|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 11:34 am
| Автор |
Съобщение |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: Новини от страната
Няма значение с какъв паспорт си като има паспортна проверка на летище или граница и си назад в опашката. За мен не трябва да има никакви граници и проверки както е било допреди 100-на години, ама не зависи от мен.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Май 31, 2023 8:17 pm |
|
 |
|
nik
|
Факта че леля урсула е настоявала да се заобикалят правила означава че икономиката ни не готова за еврозоната, и те са наясно с това, но въпреки това ще ни вкарат в капана
Иначе доводи от рода "моята заплата е в евро за това дай да загробим цяла държава за да ми е удобно на мен" вече не звучат толкова разумно колкото описанието на милите ни политици, да не кажа глупаво...
Моята заплата е в паунди, по добре да приемем паунда..
|
| Сря Май 31, 2023 8:18 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Че кой ти пречи да искаш да приемем паунда? 
|
| Сря Май 31, 2023 8:24 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Е колко често пътуваш до Българи я? Пък и да е всяка седмица, не чак таква болка, аз лично за нещо такова не бих си мръднал пръстта, камо ли да съм ОК държавата да преприема някави резки движение. Последните няколко пъти като се прибирам към софия се събират 3-4 полет ана куп, и в най-лошия случай да съм чакал 10-15 мин, обикновенно багажа още не е излязаъл когато мина проверката, та ... 10-15-20 мин, дори и да са всяка седмица не са болка за умиране.
|
| Сря Май 31, 2023 9:31 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Последните 7-8 години лятото си правих екскурзия с колата до БГ - малко в алпите, адриатика ... и като се наредя с братския турски народ на сръбските граници губя по 10-12 часа сумарно на пътуване. Ако сме в шенген ще си минавам през Румъния и хич няма да се дразня за тия загубени паспортни проверки. Но пак ти казвам това моето са лиготии, не е проблем който да ми пречи на живота, просто облекчение.
|
| Сря Май 31, 2023 9:41 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3180 Местоположение: Пловдив
|
Баси и вица ... Изкупна цена на млякото - 50ст. - по-евтино от водата .... Защо такива млекопроизводители не се обединят и не си направят мандра, за да си затворят цикъла и да отсвирят спекулантите ? 1л мляко Верея с масленост 3.6% в нашия магазин струва 3.90лв.
|
| Сря Май 31, 2023 10:39 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами тук в САЩ изкупната в момента е около 21$ за 45 л или грубо $0.46. Прави впечатление обаче, че в Wallmart може да намериш мляко за по $2.6 на галон, или около $0.7/л т.е. под 1.5 лв, а у нас гледам за под 3 лв май е трудно да купиш литър. Та не знам дали изкопната е чактолкова ниска, но продажната е доста висока.
|
| Сря Май 31, 2023 10:56 pm |
|
 |
|
velio
|
Лошото е че приемайки еврото се отказваме от собствена парична политика, ставаме зависими от ЕЦБ. И даваме още един лост с който могат да ни манипулират (блокиране на сметки и други). Като цяло нещата изглеждат като битовизъм, но на практика има доста скрити за обикновения човек подробности. Гледай Сарийки по тоя въпрос, аз не мога да предавам по памет, но звучи сравнително адекватно това което казва. И ако се погледне въпроса от друга гледна точка - след като приемането на еврото е само една подробност и всичко ще си остане по старому, защо по дяволите трябва да правим това излишно усилие? Едва ли някой се е загрижил точно за удобството на пътуващите да могат да си харчат парите без превалутиране...
|
| Чет Юни 01, 2023 2:04 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Въпроса е в десятката !!! Очевидния отговор е, че няма да си остане по старому, а само така го представят, за да е "лесно смилаемо" от населението.
|
| Чет Юни 01, 2023 2:27 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами както всичко, това води и до позитиви и до негативи. Лично според мен, точно най-големите му позитиви, тези за бизнеса и банковия сектор лесно могат да се решат и без да се приема еврото. Всички алабализми за разходи от превалутиране са миже да та лажем. Негативите в дългосрочен план са не толкова за потребителите, колкото за държавата, за мен загубата на независимост в какъвто и да е аспект, е доста по-сериозна вреда, а в случая я даваме даром. Очевидно, това е неизбежният път, въпреки, че като гледам Швеция си е пълноправен член но не се сили да приема еврото, Полша и Чехия също не са се засилили а сав ЕС преди нас ...едва ли са по-глупави. Въпросът е, че ако ще се приема, това не може да е самоцел, момента трябва да е подходящ за да се минимизира негативния ефект върху населението. За големия бизнес едва ли е от значение, може би е и добре дошло, но за обикновенният човек, за малкия бизнес, не съм убеден, че точно сега е момента, ама никой не ме пита 
|
| Чет Юни 01, 2023 2:29 pm |
|
 |
|
velio
|
 |  |  |  | ToHu написа: Ами както всичко, това води и до позитиви и до негативи. Лично според мен, точно най-големите му позитиви, тези за бизнеса и банковия сектор лесно могат да се решат и без да се приема еврото. Всички алабализми за разходи от превалутиране са миже да та лажем. Негативите в дългосрочен план са не толкова за потребителите, колкото за държавата, за мен загубата на независимост в какъвто и да е аспект, е доста по-сериозна вреда, а в случая я даваме даром. Очевидно, това е неизбежният път, въпреки, че като гледам Швеция си е пълноправен член но не се сили да приема еврото, Полша и Чехия също не са се засилили а сав ЕС преди нас ...едва ли са по-глупави. Въпросът е, че ако ще се приема, това не може да е самоцел, момента трябва да е подходящ за да се минимизира негативния ефект върху населението. За големия бизнес едва ли е от значение, може би е и добре дошло, но за обикновенният човек, за малкия бизнес, не съм убеден, че точно сега е момента, ама никой не ме пита  |  |  |  |  |
Начи от това следва и друго. Като гледаш колко убедително една огромна част от политиците говорят за приемането на еврото както за изгрева на слънцето (ще стане, в реда на нещата е и е неизбежно) или по-скоро като свършен факт, може да си направиш извода колко от тях действително мислят самостоятелно... Реално - 0%.
|
| Чет Юни 01, 2023 2:35 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Е да де, ама те си нямат чак толкова долнопробен, еничарски, маице-продавен, подставен, зависим, прост и очевидно без никакви човешки ценности и достойнство хевроХатлантически (каквото и да значи по дяволите това) политически елит, който на всичко отгоре няма и представителност спрямо нагласите на народа който уж представлява.
|
| Чет Юни 01, 2023 2:38 pm |
|
 |
|
velio
|
А може и да не са чак толкова зле нещата. Всички говорят за приемането на еврото, ама всъщност процеса не изглежда да върви... Може и да е театро, знам ли... Както и липсата на правителство... Имаше една теория, че това, че нямаме редовно правителство, всъщност е най-доброто, което може да ни се случи в настоящия момент.
|
| Чет Юни 01, 2023 2:43 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Сарийски ми идва адски нечистоплътен само като го гледам и слушам ... може и да ти се струва умно това което говори, но също така е и тенденциозно и манипулативно, откровенно обслужвайки небърлгарски интереси
|
| Чет Юни 01, 2023 3:26 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Според теб чии интереси обслужва и защо го прави?
|
| Чет Юни 01, 2023 3:30 pm |
|
|