако изключим като цяло дебата нужна ли е втора АЕЦ и какво правим с отработеното гориво, което обаче с руснаците е доста по-ясен въпрос, тяхното предложение беше най-изгодно като цена, да не говорим, че и като гориво е по-изгодно, и като финансови параметри.
Политическата криза в никакъв случай не е дело на Русия, не знам кой ви пробута тази глупост. Като няма за кого да гласуваш е естествено да има политическа криза. Или ти не си на това мнение, трябва всички да гласуваме за този за който ти гласуваш ?
Фактите са факти, не е въпроса какви са интересите на Руснаците, а че много отдавна техните интереси не са фактор за нашите политики, от което съответно търпим определени негативи.
Но я сега си представи нещо друго, някак утре правителството се окаже проруско, наложи вето в НАТО както за украйна, тка за швеция и финландия, наложи вето на оръжейната помощ, и като цяло го играе контра в Нато и в ЕС на всички анти руски политики .... каква според теб ще е реакцията на запад, какви ще са последствията за това правителство и за България ? И това при условие, че според социалните проучвания това правителство ще има около 60% обществена подкрепа.

Сря Юли 12, 2023 11:16 pm
Профил

"алтернатива" на една крайност е другата крайност. Аз за 100-тен път повтарям, че не съм за крайности. Още в първия пост, казах че разумен за мен е унгарския модел. Ако искаш да го разбереш изгледай видеото внимателно. Ще ти дам и други. И не, това не е руска пропаганда по съвеЦка телевизия. Телевизията е американска и то мейнстрийм. Не е случайно... Както казах унгарците имат много силно лоби в САЩ и там нещата се представят по доста различен начин спрямо европейските телевизии. За съжаление ние нямаме лобита и унгарския модел не можем буквално да го копираме...

Сря Юли 12, 2023 11:17 pm
Профил

palavrov написа:
Едит: Пък и половината сме вече в ЕУ и НАТО и се бием с другата половина. Безумие.

По-големия проблем е, че се караме по между си в страната и даже във форума, което е още по-глупаво.
Но като се сетим за "разделяй и владей" - май обяснението е очевидно.
Жертва сме на пропагандата на тези, които ни разделят и наистина им се получава.
Това може да се пребори с образованост и информираност и след това с използване на това, което е между ушите ни, но вярвам за всички е очевадно на къде се бута образованието ни, което би трябвало да научи децата ни да използват това, което е между ушите им, както и информираността ни от мас медиите, които все повече хора вече отказват да гледат (говоря за българските, но и не само).

Сря Юли 12, 2023 11:21 pm
Профил

палавров......
ако ЕС беше това за което се представя по талавизора - наистина няма алтернатива и трябваше да се радваме че сме вътре
ако НАТО беше това за което се представя по талавизора - също трябваше да се радваме че сме в нато
и за еврото много обещават от талавизора?
да обаче нищо не е такова каквото се представя, т.е. цялата радост е безпочвена, да не кажа вредна докато ни откъсва от реалността и ни лишава от възможности за вземане на правилните решения

в смисъл цялото това пънене да защитаваме "западняците" щото видиш ли без тях сме живи умрели - това си е чисто робско мислене, и с тях и без тях сме си еднакво умрели ако не мислим трезво и не защитаваме собствените си интереси, влезли сме в ЕС - нека си гоним интересите в ЕС, влезли сме в нато - нека си гоним интересите от това, а не само чужди интереси, а за нас последствията

да ама как да защитим интереса си докато има подкрепа за пълни продажници като кирчо и кокорчо? докато казват "по добре бойко него поне си го знаем"? докато има хора които се радват че сме колония роби?

Сря Юли 12, 2023 11:39 pm
Профил

Като човек живеещ последните години в западна европа няма какво да ми ги хвалиш западняците. Виждам ги що за стока са. Това не променя фактите - най голямата икономика в света (сумарно, не страна по страна както е в статистиките). Силна армия и въоръжение. Сравнително малко природни ресурси, нещо което за момента се компенсира с човешки ресурси ама докога ли. Нашият интерес го виждам вътре не вън. Интереса ни мога да го дефинирам кратичко - увеличаване на населението ни. Затова трябва да се работи в посока справяне с демографска криза - здраво семейство и образование. Процеси които ще отнемат като нищо половин век т.е. едва ли ще ги доживеем, че вече и ние сме на по половин век. Стигнем ли до този етап евентуално имаме някакво бъдеще като нация. В противен случай просто ще изчезнем. Кой навън. Кой не направил деца. Кой ще дойде на наше място тук и сами можете да си представите. При това положение скачането срещу западняците ми изглежда като тотално неразбиране на проблемите и нещата които ни предстоят. Скачането срещу руснаците също. Въобще соченето с пръст на виновните е робското мислене защото предполага наказването им от бащицата - цар, султан, пезидент ...

Ник ти не си спрял да плюеш по запада наливайки по този начин вода в руската пропаганда. Не защитаваш българските интереси а защитаваш путинските. Съзнателно или не. Нещо което мен ме дразни и нямам намерение да се правя, че не го правиш, нито ще спра някога да се боря с "полезните идиоти" както ви наричат самите руснаци.

Чет Юли 13, 2023 11:09 am
Профил

А дали не си ти полезния идиот като наричаш истината путинска пропаганда? Какъв е проблема да назоваваме нещата с истинските имена, такива каквито са? Защо толкова ти бърка отзад истината? Колкото и да руптаеш и да цитираш пропагандата на сорос до посиняване няма да промениш фактите

Казваш демографската криза... увеличаване на населението, я вземи една статистика за населението през годините и виж резултата от робуването ни към запада, дали случайно населението не намаля драстично точно заради робството което евроатлантическите педали донесоха?

Изображение

Чет Юли 13, 2023 12:00 pm
Профил

То по скоро на теб нещо ти бърка запада, че не спираш да мрънкаш по темата и по този начин повтаряш путинската пропаганда.

Относно демографската криза - този процес е доста бавен и не става за едно поколение само, корена е далеч назад във времето като са ни окупирали и заробили комунистите. Тогава нещата са тръгнали и сега им берем плодовете. Разбира се и затова са виновни западняците - че масово хората в БГ предпочитат да са навън включително и ти и аз. Само, че нещо не си тръгнал към масква, интересно що ли ... ама да, запада е крив ... имаме си доста поговорки за кой е виновен като на някой все всичко му е криво ..

Та не те знам теб защо робуваш на запада но аз лично не го правя. Напротив.

Чет Юли 13, 2023 12:20 pm
Профил

Много хубава графика си извадил. На нея причините и следствието са отместени с едно 20-30 години. Сам си направи изводи какво се е случвало по тези -20-30 години, кога е започнал демографския ръст, кога е тръгнал да се забавя, кога е тръгнал обратно.

Чет Юли 13, 2023 12:22 pm
Профил

palavrov написа:
Това не променя фактите - най голямата икономика в света (сумарно, не страна по страна както е в статистиките). Силна армия и въоръжение.

Факт е, че около 2008 европейската икономика беше най-голямата икономика в света, т.е. бяхме по-силни от САЩ. В зависимост кои показатели измерваш в някои даже бяхме с 50% "по-големи", според други предимството ни беше по-скромно. Така или иначе факт е, че бяхме най-големите...

Само, че тоя факт се промени и бързо след кризата 2008 САЩ ни задминаха, а от миналата година и китайците ни минаха, така че към момента сме на почетното 3-то място. Сега китайците са ясно, но сравнението със САЩ изобщо не е розово. Особено след ситуацията с Украйна тенденцията е такава, че трудно може да се обясни как от +50% отиваме на -50%.

Чет Юли 13, 2023 12:26 pm
Профил

miro_atc написа:
palavrov написа:
Това не променя фактите - най голямата икономика в света (сумарно, не страна по страна както е в статистиките). Силна армия и въоръжение.

Факт е, че около 2008 европейската икономика беше най-голямата икономика в света, т.е. бяхме по-силни от САЩ. В зависимост кои показатели измерваш в някои даже бяхме с 50% "по-големи", според други предимството ни беше по-скромно. Така или иначе факт е, че бяхме най-големите...

Само, че тоя факт се промени и бързо след кризата 2008 САЩ ни задминаха, а от миналата година и китайците ни минаха, така че към момента сме на почетното 3-то място. Сега китайците са ясно, но сравнението със САЩ изобщо не е розово. Особено след ситуацията с Украйна тенденцията е такава, че трудно може да се обясни как от +50% отиваме на -50%.

Дори и на трето място пак е по добре отколкото ако сме извън този съюз. Няма как да станем 51 щат. Нито поднебесната империя да ни припознае като неделима част от нея. Все още нямаме по добър вариант.

Чет Юли 13, 2023 12:35 pm
Профил

33 години по късно той все още се оправдава с комунизма..... по времето на комунизма имаше семейни ценности, а сега са кариеристки, феминистки и евроатлантическопедалски

Ей за това все по рядко си правя труда да посочвам факти, зомбирания си измисля всякакви нелепи оправдания за всичко, точно като зависимите от хазарт и наркотици

Последна промяна nik на Чет Юли 13, 2023 1:26 pm, променена общо 1 път

Чет Юли 13, 2023 12:46 pm
Профил
Аватар

Айде стига сте го дъвкали вече тоя комунизъм. В България такова нещо реално не е имало. Аз съм на повече години от по-голямата част от пишещите тук, видял съм добре и едното и другото, имал съм проблеми и с едното и с другото, и мога отговорно да кажа, че имаше много добри и лоши неща както тогава така и сега. Ние българите като тарикати и опитни глупаци естествено се отървахме от хубавите неща и си внесохме допълнително още лоши. Ако някой сериозно си мисли че сегашната ситуация в Бъгария има нещо общо с "комунистите" от едно време, значи е просто още един глупак. Отдавна други въртят кормилото и натискат педалите.
А тия аргументи с "що не ходиш еди-къде-си?" са просто жалки. Някой за да отиде някъде може да има поне 10 различни причини и политическите идеали дори няма да се класират за място в такъв списък. Време е да се "пенсионира" тоя аргумент. Предполагаемо умни хора сте все пак...

Чет Юли 13, 2023 1:07 pm
Профил

palavrov написа:
Дори и на трето място пак е по добре отколкото ако сме извън този съюз. Няма как да станем 51 щат. Нито поднебесната империя да ни припознае като неделима част от нея. Все още нямаме по добър вариант.

Не разбирам логиката защо трябва да сме в най-големия съюз непременно. Ако имаше такава логика, то отдавна трябваше да сме си подали молба за членство е БРИКС.
Ние така или иначе имаме някакви отношения с много държави от различни съюзи или без съюзи. Според мен преди всичко е важно какви са ни отношенията с тези държави. Съюзите ни помагат евентуално да подобрим тези отношения. Поне на теория трябва да е така. Примерно по-лесно би трябвало да правим бизнес с Германия отколкото да кажем Турция. Защото покрай европейския съюз сме махнали определени досадни пречки за бизнеса. Разбира се, нищо не пречи да махнем пречките в отношенията си с Турция (примерно) и без да влизаме в някакъв общ съюз с турците. На практика това вероятно няма да е толкова лесно, защото ония са много население, много бежанци и ако отворим свободно границата може да стане страшно за нас.
Това че с Германия го постигаме по-лесно по-скоро е резултат от факта, че между нас разликите не са толкова фрапантни. Нямаме обща граница, но и да имахме няма опасност немците масово да почнат да прииждат, нямаме огромни религиозни или културни и т.н. разлики. Има разлики но са в рамките на търпимото.
Точно фактът, че сме сходни държави е основата за по-добри отношения. И дори да го нямаше ЕС пак по-лесно щяхме да си развиваме отношенията с Германия. Доказано е исторически, много преди ЕС да се пръкне.
С други думи ЕС е съюз на що-годе "съвместими" държави. Това е по-важно от размера на ЕС. Дори да беше по-малък... всъщност той е много по-малък в сравнение да кажем БРИКС нашето място си е в ЕС. Хубаво е да се разбира защо сме в ЕС, а не да се заблуждаваме с големини или други безсмислени аргументи.
Също е хубаво да се знае и цената на членството ни. Защото едно е съюз от който имаш предимно ползи, включително и да ти дават пари. Друго е съюз, който ти носи повече вреди и на всичкото отгоре на който дължиш пари. За съжаление нещата с ЕС вървят към второто. Получаваме търговски ограничения т.е. неща които ни вредят, получаме и сметки, с които аз не съм съгласен и които по размер надхвърлят парите които получаваме. В прав текст да го кажа - ние в момента плащаме и още дълго време ще плащаме, повече отколкото получаваме. Като сме на червено не само от към пари. Не случайно казах за сравнението между ЕУ и САЩ. Ние се закопаваме... буквално. Не призовавам за излизане от ЕС. Но фактите са, че нещата вътре не вървят никак, ама никак добре....

Чет Юли 13, 2023 2:42 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008 ... 1080  Следваща