Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Оферта за окабеляване на населено място? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Оферта за окабеляване на населено място?
Колеги, трябва да направя на клиент оферта за окабеляване на едно населено място. Става въпрос за изграждане на мрежа за кабелна телевизия - около 400 абоната. Отдавна не съм се занимавал с такъв тип дейност и сега се чудя каква цена да обадя. Ако някой има представа как вървят цените в момента да каже че може да се изложим :o

Сря Сеп 20, 2006 8:53 am
Профил

Мнение 
Никой ли не знае :( Клиента ме притиска с цената до обед, мисля си са нещо около 3000 лв., работата е за около 5-6 дена, 4 човека...

Сря Сеп 20, 2006 9:20 am
Профил
Аватар

Мнение 
Пиши едно ЛС на Lupus и го питай, той сигурно знае.

Сря Сеп 20, 2006 9:28 am
Профил ICQ

Мнение 
ОК, пиша веднага!

Сря Сеп 20, 2006 9:29 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Не мога да ти дам съвет, мога ти кажа чужд съвет:

"Кажи такава цена , че да не съжаляваш после за времето , което си отделил на работата, особено ако е работа , която не ти харесва/доставя удоволствие/".

edit: имам предвид , че това си е повече хамалска работа и не знам дали това е правилното заплащане щом трябва да се изпълни в такива кратки сроков - 4,5 дена - 400 абоната. Но това е мойто мнение. ;-)

Сря Сеп 20, 2006 9:30 am
Профил ICQ

Мнение Re: Оферта за окабеляване на населено място?
milenjs написа:
Колеги, трябва да направя на клиент оферта за окабеляване на едно населено място. Става въпрос за изграждане на мрежа за кабелна телевизия - около 400 абоната. Отдавна не съм се занимавал с такъв тип дейност и сега се чудя каква цена да обадя. Ако някой има представа как вървят цените в момента да каже че може да се изложим :o

Това само за окабеляване ли е , включва ли станция насочени отклонители , усилватели ?
Помисли малко дали ще ти стигнат тези 3000, по скоро му сметни всичко на метри и бройки !!!

Сря Сеп 20, 2006 10:37 am
Профил

Мнение 
Toва е само за окабеляване, не включва никакви материали, станция няма, сигнала е докаран през оптика.

Сря Сеп 20, 2006 10:49 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Изграждал съм доста кабелни мрежи . Тази цена е несериозна .Истина е , че у нас уж важат правилата на пазарната икономика , но ... В момента кабелните мрежи се изкупуват на цена над 250 Е на абонат . Ако кабелната се изгражда в комплекс от панелки двама души ( ако са екип ) могат за един ден да вържат 10 - 15 абоната ( най-много време се губи за настройка на телевизорите ) Натам математиката е лесна .Ако някой ми каже че може да върже 400 абоната и да настрои нивата в квартал с къщи за тези пари ( с колкото и хора да разполага ) няма да го приема на сериозно . Извинявам се ако съм засегнал някой .

Сря Сеп 20, 2006 9:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
vasil - за milen сигурно това е полезна информация, аз само искам да отбележа , че е писал "само окабеляването" и предполагам не вкл. настройки , ами само тегеленто на кабелите.

Сря Сеп 20, 2006 10:13 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
vasil написа:
Изграждал съм доста кабелни мрежи . Тази цена е несериозна .Истина е , че у нас уж важат правилата на пазарната икономика , но ... В момента кабелните мрежи се изкупуват на цена над 250 Е на абонат . Ако кабелната се изгражда в комплекс от панелки двама души ( ако са екип ) могат за един ден да вържат 10 - 15 абоната ( най-много време се губи за настройка на телевизорите ) Натам математиката е лесна .Ако някой ми каже че може да върже 400 абоната и да настрои нивата в квартал с къщи за тези пари ( с колкото и хора да разполага ) няма да го приема на сериозно . Извинявам се ако съм засегнал някой .

10 e максимума за един добре сработен екип ако работят 10 часа! Другото е претупана работа.

Сря Сеп 20, 2006 10:16 pm
Профил WWW

Мнение Re: Оферта за окабеляване на населено място?
Цената за полагане на 1м кабел(само работата) = 0.6лв.
Всичко друго се заплаща отделно.

Чет Сеп 21, 2006 12:41 am
Профил
Аватар

Мнение 
vasil написа:
В момента кабелните мрежи се изкупуват на цена над 250 Е на абонат .

това е интересно, 500 лв на абонат при положение че сигурно не идва повече от 5-6 лв печалба от абонат на месец (не говорим за абонаментна такса а за печалба след като махнеш парите за поддръжка, права за филми и прочее) такава инвестиция би се изплатила за над 8 години

Чет Сеп 21, 2006 11:59 am
Профил
Аватар

Мнение 
ех, заек, тогава как се връща инвестиция в жилище, купено за 2000 евро/м2? за 150 години?
точно тези "инвеститори" не ги мисли каква им е аритметиката, а какво можеш да им продадеш 8)

Чет Сеп 21, 2006 12:08 pm
Профил

Мнение 
500 лв. за абонат е безумие, макар че може да има и такива случаи. Най-често съм виждал 150-200.
Ходих на място и ситуацията се оказа следната - голям фирма в тази област /ТВ, телефония и интернет/ изкупува мрежи. Задачата е подмяна на магистралната част от мрежата на съществуващо селище. Тъй като и те не са наясно колко са точно абонатите в населеното място /предполагат около 200/ се разбрах за минимална сума за работата 3000 лв. което включва полагане на кабела /въздушно/, монтаж и настройка на усилвателите. Предполагам метраж - 5-6 км. Допълнителни работи - ще видим в процеса на работа как ще ги калкулирам. Има изготвен план на мрежата - от мен се иска само изпълнението му.
Не зная дали съм се прекарал, работата ще е за около 5-6 дена за 4 човека /бригада от 3-ма + мене/. Усигурено спане в луксозени апартаменти на 5-6 км от мястото, никакви проблеми с материалите и тяхната доставка.
Ще видя как върви работата - инвеститора има още 4 или 5 места които чакат, може и да договорим друга цена за тях... Най-ми хареса че си имат изготвен план за да няма после защо така си го направил а не така...
Как мислите - цената нормална ли е или трябвше да кажа повечко?

Чет Сеп 21, 2006 12:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@vasil
Коя и къде е последната мрежа, продадена за 250 евро на абонат? Кой я е купил?

Чет Сеп 21, 2006 12:20 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща