|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 4:02 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Ако съседите тръгнат да правят такива списъци ще са доста по-длъжки, а бройката на утрепаните ... айде да не говорим за тях  По тая логика никой не трябва да иска да им анищо общо с нас, започвали сме няколко войни или сме участвали като съюзник, изтрепа ли сме бая народ немци, французи, гърци, сърби, македонци и какви ли не още ... не всички от тия неща са верни, но дори и всички да бяха верни какво от това, това е история, точно този подход води до повтаряне на историята. С кого искаш да имаш общо дай да видим, а да направя ли същия списък за Германия, или за Великобритания, а София сигурно марсиянците я бомбандираха ? Това пълен абсурд, историята е история за да се вземат поуки от нея, не за да решава бъдещето ти. А като направи таъв списък за Русия, нищо не казваш за Турция ... 500 години, всичко кеото Русия енаправила за цялото си съществуване като държава, едва ли може да се сравни дори с едно възтсание потушено от турците. А това че заради тях сме изостанали и като общество и като наука и като култура с едни 200-300 години ? Нато нашите съюзници ... Турция с най-голямата натоевска армия, в задният ни двор ... Турция която 500 години е клала и грабила .. за тях нямаш нищо против. Англичаните които искат да те унищожат от както сме взели независиомост от Турция .... това са мекоказано идиотски разсъждения, не знам как може да се връзват разумни хор ана подобни списъци. Ето сега сядам и ще ти напиша 3 пъти по-дълъг защо не само не трябва да имаме нищо общо с Великобритания, ами тряабва още утре да ги изколим до един .... след тов амоцже да продължим с Турция, Гърция, Сърбия .... Не е въпрос какво е било, било е каквото е било, ние не сме били по-добри нито от турците, нито от руснаците, нито от англичаните, и подобни разсъждения са напълно безмислени, плод на промити мозъци.
|
| Пон Юни 26, 2023 10:44 pm |
|
 |
|
nik
|
И как точно се правят тия реформи с назначени кирчовци и кокорчовци от американското посолство? те си имат други задачи и чужди приоритети, реформи ако има са за интересите на техните началници, не за БГ как се правят реформи докато ЕС ни изнудва и залага капани по всички изпитани начини за да ни постави в зависимост пак влизаш в противоречие със собствените си възгледи
|
| Пон Юни 26, 2023 10:47 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3180 Местоположение: Пловдив
|
Аз се сещам за вица за Манго, дето се оплаква от политиците, щото преди изборите му говорили - "Гласувай за нас, ние с теб сме братя, българи и т.н.", а след изборите - "махай се от тук бе мангал мръсен" ... Дано наистина е така, както казваш. Ще се радвам ако е така, но се съмнявам. Все пак имам личен опит в това отношение. Респектираш ги с опит, знания и умения, както и с висока заплата - даже в пъти по-висока от техните. Заслужил си си позицията да си им и шеф. Пред теб говорят едно, а зад гърба ти завиждат и приказват друго, като са готови "да ти забият нож в гърба" по всяко време. Разбира се това отношение го има и към техни сънародници на твоето място, но към "емигранта" то е много по-силно. С две думи преди доста години стигнах до извода, че "камъка тежи на местото си, а не другаде". Дано при теб нещата стоят по друг по-добър за теб и семейството ти начин.
|
| Пон Юни 26, 2023 11:06 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Съюзите са много хубаво нещо когато са равноправни, в слаучая обаче не са. По пвод отношението, това е нещо, което до голяма степен зависи от този към когото се проявява. Към мен никога не се е случвало някой да се отнася пренебрижително, нито европеец, нито американец, нито някой друг, в момента в който усетя, че някой дори си помисля че може да се отнася с пренебрежение го поставям на мястото му. Реално малко чужденци на високо ниво са се опитвали да показват някакво отношение различно от респект, но не е да не се е случвало, най-вече германци и автрийци, и толкова бързо ги навирам в дупките им че няма на къде. За простолюдието, да това е доста типично и за германци, и за руснаци а и като цяло за всички западноевропейци, но обикновенно досега ми с такива е на ниво командване, аз не моля, аз командвам, без значнеие дали е магазин, ресторант или подизпълнител. Та ако някой е пренебрегван, това е резултат от собственото му отношение и самочувстие, ако ти имаш респект към себе си и другите ще имат. За селското стопанство, тук има два основни проблема. Проблем 1, европейското селско стопанство не струва нищо, произвеждат брак, това е истината. Ако изключим няколко специфични култури, европейските продукти са пълен боклук, като не говоря дори за типично поююжни култури, дори картофите им не стават. Холандците които са може би един от най-големите производители в европа, произвеждат откровен боклук. Дали са краставици, домати илинещо друго, всичко има един и същ вкус, всичко е изкуственяк, всичко е тъпкано с химикали.. позволени ... Та тук въпросът е земеделие но какво, произвеждаш годни за консумация продукти, такива които са вкусни и естетсвени или пластмаси. Проблема с читавите продукти е, че нямаш реандемана който имаш от пласмасарията. От тук, няма как малка България да стане нетен износител на качествени продукти просто защото територията ни е малка. от тук идват и други проблеми, малкия рандеман означава висока цена. Мислиш ли че германеца или французина който си брои стотинките ще има пари да купи качествен продукт ...айде да не си разказваме вицове, произвежда се боклуци защото има пазар за боклуци. Ако по-възрастните Българи все още си спомнят вкуса на естетсвените продукти, европейците никога не са ги и вкусвали, тук може да изключим, Испания, Португали и южна италия, там в миналото е имало. Проблем 2, дори и модерно, селското стопанство си иска неговото, кой ще го работи ? Ние и сега имаме недостиг на работна ръка, 30 години се промотира простотията, че на нас не ни трябва заемеделие, че това е отрасъл с ниска добавена стойност за страни от третия свят, 30 години се унищожават селата и малките градове, 30 години се промотират професии в сферата на услугите. Та къде ги тия които ще го работят ? Селскостопанската техника в Бг изобщо вече не е толквоа стара, повечето машини са по-автоматизирани и комфортни от луксозна лимузина, но въпреки това няма наплив натам. Тук има и един друг проблем, няма как да има работещо земеделие ако то се събсидира, това по никакъв начин не стимулира производителите да произвеждат качествен продукт от който пазара има нужда. Не всички, но много от земедлските производители са откровенни измамници, фондове, субсидии ... това опорочава. какво правим с тях .. аз имам решение, пълна национализация на земеделските земи и даването им на концесия, но със ясни правила, и сериозни наказания за тези които злоупотребяват, и като казвам сериозни, визирам нещо от сорта на 15-20 г затвор, вкарай 100-на в затвора и ги остави да чукат камъни цял ден, и ще видим дали ще с енамерят нови 100 които да произвеждат проформа. Съвсем отделен проблем е и потребителя в България, разбирам, че хората имат ограничени бюджети, но докато са склонни са спестят 1 лв от кило домати и да си купят кутия цигари за 5 или бутилка ракия за 8 все ще е така.
|
| Вто Юни 27, 2023 12:41 am |
|
 |
|
ToHu
|
Чакай сега, ти искаш да се държат с теб нормално както с тях самите, или искаш да ти се кланят и докато спят ? Защо мислиш, че говоренето зад гърба се отнася само за теб, и то само защото си чужденец ? Това е нещо съвсем нормално, а хайде сега ме убеди, че у нас приказват по-малко зад гърба ти, и не са готови да т епрецакат във всеки един момент. Това са две съвсем различни неща, хората са хора навсякъде, в тези си отношения разлики няма, ако някъде не си ги видял, просот не си живял и контактувал достатъчно. Аз съм бил с може да се каже доста добре възпитани хора и то на високи позиции, идва лицето Х за което са работили и почват да си говорят все едно са най-добрите приятели, единия обеснява как като починал баща му тоя Х му занесъл дръвчте и той си го посадил в двора, и как като се местил преместил и дртъвчето и разни такива лиготии, и в следващия момент лицето Х си тръгва и всички почват да обесняват какъв идиот е тоя и т.н. като лицето Х е CEO на една доста сериозна фирма соборот от няколко млрд. тия другите бяха други CEO-та а тоя конкретно дето му е бил служител е бил някъде под него, с кето искам да кажа че не са реднеците хванати от полето. То всъшност реднеците едва ли ще си направят труда да омайват някого ... това е човешкото лицемерие, пред него нищо няма да кажат защото корпоративен свят, утре може пак да работят за него, или пък да им потрябва за нещо .... така е от върха до дъното.
|
| Вто Юни 27, 2023 12:49 am |
|
 |
|
Edesign
|
всички ToHu, palavrov, emilvtc всички говорите много верни неща. Да България като малка страна не може да е извън някаква по-голяма организация. Лошото е това опорочаване на ЕУ. По време на ковида ясно се разбра за всеки че явно парите не идват от бизнеса, а някакви фондове и проекти.... Въпроса с македония е абсолютен удар върху нас, но някак си масово никой не го отчита... и ред още неща които не се различават от негативите на участието на БГ в СИВ, Русия и т.н. Демек за нас е от трън та на глог....
|
| Вто Юни 27, 2023 9:19 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз също съм на мнение че бъдещето на България е в ЕУ. Но в ЕУ като икономически съюз, а не като фашистка политическа организация, в каквото се е превърнал сега. В Европа има твърде много и различни народи и култури за да бъдат насилствено обединявани по тоя начин. Много неща, които са приложими за Белгия, не са приложими за България и обратното. Същото важи за почти всяка друга държава. В сегашния си вид ЕУ не е силен а слаб съюз, крепящ се единствено на поносимостта на хората. Англичаните вече се озоваха извън тая поносимост, а е възможно и други да ги последват. Така че, докато самата идея е принципно вярна за България, сегашната и реализация не е в национален интерес.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Юни 27, 2023 10:24 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Бабане, то е ясно, че не е идеално. Обаче за момента е най добрия избор спрямо алтернативите - да сме напълно самостоятелни, да сме в руска орбита, да сме в турска.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Юни 27, 2023 10:47 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
А за глупостите които се приписват, че се творят тука в Брюксел - че има глупости има - но те са плод на хората пратени от съответните държави членки да работят тук (затова и се ядосвам някой като ме причисли към тях само защото живея в момента тук). Според мен е американско влияние, да не кажа холивудско. Някой с много глобална власт го налага - изпедерастяване, толерантност и т.н. Но, според мен това нещо няма как да е вечно и няма как да се задържи във времето защото то не се самовъзпроизвежда - изпедерастиш ли се не оставяш поколение. Според една от теориите цялата работа е за да се намали глобално населението с налагане на ценности които забавят раждането на деца - сингли които така и не се женят и си гледат цял живот кефа, педали, кариеристи които гонейки кариерата не мислят за семейство и деца докато не попреминат средната възраст - едва ли не върви по сценария на идиокрация. Но от друга страна това, че го осъзнаваме и не ни харесва вдъхва надежда, че ще останат достатъчно хора със здрав разум (па дори и да не сме на едно мнение, нали колега nik) затова и не се впрягам толкова, че край, умряхме - не сме, естествения подбор си знае работата, важното е да сме от оцелелите.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Юни 27, 2023 10:55 am |
|
 |
|
nik
|
Именно Същото го казвам и за много други неща, демокрация, ЕС, НАТО, еврозона, и в какво ли още не участваме, но нищо не е това което се рекламира, и аз смятам че трябва да има съюзи но навсякъде накакви изродщини само, участието в такива неизгодни "съюзи" само щото да участваме някъде си е чиста форма на колония, а не мисля че има някаква изгода да бъдем колония
|
| Вто Юни 27, 2023 11:53 am |
|
 |
|
velio
|
Това не е лош извод, но трябва да се има предвид, че е хубаво преди да го поставиш на мястото дето ще тежи, да пообиколи света. Тогава тежи два пъти повече. Лично мнение. Аз не съм обикалял, но смятам че е полезно.
|
| Вто Юни 27, 2023 7:00 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Определено да обиколиш света помага, но за целта трябва да искаш да видиш, а много хора не искат, и като нето май резултата от хора обикалящи света е негативен. Една част пречупват всичко през типично балканските разбирания и виждания което в крайна сметка води до това че каквото и да видят го редуцират до нещо познато, което единствено затвърждава техните лични убеждения, т.е. полза от това гледане няма. Други пък виждат само хубавото, един вид холивудското, без да седнат да осмислят и разберат всичко, те пък превръщат в идол всичко видяно, и подкрепят с две ръце каквото и да е идващо от там, без да влагат грам мисъл. Отделно има просто "туристи" за които нищо не се променя, и остава малката част които виждат и опитват да разбират и да извличат полезното, без да се превръщат в безмозъчни поклонници. Иначе за ЕС, той има смисъл ако е икономически съюз, но той много отдавна не е това, превърнал се е в държава, което е грешка. Политизиран, извратен, обслужващ единствено чиновническите интереси. В този му вид по-добре да го няма от колкото да го има.
|
| Вто Юни 27, 2023 7:45 pm |
|
 |
|
HCL
|
Наблюдавайки как хората спират да пишат по туитер и линкедин може би си прав. Но едно аз съм най-ниското ниво инженерен материал и второ без пари и работа не съм останал от 13 годишен така че не ме вълнува особено. Пътища много и с някои неща компромиси не се правят.
|
| Вто Юни 27, 2023 10:25 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе внимавай, от една страна няма да искаш да си цял живот на това ниво, от друга колкото и да не ти се вярва, но може да не може да си намериш работа поне в голяма корпорация ако се случи нещо такова, а и не само в голяма, а и в по-малка която взема държавни контракти. В Европа в това отношение все още е по-добре, но в САЩ е зле, нямам никакви доказателства, но съм сигурен,че някъде се мъдри някакъв списък който надлеждно се допълва от всякаква HR сволач. Веднъж набележат ли те няма оттърване. А дори и да нямат някаква обща база данни, те си комуникират. По едно време когато имах линкед но почти не поствах там получавах доста предложения за работа, от както почнах да коментирам разни идиотски мнения, предложенията рязко намаляха, да не кажа изчезнаха, в същото време знам че колеги с които работя и подчинени продължават да получават, т.е. не е да няма ърсене в тая област. За мен това е директно свързано с постовете ми, не пасвам политически и идеологически на тези които преди ми предлагаха. На мен разбира се ми дреме на сещаш се какво, но за мен е ясен показател, че има значение какво пишеш.
п.с. не знам следиш ли новините в САЩ, преди година някъде, имаше едно девойче не му помня името, върла демократка, направи добра кариера експлоатирайки крайно либерални идеи и политики. Не знам дали го е вярвала или не, но в един момент явно стана неудобна на някого там, дали конкурент за една и също позиция или нещо друго, но се появиха едни нейни постове от преди 10-на години, когато е била на 17, които не бяха нищо срашно, но доста консервативни, тя е от републиканско семейство, та само заради тия постове я съсипаха за няма и седмица. Също и това което се случи с Тулси .. но айде, тя открито критикуваше действия на демократите, та се осмели да се кандидатира и за президент срещу волята на хилари ...
|
| Вто Юни 27, 2023 10:37 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3180 Местоположение: Пловдив
|
Прави ми впечатление, че участници от форума които бяха активни и са в америка спряха да пишат коментари още по времето на кромида и особено след войната в Украйна. Дано причината да не е тази, която споменаваш, а просто не им се взима отношение по нашето "дърлене" по политическите въпроси, за които се "дъвчем" тук.
|
| Вто Юни 27, 2023 10:50 pm |
|
|