| Автор |
Съобщение |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
 Търся пресостат с хистерезис с NO контаткт
Правим едно напояване с потопяема помпа захранвана от фотоволтаик. Има 5 клона, на всеки има таймер за пускане, пускат се един по един. Реших да спирам помпата по налягане - като се вдигне налягането в системата значи няма задействан таймер и помпата трябва да спре. Ако някой таймер отвори - налягането ще падне и помпата ще тръгне. Проблема е че масовите пресостати са с нормално затворени контакти - като дигне налягане отварят, а моята система сработва обратно - като се затвори контакта - спира. Та търся механично решение, пресостат с НО контакт и хистерезис, някой да е виждал в БГ?
|
| Чет Юни 08, 2023 11:26 pm |
|
 |
|
bobihot
|
 Re: Търся пресостат с хистерезис с NO контаткт
Преправях преди 5г стара преса с такова управление.Но какво точно купихме съм забравил. Сложихме двойно превключващо реле със самозадържане до достигане налягането. Но е за сравнително огромно налягане и те си го намериха. Ако ходя там, ще погледна и пиша...
|
| Пет Юни 09, 2023 12:08 am |
|
 |
|
Камен Пецов
Ранг: Минаващ
|
|
| Пет Юни 09, 2023 12:42 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Виж крисметал, но цените не знам дали ще са ОК. Те не продават по принцип сензори и др. подобни, но покрай арматурата за вода и пажарогасене имат и пресостати. Имаше 2-3 фирми с ткаива неща ама а сега де, вече няколко години не се занимавам с това и всичко съм забравил.
|
| Пет Юни 09, 2023 2:28 am |
|
 |
|
AA
Ранг: Популярен
|
Аз ли нещо не разбирам? ........ Реших да спирам помпата по налягане - като се вдигне налягането в системата значи няма задействан таймер и помпата трябва да спре. Ако някой таймер отвори - налягането ще падне и помпата ще тръгне. Проблема е че масовите пресостати са с нормално затворени контакти - като дигне налягане отварят........ Когато контактите отворят (при вдигане на налягането) помпата спира - не е ли това което се търси?
|
| Пет Юни 09, 2023 8:06 am |
|
 |
|
bobihot
|
До колкото те разбирам, ти трябва хидрофор. Ще убира динамичните удари и ще си поддържа налягането
|
| Пет Юни 09, 2023 8:31 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
И аз нещо не разбирам  Не виждам как ще се управлява помпа с NO. Стандартния пресостат си има за цел да поддържа някакво налягане. Сега не знам какво точно е поливането, ако са пръскалки става и с механичен пресостат. Но ако е капково, желателно е налягането да е по-ниско, иначе избиват връзките. Не че няма начин да се редуцира налягането, но ще е тъпо помпата да се мъчи да прави налягане, което няма да се ползва. Казвам го, щото евтините пресостати няма регулиране. А по-лошото е, че не винаги отговарят на спецификацията си. Аз така си взех един дето уж трябваше да поддържа 4 бара, пък той изключва на над 6 и ми прави бели. Може би идеята е с тоя контакт да се захранва останалата част, не самата помпа?
|
| Пет Юни 09, 2023 8:54 am |
|
 |
|
milenjs
|
Контролера на помпата има вход който я спира, спира при задействане на контакт. Т.е. трябва ми като дигне налягане да затвори контакт. Като падне - да се отвори. По принцип този вход е за буферен съд - горно ниво, като се напълни спира помпата.
|
| Пет Юни 09, 2023 9:41 am |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 582 Местоположение: Бургас
|
Най-лесно ще стане, ако на контактите на пресостата вържеш бобината на реле с превключващи контакти (или контактор) и да ползваш каквото ти хареса. Така ще падне и тока през контактите на пресостата.
|
| Пет Юни 09, 2023 9:45 am |
|
 |
|
milenjs
|
Няма ток през контактите на пресоста, той ще командва вход на контролера. Искам да е механично за да бъде максимално надежно. Ще взема да поръчам няколко пресостата да видя дали няма да мога да ги модифицирам с друго ключе.
|
| Пет Юни 09, 2023 2:14 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Нямам отговор конкретно на въпроса, но с малко повече ръкоделие може да стане работата. За инверсията на сигнала най-лесното решение е с реле, оптрон или нещо подобно. За хистерезиса - два пресостата за различно налягане, и някаква елементарна логика кога да включва и кога да изключва помпата. Нещо като: 1. изключва когато са сработили и двата, включва когато са изключили и двата. 2. изключва когато сработи тоя за по-високо налагане, включва когато изключи тоя за ниско. Или нещо такова...
|
| Пет Юни 09, 2023 3:45 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Намерих, може би това е моя човек, дават го с превключващи контакти, до 12 бара, регулиране на ниска и висока граница - https://vikiwat.com/presostat-xmxa12l21 ... 240vac-15aЧе и на Шнайдер 
|
| Пет Юни 09, 2023 6:49 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Визуално прилича на стандартен пресостат за компресор...
|
| Пет Юни 09, 2023 7:00 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Само се увери, че става и за вода, тия за вода стават за въздух, обратното не е гарантирано.
|
| Пет Юни 09, 2023 7:02 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Пише че става за въздух, чиста и морска вода. Ще викна един да пробвам, мяза да стане работата.
|
| Пет Юни 09, 2023 7:47 pm |
|
|