|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:03 am
| Автор |
Съобщение |
|
kiler_4o
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Сеп 12, 2006 3:20 am Мнения: 46 Местоположение: Бургас,Варна
|
 Proteus 6 въпрос
Здравейте, изтеглих си въпросната програма и много ми хареса ... но имам един проблем:
Написах си програмка на PicBasic Pro compiler - много проста, просто един диод премига ... пускам скрипта към 16ф84а в протеуса, но ми стана интересно 1 нещо - на интегралата ги няма изводите за захранване ... просто 5 и 14 крак ги няма ... неможах да измисля къде да сложа захранване, понеже видях в дебъгъра някои работи, които ме наклониха на мисълта, че може би захранването си го има и без да го слагам ... сложих диода на крак 1 и крак 2 (така ги бях задал за input и output), но немога да разбера дали действа или не действа ... сложих амперметри преди и след диода и какво да видя - преди него и в двете положения (вкл. и изкл.) - 0 V, а след диода - при включено 5 волта, а при изключено върти няколко стойности от рода на 3,4214523 -е4123 - не мога да видя точно, но ако трябва ще направя screenshot ...
Между другото сега се усетих, че може грешката при амперметрите да е моя, понеже слагам "Current probe", а не амперметър като елемент ... Благодаря за помощта ...
ето го за всеки случай кода на програмата, може и там да има някаква грешка:
пробвах с LED = 0, пробвах без да пиша инпут и много вариянти, но само така има разумни стойности ... благодаря ...
|
| Пон Сеп 18, 2006 12:12 am |
|
 |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Боже момче, къде вързваш този светодиод? Защо не към маса или +? Колегите ти казаха правилно, заеби симулаторите и седни да налепиш нещо реално, така поне кефа като тръгне ще ти е по-голям. И остави този Basic. Ако искаш Basic поне да е Proton-a! И за начало - Електротехника и Електроника!!!
|
| Пон Сеп 18, 2006 12:40 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Казвал съм, и пак ще кажа: програмиране със симулатор е като секс със силиконова вагина! Аман с тия виртуални пространства!
|
| Пон Сеп 18, 2006 6:56 am |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Като за начало светни диода без процесор.
После го светни с процесор.
И на края го размигай.
|
| Пон Сеп 18, 2006 10:36 am |
|
 |
|
kiler_4o
Регистриран на: Вто Сеп 12, 2006 3:20 am Мнения: 46 Местоположение: Бургас,Варна
|
с това пък какво имаш предвид ? Айде другото го разбрах ама това... сега светнах няколко диода и разбрах какво става ... пробвах да свържа диода към маса, но просто не мога да разбера къде е ... пък и тук се включва въпроса ми - микроконтролера има ли захранване или трябва да намеря начин да му свържа ? ако си има захранване значи трябва да търся къде е масата, а ако няма - да намеря първо къде да го свържа ... така само като критикувате, а не обяснявате - не давате никакво основание да не задавам повече въпроси ... а за налепянето на нещо реално - налепял съм много неща, но в момента нямам пари за програматор и контролер и сигурно чак в края на седмицата ще мога да си ги купя ... засега симулатора е единствения ми изход ... човека който щеше да ми дава програматор каза, че е само за повторител => не ми върши никаква работа ...
|
| Пон Сеп 18, 2006 6:02 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Една идея - универсална платка + PIC16xxxА /цената е по изгодна от тези на 84-ките а и имат повече периферия/ + МАХ232 за връзка с РС-то. Това го има в OLimex но ако си го нахвърлиш сам ще ти излезе под 20 лв. Отиваш при някой познат с програматор за да ти запише bootloader в PIC-a и после само ще си прехвърляш програмите в процесора през СОМ порта без да имаш нужда от програматор. Или си правиш сам един - 3-4 лв. ще са ти разходите за него!
Смятам че това е изгоден вариант
За Електротехниката и Електрониката - имах в предвид първо да наблегнеш на четенето им и заедно с това успоредно четеш и за процесорите и програмирането. Почва се от основата за да постигнеш някакви резултати иначе бързо ще се отчаяш от неуспехи. И питай - тука ще помагаме
И ако ти се отдава работата с тази материя, най-ще се радвам един ден /скоро/ да се обръщаме за помощ и към тебе!
|
| Пон Сеп 18, 2006 6:27 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Чудо,програматор-а ще си го сглобиш за 2-3 лева,докато чакаш финансирането за контролера - те.е имаш време да обмислиш и проектираш платката му ( а и при голям ентусиазъм да си я начертаеш и направиш с асфалтлак ).
Преди да зададеш въпрос първо прочети нещо по темата.Виж някоя схема - примерно ми харесва сайта http://www.hobby-elec.org/e_menu.htm ( http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/ ... ese1_6.htm)
След като погледнеш и прочетеш (Ама подробно!!!),тогава ако нещо не разбираш - питаш.Колегите те насочиха и към схема на програматор който е много евтин и работи много добре.Не се хвърляй на симулации - батето ти каза защо а и ти самия усещаш че има още повече да четеш за тях-за това си направи програматор като за начало.След това и тестова платка ще сглобиш,но виж проектчетата на японеца- човека ги е направил както трябва - т.е МНОГО ПОДРОБНО,може нещо от там да ти хареса да повториш !
Айде сега отиди,почети и бъди мъж (т.е забрави за силиконовите В****) ! И ако пак нещо не е ясно - питай но върху конкретна схема !Тогава ще получиш и конкретен отговор на питането.Айде успех
|
| Пон Сеп 18, 2006 6:44 pm |
|
 |
|
kiler_4o
|
По принцип - мога да си направя сам, но съм сигурен, че няма да изглежда добре ... а аз искам поне 1 от нещата, които имам (освен чинкуечентото) да изглежда добре ... и то нещо, което ще стои до компютъра... а бих дал 10 лв на някой от вас да го направи (качествено, ест., като ви гледам няма друг начин) ... поне ще знам, че ще тръгне, ще работи дълго време, ще изглежда добре и няма да дам парите на някой чужд човек ...
/offtopic: Само да попитам, гледам форума "Логически анализатор" ... това нещо като устройство, което казва кой крак /offtopic: за какво е ли е ?
|
| Пон Сеп 18, 2006 7:02 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Мнооооого си далеч от истината, мисля че и да ти дадем някакво обяснение какво е логически анализатор няма да успееш да го схванеш...много са ти оскъдни познанията и по електроника като чета няколко от постовете ти. Ако за теб има значение как излгежда програматора ти - за мен определено няма, първия който направих за PIC беше на универсална платка от по един лев, отне ми 1 час ровене в интернет, 1 час запояване на жици и 1 час да го подкарам....от многото въпроси, които задаваш почти постоянно, си личи че имаш желание, обаче вместо си губиш времето като караш нещата отзад напред вземи почети малко и експериментирай. Верно мигащ диод е първото нещо което повечето хора пускат на нов за тях процесор, но ти нямаш програматор, нямаш чип, почваш директно от симулатор...съвета ми е, седни си на г*зо, лепни си един JDM или Propic или какъвто се сетиш програматор, вържи го за компютъра, мерни с волтметъра...вържи един чип, програмираш и тогава задаваш въпросите. Иначе на суха теория можем много дълго да караме, ама като не видиш с очите си няма да разбереш
|
| Пон Сеп 18, 2006 8:05 pm |
|
 |
|
VSU
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 1:08 pm Мнения: 433 Местоположение: Казанлък
|
Е те това се младите зеленчуци даваш му всичко в ръцете а то неще да палне поялника и да лепне 5 чарка а иначе големи профита лично мен вече ме е яд пишем тука от наколко дена как и от каде да си лепне програматорчето а той даже и някой да му го налепи че и красиво да е
|
| Пон Сеп 18, 2006 11:42 pm |
|
 |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
Ама сте лоши.. толкова офтопик.. не е истина.. май темата беше за Proteus?!
Какво толкова лошо има момчето да си симулира схемата която иска да направи и когато се окаже, че работи добре на теория да си я направи на практика
Аз лично бих се обекуражил и зарязал електрониката много по-лесно ако се потя 1 седмица да подкарам някаква схема отколкото ако я направя за 1 ден в Proteus - дори и да не стане ще знам, че не е станала в програмата (т.е. ще обвиня софтуера)... Както и да е.. темата беше Proteus.. а там има хубав Tutorial и Help
Някъде пишат в такъв случай: RTFM 
|
| Вто Сеп 19, 2006 2:28 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Не ти трябва захранване за пика, то си е подадено към него. Маса и захранване за светодиода, зависи как го комутираш се слагат, масата е на terminals за захранване има ралзичи варианти, DC от Generators примерно. За това как връзваш амперметър и волтметър не знам , не разбирам какво обесняваш. Протеуса поддържа и cof филовете, така че ако твоят компилатор ги генерира може да си улесниш дебъгването. Но както по горе са писали не е лошо да почетеш малко, ще ти е доста по лесно. А относн програматорите ... за 10 лв не знам, но има да се продават, не са много по скъпи, няма нужда да купуваш pic star на microchip.
|
| Вто Сеп 19, 2006 8:24 am |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Когато не знам как нещо се прави в протеуса и не ми се чете хелп гледам примерните файлове. 
|
| Вто Сеп 19, 2006 9:16 am |
|
 |
|
kiler_4o
|
 |  |  |  | ToHu написа: Не ти трябва захранване за пика, то си е подадено към него. Маса и захранване за светодиода, зависи как го комутираш се слагат, масата е на terminals за захранване има ралзичи варианти, DC от Generators примерно. За това как връзваш амперметър и волтметър не знам , не разбирам какво обесняваш. Протеуса поддържа и cof филовете, така че ако твоят компилатор ги генерира може да си улесниш дебъгването. Но както по горе са писали не е лошо да почетеш малко, ще ти е доста по лесно. А относн програматорите ... за 10 лв не знам, но има да се продават, не са много по скъпи, няма нужда да купуваш pic star на microchip. |  |  |  |  |
Ето това е отговор ! Много ти благодаря ТоНu ! Сега вече всичко си застана на мястото...
А за програматора - днес си мислех да си купя един мини PIC програматор за 4-5 лв ... и 16F84A, но реших да изчакам първо да чуя мнение ... От пандата в бс ... кажете, за да знам утре дали да си го купя ...
Сега ще направя 5 диода да се редуват ... хайде кажете наистина мнение, че нямам търпение да го купя и да експериментирам на живо ...
BTW тези 5 волта (толкова са нали ?) на изхода, ще изгорят червен светодиод с усилено светене без резистор, нали ? Понеже на колелото ми диодите, които съм сложил са без съпротивление към 2 батерии по волт и половина и светят много добре, но ако вържа такъв диод към 4,5в батерия - изгаря ...
|
| Сря Сеп 20, 2006 6:28 pm |
|
 |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
Обикновено светодиодите толерират 10-20mA да премине през тях. При 5V напрежение сам ще си сметнеш R 
|
| Сря Сеп 20, 2006 6:53 pm |
|
|