Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Over voltage protection (Защита от пре-напрежение) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Over voltage protection (Защита от пре-напрежение)
ToHu написа:
тоя максим не е лош но с оглед ситуацията на пазара .... аз не бих рискувал с нищо толкова специализирано за нещо такова, напоследък ми се налага да редизайнвам всякакви подобни платки.
Ето нещо което работи без особени грижи според моите наблюдения

Тони - я посочи източник на тая схема, ако знаеш?

Всяка входна схема за автомобил с ДВГ или хибрид, а сега и за електромобили само с ел.мотора и големите кондензатори отвън си има предимства и недостатъци. Незнам колко е написано по въпроса - защита от входни смущения, обратно свързване, пренапрежение, изходни смущения, късо на сигналите помежду, към маса, към плюс, ESD и т.н. и т.н. Може да има освен стандартите и цели книги изписани по въпроса...

Вто Май 16, 2023 4:53 pm
Профил

Grubi написа:
ToHu написа:
тоя максим не е лош но с оглед ситуацията на пазара .... аз не бих рискувал с нищо толкова специализирано за нещо такова, напоследък ми се налага да редизайнвам всякакви подобни платки.

Всяка входна схема за автомобил с ДВГ или хибрид, а сега и за електромобили само с ел.мотора и големите кондензатори отвън си има предимства и недостатъци. Незнам колко е написано по въпроса - защита от входни смущения, обратно свързване, пренапрежение, изходни смущения, късо на сигналите помежду, към маса, към плюс, ESD и т.н. и т.н. Може да има освен стандартите и цели книги изписани по въпроса...

Няма универсално лепило.... същата работа е и със схемата.
Даи малко параметри на заданието - би трябвало да имаш EMC изисквания и там в общия случаи се описва какво се иска от продукта.
За 20 г в аутомотива -книги има бол ама те само дават няква насока,досега не съм видял неиде в книга да решат проблем.
То и затова хората дето фиксват EMC са дебело платени и има огронмо търсенена на такива.... бумагата не заменя опита.

Вто Май 16, 2023 7:44 pm
Профил

Това е от апп нот на Тексас ако се не лъжа, трябва да поровя и може да го намеря.

Вто Май 16, 2023 9:00 pm
Профил
Аватар

HSB написа:
Grubi написа:
ToHu написа:

Няма универсално лепило.... същата работа е и със схемата.
Даи малко параметри на заданието - би трябвало да имаш EMC изисквания и там в общия случаи се описва какво се иска от продукта.
За 20 г в аутомотива -книги има бол ама те само дават няква насока,досега не съм видял неиде в книга да решат проблем.
То и затова хората дето фиксват EMC са дебело платени и има огронмо търсенена на такива.... бумагата не заменя опита.

Напълно съм съгласен - дизайна се прави според изискването, а понякога двете вървят ръка за ръка. Добре е да се видят подробно описани референтни решения, където е обяснено и изчислено как така и защо така - но всичко се прави според конкретната ситуация, която е уж фиксирана, ама понякога не съвсем...

Сря Май 17, 2023 2:26 pm
Профил
Аватар

Я като сме в тази тема - ей тези двете - LM74701 и LTC4367 са подобни защити, имате ли впечатления от други подобни от същите или други фирми?

Пон Юни 05, 2023 11:09 am
Профил

Grubi написа:
Я като сме в тази тема - ей тези двете - LM74701 и LTC4367 са подобни защити, имате ли впечатления от други подобни от същите или други фирми?

Не се обиждаи ама пак ти казвам - напиши какво ти е заданието за да помогна с малкотоо дето ми е останало в кухата глава. :D :D :D

Тексаското е само за защита от ревурс ,за друго не помага, всичките дуги плюсови пулсове ще трябва да си ги обработваш след това и тое сковано за по неотговорни неща .
тия схеми ги направиха с цел- имаш дебел ток и само с диод не става щото колото и да му е малко В форвард като е голям тока грее яко.

LTC ското е по готино по понятна причина ама ще е ои по скъпо поне 3 пъти.
Там може и да отрежат негативните импулси но пак да повторя -без да се знае какво се гони ,так насляпо да се слага е ала бала работа щото на книга е едно на практика друго.

Например - за тънки импулси дори и с високо напрежение - един керамичн кондензатор ги лекува много яко ,слагаш един кап от так наречените флекс на входа и за тия импулси си ок, .......
нататък поред на заданието дето го няма ме тука.

Пон Юни 05, 2023 6:01 pm
Профил
Аватар

Не се обиждам - заданието още не е оформено. Авто ще е, но няма да има ДВГ и класическо "палене" - та ще видим от какво да пазим батерията и от какво да пазим возилото. Оказа се, че и Тексас имат такива, които пазат от обратните импулси с два транзистора.

Засега събирам възможни варианти, и като гледам Аналок и Тексас ще са, но може да се появи и нещо друго.

Иначе защита от пренапрежение, обратно свързване, някои имат защита по ток/късо на изхода и т.н.
24V, номинално, макс. пикове до 6А(има едни релета, които за 100мсек могат да глътнат повечко), номинален ток 1А(вероятно и по-малко от това).

Пон Юни 05, 2023 9:42 pm
Профил

Ползвали сме многократно LM5069 - inrush current limiter, hot swap, surge stopper, OVLO, UVLO, reverse voltage protection:
https://www.ti.com/lit/ug/slvuaa1/slvua ... 8826995468

Пон Юни 05, 2023 11:02 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2